Motorček 602

Začel/a dyane, December 15, 2013, 08:39:44 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Čojko

Lepo tole spremljat. Bravo. Kar tako naprej.

dyane

Tanx ....aja pa ta motor delam temule kolegu,da mo odslužil za garažo in najem pečke .

Zadnje ležaje ima čisto hin,očitno je prišla voda v menjalnik....ker je vse in res vse rjavo....malo ga bom spucal ...menjalnik darovalca sem že našel....zq lezaje,sedaj še moram najti sinhron za tretjo ...je tudi  hin ....

No danes sem že en menjalnik  razstavil vzel ven gornjo os z zobceniki ....pobral ven dobro robo in s krsem skupaj sestavil....joj kak sem se namantru...a na koncu se vse lepo vrti...prestavljati se da čist na lahko ...sedaj pa še vajo enkrat ponovim...
[SIGPIC][/SIGPIC]

MaGo5

Citat od: Èojko;173433Lepo tole spremljat. Bravo. Kar tako naprej.

Se pridružujem mnenju in pohvali pohvali!

dyane

hvala...se trudim..

danes smo spet zabijali dugi cajt, namen je bil menjalnik dokončat pa akcija...pa je kolegu na "avtu" in to normalnem vtrgalo kupolo,kjer je pritrjen amortizer na sprednjem kolesu....no bila je hitra interventna akcija na terenu....smo dobili nazaj v linijo, pa kar 2mm pločevino privarili, tak da drži ko šus..

No za Gerija ni ostalo kaj dosti časa...no izpušni lonec pa je vseeno šel narazen.....prekati ostranjeni...za lažje dihanje motora.
[SIGPIC][/SIGPIC]

dyane

Citat od: dyane;173329Toti drugi cajt je prava nočna mora....panoga je treba pač zabijat ...eni po gostilnah ...drugi po kurbnhausi.....jaz pač v moji topli garaži sraufam motor heheheh..

Rariteta....obročki pc iz 60..ih tako kot tefloni ....vse samo NOS roba..heheheh

Pa naj tokrat slikice več povejo ...če pa ma kdo kakšno  vprašanje  pa kar na dan...

Pozorn opazovalec  sicer opazi en dodatek pa drugič ,kaj več napišem o sestavljanju motorjev...ko bom pri računalniku ...tu preko mobitela se mi ne da hheheheh .

Tukaj sem še obljubil malo več razlage na temo sestave motorja..

Glave smo nekako obdelali..če še kdo želi kaj več vedeti naj pove..

Bati in cilindri..

Bat je kritičen del predvsem zaradi tega ker je ves čas v gibanju in na njega vplivajo različne močne sile in temperatura...zato je pomebno,da je pred vgradnjo dobro pregledan in očiščen.

1. stvar ki jo imora bat imeti dobro je zgornji rob, ki mora biti čisti in to brez poškodb...pravtako bat ne sme biti kakor koli poškodovan.odlomljen itd.

2. Utori za obročke morajo biti pred montažo dobro očiščeni ...to najlažje naredimo kar s starim obročkom,ki ga prelomimo na pol.

3.ker se naši motorji, zardi nepravilne uporabe, vzdrževanja itd...tudi pregrevajo se to najprej pozna na batu in sicer da utor za kompresijki obroček ob straneh raztegne in povzroči"plesanje obročka".
V skarjnih primerih pride lahko tudi do loma obročka..kar naprej sledi že vemo..

4. Èe je kaj na batu od tega narobe lahko svobodno roma za staro kovino heheh.

Obročki...

http://www.citroenar.eu/showthread.php?t=10658

tukaj je že nekaj napisanega..ko sma se v starih dobrih časih pametnovala z Kežejom heheh..v glavnem PC...je prva izbira..

Cilindri

Dobit dober stari cilinder je znanost....da pa bota ženjen bat in cilinder delala dobro pa še bolj hehe

V glavnem, če ima cilinder dosti globokih risov in velik rob, predvsem neenakomerno globok je lahko s slabim batom kar v isti kanti namenjeni za na odpat.

Èe pa risi niso globoki in jih ni dosti, predvsem na spodnjem delu cilindra, pa je možno cilinder uporabiti.

Priporočam obdelavo cilindra pri kakšnem dobrem mojstru, kjer vam bo po možnosti odstranil rob, izmeril morebitno ovalnost cilindra in na fino pohonal cilinder...ampak res na fino z ročnim honalom.

In potem stvar z dobrimi bati in obročki deluje dobro.

Èe se odločiš za nakup novih batov in cilindrov potem to vse odpade...res pa je da moraš krepko bolj seči v žep.

Montaža...v glavnem pri demontaži si označite pare batov in cilindrov in stran, da kasneje ne boste zamenjali, vsatvite obročke v bate, najprej oljni na koncu kompresiski,  obročke razporedite v obliki znaka peace, tako da bo oljni gledal na vzgor.
Prav tako naoljite cilinder. Potem se vzame orodje za montažo bata na cilnider, da obročke stisne in sicer montirate bate tako, da puščica gleda naprej proti ventilatorju.....da vam povem eno "skrivnost", če tega orodja nimate, se prehodite do vašega štartera na spačku itd...in če imate stari iskrin štarter, vzamete tisti obroček,ki prekriva ščetke ven in z njim montirate bate v cilindre...100%deluje, sam izključno delam s tem,gre boljše in hitreje od orginal orodja.

Ko imamo bate in cilindre skupaj, pazljivo potisnemo bat odzadaj ven in sicer do točke da lahko sornik potisnemo ven in se pripravimo na montažo na ojnico...kjer sornik potisnemo skozi pušo na ojnici in vse skupaj zaključimo z jeklenimi varovalkami...malo se boste namučili,da se boste naučili jemati in vstavljati te obročke...ampak,ko bo zalaufalo bo mačji kašelj...

Na drugi strani ponoviš vajo...

naslednjič še o montaži glave...za več info  http://www.citroenar.eu/showthread.php?t=3139 preberite tole..

Lep Božič...jaz bom jutri šraufal heheh pa vi?
[SIGPIC][/SIGPIC]

amipick

Jaz tudi.Motorček je dobil še zadnji kos-gred z novimi pušami-in ga lahko končno zložim skupaj.Da bo še en AMI lepo brnel.
CITROEN-CX
CIMOS-Dak

thundercat

Lepo rihtaš !

Kje pa nabavljate dele ?

Se še dobi kaj pri nas, ali moraš iskati v tujini ?
Èlan Citroen klub Slovenije

dyane

Evo zdaj sem prišel domov celi dan oring akcija.....

Thunder....vse se dobi kar doma, najbolj pa zaupam Nos robi in stari rabljen dober orginal.

Joj danes je bil dolg in težek dan...Geri je na cesti.

Zjutraj sem napadel kar menjalnik od gerija...včeraj sem že pripravil komplet glavno os z zadnjimi ležaji...

Menjalnik od Gerija ima en velik problem in sicer,da je v njem stala voda kar nekaj časa...če ne bi bil to kratek menjalnik...bi že zdavnaj romal za staro železo..
Tako so vsi ležaji hin, sinhro ring za tretjo je verjetno tako prerjavel, da ga več ni bilo...čisto enostavno....za druga pa se je ob začetku demontaže razletel na kose...heheh

Menjalnik sem sestavil...nastavil prestave, pomagal sem si kar z merilnimi lističi in sicer 1,8mm za druga tretja luft na sinhro ringih, prva rigverc samo nastavil na rob in četrta 2,7mm na sinhroringu....

Kaj več o menjalniku bo povedal Vojko,ki mi je tudi dal inštrukcije za popravilo.

Menjalnik teče lepo, prestavlja se z lahkoto, je tiši, ne ruži več v nobeni prstavi razen rahlo še v tretji...zgleda,da je še fasal kakšen drug ležaj

Motor je simfonija, je sicer Amijev ima rahlo amijev zvok sicer deluje zelo dobro.

kompresija je odlična, Geri se sedaj kar premakne iz nule, malo k temu pripomore tudi lahki vztrajnik
[SIGPIC][/SIGPIC]

dyane

Evo še par slikic...neka pričaju...bom drugič kaj še napisal...če pa koga kaj zanima....
[SIGPIC][/SIGPIC]

dyane

Citat od: amipick;173563Jaz tudi.Motorček je dobil še zadnji kos-gred z novimi pušami-in ga lahko končno zložim skupaj.Da bo še en AMI lepo brnel.

Tak,da veš  meni je babica ko sem prišel gor do nje rekla..Miran ti si velik grašnik...ker si delal na ta sveti dan .....bog te bo kaznoval.......heheheheh pa je že pela oče naš heheheh otpusti temu grašniku..heheh

Veš zakaj to pišem...ker si ti tudi veliki grašnik heheheh ker si delal danes :AngelPray::emot15::emot15:
[SIGPIC][/SIGPIC]

Zeko124

Eh Miran... It doesn't make any sense, ti si že celi život veliki grešnik, samo ima baka na Božič pač še več frej cajta, pa se je spomnila zmolit par rožnih vencev zate... hehehe ;).
"In tistega lepega popoldneva sem si prisegel, da bo Ami moj prvi avto"...Citroën :BigThumbs:!!

www.keramika-genorio.si

dyane

Citat od: Zeko124;173590Eh Miran... It doesn't make any sense, ti si že celi život veliki grešnik, samo ima baka na Božič pač še več frej cajta, pa se je spomnila zmolit par rožnih vencev zate... hehehe ;).

Ti Zeko pa nisi čisto nobeden angelcek ....ampak en velik res velik grešnik in to pravi vrag z tem vrazjim amijem  hehhehe
[SIGPIC][/SIGPIC]

dami

Res je, grešil si, vendar, ko pride ura resnice, se ti bo to štelo v dobro...heheheh...

dyane

Citat od: dami;173650Res je, grešil si, vendar, ko pride ura resnice, se ti bo to štelo v dobro...heheheh...

Hehheheeh.....naj ti bo reče citro bog...kljub temu,da si grešil...si rešil kar nekaj citro življenj....ko si reševal in operiral...skeletij....srca ...pljuc ....rok in nog....heheh
[SIGPIC][/SIGPIC]

dyane

Na testni vožnji ...ki se je po mnenju Vladeka izkazala za gospodsko.....malo sma se še pospilala in naredila ravno cerado čez kripo ....tak da Geri zdaj gre kot se spodobi.

Motorcek je simfonija...teče kot urica...menjalnik se je še malo vsedel in zobceniki vlegli...tako,da se pretika z lahkoto..dela tiho...tudi v tretji  veliko boljše....c

Èe je bla prej vožnja z Gerijem napor....saj je vse ruzilo...motor klepal.....menjalnik tulil...v vseh prestavah...Geri pa več kot 80 ni šel.....je sedaj vožnja  užitek in ti privabi nasmešek na usta...sploh z tako redkim in unikatnim vozilcem..
[SIGPIC][/SIGPIC]