Nakup Xantie

Začel/a amixdriver, Marec 04, 2013, 12:37:07 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

amixdriver

Pozdravljeni,

že nekaj časa iščem večji, udobnejši avto z več kot tremi vrati. Tako sem naletel na to Xantijo:
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=6971350&show=1

Do sedaj še nisem imel hidravličarja (imel Ax-a, tri Vise, Amija še imam,..) tako da o njih vem bolj malo.

Zato se obračam na vas poznavalce ali imetnike Xantij za obrazložitev, na kaj je potrebno biti pozoren pri nakupu, morda celo pozna kdo avto ki se prodaja.
Nameravam tudi vgraditi plin.

Hvala,lp

Citroenovc

S takim motorjem jo ima moja. Že 6. leto. In mislim, da v tem času narejenih okrog 100k km, skupaj jih ima pa nekje proti 200k km. Redni servisi na 20k km, in en veliki je bil vmes z jermeni in vodno pumpo pa tem.
V bistvu nezahteven avto. Da je nezahteven, pove že to, da nimam pojma, koliko ima km. Ker ne rabim. 1x letno me moja vpraša, kaj mora posebej omenit za servis, če sem si kdaj zapomnil, da je kaj ... in to je to.
Je za moje pojme zelo šparovna. Ne vem, koliko se voziš, ampak za plin bi se moral kar veliko, da se izplača.

Kar se tiče hib - ima en hecen izpušni sistem z enim samim loncem - omenjam zato, ker edino z original robo ima lep zvok. Z neoriginal pa je precej glasna - vsak misli, da je malo načez izpuh - ampak ni.
Ko/če začne rjavet - je to najprej v pragu zadnjih vrat - ko odpreš vrata - vidiš en spoj. No, na tem spoju.
Èe divje rjavi kje drugje - bo to precej bolj verjetno pokazatelj, da je bila udarjena in slabo popravljena.
Èe sodim po tem forumu - očitno pri teh letih počasu gre rakom žvižgat lahko grelec kabine - zoprno je predvsem, ker je veliko dela z menjavo.
Drugače pa saj pravim - če odštejem enkrat pridnega glodalca (nimava garaže), ki je preglodal nekaj kablovja v levem koloteku (nanj je pa vezana vžig) - zaenkrat v vseh letih (tok tok) ni bilo izrednega servisa. Pač na vsakih 20k km redno vzdrževanje in to je to.
Pridno žverce.
OK

LP
Primož

Citroenovc

Aja, edino - upam, da nisi en tistih, ki od 14 let starega avta pričakujejo, da bo vse BP. Zagotovo se lahko nabere nekaj malenkosti. Nekaj malenkosti je pa pač lahko hitro nekaj 100Eur.

Vendarle je to 14 let star avto. Vseeno pa se v njej pelješ ko lord in plavaš in plavaš in plavaš po naših raz..banih cestah.
OK

LP
Primož

Romzi

Točno tako. Sam sem dal konec oktroba za Xantio (Activa, 2.0 HDI letnik 2000) 1400€, nanjo pa še enih 500-600€.
Na kratko:
- izpuh skoraj 200€
- gume 240€
- MAF 105€ (pri bencinarju teh težav ne bo)

Popraviti moram še voznikovo šipo ker ne dela (nekaj je očitno razpadlo, še nisem utegnil popravit)

Jogador

No tukaj bi jaz dodal (že eno leto vozim prav takšno) še to, da preveri, v kakšnem stanju so sprednji nosilci amortizerjev (strošek menjave enega je od 120€ naprej, brez dela), v primeru odpovedi bodo posledice dražje.
Aja pa zadnja kolesa, če stojijo na A (sepravi postrani), potem je potrebno menjati ležaje na zadnjih rokah (tudi okoli 150-200€ na eno stran). Drugače pa udoben avto, tudi pije ne veliko, ta motor je eden najboljših, kar so jih kdaj naredili, če mene vprašaš, edino žarnice v armaturki znajo crknit, ampak so poceni pa zlahka jih sam zamenjaš.
Every big accident starts with a bloke saying:
"Watch this..."
:Hammer3:

amixdriver

Hvala za tako hitre odgovore.

Delam povprečno 60 km na dan (služba) + domače potrebe tako da mislim da bi se mi plin splačal koliko sem na hitro računal.

Zavedam se, da toliko star  avto ne more biti nov, ampak toliko da vem na kaj bit še posebaj pozoren.

V koiliko ima kdo še kakšne nasvete, se le teh ne branim.

Aja kaj pa nasploh mislite o oglasu?Najbolj me je pritegnilo št. kilometrov kar pa seveda......

Hvala,lp

Jogador

Sam delam cca 80km na dan minimalno, pa sem preračunal, da se mi plin ne splača, vsaj ne v roku, ko mislim avto imet.

Kar se pa kilometrov tiče, jih xantija zelo dobro skriva, čeravno tale notranjost dejansko izgleda odlično ohranjena, bi lahko bili realni. Èe so zraven računi servisov, potem pa itak vidiš, če je vse res, moja je imela 157k ob nakupu, pa ni bila notranjost tako lepa...
Every big accident starts with a bloke saying:
"Watch this..."
:Hammer3:

Citroenovc

Jogador je v bistvu napisal tisto, kar si mislim o plinu. Ker gre vendarle za 14 let star avto za 1k Eur - a ga boš imel dovolj dolgo, da se bi vgradnja plina izplačala?

Ker kot rečeno - poraba tega motorja je dokaj nizka in ni požeruh. Jaz osebno bi raje del tega denarja porabil za že omenjene možne hibe - gume pri prednjih teleskopih, ležaje zadnjih rok, dobre gume, ipd ...
Xantia2 je dejansko zelo zanesljiv avto. Mislim, da smo ti večino "tipičnih" for že našteli. Pejdi pogledat pa poročaj.
OK

LP
Primož

Tiki

Pragovi znajo tudi lepo prerjavet...
Evasion 2.0i 1995
XM turbo D12 1991
XM 2.0i Break Sanitet 1992
Xantia 1.8 16v SX 1998
ZX 1.4i Break 1997
Xantia 2.0i VSX 1994
XM 2.0 TCT 1996
Berlingo 1.6 16v 2001
"Wannabe Berlingo" 2.0 hdi 2004
Xsara 2.0Hdi Exclusive 2004
Citroen C4 1.6 16v SX 2006
XP 2.0HDI exclusive 2005

miklavz

Neuničljiv avto, od hčerke - bivša moja - jih ima čez 400 kkm, plin je zakon; žal ti bo za vsak trenutek, ko se boš vozil brez LPGja in na bencin; poraba bencina cca 8,5 litra, plina pa 9 litrov - liter LPG je 81 centov. Vgradnja izven SLO z certificiranimi EU deli pa 450 - 600 €.
Torej, decision is yours

LukaKST

Xantijo Break X1 z 1.8 16v motorjem imam cca. 10 mesecev, kupil sem jo od znanca že predelano na plin in redno vzdrževano.
Nakupna cena je bila relativno nizka. Kljub temu, da je bila že ob nakupu nadpovprečno ohranjena, sem vložil še nekaj 100€ in zdaj sem z avtom res zelo zadovoljen.
Strinjam se z doslej napisanim, dodajam še svoje mnenje:

+:
- O takšnem udobju za ta denar lahko pri drugih proizvajalcih samo sanjaš.
- Stroški goriva oz. LPG so nizki in se mi na črpalki vedno smeje (pri moji kilometrini vsekakor pozitivna računica v prid LPG). Povprečna poraba plina pod 9L/100km!
- Avto je prostoren, upravljanje pa je presenetljivo 'agilno'.
- Pri 265.000km se motor še vedno z veseljem vrti preko celotnega območja delovanja.
- Na forumu je veliko znanja in ljudi, ki z veseljem pomagajo.

-:
- Neoriginalni izpuh je res nekoliko glasnejši, a se navadiš.
- Moja je v 16-em letu, zato občasno kakšna (nevitalna) malenkost ponagaja.
- Škoda, da ni V6. ; )

LP in srečno pri nakupovanju.
Luka

pehorunkl

Kilometrina je dobra. Avto je treba temeljito pogledat in pregledat. Nakup dobrega se splača. Je pa pomembno, če se je vanj redno vlagalo. Ponavadi jih kar zanemarijo.
Èe potrebuješ pomoč pri ogledu, ti jo v primeru prostega časa nudim.
BX 19RD Break / zimsko spanje
3x Xantia 1.8i 16V lpg
CX 25 GTi lpg
Kawasaki Versys

Satelit85

Citat od: Jogador;153842Drugače pa udoben avto, tudi pije ne veliko, ta motor je eden najboljših, kar so jih kdaj naredili, če mene vprašaš, edino žarnice v armaturki znajo crknit, ampak so poceni pa zlahka jih sam zamenjaš.

jst mam 2.0i, 16V in je super zadevca, pozimi mogoče malo potratna, ma udobje in veliko ne-dela s to zverinco odtehta vse :)

Joga, glede žarnic je pa tko, mal sem šel po Francelnovih navodilih, vendar ko sem prvič te dni razkopal mojo armaturko, sem jo naslednji dan z lahkoto še enkrat (pozabil sem namreč na žarnico od ure :P ), nato pa z veseljem še prijatlu k ma isto :)

hm, mi pa še zmir ni jasno zakaj mi ne dela lučka v sovoznikovem predalu (toka po kablu ni?) in tista v prtljažniku (tok po kablu pride, lučka ne sveti...)

LP:BigThumbs:

Citroenovc

Za predal - saj to meriš pri delujočem motorju?

Za čudno ponašanje luči v prtljažniku pri Xantii je pa dostikrat krivo stikalo - ko je eno tako "fensidensi" skrito pod plapolajočo plastiko pri kavlju za mehanizem zapiranja ...
Po toliko in toliko odpiranjih zadeva razpade in začne zajebavat.

Jaz se moram enrkat tudi spopast z navado notranjih lučk na stebrikih pri Xantii od moje - ko imaš odprta vrata - se kar malo vžigata/ugašata ... kakor jim paše ...
OK

LP
Primož

amixdriver

V kolikor mi bo čas dopuščal grem v petek na prvi ogled, da zadevo vidim še v živo in jo pregledam.
Èe se izkže da je po mojem prvem ogledu ok, bi pa seveda prosil (pehorunkl) za pomoč oz. temeliti pregled.

Sporočim kako in kaj.

Hvala še enkrat za vse nasvete.