DIY obnova zadnje preme

Začel/a firbec, Oktober 28, 2013, 06:21:18 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Romzi

Mene je vse skupaj prišlo cca. 364€:
- material za premo 124€
- material za zadnje zavore (vse komplet: cilindri, pakne, fedri, vzvodi, podrejani bobni, nove zajle) cca. 130€
- vijaki za premo + zavorno olje + delo ki ga nisem naredil sam (demontaža preme, menjava zadnjih zavor, montaža preme): 110€

Lahko bi s 100% lastnim delom prišparal še cca. 100€, več pa že težko

V glavnem cenovno še sprejemljivo.

Romzi

Evo, danes še zamenjal kabinski filter ker je že prav švohotno pihalo - res je bil zasvinjan.
Potem pa še peljal na tehnični in registriral. Itak spet brez pripomb...
Zelo zadovoljen: za konkreten servis in še registracijo skupaj sem skeširal recimo da dva mesečna obroka za en povprečni leasing za nekaj novejšega,  avto se vozi kot da ni nič, porabi 7 litrov, nobenega šklopota (zadaj je vse tiho hehe) , nobenih čričkov, nobene rje nikjer, skratka bp. Staro šele 15 let in 260 000km. Pa naj kdo reče da se ne splača. Èe bo šlo tako naprej bo avto res še najmanj 5 let pri bajti. Aja, pa šele danes sem opazil da ves čas pišem v "MK2" rubriki - avto je MK1.

firbec

:emot112::emot112:

Torej imaš za eno leto mir!

A naveličal se je pa nisi?

Romzi

drmr

Živjo forumaši

Od prejšnega meseca sem tud jaz lastnik xsare break 16,l 2005.Tudi moja zadnja prema je najbrž že pri koncu saj meri od tal do blatnika samo 57cm kadar je avto prazen. Zanima me ali jo je treba takoj zrihtat ali se lahko še vozim ker ne vem a ta zadeva kar naenkrat crkne ? Kadar zapnem prikolico pride blatnik skoraj do feltne.
LP

Romzi

Višina načeloma nima direktne povezave s podrtostjo ležajev zadnje preme. Break je po spominu tudi malček nižje nastavljen kot limuzina (ne vem sicer točno zakaj - tako je). Poglej avto od zadaj, če so kolesa očitno "pošrek" (takole: /----\) potem je prema adijo. Nekaj malega so sicer že serijsko, da ne boš po nepotrebnem delal panike - ampak res malo cca. 1-2 stopinji.
Sicer pa videz prazne karavnke je običajno takle:
http://images04.olx-st.com/ui/1/35/91/9083491_2.jpg
Tudi naša je približno taka...

Romzi

@Firbec, kako se obnese "custom DIY" obnova s poliamidnimi pušami. Vse OK?

drmr

Citat od: Romzi;180967Višina načeloma nima direktne povezave s podrtostjo ležajev zadnje preme. Break je po spominu tudi malček nižje nastavljen kot limuzina (ne vem sicer točno zakaj - tako je). Poglej avto od zadaj, če so kolesa očitno "pošrek" (takole: /----\) potem je prema adijo. Nekaj malega so sicer že serijsko, da ne boš po nepotrebnem delal panike - ampak res malo cca. 1-2 stopinji.
Sicer pa videz prazne karavnke je običajno takle:
http://images04.olx-st.com/ui/1/35/91/9083491_2.jpg
Tudi naša je približno taka...

Kolesa imam malo pošrek. Kaj pa je lahko še vzrok da je tako nizek zadnji del ?
LP

firbec

Citat od: Romzi;181007@Firbec, kako se obnese "custom DIY" obnova s poliamidnimi pušami. Vse OK?

Hmmm, težko je rečt, avto se še pelje, v enem kosu :)

Po obnovi sem prevozil ~6000 km, višina je še OK, kakih dodatnih
nagibov zadnih koles pa tudi nisem opazil.

Mi je pa malo žal, da nisem menjal še nosilcev preme,
ker se mi zdi, da a avto malo plava.

firbec

Citat od: Romzi;181007@Firbec, kako se obnese "custom DIY" obnova s poliamidnimi pušami. Vse OK?

Poročilo #2
NE!
Očitno se je pri "DIY custom" obnovi naredila napaka :(
Zadnja desna roka ima po cca 17000 prevoženih zračnost

Sledi šraufanje preme, spet :Hammer3::Hammer3::Hammer3:

aura

Pred leti sem imel enak projekt na ZXu. Uporabil sem kombinacijo novilon puše in ležaj, ker so bile ležajne površine na eni osi zajedene. Ideja je bila sicer dobra hitra in poceni  ampak most ni bil več tak kot bi moral biti. Strugar mi je naredil izravnavo ležajne površine na osi.
Moje mnenje je, da dolgoročno funkcionirajo le igličasti ležaji, dobra os in nipel za mazanje.
Èe bi še enkrat moral to popravljati, bi sigurno v primeru nagriženosti ležajne površine na osi raje kupil novo os kot pa popravljal staro.
- Varjenje ležajne površine - problem pregretja in deformacije materiala,
- Metalizacija - krhka površina
- Puša - problemi s toleranco

Bolje enkrat narediti dobro, kot pa dvakrat popravljati.:BigThumbs:

Romzi

Citat od: firbec;192366Poročilo #2
NE!
Očitno se je pri "DIY custom" obnovi naredila napaka :(
Zadnja desna roka ima po cca 17000 prevoženih zračnost

Sledi šraufanje preme, spet :Hammer3::Hammer3::Hammer3:
Predlagam ti da narediš po PS-u in nima kaj bit (ali komaj kaj) narobe.
Mogoče bi po tako kratkem času šlo tudi kar na avtu - če imaš ležajne sedeže še dobre, sicer pa hop do strugarja.....

firbec

Ta vikend sem imel ponovi vajo z zadnjo premo :Hammer3:

Malenkost: avto na klocne, gume dol, razdiranje polovice notranjosti, podiranje ročne in imamo levo roko zunaj :)

Kaj je šlo narobe pri prvi obnovi? NIÈ !!
Problem je v mazanju.
Očitno sem bil pri mazanju puš preveč zagret in mi je mast snela notranjo pušo:Hammer3: :bombs:

Na četrti sliki se vidi, kaj naredi mazalica na osi, če ni druge puše.
Na peti sliki pa uničena (pretisnjena) puša.

firbec

Romzi: Tale vijak na sliki, kako ga zategneš?
V notranjost proti torzijski palici ali navzven v roko (v tisto lečasto "podložko") z konta matico?