Xantia Activa 2.0 TCT "Ropotuljica"

Začel/a xantos, December 07, 2013, 09:41:23 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

superca13

Citat od: xantos;189345@superca13: Elektroventili delajo. Sem nalotal diode na kable, slišim "cviljenje" ko delujejo in klik ko se vklopijo/izklopijo. Imam pa tudi v kabini LED diode s katerimi spremljam delovanje. Opazil sem, da v SPORT načinu tudi delajo, vendar se hitreje izklopijo, ko pelješ malo bolj "dinamično" (da ne boste mislili da divjam hehehe). Ko sem menjal krogle sem zamenjal tudi elektroventile, sicer z rabljenimi ampak je vse enako... Ponavadi mi zjutraj par km ne dela activa elektroventil. .

To meni liči na to, da ne delajo prav.
Èe govorim za XM: v sport načinu ventili ne delajo. So nonstop off, dokler ne pade hitrost pod 30km/h. Vklipljen sport pomeni, da je nad 30km/h vse trdo, do manualnega preklica oz do padca hitrosti pod 30.
Èe zjutraj nekaj km ne delajo...je spet nekaj narobe.
Ko odpreš vrata avta, že morajo šaltat...strogo, vedno.
Pa pazi na spredaj in zadaj...če recimo samo zadnji ne dela, imaš med vožnjo občutek, da je cel avto trd kot kamen.

rsm23

Superca, mislim da se pri tem motiš.
To kar opisuješ je veljalo za Hydractive I. Pri Hydractive I je bil v Sport načinu avto stalno trd.
Pri Hydractive II pa je tako, da je tudi v Sport načinu avto v mehkem načinu, vendar pa so pragovi oz. vrednosti parametrov pri katerih računalnik preklopi v trdi način nižji (prej se zgodi preklop).

Hydractive I in II se ločita tudi po stikalu. Hydractive I ima Auto in Sport, Hydractive II pa Norm(al) in Sport.
Tule je ena dobra razlaga primerjave enke in dvojke: http://xm.lihnidos.org/Docs/Vzmetenje/Hydractive2.pdf

superca13

Možno ja, mene vedno na H1 zanese :-)

Režim se pri H1 spreminja glede na hitrost, ko je avto v mehkem stanju.
Se pravi, strožje šaltanje na trdo pri višjih hitrostih(šalter je seveda v AUTO).
Pri šalterju na sport...pa je nad 30km/h-sport, trdo, brez izjeme.

Romzi

Activa šalta med mehkim in trdim na podlagi režima vožnje, ne samo hitrosti. Točno u nulo ne vem parametrov, je pa v povezavi s hitrostjo, pospeškom, bočnim pospeškom, pozicijo (kotom) volana, tudi pozicija stopalke za plin/zavore naj bi vplivala na "odločitev" med mehkim/trdim.

rsm23

Ja, na podlagi ene 10 parametrov preklaplja.
V onem PDFju sicer ne piše nič od Activi, samo glede na to da je to nekako nadgradnja Hydractive 2 ima potem tudi 2 seta pravil za preklapljanje - enega za Norm način, enega za Sport.

Hydractive 2 upošteva hitrost vozila, hitrost pospeška/pojemka, kot in hitrost sukanja volana, kakšna je lega glede na cesto, pozicija gas pedela, pritisk na zavore itd.

superca13

Citat od: Romzi;189354Activa šalta med mehkim in trdim na podlagi režima vožnje, ne samo hitrosti. Točno u nulo ne vem parametrov, je pa v povezavi s hitrostjo, pospeškom, bočnim pospeškom, pozicijo (kotom) volana, tudi pozicija stopalke za plin/zavore naj bi vplivala na "odločitev" med mehkim/trdim.

Samo zaradi hitrosti nič ne preklaplja. Hitrost je ključni podatek za vse ostalo.
Višja kot je, strožji oz bolj zaostreni so pogoji preklopa.
Upošteva pa itak vse senzorje, jasno.

Čojko

xantos

Ja za HA2, activa je najbrž isto, samo da ima še dodaten elektroventil in cilindra za uravnavanje nagiba. Parametre pa pomoje iste uporablja...
Xantia 1.9 TD Break (\'99) (pr***** zaribana!)
Xantia 2.0 TCT Activa (\'98) + LPG (pr***** vscana!) RIP
Xantia 2.0 TCT Activa (\'98) (pr***** zgorena!)
Xantia 3.0 V6 Activa (\'98) (zaenkrat še ni pr*****!)

Romzi

Citat od: xantos;189465Ja za HA2, activa je najbrž isto, samo da ima še dodaten elektroventil in cilindra za uravnavanje nagiba. Parametre pa pomoje iste uporablja...

kolikor vem to drži ja. Activa itak deluje samostojno in neodvisno (čeprav ima seveda podobno logiko in se trša približno sočasno s HA2) od ostalega sistema, tudi Ecu ima lasten.

xantos

Takole imam nameščene LEDice za spremljanje delovanja elektroventilov hidraktive (zelena in rumena) in active (rdeča).

[ATTACH]74539[/ATTACH]

V sredo sem priklopil na Lexio in mi je vrglo ven 3 napake na vzmetenju, tako da zgleda da tudi računalniku malo meša poleg mehanskih napak:

[ATTACH]74540[/ATTACH]

Včeraj sem se igral s povratki, da bi ugotovil, kje imam internal leak. Ugotovil sem, da dobesedno teče iz povratkov na zavornem dozerju. Sem ga obnovil, pa sem očitno nekaj zaj**** ali je pa mogoče že tudi "beyond repair". Prav tako sem ugotovil, da mi puščata oba elektroventila v "soft mode". Sicer ne teče iz njih ko je avto prižgan, ko pa ga ugasnem pa začne tečt. Moralo bi samo malo pljuniti, ko preklaplja, ne pa tečt. Glavni povratek tudi spusti kar precej LHM-a, ko je avto ugasnjen. V pol ure sigurno en liter...

[ATTACH]74541[/ATTACH]

Našel sem tudi razlog (sem iskal pol leta), kje mi kaplja po tleh. Sicer ni hudo, tu in tam kakšna kapljica ampak vseeno. Pušča mi tlačni regulator (nekje pri nosilcu) in potem LHM počasi leze po karterju in kapljice se nabirajo čisto zadaj pri motorju. Bo treba razdret in pogledat.

Zanimivo glede elektroventilov je, da delajo, raztegnil sem vzmeti, ki naj bi bile vzrok, zakaj sploh začne notranje puščat tlak, ampak je isti k***. Na povratku še vedno curi... Mogoče je cel blok zanič...

[ATTACH]74542[/ATTACH]

U glavnem. Še bo veselo...

gregor

Napake si pobrisal?
Dokler ni novih napak, kratko zasveti lučka na stikalu za sport, ko daš kontakt.
Tako da veš, kdaj se ti splača zopet brat...
A med vožnjo si kaj gledal, v kakem načinu je?

Kolikor vem, je Activa nadgradnja Hydractive samo mehanska, mehanski regulator.
Evasion 2.1TD 1999
Fiat Ulysse 1.9TD 1995, Fiat Scudo 1.9TD 1999, Fiat Scudo 1.9TD 1998 Avtodom
Zelena Xantia Berline 1.9TD
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61
Naprodaj veliko rabljenih delov za Xantio

rsm23

Kot pravi gregor, glej žive podatke z Lexio med vožnjo.
Kar se samih napak tiče je pa tko. Občasna napaka kakšnega senzorja (hitrosti, kota volana ipd) se sem pa tja tudi meni kdaj pojavi (na obeh Xmih dosedaj je bilo tako). Precej verjetno je vzrok to, da kdaj kakšen senzor izmeri kakšno bedarijo (vrednost mimo toleranc), sicer pa deluje ok.

Romzi

jao Xantos, moja bivša Activa je proti tej delala brezhibno.... mehko/trdo je menjala brezhibno, activa je tudi špilala da se mi je samo smejalo (ko sem zamenjal cilinder), tudi sicer je bil avto čvrst in brez kakih čričkov ali podobnih sranj
Edina res ponavljajoča napaka je bila na sprednjem regulatorju višine (bi ga blo verjetno treba spucat), občasno se avto ni spustil na vozno višino, če si ga do konca dvignil. rahel trzljaj z ročico proti spodnji poziciji, pa se je avto poglihal

Sem se jo pa odločil prodat ravno zaradi popolne eksluzivnosti: 11 registriranih v SLO je približno isto kot nič, serviserji (tudi pooblaščenci) so se pa tudi raje poskrili kot to čudo šraufali. Jebi ga, jaz sem jo imel kot avto za vsak dan, nimam pa doma niti kanala da se bi s takim čudom je**l. Da ne omenjam, kako me je šraufalo po vampih, ko je bilo treba iti kaj dlje od 50km....

xantos

Seveda sem pobrisal napake. Med vožnjo vem v katerem načinu je, ker imam montirane ledice za spremljanje delovanja elektroventilov HA. In delujejo konstantno, razen ob dinamični vožnji sem občasno izklopijo, ponavadi v kakšnem ovinku...

Evo še shema kako imam zvezane diode (ponavadi crknejo v elektroventilu) in led diode.

[ATTACH]74543[/ATTACH]

Diode so: 1N4007

Pred ledicami pa je zvezan 680ohmski upor.

Nisem glih štromar, pa mislim da je skica razumljiva. Gre se pa za žice, ki so zvezane na računalnik HA.

xantos

Fantje... Ne zastopmo se... Vse špila tako kot je treba. Menjava trdo/mehko dela, activa dela, samo avto ni tako mehak, kot bi pričakoval. Ali pa mogoče jaz pričakujem preveč od avta...

EDIT: @Romzi: Zakaj te je pa črvičlo, če je delala u nulo? Hehehehe! :Hammer3: