Obnova DS21

Začel/a Glava, Avgust 04, 2013, 02:50:35 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

janez

Samo par vprašanj... dobronamerno, da ne bo zamere...

Zakaj navadna črna dekapirana pločevina, če pa obstaja veliko bolj kvalitetna elektrocink pločevina ?
Zakaj ni demontirana školjka do konca ? Kot kleparju mi je ponavadi vsa mehanika več ali manj napoti in pri žabi je na vseh kritičnih točkah nekaj privijačeno ali speljano mimo.
Zakaj se karoserija ne bi obnovila z že oblikovanimi nadomestnimi deli pločevine ? Res je , da je dražji nakup delov kot tistih nekaj kosov pločevine zapognit, vendar je z že oblikovanimi kosi pločevine (ki so na voljo na trgu EU) za DS , kleparju veliko lažje. S tem pa tudi hitreje narejeno in v večini primerov za izvajalca del na koncu ceneje. Posledično je obnova kvalitetnejša za lastnika in bolj donosna za izvajalca del.
Zgoraj si omenil okoli čiščenja , da nič posebno... fleks, zbrusit, zavarit... Ker poznam staro Citroenovo pločevino mi tole nekak ne gre v račun. Pločevina je izredno tanka in vsako brušenje ob čiščenju jo še stanjša. Posledično se poškoduje še tisti del pločevine, ki je uporaben. pločevino prav tako čistim iz obeh koncev - znotraj in zunaj da pri samem varjenju ne pride do stekanja raznih izolacij in drugih smeti v območje varjenja.

Seveda obstaja peskanje, vendar ga pri starih Citroenih ne priporočam. Iz izkušenj vem, da bo abraziv - pesek prebil tudi rahlo načeto Citroenovo pločevino po nepotrebnem. Zato uporabljam in priporočam pri čiščenju , da se sloj barve, izolacije,... rahlo zmehča s plamenom - toploto in zdrgne z žično krtačo (ročno ali strojno). S tem načinom se dobi čista pločevina za nadaljnjo obdelavo in se tudi (specifično za Citroenovo jekleno tanko pločevino) najde manjše luknjice v okolici večjih poškodb od rje.

Kot sem omenil... vse to napisano jemljite kot dobronamerno. In moram omeniti, da običajni kleparji  nimajo tega poguma, da bi se spravili kleparsko obnavljati Žabo ali starega citroena na splošno.

Zato, bravo tudi iz moje strani :BigThumbs:

Glava

Ja je kar grozno... samo kaj češ  pri 40let starem avtu pričakovati...

@janez:

Na večino vprašanj ti lahko odgovorim z eno besedo: DENAR.

Mehaniko se bo zdrlo, če bo to potrebno. Kar se tiče že narejenih delov, si že sam omenil, da ne pašejo vedno direktno na avto in, če se temu še prišteje trasportne stroške in čakanje na kose, je na koncu hitreje in tudi ceneje, če se enostavne dele, da zakriviti ostalo se pa naknadno dela (pragovi ipd.). Pleh se bo seveda tudi znotraj sčistil. Razne izolacijske materiale sem pa že pred pričetkom del dol zdrgnil, vendar brez plamena ali drugega vira toplote, saj bitumen (tega sem še največ našel) hudičevo smrdi pa še škodljiv je. Drugače pa ta avto očitno raznih voskov in drugih zaščit ni videl odkar je zapustil tovarno... samo zunanja zaščita.

Peskanja se pa tudi ne poslužujemo, saj ga ogromno ostane v raznih skritih delih, pa še več dela kot koristi je s tem (raje 14dni avto z dletom drgnem kot pa peskati).

Sicer pa tale avto kar se rje tiče, se kar vredu drži. Kakšen italijanski fabrikat je bolj kritičen.

Uspelo bo, se pa zna zgodit, da se za krajši čas še kašen drug projekt vrine.

janez

Ja, razumem te... Denar odloča.

Bitumen tudi jaz ne grejem. Pomožnosti, da je še malo hladneje ko se čisti pa gre s špahtlom dol. Èe ni zagret se lepo lomi ko ga špahtlaš. Potem pa krpa, nitro ali benci pa se opere s pločevine ostanke.

Kr pogumno... lepo delo te čaka.

andraž

Tole je pa težko delo... Sem že mislil napisat, da le ni tako rjasta, ko si pripel slike avta, ki še ni bil na dvigalu. Zanimivo, zadnji notranji blatniki in okolica so noro dobri, če jih primerjam z tem kar je na slikah sedaj. To ni pogosto stanje. Èe je rjasta, je rjasta povsod... Veliko potrplenja in sreče, pa nikakor ne obupat! :BigThumbs:

dyane

Dober klepar si sam naredi kose...tako prage kot pode...vzame starega in novega naklepa in to brez kakšnih mašin...kadar je pač denar problem..pač sam narediš ane

Bom dal en takšen primer...sicer ni od citroena ampak vse na roko izklepano,  poda ni bilo nikjer za dobiti...flikat ni bilo smisla...pa hamer v roke pa gasa 2 uri švicanja pa je, pa dosti boljše in trajneše od flikanja...pasal je v nulo in v avto izgleda to dosti boljše kot pa flika pri fliki.

Glava kar naprej pogumo...svaka čast,da maš jaja za take posege.:BigThumbs:
[SIGPIC][/SIGPIC]

Glava

Citat od: dyane;165314Glava kar naprej pogumo...svaka čast,da maš jaja za take posege.:BigThumbs:

*mamo

Jaz sem na tem področju še vajenec, fotr je pa že veteran (tudi samograditelj). Sicer so bili podobni posegi (sicer ne tako kritični) tudi na mojem avtu na katerem se tudi marsikaj naučim.

janez

Res je Dyane, dober klepar si naredi sam svoje dele, če je potrebno. Dober klepar bo naredil pode, prage in razne kose, ki so skriti očem v merah (kar je pomembno) in približno enak vzorec ojačitev.

Za zunanje kose pločevine pa je potrebno imeti več izkušenj in domišljije.

http://www.citroenar.eu/showpost.php?p=94882&postcount=290

http://www.citroenar.eu/showpost.php?p=100808&postcount=341

Oblika, dimenzije in predvsem točnost, da je pri ličenju čimmanj nepotrebnega kitanja. Nepotrebnega dela in porabe materiala.

Glava :BigThumbs:

dyane

Se strinjam.

Kar pa se tiče zunanjih kosov...tudi sam ne maram tone kita in se vedno zelo potrudim narediti eksaktno.
Je pa nekaj res..tišlerija in kleparija...ne gre eno brez drugega.

To z vrati si dobro naredo. Pri takih stvareh bi tudi stauh mašina prav prišla.
[SIGPIC][/SIGPIC]

Glava

En prag je že poštiman... se je pa pojavil drug problem. Zadaj je na obeh straneh pregnit nosilec rok in je demontaža le teh neizogibna. Sicer je ogromno gradiva na to temo, pa tudi celotni mehanizem je (vsaj na pogled) enostavnejši od sprednjega, bi bili pa vseeno veseli obiska kakšnega "žabarja", ki je to že počel, da bi pomagal z nasveti, mogoče tudi pri demontaži. Èe je kdo zainteresiran naj se mi javi na ZS.

EDIT: Levi prag se je začel rezat, situacija zelo podobna desnemu...

andraž

Ne verjamem, da kdo ima kdo iz foruma kaj pojma o tem. Bolj kot ne bi to bile brce v temo. Edini, ki bi ti verjetno kaj več pametnega o tem povedal, je Robi iz Monami (//www.monami.si). Pokliči ga,ti bo svetoval.

janez

In forumaš @Moki ... Celje ... Imaš ZS

garac

@andraž, zdaj pa malo v temo brcaš, nekateri tudi sami šraufajo svoja vozila in ne samo malikujejo monami. Žabec, najbrž tudi deuche, tomaž555 recimo... pa še kdo bi se našel, še  celo lovro se loti kakšne stvari, predvsem pod mentorstvom batzajle...
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

Citroenovc

V Radomljah je tudi en tip, ki je svojo razstavil v prafaktorje. In jo obnovil. Je pa upokojeni (ali pa plizu penzije) mehanik/serviser.
Mislim da je Milan. Samo žal nimam kontaktne številke ali naslov. Je pa vsake tolk kvarte njegova DSka na avto.net - tako da če je slučajno zdaj - bi tudi bila opcija ...
OK

LP
Primož

žabec

Citat od: Glava;165457En prag je že poštiman... se je pa pojavil drug problem. Zadaj je na obeh straneh pregnit nosilec rok in je demontaža le teh neizogibna. Sicer je ogromno gradiva na to temo, pa tudi celotni mehanizem je (vsaj na pogled) enostavnejši od sprednjega, bi bili pa vseeno veseli obiska kakšnega "žabarja", ki je to že počel, da bi pomagal z nasveti, mogoče tudi pri demontaži. Èe je kdo zainteresiran naj se mi javi na ZS.

EDIT: Levi prag se je začel rezat, situacija zelo podobna desnemu...

Demontaža rok ni nobena posebnost, najprej odviješ povezovalno gred med obema rokama, kar iz prtljažnika. Se lepo vidi na tvoji sliki. Nato pa še vsako roko posebej, če se prav spomnim, so lahko tam tudi distančniki med roko in nosilno pločevino.
Samo ena boginja je prava !

Glava

Citat od: žabec;165518Demontaža rok ni nobena posebnost, najprej odviješ povezovalno gred med obema rokama, kar iz prtljažnika. Se lepo vidi na tvoji sliki. Nato pa še vsako roko posebej, če se prav spomnim, so lahko tam tudi distančniki med roko in nosilno pločevino.
Hvala za info!

Sem pa med googlanjem naletel na tale blog (DS23 Pallas l.73): http://citroendsrestoration.blogspot.com/

V blogu sem tudi našel demontažo zadnjih rok, seveda tudi materiala glede plehovja ne manjka :)