Xantia Activa 2.0 TCT "Ropotuljica"

Začel/a xantos, December 07, 2013, 09:41:23 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

HidroThorax

Ja '98 je. Tak mi ni pomemben na kolk je nastavljen, ker je prej leto okrog preden naredim 20k.
Imel: C5 II 1.6 HDi, C6 2.7 HDi V6, Activa 2.0 TCT, C4 1.6i 16v VTR By Loeb, C5 I 3.0 V6 Break, C5 II 3.0 V6, H XG30 3.0 V6, C6 2.7 HDi V6, Kia XCeed 1.4 T-GDI '20, Escalade 6.2 V8 '07, Linc. Town Car 5.0 V8 '84, Chrysler 300M 3.5 V6 '99, MB S500 L 4Matic '05
Imam: Lincoln Town Car 4.6 V8 '98, C5 X

xantos

Da malo updejtam, da ne bo kdo mislil, da gre vse brez problemov... :Hammer3:

Sicer nič kaj veliko ne prčkam okoli avta, vozim gajbico dokler se spet ne vščije hehehe. Bo pa treba spet malo poservisirat, kakopak. Spušča mi (tu pa tam kaka kapljica) visokotlačni regulator in povratek na servo cilindru, tako da to bo treba sanirat. Malo bolj mi spušča sprednji elektroventil, tako da sem začasno odklopil varovalko F8 v motornem prostoru in mi posledično ne dela hidraktiva in aktiva. Zanimivo je pa, da ima avto boljše vzmetenje, kot z vklopljeno hidraktivo...

Opazil sem tudi, da mi rahlo solzi povratna cev na turbini, ki je žal na Citroenu nedobavljiva (bila je pa okoli 25eur). Mogoče bi se jo dalo dobit na Peugeotu? A uporabljajo isto bazo? Ali pa mogoče na Lanci-ji? Kolikor vem so Lancije tudi imele TCT motorje. Èe ne bo druge se bom pozanimal, če se jo da obnovit...
[ATTACH]74848[/ATTACH]

Zadnje čase mi včasih pod nizkimi obrati (1400 obr/min) začne rahlo cukat, če pohodim gas do konca. Nekje se mi zdi, da sem zasledil, da bi lahko bil kriv regulator prostega teka... Je možno?

Spremljal sem tudi porabo zadnja dva meseca. Povprečno 12.5L/100km (plin). Si moram pod podpis dodati poleg pr***** vscana še pr***** požrešna. No ja sej ni tolk slabo. 10eur/100km. Moti me mali rezervoar za avtoplin in sem non-stop na bencinski. Tankat moram na 250-300km, dnevno delam pa vsaj 80km. Razmišljam, da bi vgradil še dodaten rezervoar v prtljažnik, ki bi ga lahko po potrebi tudi odstranil. Razmišljam tudi, da bi jo pognal v jarek :funny34d:
Xantia 1.9 TD Break (\'99) (pr***** zaribana!)
Xantia 2.0 TCT Activa (\'98) + LPG (pr***** vscana!) RIP
Xantia 2.0 TCT Activa (\'98) (pr***** zgorena!)
Xantia 3.0 V6 Activa (\'98) (zaenkrat še ni pr*****!)

Lovro

Citat od: xantos;190626Zanimivo je pa, da ima avto boljše vzmetenje, kot z vklopljeno hidraktivo...

To so tudi ostali nekdanji lastnki hidroaktiv potrdili.
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

xantos

Ni logike, ker je ventil na hidraktivni krogli oklopljen. Le-ta pa daje mehkobo avtu...

skrt3

Citat od: xantos;190626Zadnje čase mi včasih pod nizkimi obrati (1400 obr/min) začne rahlo cukat, če pohodim gas do konca. Nekje se mi zdi, da sem zasledil, da bi lahko bil kriv regulator prostega teka... Je možno?

po mojih izkusnjah z xsaro 1.8 16V in Xantio 1.8 16V bi rekel, da je vzigalna tuljava. Na obeh je bilo enako, najprej cukanje v nizkih obratih in postopoma vedno vec cukanja tudi z visjimi obrati. Na moji Xantii mi je mehanik dokazal in resil z drugo rabljeno tuljavo. Pred tem sem trepetal, da je spet kaj z avtomatskim menjalnikom.

skrt3

regulator prostega tega pa se na Xantii ni manifestiral kot cukanje, ampak "blokirani" visoki ali nizki obrati. Enkrat sem resil s ciscenjem, drugic sem pa zamenjal z novim.

Romzi

xantos

Citat od: Romzi;190637Xantos, a rabiš ene fine feltne?

Ne rabim. Imam original od aktive, ene od novejše Kantije in jeklene. Tak da felg kolker češ hehehe.

Cuaknje je tudi pomoje možno da so svečke... Sicer so naredile ene 20kkm, ampak bom vseen probal z iriduium svečkami...

xantos

Uspelo mi je narediti "orodje" za testiranje tlačnega regulatorja. Včeraj sem po porodnih krčih (beri: špricalo ko hudič) uspel izvseti test in rezultati so sledeči:

- spodnji tlak (cut-in): 140bar
- zgornji tlak (cut-out): 170bar

Po predpisih bi moralo biti 145-175bar. Mislim, da je kar v tolerancah. Tako, da še ena stvar, ki dela tako kot mora... Počasi bo zmanjkalo neznank v enačbi.

Ne vem, kaj bi bilo z vzmetenjem... Na trenutke OK, večino časa pa trdo, nabija, skače... Nekaj mora biti v vezi, da mi ne dela STOP lučka (oz. takoj ugasne) in seveda prdanje (pa ji ne dajem fižola).

superca13

Tlak je Ok.
Ti kontroliraš delovanje H. ventilov tako, da opazuješ lučko, ki ti kaže ali so napajani ali ne?
Kaj pa če napajanje štima, ventila pa kljub temu ne delata?
Vprašam.

xantos

Hja slišim jih tudi, da klikneta ko odprem vrata in potem cvilita cca. pol minute ko zaprem vrata in več kot deset minut, če so vrata odprta. Tako, da pomoje delujeta.

Pri prižganem avtu je spredaj avto mehak, ko ga pa vgasnem in poskusim zazibat (elektroventila prižgana) se pa samo posede in minimalno zaniha nazaj in tudi trši postane (uahajanje tlaka nekje?).

Nekaj z napajanjem bo, ampak pomoje s hidravličnim. Sumim že nekaj časa varnostni ventil, glede na to da mi STOP lučka takoj ugasne... Ampak odmontirat ga je pa druga zgodba. Nekak bi že šlo najbrž, če ne bi bilo vse zarustano.

superca13

Varnostni ventil je tam nekje od 100 barov dalje odprt, če pa napajanje (tlak) slučajno zaradi neke napake pade pod to mejo, pa zapre dovod, da ostanejo bremze +volan še pod tlakom, da lahko varno ustaviš. In lučka se prižge.

Zdaj ko imaš manometer, probaj še tam zmerit, kaj se dogaja.
Za natančne podatke o tlakih in katero cev snet z namenom merjenja, pa boš moral v knjigo od xantie pogledat.

xantos

Evo na željo Èojkota malo updejta :D

Èudežno mi je začela delati STOP lučka. Zjutraj rabi ene pol minute+ da ugasne, po kratkotrajnem parkiranju pa ene 10s. Tudi kilometre kar pridno nabiram.

[ATTACH]75900[/ATTACH]

Bunke sem spraznil in jih ponovno napolnil na predpisan tlak. Še vedno mi včasih na kakšni luknji nabije amortizer, še posebej če avto dlje časa stoji, tako da mislim da bo ftrgalo kaj... Po mnenju majstrov na FCF, je bunka prava in tega ne bi smelo delati.

[ATTACH]75901[/ATTACH]

Mogoče hin cilinder (amortizer) ali pa imam nekje ogromen internal leak in tlak drastično pade. Včasih mi tudi med vožnjo pade rit. Sliši se "bojng" in pade. Seveda se potem tudi dvigne. Razmišljam, da bi merilnik tlaka iz visokotlačnega regulatorja napeljal v kabino, da bi lahko med vožnjo spremljal tlak. Ampak me je malo starh, da bi se notranjost obarvala zeleno :Hammer3:

[ATTACH]75902[/ATTACH]

HA dela in dela. Menjal sem HA računalnik, pa je isti k. Sicer načeloma dela, ampak zjutraj mi ne dela elektroventil active, sčasoma se vklopi.

[ATTACH]75903[/ATTACH]

Zdaj se mi avto tudi nagiba, tako da ni več aktiva... Nabijanje amortizerja je občutno predvsem v ovinku, ker se zdaj nagna kot kak spaček... Sicer sem testiral aktivo in dela. Pri ugasnjem avtu sem premikal aktiva štangice in se je nagibala levo desno. Šlo je petkrat levo petkrat desno, potem je pa zmanjkalo tlaka. Ne vem sicer kolikokrat bi naj šlo, na FCF pravi majster da forever...

Napadat jo je začela tudi rja. Bok že imam nov, prage bo treba nabavit... Ampak to bo ko jo bom odjavil s prometa.

[ATTACH]75904[/ATTACH]
[ATTACH]75905[/ATTACH]
[ATTACH]75906[/ATTACH]
[ATTACH]75907[/ATTACH]

Zadaj mi liže obe gumi na notranji strani, klub temu, da sem lani enkrat menjal ležaje.

[ATTACH]75908[/ATTACH]

Ja vem ja, zelo zrele za menjavo... :funny34d:

V planu imam tudi menjavo o-ringov na visokotlačnem regulatorju, ker mi malo pušča olje in packam tlakovce pred hišo. Tast seveda ni nabolj vesel... Hehehe...

xantos

Pa še par slikic kar tako... :take_picture:

[ATTACH]75920[/ATTACH]

[ATTACH]75910[/ATTACH]

Klasično seveda pobutana odbijača. Pod nič od tega ne spada moj podpis ;)

[ATTACH]75911[/ATTACH]

[ATTACH]75912[/ATTACH]

[ATTACH]75913[/ATTACH]

[ATTACH]75914[/ATTACH]

Srce ropotuljice

[ATTACH]75915[/ATTACH]

Rit in faca.

[ATTACH]75916[/ATTACH]

[ATTACH]75917[/ATTACH]

Èojko a bo vredu? :ADemoticglass:

xantos

No pozabil sem še omeniti, da moram nujno zamenjati zadnje diske in ploščice. Hkrati bom zamenjal čeljusti levo-desno, da dobim spet ravno površino. Bral sem, da se namaže z bakreno mastjo naležno površino, ampak ali ni potem še večji problem, glede galvanskega člena?

Nekaj mi škripa okoli mikro jermena, sumim da je altenator, ker mi včasih malopobere štrom (luči slabše svetijo, brisalci počasneje delajo...).

Nekako bom tudi moral porihtati activa štangice, ker imajo kar precej lufta. Puše sem sicer menjal, ampak požere tudi kovino. Bo treba pošvasat pa podrejat pa bo.

Zmenjen sem tudi z enim majstrom, da mi porihta plinsko napravo. Naj bi bilo potrebno menjati injektorje, ker zdržijo tam nekje 80kkm, zaradi tega včasih cukne pri nizkih obratih. Pravkar sem porihtal kazalnik količine plina, ki mi ja kazal minimun. Se je odklopil konektor na rezervoarju LPG-ja.

Na armaturki gori ABS in AIRBAG. Nekaj je narobe na desnem sprednjem kolesu. Upam, da je samo kak precvikan kabel in da ni šel senzor, ker ga bo veselica ven dobit. AIRBAG pa nekaj nagaja konektor pod voznikovim sedežem. Bo treba polotat.

Ne dela mi osvetlitev na konzoli za uravnavanje toplote in ventilacije in na radiju dela samo polovica osvetlitve. Kolikor sem radijo gledal so lučke prilotane na ploščo, na konzoli pa ne vem kakšne so...

Izpušni sistem ima majhno luknjo, ki jo bo treba pošvasat. Moram pa izpuh sneti, oz. ga malo spustiti, da bom prišel zraven. Na klemi cev-lonec tudi malo pušča, ker lonec ni original od TCT ampak od 1.8.

V planu je tudi pretesnenje sprednjih amortizerjev in activa cilindrov (bo treba žagat, pa se ne spravim zraven), zadnjih cilindrov (piece of cake) in menjava povratkov prednjih cilindrov in menjave mašet na zadnjih cilindrov. Material za tak hec pride original na Citroen servisu okoli 120eur. Mislim, da so samo povratki spredaj ene 25eur po komadu,če ne še celo več...

Zamenjati bom moral tudi povratek na servo cilindru, ker je cevka, ki pride iz manšete, že kar boga. Se tolčem po glavi, kaj nisem takrat menjal, ko sem imel vse narazen, ampak se mi je zdelo, da ne paše od XM-a, ki jo imam doma. Sicer še nisem preverjal, se mi pa zdi, da je servo letev malo debelejša...

Pa najbrž sem še pozabil kaj...

In kot ponavadi lahko zaključim z mislijo:
"Še bo veselo!"