DIY obnova zadnje preme

Začel/a firbec, Oktober 28, 2013, 06:21:18 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

firbec

Nadaljevanje #6 :)

Pri sestavljanju sem si pomagal z dvema dilama, ki sta služili kot simulacija amortizerja.

Uporaba "dumy" amortizerja je nujna, saj bo le tako leva in desna stran enako nastavljena, razdalja med luknjama, pa določa višino avta.
Ta dolžina ni dolža raztegnjega amortizerja! (kar se vidi na eni izmed slik)

Tukaj se mi je pojavil tudi problem, saj je amortizer na demontirani premi skoraj nemogoče namontirati. Amortizerje sem nato zmontiral na avtu.

Romzi

Nič ne pravim, samo malo sem v dvomih če bojo tele puše na dolgi rok zržale obremenitev?

frodo1

Dobro, če ti je izdelal puše; kakšen material je to, kakšna plastika-teflon in zakaj ne kovinske? Tu sem malo skeptičen.
"Ni se sramota uèiti, ampak ne znati."

alesz

Tega materiala ne ničkoliko, http://www.mm-intercom.si/ponudba/tehnicna-plastika pa vsi imajo boljše karakteristike kot ................

sušo

Sm mel take puše - plastične - na Diani v sornikih.
In sm veselo mazal na par jurjev km, tko k se zagre.
In je šlo sfalit glih zarad mazanja. Naj bi jih ne mazal zarad teflona al kaj vem česa...
V glavnem nisem vedel kaj je v sornikih - valda se ne vid not - dokler ni šlo rakom žvižgat.
K sva s Carlijem menala sornike sva prav debelo gledala plastiko.

A če bi jih še enkrat dal not?
Jah, dokler se bo Štelju dal drejat kose sigurno ne.

firbec

Zakaj plastika?

Puše so izdelane iz novilona 6.

http://www.akripol.si/znamke/novilon/novilon-6/
tole je prizvajalec, Akripol

Sam sem sprva hotel bronaste puše, vendar mi je stugar predlagal novilon.
Bron najbolj ne prenaša sunkovitih obremenitev, zato bi se puše sčasoma
stolkle in dobile zračnost.
Problem pa tudi z montažo, saj morajo biti bronaste izdelane v
precej manjših tolerancah.

Sicer pa tudi sam upam, da bojo zdržale :)
Hiter preračun pove, da so celo predimenzionirane.

Trenutno so puše naredile nekaj več kot 500 km, zato še ne morem komentirat vzdržljivosti.

Romzi

Mene tudi čaka obnova preme na Xsari Break l'99
Po dolgem iskanju končno našel tale 2 "how-to-ja" za P306 (naj bi bila povsem enaka prema kot na Xsari):
http://www.306gti6.com/forum/showthread.php?id=80349
http://www.detailingworld.co.uk/forum/showthread.php?t=288941

Nisem še čisto ziher ali bi se lotil sam ali bi dal obnovit.... :Hammer3:
@firbec: Pri tebi osi niso bile požrte ali si jih popravljal?

ggrega

glede na samo vrednost avtomobila se skoraj ne izplača,razen če imas kako nostalgijo do njega.

jaz sem se berlinga ravno zato znebil ker se je pokazala luknja brez dna,v glavnem je tako narejen da mora crknit še skoraj v garanciji ,en navaden korejc ki je pol manj vreden,skoraj ne pozna okvare do 200 kkm (vsaj takihle felerjev ne)

pa da ne bo kdo mislil da imam kakega poševnookeca:argue1:

Romzi

Citat od: ggrega;174165glede na samo vrednost avtomobila se skoraj ne izplača,razen če imas kako nostalgijo do njega.

jaz sem se berlinga ravno zato znebil ker se je pokazala luknja brez dna,v glavnem je tako narejen da mora crknit še skoraj v garanciji ,en navaden korejc ki je pol manj vreden,skoraj ne pozna okvare do 200 kkm (vsaj takihle felerjev ne)

pa da ne bo kdo mislil da imam kakega poševnookeca:argue1:

Ej gajba dela in dela in dela ..... ima 260.000 km, prema pa že dolgo kaže na to, da bo enkrat treba popravljat. Tako da v vsakem primeru bom(o) popravljal. Hehe ni to Activa, kjer vsak teden nekaj crkne :emot112:

firbec

Ne, osi nisem popravljal, bile so v presenetljivo dobrem stanju.
Mestoma so edino odtisi iglic ležaja, na mestu kjer je zablokiral.

Èe je os tudi malenkostno požrta bo to plastična puša prenesla,
saj je skoraj 3x širša kot mesto poškodbe.

A obnavlajl boš sam?

Romzi

Ne vem še. Se moram pozanimat kolk točno bi koštal samo komplet material (ležaji, semering(i), nove osovine) oz. koliko, če dam izvajalcu obnovit.
Nabavljal oz. dal obnavljat bom v Prekom.

zlikovski

Jaz to osovini z role, kje so ležaji, doma nisem nikakor mogel spravit dol, sem moral nest na prešo.

@Firbec, če je že površina ''nagrižena'' kje so ležaji, pa makar je, kot praviš v super stanju, jo zamenjaj, kajti nove ležaje ti bo čez čas požrlo zaradi te nagriženosti površine.

Najbolje je če menjaš z novo, gor varit pa podrejat, ali kakšne druge variante iskat odpadejo, boš čez čas na istem kot zdaj, sprobano na lastni koži.

Romzi

dexterboy

@Romzi, saj a ne dela tale Vargalant iz vrhnike obnovo preme za cca. 200 ojrov?
Seveda je enotena garancija... Sem govoril z Binetom, da je bilo veliko reklamacij, pa je pokomentiral, da so se na začetku še "kao lovili", zdej pa naj bi "vajenec" že postal "mojster"...
Omenjam samo zato, ker si ti že pri  125 evrih, plus, da te čaka še delo...
Drugače pa veliko sreče in seveda, prosimo vsi za slike :)))
http://www.avtofil.si/
ko dobro postane še boljše...

Romzi

Ja, Vargalant obnovi za 250+DDV. Pa smo na 300€. Pa še vedno je glavnina dela z demontažo in montažo preme z in na avto. Da skrajšam. z ugodno urno postavko in da mi menjajo še pakne in cilindre zadaj (avto ima bobne), se cena močno približa 500€. To je pa res malo preveč. Mene bo predvidoma prišlo 200€. Dela ne računam, ker v času šraufanja ne bi zaslužil niti centa .....