Cimos GS Pallas

Začel/a Čojko, November 03, 2013, 01:00:26 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

gule

Mirchi, kako lahko z kurilcem ušparaš več kot z plinom? Normalno, če govorimo o vožnji...

Čojko

Mirchi ne napadaj in ne žali! Jaz te nisem nikoli, ti pa.mene že večkrat. To so osnove bontona.
Sem pa vesel tvojih drugačnih pogledov, ki jih lahko mirno pokomentiramo,izmenjamo mnenja in argumentiramo svoja stališča.

Plin je kot energent dražji od naftnih derivatov, bolj nevaren, ipd. Za vožnjo pride cenejši od bencina ali dizla, ker v ceni ni trošarine za uporabo cest (skoraj 50%), enako kot v kurilcu, ki pa je zaradi tega prepovedan. To so dvojna merila drzave. Zame to ni pošteno, da se nekateri vozijo po cesti in zanjo nič ne plačujejo, drugi pa moramo plačat.
Pri vinjetah je podobno. Nekateri oz. večina so ogromno prihranili, drugi zaradi tega to drago plačujejo in imajo težave, da o tujcih ne razpravljamo, ki nas vedno bolj sovrazijo, namesto, da bi se radi pri nas ustavili in kaj potrošili.
Zaradi vseh teh ljudstvu všečnih zadev je v državni blagajni manj denarja, posledično manj za vzdrževanje cest ipd. Jaz ne pizdim cez ceste, ....
Kdor vozi, onesnažuje, uporablja,... naj sorazmerno temu tudi plača.

Sem pa proti cestni taksi in za enotno osebno zavarovanje glede na število kilometrov, ki jih prevoziš in riziko, ki ga nosiš.

ps. še dve leti nazaj si nismo mogli privoščit dveh avtomobilov - oba v službi, 4 otroci, dejavnosti,...pa je vse šlo z enim kombijem, potem je šele prišel prvi GS za manj kot jurja,...

mirchi

Moj namen ni zalit nimogar!se mi pa take izjave zdijo egoisticne. Ce sem te uzalil,se opravicujem. Glede trosarin imas prav. Je pa tu,ce pogledamo vpliv na okolje,cena upraviceno nizja. Ampak glede na stanne v drzavi,in vse svinjarije ki nam jih pocnejo vrli politiki podpiram vsako vrsto okoriscanja ali varcevanja na racun tega da lahko nekdo nekan privarcuje. Ko se bo pa politicni vrh zacel obnasati in zapravljati v dobrobit drzave in davkoplacevalcev bom pa tudi sam odlocno proti kakrsnim koli mahinacijam.

Sem za  arcevanje pri porabi za avto za vsakdan. Sem pa tudi proti vgradnji cesarkoli v starodobnika. Ce mas za starodobnika mas tud za to da ga tankas. Tu se strinjam. Itak pa to ni avto za vsak dan.
Rezervni deli XM ugodno naprodaj!

Čojko

Zdaj smo čisto zašli in bi res lahko admin prestavil, ker tema ni tako napačna.

Avtomobili so narejeni za bencin ali dizel. Plin zaradi cene energenta in ostalih pomanjkljivosti enostavno ne paše v avtomobil, se ga pa na tak pollegalen način poriva noter. Dolgoročno mu ni prihodnosti.
Drugace je z elektriko, kjer praktično ni izgub, ogromen navor, ne onesnazuješ med voznjo, polnis po hribu navzdol,... dodelat baterije, hitro polnjenje in ceno,... in potem boš hitro dobil na mesečnem računu za elektriko še trošarino za ceste glede na prevozene km po gps-u.

rsm23

Bom malo pluval v lastno skledo... Saj je vse lepo in prav z elektriko, ampak se je treba zavedat da je z njo v končni fazi ni dosti drugače kot z ostalimi energenti.
Tudi proizvodnja elektrike ni tako okoljsko neoporečna - treba je pogledat malo dlje in razmislit, kaj bi potegnilo za sabo, če bi "na enkrat" masovno prešaltali na elektriko.
Potrebe po proizvodnji bi se enormno povečale, kar pomeni več posegov v naravo (v primeru HE) ali pa še večje onesnaževanje (TE). Pa pustimo tokrat na miru sončne elektrarne. Potrebna bi bila tudi večji posegi v infrastrukturo omrežja itd.

Potem je tu še proizvodnja baterij, ki spet ni tako zelo okolju prijazna (potrebno je upoštevat tudi življenjsko dobo baterij)

Se pa strinjam s Èojkom, da so (asinhronski) elektromotorji bolj učinkoviti v smislu izgub - te odpadejo predvsem na mehanske izgube (izgube trenja in ventilacije), ter nekaj malega izgub v navitju.

Skratka, na dolgi rok nekih drastičnih razlik (razen večjega izkoristka) ni.

Xandrej

...

Čojko

Kaj pa tako:
- hitre in poceni baterije, ekološko sprejemljive, razgradljive, dolg domet
- polnjenje doma čez noč na viška elektrike v MT (JE, TE)
- hitre močne polnilnice ob cesti, seveda dražje kot doma
- plinske elektrarne za po vecini dnevne potrebe.
- trošarina na prevozen km on line

Veliko bolj ekološko in učinkovito kot sedaj.

rsm23

Dejmo tako:
- da bo tako, bo potrebno počakati razvoj oz. pač sprejeti nek kompromis, ker je vsaj načeloma z večjo uporabo razvoj hitrejši.
- tega nebi rad komentiral
- jih imaš že sedaj - CHAdeMO. Nazadnje, ko sem gledal so bile cele tri v SLO in vse v območju MB (Elektro MB, Selnica ob Dravi, Radlje ob Dravi). Gre pa za polnilnice z max močjo 50kW (125A/400V).
- Verjetno bi šlo, ampak bi spet koga zmotilo...kot npr. veterne.
- Verjetno bi bilo bolj fer...spet pa bi nekateri jokali.

Citroenovc

Pa da še jaz:
- tale me spominja na "treba je zagotoviti delovna mesta za vse in človeka dostojno življenje" ... se pravi - ja fino, vsi vemo, kaj rabimo - noben pa ne zna povedat kako bomo to dosegli. Oz povedano drugače - na take baterije se bomo pa še načakali
- khm. poglej si malo cene ne BSP Southpool. Imaš gor slovenski cenovni index za električno energijo (pa ne pozabi, da je to itak le delček celotnega računa za električno energijo)
- ok, tu pa se jaz ne bom spuščal v komentar, ker ne spremljam scene ...
- in ti bi rad imel elektriko obenem poceni? plinske so najdraža proizvodnja EE. in to že dosedaj, preden so bili kaki možni problemi z dobavo plina ...
- sama trošarina me ne moti toliko - sem pa med unimi, ki jih moti na splošno nadzor nad ljudmi. Se ne slepim, da ni v bistvu že z GSM doseženo, da se vedno ve, kje smo ipd ... ampak vseno.
OK

LP
Primož

gule

Z elektriko se ne grem obremenjevat, ker je to za mene znanstvena fantastika. Še Citroen je prenehal delat Zero, ker je bil predrag. Ampak, če se toliko Italijanov, že tolika leta vozi na plin...pa ja z tudi, v tem ne vidim nič slabega...

Xsaro, ki imam na plin sem takšno kupil in se razlika v vožnji ne opazi...saj je sekvent. Pri Cx-u gre za klasičen venturi in ne morem reči da ni razlike. Včasih malo cukne in gre slabše, ampak 50% cenejša vožnja vse to skompenzira. Tudi onesnažujem veliko manj, kar že jaz čutim po vonju iz izpušne cevi...

Da ne omenjam barve olja, ko avto gre na plin...tudi po 10.000 km, je rumeno, kot prvi dan, ko je bilo natočeno v motor...:BigThumbs:

Čojko

Citat od: Citroenovc;191579- in ti bi rad imel elektriko obenem poceni? plinske so najdraža proizvodnja EE. in to že dosedaj, preden so bili kaki možni problemi z dobavo plina ...

Tu se ravno gre za največji prihranek v energiji. Namesto plin v avto, ki ima bencinski motor z zelo slabim izkoristkom in še vedno onesnažuje je bolje imeti plinske elektrarne z veliko večjim izkoristkom, ki pretvarjajo energijo plina v energijo elektrike, ta pa nato poganja izjemno učinkovit elektromotor preko baterije. Tišina, ni onesnaževanja ipd.
Baterije se dodatno polnejo z zaviranjem, sončnimi celicami na avtmobilu, morda še kaj.

Samo ceste bomo mogli še vedno plačat če jih bomo hoteli imet,...

Elektrike danes še ni zrela za v avte. Zdaj smo po dizelskih turbakih komaj v fazi down sized bencinkih turbo motorjev, ki imajo že zelo nizko porabo (npr. Fordov 1.0 trivaljnik s 125 KM in porabo le 5 litrov v C max-u)

mirchi

Pa je kdo vogil ta mlincek 1.0 in videl dejansko porabo. Ampak vozil normalno. Ne tak da te prehiti se spacek...famozni vw 1.2tsi ki naj bi porabil pod 5 litrov v realnosti in normalni uporabi pije 8. Gre pa tak nikamor.
Rezervni deli XM ugodno naprodaj!

Čojko

Lovro

Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

gule

Èojko podobno stanje pri meni...nekaj čez 5000...