Motorček 602

Začel/a dyane, December 15, 2013, 08:39:44 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

dyane

Malo se špilamo, v nedeljo zabijamo dugi cajt, pa sem šel v toplo garažo šraufat en motorček...sicer se stvari ne svetijo fejst, nič ni cinkano, samo fajn oprano z mešanco heheh, tiste ta glavne stvari pa vsaj upam,da so ok heheh..

Najprej blok, fajn spucat, pumpo preverit ker je bilo nekaj mastno, novo tesnilo, pa sprednji semering je malo curo..
[SIGPIC][/SIGPIC]

dyane

Da sledim slika...na prejšni vidite stari cilinder, okubljen ko star kura hehe, je pa dober za požljfat sedišče glave kjer sedeta skupaj glava in cilinder.

Skozi čas se na glavi to sedišče "obrabi", zvije, nastanejo anamalije, rob itd, kar je lahko čez nekaj časa posledica tudi spuščanje in posledično izgubljanje kompresije, in dovod strupenih plinov v kabino.

Na naslednji sliki vidite ventile, stare...ja vsaj 30+ hehe, tem novim kitajskim ne zaupam in jih dam enemu staremu mojstru zrihtat..no še marsikaj drugega ampak za začetek to.

Se de dobro vidi kako pasta za ventile reže in ustvarja popoln rob...

Khrati pozorn opazovalec opazi tudi porajbano sedišče.

Nalsednja slike so že požlajfani ventili, oba imata rob cca 3 mm kar je super.

N glavi se lepo vidijo kako dobro so sedišča požlajfana in rob ki je v povprečju tudi 3mm+, kljub temu,da je ta glava imela katastrovalno najdedena in erozirana sedišča.
[SIGPIC][/SIGPIC]

dyane

Na prvi sliki vidite podobno "domačo napravo", za poliranje sedišča cilindra, ki nalega na glavo, stara glava, odsekana, tak kot od kuure hehhe(tak pravijo dijano v prekmurju)..pa spet ventil pasta pa greno heheh.

Na drugi sliki je rezultat lepo viden.

Kasneje vidite žljfanje cilindra z druge strani, vidi se tudi moja povišana in "izolirana" garaža, z 100 let staro kraljico peči...ki je srce te garaže hehe.

Na ostalih slikah še druga glava, spolirana sedišča..
[SIGPIC][/SIGPIC]

dyane

Še obljubljena slika cilindrov, tistih pred honanjem ne najdem...v glavnem rob ni bil velik, bilo je nekaj plitvih risov in nekaj rje...ker je voda prišlla v motor(kolektor so vzeli pred leti dol in je nekah voda in vlaga prišla zdraven)...hvala bogu brez večjih posledic.

Cilindrer je lep, gospod zagotavlja obranost materilana in povečanje luknje za cca 100ino mm...naslednji dokaz je nov obrocek z zračnostjo le 3 desetine mm, kljub temu, da jih ima motor na grbi kar vsaj 100-200 jurjov.

Edino eno glavo sem moral menjati, je bil navoj za svečko nagrižen in delno odkrhan, pa sedišča je dobila voda...posledično rja in skoraj nepopravljive erozije po celem robu.

Toliko za sedaj..naslednjič sestavlja

http://www.citroenar.eu/attachment.php?attachmentid=68326&stc=1&d=1387138895

http://www.citroenar.eu/attachment.php?attachmentid=68327&stc=1&d=1387138895

http://www.citroenar.eu/attachment.php?attachmentid=68328&stc=1&d=1387138895
[SIGPIC][/SIGPIC]

dyane

Še slike ki na prejšnjem postu niso vidne.

No verjetno se sprašujete zakaj opisujem takšne podrobnosti...
Ker na forumu še ni nobeden razložil potek obnove motorja...in tisti ki si želi sam obnovit motor...mu bo pomagalo .
[SIGPIC][/SIGPIC]

saxovts

zanimivo sem se marsikaj naučil kaj si sedež na glavi kjer nalega cilinder s cilindrom spoliral pa pasto kot za ventile uporabil?

vinotoc

To rabim, tudi če tega ne bom delal, je zanimivo se poučiti. Hvala!
LP Vinotoc.
Veter v laseh in pesek v zobeh
Sem Prlek in se mi ni treba delati Francoza.

dyane

Citat od: saxovts;172851zanimivo sem se marsikaj naučil kaj si sedež na glavi kjer nalega cilinder s cilindrom spoliral pa pasto kot za ventile uporabil?

Ja hvala...

To za glave sem ponekod sicer pobral, potem pa sem stari cilinder polomil rebra, ga malo zbruso, da gre ko ga vrtiš mimo cevi, potem pa nanesem pasto za ventile...

...ampak pozor..v življenju sem kar nekaj past uporabljal, večinoma na oljni osnovi, sedaj pa že kar nekaj časa uporabljam pasto na vodni osnovi..je na eni izmed slik, stane sicer nesramnih 9eurov, ampak delo opraviš 1 hitreje, 2 pa veliko bolj temeljito..tudi rahlo najedena sedišča ventilov lahko če si vstrajen retuširaš.

Skozi čas sem se naučil,da je bilo moje čiščenje ventilov, pa rahlo brušenje in sedišč velika izguba časa...sicer so na koncu bili dobri rezultati, ampak s tole opisano metodo, pa so še  veliko boljši, hitrejši in kvalitetnejši.

Recimo ventil, ko ga na stojalnem vrtalniko čistiš s brusnim papirjem, mogoče malo pobrusiš s kamnom izgubi oster rob.

Plus tega je velikokrat neekomerno pubrušen, ponekod je ima več roba kot drugod. Kasneje imaš z šlajfanjem ventilov veliko več dela ob slabšem rezultatu.

Tako pa mi res dober mojster(dela za vse avtohiše v okolici MB..tudi večini mehanikov) pobrusi ventile tako natančno z tako ostrim robom, da kasneje ko začnem šlajfat sediša, v 10 minutah dosešem res optimalen rob in to cca3mm tako na ventilu kot na sedišču..kar sem prej lahko samo sanjal.

Vedno tudi dam lahko porajbati izpušno sedišče.

No ker pa me je vedno mučil rob cilindra, vedno je malo poškodovan, zasmojen itd...pa sem potem uporabil reverzno metodo, da cilindre pobrusim v stari glavi in potem pri sestavljanju motorja dosežem optimalno tesnenje sedišča glave in cilindra.
[SIGPIC][/SIGPIC]

sasaljut

dyane

Citat od: sasaljut;172883:emot112:FIno!!!

Hvala....

Aja pa še to na hitro  cilindri .

Večni problem.....sploh za nas ,ko delamo motorje z nizkim proracunom...

Ker sem pač vedno primoran uporabiti staro robo  je dober cilinder res božji dar.

Ne bom pozabil...včasih sem 5motorje razstavil ...da sem dobil ven robe za en dober motor.

Honal sem na roke ....sem si ovil brusi papir okoli roke pa gremo....ampak rob je vedno ostal...potem smo delali podlozke za cilindre ...da obrocek ni naletaval na rob in s tem uničeval motor.

Sedaj dam najprej cilindre premerit na ovalnost in sicer ne sme biti večja kot cca 0.14mm...manj kot je bolje je..

Potem dam rob pustruzit na cilindru in pohonat glede na stanje cilindra...rezultati  so dosti boljši...obraba minimalna le 100tino mm.

To so te osnove ki morajo res morajo štimati...naslednjič  še nekaj na temo batov in tesnenju ventilov.
[SIGPIC][/SIGPIC]

dyane

Tako,danes sem se spet malce igral...na hitro sem sestavil glave, od prej pa že veste,da so bili sedišča in ventili porihtani.

Nekje sem najšel staro zalogo teflonov, in to Orginal!...za moje ocene neprecenljivo, tudi z plastičnimi nastavki za lažjo in boljšo montažo teflona.

Lepo se vidi postopek dajanja teflona na vodilo ventila, pri končnem postopku si pomagam s cevnim ključem in rahhlo potočem teflon na vodilo, kasneje preverim ali je slednje dovolj globoko, tako da vzamem ventil ven še enkrat lahko pritisnem in evo..

Še nekaj na temo vodil ventilov moram omeniti. Zelo radi se skozi čas vodila obrabijo in s tem omogočijo,da ventil "pleše" po sedišču in tako neenakomerno obrablja materjail in čez čas ventil več ne tesni.

Na srečo se dajo vodila kupiti (cca 5 e kom) in z ustreznim orodjem in postopkom menjati.

Dober mojster vam jih tudi naredi in vgradi.

Z vsem tem dosežemo optimalno tesnenje ventilov, kar posledično pomeni več kompresije, boljše izgorevanje, manjša poraba goriva in večja moč.

Na sliki se vidi vgrajen ventil, kateremi preverjam tesnenje in sicer v kolektor, najsi bo sesalni ali izpušni nalijem benzin ali nitro razredčilo in pri ventil ne sme točiti.

Èe toči da spusti kakšno kapljico vsako minuti je tudi ok....če pa tekočina vidno teče skozi ventil je potrebno ponovno brušenje.

Testiranje poteka tako,da so ventili in sedišča čista, brez kakršnih koli silikonov ali masti.

Le ti lahko dajo lažen rezultat, če na primer ventil namažeš z mastjo in sestaviš, bo verjetnost tesnenja bistveno večja.

Na koncu se še vidijo klackalice, podložke morajo biti dobre, sam vse naležne površine na rahlo s finim brusnim papirjem pobrusim, sornik obrnem, namažem in sestavim.

In ko je vse ok..lahko začnemo z montažo na motor.

lp
[SIGPIC][/SIGPIC]

dyane

Še nekaj slikic...tista, kjer se lepo vidi kako montirati teflon in tesneje ventilov.
[SIGPIC][/SIGPIC]

dyane

Toti drugi cajt je prava nočna mora....panoga je treba pač zabijat ...eni po gostilnah ...drugi po kurbnhausi.....jaz pač v moji topli garaži sraufam motor heheheh..

Rariteta....obročki pc iz 60..ih tako kot tefloni ....vse samo NOS roba..heheheh

Pa naj tokrat slikice več povejo ...če pa ma kdo kakšno  vprašanje  pa kar na dan...

Pozorn opazovalec  sicer opazi en dodatek pa drugič ,kaj več napišem o sestavljanju motorjev...ko bom pri računalniku ...tu preko mobitela se mi ne da hheheheh .
[SIGPIC][/SIGPIC]

thundercat

Bravo !! :BigThumbs: Lepa obnova !!

Meni moja pravi, da mi že mah raste na hrbtu ker sem večno v kanalu v

delavnici pod mojim AX-om. Nažalost nimam ogrevane delavnice, pa je res bolj

zatohlo videti.
Èlan Citroen klub Slovenije

dyane

Ne skrbi....sam sem več kot desetletje delil tvojo usodo,v podirajoci se garaži....potem pa mi je prijatelj pomagal garažo dvigniti...izolirati ,popraviti za sili in kraljico montirat....sedaj pa je prav prijetno toplo...pa kar je pomebno je zelo svetlo.

Evo nekaj dogajanja od danes....sem doktoriral pri menjalniku...hvala Vojko...no na koncu mi ga je uspelo nazaj sestaviti hehhehe.....
[SIGPIC][/SIGPIC]