C5 Prednje zavore in ročna

Začel/a azaloznik, Maj 29, 2013, 09:35:21 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

azaloznik

Zdravo,

A mi lahko kdo razloži kako to deluje, imam problem da je ročna ful trda čeprav sem menjal "zajle", prav tako pa se mi pri zaviranju avto občasno nagne naprej kot da zavira samo z prednjimi kolesi. Nekdo mi je razlagal o nekih "trikotnih" zatičih ki bi se naj radi zapikali... cena novih okoli 180evro. Je komu to bolj poznano? je kaka cenejša rešitev?

frodo1

Najprej pojdi h kakšnemu mehaniku, ki ti lahko na valjih izmeri koliko ti primejo zavore, potem ugibanje in raziskovanje,
:emot45:
"Ni se sramota uèiti, ampak ne znati."

azaloznik

Bil sem na preventivnem tehničnem pregledu pa so zavore ok. Tam se napaka ni pokazala tudi po več poizkusih zaviranja.
Ima kdo kake podatke kako je dela prednji zavorni sistem skupaj z ročno... kaj lahko preverim?

brincelj

Meni "razgibanje" pri mehaniku ni pomagalo... Tudi če boš pogruntal, kako ročna deluje, ni nujno, da se bo dalo kaj rešiti - ali pa.

Iščem rešitev za nadomestek - pa ne rabljeno.

MaGo5

Si bom sposodil tole temo, da ne odpiram nove.

Namreč ročna na mojemu C5 je .... sploh je ni. Ko primem za ročno da bi jo zategnil je ročica prvih 10 cm čist lahka. Šele potem prime na skrajni točki na dveh zobeh. Ko spustim ročno je čutiti, da ne spusti, rahlo drži avto. Ročna se ni veliko uporabljala. Najbrž je zaribala?

Kako se lotiti sanacije? Vnaprej hvala za vaše sugestije.

Gox

Najverjetneje so zajle zarjavele ... bo treba zamenjat z novimi.

zlikovski

Bolj verjetno strgana zajla, leva ali desna.

MaGo5

Ja nič, treba bo vleči pod avto....Sem pa zasledil, da nekateri kar redno čistite in mažete zavorne čeljusti. A menjate tudi proti prašne gumice v njih?
Kje pa kupujete material za Citroene ponavadi?

xsarar

Rak rana C5 vozil so prav ročne zavor na prednjih kolesih. Po večini "zarusta" vzvod v kleščah, kjer z ročno zavoro porineš batek, kateri stisne ploščice. Ko pa ročno popustiš, se pa vzvod ne vrne v prvotni položaj in tako še naprej bremza. Rešitev je menjava zavornih klešč z novim sistemom ali vsaj tovarniško obnovljenim. Cena enih klešč je nekje 130€, zamenjate pa lahko sami, v kolikor ste malo tehnične narave.
Druga varijanta pa bi tudi lahko bile kakšne zajle ročne zavor, kar pa se lahko zelo hitro ugotovi brez kakšnega razdiranja.

LP,S
Moj prvi je bil AX.

azaloznik

jaz imam še zdaj te težave... nazadnje mi je en mehanih rekel da so to neki trikotni zatiči ki zarjavijo. Menjati bi bilo baje potrebno vse, okoli 250Euro na koli.... se pravi 500 komplet...

gule

Zamenjati bo treba: zavorne čeljusti L+D, bovden ročne L+D(so iste) in vodila za bovden(L+D). In bo mir...

MaGo5

Citat od: gule;169202Zamenjati bo treba: zavorne čeljusti L+D, bovden ročne L+D(so iste) in vodila za bovden(L+D). In bo mir...

Strošek, če sam delaš?

xsarar

130€ so obnovljene klešče. 250€ so nove. Tako da...
Moj prvi je bil AX.

xsarar

Citat od: MaGo5;169206Strošek, če sam delaš?

Okoli 400€ s tovarniško obnovljenimi škarjami (2x 130€) in komplet mehanizem ročne zavore ( 130€).
Moj prvi je bil AX.

MaGo5

Citat od: xsarar;169209Okoli 400€ s tovarniško obnovljenimi škarjami (2x 130€) in komplet mehanizem ročne zavore ( 130€).

Kje priporočate, da se vse to kupi?