Xantia Activa 2.0 TCT "Ropotuljica"

Začel/a xantos, December 07, 2013, 09:41:23 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

skrt3

moh, tudi moj majster je rekel nekako takole: vec plina, vecja mehkoba. ni treba pretiravat, ampak raje nekaj odstotkov vec kot pa manj

xantos

Citat od: Èojko;189267Najmehkeje se boš vozil, ko boš imel kolesne ene 5-10 barov manj napolnjene kot so normirane, vendar ti bo takrat lahko že nekoliko trpela stabilnst na cesti.

Ko sva z @gregorjem rihtala krogle na njegovi Xantiji je imel kolesne ravno ene 10 barov premalo in je bila že malo trda. Nato sva napolnila na predpisano ++5 bar in je bil zelo zadovoljen z vožnjo. Ravno obratno je. Bolj napolniš večja je udobnost, slabša stabilnost na cesti...

No včeraj sem nastavil še višino, da je zdaj v nulo. Zadaj je bila 2.5cm prenizka, spredaj 3cm previsoka in se tudi na vožnji pozna. Spet je boljše ampak še zmeraj ni to to. Bodo pa ženske najbrž bolj vedele kaj pomeni 2-3cm ;)
Xantia 1.9 TD Break (\'99) (pr***** zaribana!)
Xantia 2.0 TCT Activa (\'98) + LPG (pr***** vscana!) RIP
Xantia 2.0 TCT Activa (\'98) (pr***** zgorena!)
Xantia 3.0 V6 Activa (\'98) (zaenkrat še ni pr*****!)

superca13

Citat od: Romzi;189266Mehkejši je avto zato, ker imajo krogle zaradi večjega volumna plina (helij se mi zdi) tudi večji hod. Èe so kugle prazne, ostane (ko je kugla na avtu in avto na tleh - se pravi pod obremenitvijo) volumna za stiskanje zelo malo, posledično malo hoda, posledično trše vzmetenje.

Dušik.

xantos

Aja še obrazložitev zakaj sem jih napolnil krepko preveč...

Èe bi avto preveč plaval in bil nestabilen, bi še lahko zmeraj spraznil kroglo in jo ponovno napolnil. Ampak (žal) se to ni zgodilo.

Mi je pa danes zjutraj v eni luknji desni amortizer tako nabilo, da sem mislil, da mi bo bo vtrgalo nosilec! Sicer se mi je že to zgodilo, ampak danes je bilo pa res silovito. Mnenja? Pomoje je cilinder fuč in ne drži več tlaka...

Citroenovc

@Èojko - daj malo logično premisli tvojo razlago, da ne prefilat, ker potem so trše.
Kupiš novo bunko. V njej je X barov pritiska. In je primerno "mehka".
Z leti počasi dušika vse manj - se pravi imaš X-1 pritiska - in bunka je vse trša.
In ja, če jo prefilaš na X+1 pritisk - je samo še mehkejša.
OK

LP
Primož

Čojko

@xantos, daj najprej testiraj in nato piši.

Kugla je zelo simpl stvar. Buča v kateri je membrana in ko je na strani vozila brez pritiska je membrana zaradi predpisanega pritiska zalepljena na spodnjo/priključno stran bunke. Ko se sitem nafila s priskom preko centralne bunke je memebrana nekje v sredini. To pomeni, da ko se voziš po luknjasti cesti se le ta giba med zgornjim in spodnjim obodom. Velik vpliv na mehkobo ima ventil - večji kot je hitreje lahko priteka in odteha LHM v kuglo - Confort kugle imajo zato večje ventile.

Glede na pozicijo kugle, funkcijo ki opravlja, željen učinek oz. željeno obnašanje avta, ki ga je hotel Citroen doseči je tudi karakteristika kugle. Se pravi: normiran pritisk dušika, normirana velikost ventila in najbrž še debelina oz. upogljivost same membrane, ter morda sam volumen kugle.

Za idealno obnašanje avta je torej s strani Citroena predpisan tip kugle z normiranim pritiskom.

Èe je pritiska manj od normiranega se membrana v vožnji premika bolj proti zunanjem obodu kugle in če je pritiska le nekoliko manj od predpisanega je zaradi tega avto še nekoliko mehkejši (podpobno kot če imaš gumo na avtu 10% manj napumpano kot je predpisano). Ko pa se pritisk še bolj zniža pa je tega prostora vedno manj in začne membrana nabijat v obod kugle oz. avto otrdi. Enako kot guma ko se skoraj sprazni in začne" cesta nabijat v feltno".

Podoben efekt je v obratno smer oz. če je pritiska preveč - efekt ko gumo na avtu polniš na vedno višje pritiske in tako postaja vedno trša, dokler nekje na neki točki ne poči.
Memebrana v kugli se z višanjem pritiska vedno bolj pomika proti spodnjem delu kugle in vedno manj blaži udarce iz ceste oz. zaradi prekomernega pritiska trdi.

Pa tudi če bi bile te trditve mojstrov o povišanem pritisku točne bi že v fabriki vse bunke nafilali na 100 barov pa bi bil mir,...

Čojko

Citat od: xantos;189307Mi je pa danes zjutraj v eni luknji desni amortizer tako nabilo, da sem mislil, da mi bo bo vtrgalo nosilec! Sicer se mi je že to zgodilo, ampak danes je bilo pa res silovito. Mnenja? Pomoje je cilinder fuč in ne drži več tlaka...

Najprej si spravi pritisk v kuglah na normiranega in potem še enkrat enako zapelji čez isto luknjo, da vidiš če bo kaj drugače.

Citroenovc

No seveda - strinjam pa se s tabo, da pretiravati se z nadpritiskom ne sme. Ampak če malo "prefilaš" - pa si s tem podaljšaš čas do naslednjega polnjenja, ko je bunka uporabno mehka. Si pa sam že napisal, čemu je to tako.
OK

LP
Primož

xantos

Citat od: Èojko;189326Najprej si spravi pritisk v kuglah na normiranega in potem še enkrat enako zapelji čez isto luknjo, da vidiš če bo kaj drugače.

Sem napisal, da se je to že dogajalo. In ja čez popolnoma isto luknjo. Mogoče sem se prehitro odpeljal in še pritisk ni bil do konca ustvarjen... Pa tudi drugače se mi je to dogajalo tu in tam, tako da pritisk v krogli pomoje nima neke veze...

Kakorkoli že, glede krogel sem debatiral z majstri na angleškem forumu in so se strinjali, da večji tlak v krogli pomeni večje udobje, ampak lahko spremeni avto v nevodljivo barko, če pretiravaš. Sem pretiraval (pomoje ne preveč) pa še vedno nimam nevodljive barke, torej moj problem je nekje drugje. Internal leak po vsej verjetnosti.

Zdaj bo pa vsak svoje tumpal glede pritiska v kroglah, jaz pa še vedno ne bom imel rešitve glede internal leaka... :Hammer3:

xantos

Ok da bo vsem jasno:

normiran tlak / moj tlak
- spredaj kolesna: 45bar / 55bar
- acumulator: 62bar / 62bar
- spredaj hydractiva 70bar / 80bar
- spredaj sc.car (activa) 62bar / 70bar
- zadaj kolesne 30bar / 50bar
- zadaj hydractiva 55bar / 70bar
- zadaj sc.car (activa) 30bar / 40bar
- anti-sink 50bar / 60bar

Torej pretiraval sem samo z hydractivo zadaj in kolesnimi zadaj. Za kolesne pa se za activo priporoča uporaba 45bar, tako da tudi če s tega stališča gledaš nisem nekaj hudo pretiraval...

Torej če bi bilo vse s hidravliko OK, bi moral biti avto mehak kot čigumi. Pa ni.

mirchi

Ni logike. Ce hoces mehak avto kroglo polni na tlak kot je vhodni po lajtngah. Ce je tlaka vec se membrana kasneje vda,ce ga je manj je ze vdana. V  vsakem primeru je nihanja membrane manj zaradi neenakega pritiska!
Rezervni deli XM ugodno naprodaj!

mirchi

In ce ne manj nihanja je posledicno vecja obremenitev na sklope=vec scanja...
Rezervni deli XM ugodno naprodaj!

superca13

Èe prav razumem imaš klub nafilanim kuglam še vedno trd avto?
Pa hicractive ventili šaltajo tako kot treba? To lahko takoj testiraš.
Èe ventili ne delajo, so v stanju "trdo" in lahko filaš koliko hočeš pa bo avto grozno trd.

rsm23

Točno to kot mirchi in Èojko pravita ali po domače, vseeno je treba upoštevat 3. Newtonov zakon. Torej pri Citroenu so načeloma vedeli kaj delajo. Lahko se sicer igraš in eksperimentiraš.

Da pa bi polnil kugle na zalogo - torej preveč z namenom, da se kasneje izpraznejo je pa ob dejstvu da imaš polnilno napravo doma in lahko praktično kadarkoli preverjaš tlak in dopolniš, nesmisel.

Ok, bom nehal pametovat :Hammer3:

xantos

@superca13: Elektroventili delajo. Sem nalotal diode na kable, slišim "cviljenje" ko delujejo in klik ko se vklopijo/izklopijo. Imam pa tudi v kabini LED diode s katerimi spremljam delovanje. Opazil sem, da v SPORT načinu tudi delajo, vendar se hitreje izklopijo, ko pelješ malo bolj "dinamično" (da ne boste mislili da divjam hehehe). Ko sem menjal krogle sem zamenjal tudi elektroventile, sicer z rabljenimi ampak je vse enako... Ponavadi mi zjutraj par km ne dela activa elektroventil. Predvidevam da imam internal leak nekje na activa sistemu.

@rsm23&Èojko&mirchi: Se strinjam, da so pri Citroenu vedeli kaj delajo. Dejstvo je pa, da če preveč napolniš krogle postane avto bolj mehak, seveda pa izgubiš nekaj na stabilnosti vozila.

Takle bomo naredli, da ne bomo preveč tople vode odkrivali. Se bom vozil ene 14dni tako, potem bom pa krogle napolnil na predpisan tlak. Bomo kar videli kako in kaj.