Xantia Activa 2.0 TCT "Ropotuljica"

Začel/a xantos, December 07, 2013, 09:41:23 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

xantos

Citat od: skrt3;187801To so besede, takega te poznamo :)

Si grem že na živce tak... Moji pa še bolj hehehehe!

Naslednji teden imam na voljo cel teden dvigalo (da tako je pod kozolcem! :)) in imam plan da razštiklam Xantio, ki jo imam za rezerne dele do daske, nafilam bunke na Activi, rešim vse probleme s puščanjem LHM-a... Sem opazil, da mi spredaj malo kaplja (99% na povratku servo cilindra) in zadaj (ne vem točno, sumim povratek hidraktivnega sklopa).

Veselica.
Xantia 1.9 TD Break (\'99) (pr***** zaribana!)
Xantia 2.0 TCT Activa (\'98) + LPG (pr***** vscana!) RIP
Xantia 2.0 TCT Activa (\'98) (pr***** zgorena!)
Xantia 3.0 V6 Activa (\'98) (zaenkrat še ni pr*****!)

mirchi

Kakih par let nazaj sem bil jaz tak psiho...upam da me ne prime spet...no vsaj prehitro ne...
Rezervni deli XM ugodno naprodaj!

xantos

Ja res se včasih vprašam, kaj se je zgodilo z mano. Prej sem imel 10 let Hyundai Accenta in ga nisem šparal, pazil, pač bil je delovni stroj. Je pa res tudi to, da v destih letih ni bilo neke resne okvare. Crknil mi je altenator, amortizerje sem obnovil, dve šobi sta bili fuč, mogoče še kaka malenkost v glavnem nič resnega. Motor je delal kot urica, pa tudi olje sem bolj tako tako menjaval... Z njim sem naredil 200.000km (kupil z 80.000km) potem pa na odpad... Pomoje najboljši avto kar sem jih imel, po drugi strani pa tudi navečja jajca kar se avta tiče... Potem sem se enkrat peljal s Xantio in si rekel, da ko bom zgonil Akcota hočem imeti Xantio!

Ostalo zgodbo poznate... :funny34d:

superca13

Jaz te kar razumem, ko se meni poščijejo ali pocrkajo te korete, bi jih tudi najraje zažgal ali pa v Dravo potisnil.  Pa kot vidiš se še kar vozim okoli:-)

xantos

Evo moj bivši stroj. Najbolj zanesljiv avto v zgodovini avtomobilizma. V 10ih letih me niti enkrat ni pustil na cesti!

superca13

Mi smo tudi imeli Hyundaya tam leta 97. Novo Lantro 1.8. Hudič še danes dnevno vozi. Po mojem ima že več kot 400kkm.
Do 150.kkm ni crknilo nič od nič.

ModelJT

Mi imam tudi en tak kontejner doma. Ma hudič noče crknit. No vsaj rja je na moji strani hehe. Je pa tist malo fejsliftan model že. Pa še klimo ima, ki dela, kuri tudi malo, pelje se bolj trdo, volan ima velik ko kak od FAPa, pa tako. Samo za tako ceno, tako dobro ohranjen avto, s tako malo kilometri okoli 100k, take velikosti, pa da ima še klimo že težko najdeš.
[SIGPIC][/SIGPIC]

Čojko

Imel xm V6 in bankrotiral. Za njim pa Hyundai Pony, da sem zopet prišel k sebi.

xantos

No pa smo se zedinli. Ne švaba, ne šved, ne čeh - korejc je zakon! :)

xantos

No včeraj sem končno našel čas, da sem se (spet) posvetil ropotuljici. Nujno je bilo potrebno zamenjati sprednje ploščice, ki sem jih skuril v letu in pol. Pojma nimam katero firmo sem imel gor, zdaj imam TRW upam, da bodo zdržale vsaj par 10kkm.

Potem sem se lotil še polnjenja krogel. Sem mislil, da bo kakšna prebita pa so bile vse ok. Anti-sink je imela premalo -20bar in sprednja activa akumulator je tudi bila pod mejo -15bar. Vse sem napolnil s +5bar/10bar, razen zadnje hydractive +15bar, zadaj kolesne +20bar in sprednje hydractive, ki je več kot 80bar nisem upal napolnit... Zamenjal sem tudi elektroventila spredaj in zadaj.

Ugotovitve: hja no ja malo se pozna, ni še pa to to. Prdanje še zmeraj ostaja, sicer malo manj pogosto ampak vseeno. Nekje mi pušča tlak in ne morem ugotoviti kje. Sumim da je crknil varnostni ventil, ker mi tudi STOP lučka takoj ugasne...

Čojko

Zakaj pa si jih prekomerno polnil?

+20 bar???? jih boš uničil!!!

Bunke se polni na tak pritisk kot je predpisan. Èe napolniš več postaja avto trši. S kalsičnim polnjenjem se res napolni do max +5 barov več kot je normirano. To pa zato da ti dlje zdrži do naslednejga polnjenja, pri ventilčkih in lastni polnilnici pa imej vedno napolnjeno na optimum.

Vzporednico povleči s tlakom v gumah.

rsm23

Meni se tudi tole prekomerno polnenje ne zdi OK - definitivno je avto trši, membrana je bolj obremenjena.
Probaj raje malenkost čez (do 10%), pa bi moralo biti bolje.

xantos

Tukaj se pa motita... Večji tlak pomeni večjo mehkobo. Sem bral nekje celo strokovno razlago pa se ne spomnem točno kje. Vse membrane so stestirane na 78bar (pa še nekaj mora biti varnostne rezerve). Za Activo pa tudi uporabljajo zadaj krogle od karavanke (namesto 30bar, 45bar). Jaz sem zadaj dal krogle od sprednjih koles ker itak imajo 45bar...

Načeloma kolesnih nisem napolnil več kot +5bar, hydractivne sem pa napolnil zato, ker bi načeloma avto moral lepše plavati ko je vožnja umirjena, ko pa malo pritisneš na gas jo pa računalnik tako ali tako izklopi iz sistema...

V glavnem. Več pritiska, lepše plavanje in ne obratno.

Romzi

Mehkejši je avto zato, ker imajo krogle zaradi večjega volumna plina (helij se mi zdi) tudi večji hod. Èe so kugle prazne, ostane (ko je kugla na avtu in avto na tleh - se pravi pod obremenitvijo) volumna za stiskanje zelo malo, posledično malo hoda, posledično trše vzmetenje.

Čojko

Saj imaš povsod ventilčke in lastno polnilnico, a ne?

Testiraj si to kar praviš - vse bunke napolni na normirano, le pri kolesnih pretiravaj do +15 barov, pa boš sam videl koliko je ura.
Najmehkeje se boš vozil, ko boš imel kolesne ene 5-10 barov manj napolnjene kot so normirane, vendar ti bo takrat lahko že nekoliko trpela stabilnst na cesti.