Akumulator

Začel/a StefZ, December 29, 2012, 07:30:33 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

StefZ

Zdravo!

Na 2.2. hdi sem moral menjati akumulator, ker je bil že na meji. Notri je bil še original (avto je letnik 2009) in sicer varta z oznako L3D 720/70 (L3 450).

Predvidevam da je tole 70 amperov in 720 zagonske moči. Takega se seveda ni nikjer dobilo (izklučujem original). Iskal na več petrolih (generalni uvoznik za Varto v Sloveniji), dveh trgovinah v BTC nato pa sem v bivšem Motomatu vzel Varto Blue line in sicer 72 amperov in 680 zagonske moči.

Montirali so mi ga pri Novaku in so rekli, da je tole OK nadomestek, da je zagonske moči več kot dovolj....

Avto sicer vžge brez problema me pa vseeno razjeda črv dvoma, da nisem vgradil preslaboten akumulator. Bom lahko ob mrzlih jutrih imel probleme z vžigom ali kaj podobnega? Skratka bo tole ok, ker ne bi rad še 1x zapravil 110€....

THX

Vlado333

Bodi brez skrbi, sigurno je OK.

gule

Boš videl, ko bo -25 st.C, za črve dvoma je zdaj prepozno...

MSrougeZX

Nekam hitro ga je pobralo....kolko € pa stane nov na servisu?
C4 Cactus 1.2 110 Shine 2017(2018) (98000km)
Laguna coupe 2.0dci GT 2013 (71000km)
R5 e-tech 2025
Jumper Camper 2.2HDi 2005/2018 (148000km) - PRODAN

AVTONEGA ROUGE - globinsko èišèenje in poliranje vozil

dvorjan

Cisto v redu bo. Pozabi na "crve". =)
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

StefZ

MSrougeZX:
Zakaj je zdržal samo par let ne vem. Ko sem avto kupil so ga vžgali na booster zato sem dal preverit akumulator in je bil na meji. Zazo sem ga menjal Koliko stane original ne vem. Spraševal sem na Avtotehni vis in ga niti niso imeli oziroma bi imeli isto aftermarket zadevo... Menjati sem moral včeraj tako, da je neko naročanje odpadlo.

Danes gledam katalog od Varte in mislim da bo OK. Glede na to, da je za 2.7 in 3.0 hdi mišljena ista zagonska moč (680 cca) mislim, da bo obrnil tudi mojega 2.2 :)

Sem pa včeraj iskal kaj močnejšega (Varta Silver, Bosch S5) ampak nimajo prodajalci v tej dimenziji in moči popolnoma nobene izbire... Naslednjič ga bo treba naročit vnaprej.... :)

yamaha20252025

Èe je kupil rabljeno vozilo, katero je stalo npr.2 do 3 mesece brez, da bi se kdo vozil, je normalno, da je akumulator oslabel.
Zato večja večina prodajalcev ob prodaji montira nov akumulator.

Tudi pri mojem C5 so ga menjali, pa je bil star 18 mesecev, ko sem ga jaz kupil. Stal jim je 3 ali 4 mesece... tako so menjali aku., kateri ni bil pravi (sicer original, a očitno za nižji motor)...premajhna kapaciteta, zato je avto šel vedno takoj v "sleep mode", kar je povzročalo težave z webastom, kateri se ni zagnal (oziroma kabinski ventilator ni pihal, ogrel kabine).
Potem smo zamenjali z akumulatorjem, ki je tovarniško predviden za omenjeno vozilo in je zadeva delovala in deluje B.P.

StefZ, Mislim, pa da v tvojem primeru nisi nič "falil". Razlike je izredno malo, tako, da je skrb odveč.
Je pa problem, če ti odpove aku., pa ga moraš takoj kupiti, pa ne dobiš pravega.
C5 III 2.7 Hdi V6 avt.

alesz

CitatGlede na to, da je za 2.7 in 3.0 hdi mišljena ista zagonska moč (680 cca) mislim
Èe gledaš s stališča,da je vedno samo en cilinder na vžigu ,potem je za šestcilindersko mašino potrebna manjša moč......
Kapaciteta akumulatorja je podana v Ah (ampernih urah) ,zagonski tok pa v  A (amperih)..................ampak tu je pomembno v katerem standardu je to merjeno, EN;DIN;SAE;CA;IEC.......najbolj pogost je EN....

StefZ

Citat od: yamaha20252025;148618Je pa problem, če ti odpove aku., pa ga moraš takoj kupiti, pa ne dobiš pravega.

Največji problem je bil, ker sem ga moral kupit takoj - kot že rečeno sem bil zelo razočaran nad ponudbo, ker dejansko niso imeli nič pametnega. Še najbolj me je razočaral Petrol, ki naj bi bil generalni uvoznik za Varto a je imel najmanjšo izbiro...

Je pa avto rabljeni in jim je več mesecev stal. Tukaj je verjetno razlog, da se je spraznil...

Zdaj je kar je. Glede na to, da je v LJ ob jutri redko več kot -17 stopinj pri katerih naj bi se merila zagonska moč po evropskih standardih mislim, da bo ok. Menjal ne bom, dokler ne crkne... :Hammer3:

Hvala vsem za odgovore.

StefZ

Poročilo po 11 mesecih :argue1:

Na kratko: original akumulator (70 amperov, 720 zagonske) je pred 11 meseci crknil in notri je šla Varta blueline (72 amperov, 680 zagonske).

Zadeva je lepo delala - tudi pozimi brez problemov in recimo večkrat zaporedno električna vrata gor/dol preden se je avto vžgal.

Pred kakšnim mesecem se mi je vsak dan pred vožnjo začel pojavljati "Economy mode" (kar se prej ni). Si mislim OK - smo imeli 14 dni res bolj kratke vožnje (od trgovine, do trgovine, par km na dan - večkrat dnevno) in se ni uspel napolnit. Drugače je avto vsak dan vožen relacijsko...

Na AMZS mi izmerijo akumulator: zagonska moč OK, v mirovanju ga nič ne prazni, ko avto dela alternator polni OK. Edino napetost v mirovanju bi lahko bila večja (kar pomeni da bi bil lahko bolj poln).
Grem na servis akumulatorjev Top start na Celovški, če je slučajno kaj narobe z akumulatorjem (pooblaščeni za Varto, ki je 2 leti v garanciji). Ista diagnoza kot na AMZS - vse OK razen bolj poln bi lahko bil. Zadevo mi 3 dni polnijo, pred vgradnjo še 1x pomerijo in so bili parametri OK.

Zadeva je 1 mesec delovala OK in zdej me že par dni pri vsopu pozdravlja famozni "Economy mode". :Red-Irate:

Bom šel nazaj na Top start in bom videl kaj bodo rekli...

Vprašanja:
- je možno da alternator ne polni ves čas oz. da polni premalo. Ko je avto prižgan in miruje polni zadosti. Je možno, da recimo med vožnjo ne polni dovolj in se mi akumulator počasi prazni. Ne gori pa nobene lučka za napako...
Kako se to ugotovi?
- je možno, da sem kupil kakšen akumulator z napako?
- Ne bi rad dal 100e za nov (močnejši) akumulator in bo čez 1 mesec enako...

Mnenja / nasveti so dobrodošli.

Hvala in LP

BT-C5

jaz sem ga pravkar zamenjal(2.0-140Hdi) star 5 let,delovalo je vse normalno ampak je imel zagonskega toka le 380A namesto 740A,pri 330A pa lexia kaže da je potrebna zamenjava.
Avto je delal normalno,ampak prihaja zima in ...,kot zanimivost pa sem ga dobil najceneje na Citroen servisu original.
Economy mode bi se ob dobrem akumulatorju naj prižgal po cca.1 h,če normalno poslušaš radio(seveda brez prižganega motorja).

Lp.

Mike666

Pred 10-imi leti kupil Bartog in še zdaj dela brez problemov. Bil tudi uporablen kot pomožni zagon drugim akujem. Pozimi poleti, menjan v druge avtomobile, ne vem ali res tako slabo kvaliteto že delajo?  Je pa nekaj da je aku odprtega sistema pri katerm še štople lahko odviješ in ga redno vsak mesec al dva vzamem iz avta,spucam kleme in celega, po potrebi dolijem vodo in dam polnit za 24 ur. Tipično preprosto vzdrževanje.
Tudi v dyani mam aku od Burton cars ki sem ga kupil na srečanju na Èeškem. In veste kaj? ŠE vedno dela z enakimi pogoji kot Bartog, s tem da je ta zaprtega sistema.
Sem pa mel Varto,Bosh in še par takih pa niso nidi polovice življenske dobe dosegli. Še v traktorju mam Bartog in je res izpostavljen obremenitvam ampak ni zime da po dolgem stanju ne bi vžgal.  Tudi Exide ni slab.
Tak da nevem če je z temi novodobnimi avtomobili kaj narobe ali kvaliteto akujov.

BT-C5

ta original Citroen je Fulmen(Exide)!!
upam da bo držal,je pa res da v C5-kah bistveno več toka ven vlečemo kot v Diani.

Lp.

Mike666

To že.Ampak vseeno. V dyani je aku za dyanine pogoje v C-5 pa za njegove pogoje ali?
In dyana je en čas mela 1500W ozvočitev.:BigThumbs:

BT-C5

danes je vse narejeno za "potrošnjo",večina delov še garancijskega roka ne preživi-na žalost!