Bel dim

Začel/a seba, Februar 23, 2013, 09:14:39 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

seba

Pred 14 dnevi sem tankal bencin (petrol) na pikasi 1,8 2001 . V bližnjen križišču čakam na zeleni val in ko speljem se iz izpuha zakadi nenormalni oblak belega dima. Avto ustavim na bližni postaji, ugasnem, pregledam antifriz, olje vse ok, ponovno štartam avto, par krat pritisnem  na gas , se še malo skadi in pol vse normalno. Včeraj se mi ta vaja ponovi le da avto (ogret na 2 črtici ) stoji na parkirnem prostoru. Seveda vse preverim še enkrat in vse ok.
Èez par ur pregledam antifriz, ki je normalno nalit v posodi - se pravi ga nič ne manjka, olje pa med obema črticama na šibki nazadnje dolito pred novim letom kakšen deci.
Zdaj ali je v bencinu bilo ogromno vode, ali pa je tesnilo na glavi ravno toliko načeto da občasno par kaplic hladilne tekočine vdari not vsake nekaj časa in se na nivoju v posodi še ne opazi, tekočina se tudi ne peni , na čepu za olje prav tako ni prisotna nobena "majoneza" . Pregledali tudi lonce izpuha če bi kateri bil vsipan, vse ok, prav tako katalizator, lučka za sondo se ne prižiga...
Kašno mnenje ?:Hammer3:

Citroenovc

Tempraturo okolice si upošteval pri tvojemu iskanju razlogov?
OK

LP
Primož

Dragan3

kondenz mogoče.......????

Citroenovc

Včas je veljalo - mrzel motor, odpri ekspanzijsko, zaženi motor in opazuj dogajanje v ekspanzijski - če se začne pojavljat efekt "radenske" - se pravi mnogo mehurčkov, posebej če se poveča koncentracija ob dodajanju gasa - potem obstaja opcija, da ti res kje pušča kako tesnilo.

Ampak za začetek - kaj so to nenormane količine belega dima in pa še enkrat - v teh zimskih dnevih glej malo po križiščih - veliko avtov "dimi" medtem, ko čakajo na zeleno ... pač - temperaturna razlika ...
OK

LP
Primož

seba

Citat od: Citroenovc;153182Včas je veljalo - mrzel motor, odpri ekspanzijsko, zaženi motor in opazuj dogajanje v ekspanzijski - če se začne pojavljat efekt "radenske" - se pravi mnogo mehurčkov, posebej če se poveča koncentracija ob dodajanju gasa - potem obstaja opcija, da ti res kje pušča kako tesnilo.

Ampak za začetek - kaj so to nenormane količine belega dima in pa še enkrat - v teh zimskih dnevih glej malo po križiščih - veliko avtov "dimi" medtem, ko čakajo na zeleno ... pač - temperaturna razlika ...

ja to mi je vse jasno!!!!!.... ampak ta dim je drugačen od tistega ko je avto hladen in se dela kondens......ko se mi je v križišču to zgodilo je avto precej zgubul na moči za kakšnih 20 metrov..... tudi tega penjenja ni sem že pregledal......

voda- kondens v rezervoaru za bencin tudi to je ena od možnosti....

Ta dimna zavesa (in ločim kaj je od kondensa  kaj pa gost bel dim !!!) se je pojavila po uri neprekinjene vožnje, s tem da sem prvič samo ustavil ko sem tankal bencin, drugič  pa je bilo ko sem prišel domov  po uri vožnje in avto je bil na delovni temperaturi pa tudi pred tem ni bilo nobenega sledu dima (kondensa) pri vožnji ali pei ustavljanaju . Ta dimna zavesa se je pojavila nenadoma in tudi avto izgubi na obratih - kot da bi hotel ugasnit.....

seba

Citat od: Citroenovc;153179Tempraturo okolice si upošteval pri tvojemu iskanju razlogov?

jap. avto je bil segret na delovno temperaturo  oziroma je bil uro neprekinjeno v pogonu, prvič  k ose je zgodilo sem bil na avtocesti na poti domov...

Citroenovc

Kar ti lahko še iz izkušnje povem - na servisih imajo "indikator" za CO v hladilni - ki je tam lahko samo, če kje kaj pušča.
Ena taka dvokomorna zadeva,ki se privijači na ekspanzijsko pri hladnem motorju. Na eno stran se vlije indikator, zažene motor in potem se indikator pretoči v drugo komoro in spreminja barvo - potem je pa od končne barve odvisno, a je CO prisoten ali ne.
S tem bi zelo hitro izločil resnejši vzrok kot je tesnilo na glavi.

Jaz sem s tem pred leti to uporabil za avto, ki ni imel nobenega od "tipčnih" znakov prebitega tesnila. Samo "čudno" se je obnašal na vsake kvarte.
OK

LP
Primož

seba

Citat od: Citroenovc;153211Kar ti lahko še iz izkušnje povem - na servisih imajo "indikator" za CO v hladilni - ki je tam lahko samo, če kje kaj pušča.
Ena taka dvokomorna zadeva,ki se privijači na ekspanzijsko pri hladnem motorju. Na eno stran se vlije indikator, zažene motor in potem se indikator pretoči v drugo komoro in spreminja barvo - potem je pa od končne barve odvisno, a je CO prisoten ali ne.
S tem bi zelo hitro izločil resnejši vzrok kot je tesnilo na glavi.

Jaz sem s tem pred leti to uporabil za avto, ki ni imel nobenega od "tipčnih" znakov prebitega tesnila. Samo "čudno" se je obnašal na vsake kvarte.

Hvala za info.

seba

Tako...., ŠOK ..bil pri mehaniku, njegovo opažanje- test vožnja ob gonjenju mašine dim iz izpuha, motor ne teč glatko, po 15 min test vožnji gonjenje avta v visoke obrate se motor začne obnašat popolnoma drugače postane bolj odziven mirnejši prosti tek, pije olje (prejšni teden nalil do druge črtice na šipki sedaj na minimalni črtici, cilindri delajo vsi normalno. Mnenje , da nekaj ni v redu z motorjem oziroma motor počasi crkuje, verjetno en bat ali valj ne dela pravilno nardi se neka kompresija se zašopa in vdari na izpuhu ven. Tudi če menja dihtungo na glavi, taflone še ne pomeni da bo vse ok. Ko odvije čep za dolivanje  olja se vidi da se ustvarja pritisk ..Verejtno počasi crkuje motor , bo še malo preveril pri znancu na citroen servisu , vse skupaj se mu zdi zelo čudno obnašanje motorja.... Šok takšen da se niti nisem zapomnil kaj mi je vse razlagal.....sem trenutno totalno na podnu..., avto redno vzdrževan za vsako figo pri mehaniku zdaj pa tole pri prevoženih 160.000.....

:funny34d:

zlikovski

ggrega

ali je izmeril kompresijo?

frodo1

Ni vedno vse tako črno kot zgleda, razdret pa videt, saj kaj drugega ti tako ne preostane.
"Ni se sramota uèiti, ampak ne znati."

ggrega

jah odvisno,če ga misli obdržat ja ok,takoj raziskat če pa ne je pa bolje da ga vozi dokler bo kolikor toliko delal

čim enkrat začne piti olje in puščat dim pa da se to občuti med vožnjo,ni poceni

skoraj ziher so obročki,glede na viden pritisk pri ventilih

seba

Razdiranje ne vem če se izplača, menjava motorja prav tako..... že tako nisem - nismo ravno pri denarju.... ne vem kaj storiti....., stroški morebitnega popravila veliki.....

xpuser

Ti pa res nimaš sreče s tem avtomobilom, čudno mi je da nabije pritisk na pokrov za nalivanje olja. Prečekiraj še kako je z "iberlaufom" da ni napol zamašen, zamznjen.

Jaz osebno ga nebi rihtal, vozil bi dokler gre, potem pa v dele.