Glasnost 1.6 vti motorja ob zagonu

Začel/a jbb, September 21, 2012, 09:05:55 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

jbb

Pozdravljeni!

Nov na forumu, z novim c4 in novim- prvim problemom :)
Vsako jutro je ob zagonu motor precej glasen, sliši se kot bi ropotali ali ventili ali dročniki ali..., sploh ob večanju vrtljajev. Ko se motor ogreva, po kakem kilometru dveh ta zvok izgine in motor teče- se sliši čisto normalno. Ne cuka, normalno pospešuje vse je ok, le ta zvok opazim.
Zanima me ali se to dogaja še pri komu drugemu ali imam  le jaz kakšne prisluhe in da ne prehitro odpeljem avto na servis...
Prevoženih imam manj kot 700km, vozim lepo ne pretiravam z visokimi obrati sploh pri hladnem motroju...  Èe potem avto stoji par ur se ob ponovnem zagonu ta zvok ne pojavi.

LP

Gox

Pozdravljen ...

a lahko posnameš zvok, pa prilepiš na forum?

Moj 1.6 Vti ... sicer ima neke zvoke ko ga prižgeš, samo pomojem je to normalno .. se sliši kot da nekaj tiktaka, pa verjetno se sliši jermene, pa ne vem kaj še :) Pač motor ko laufa :) (če se ne motim, dela enako tako mrzel kot ogret)
Sedaj prevoženih 38.500km.

Morem jutri zjutraj prav še 1x poslušat, kaj se sliši.

LP

zlikovski

jbb

Olje pomojem je  ustrezno, glede na to da je avto nov. In če avto dela v prostem teku ta zvok ni tako očiten kot pri vožnji pospeševanju. Èe bi bili dročniki bi verjetno ropotali tudi v prostem teku. Je mogoče kaj z vžigom?
Bom poizkusil posnet zvok...

ModelJT

Da ima tak zvok, ko je mrzel je normalno za te BMW motorje. Sliši se pa tako kot je rekel gox, da nekaj tiktaka.
[SIGPIC][/SIGPIC]

jbb

Mislim da sem končno ugotovil vzrok... zaščitna pločevina na kolektorju ropota ker je nekam prislojena, ko se pa segreje jo pa očitno drugače zvije in je ok... :)

Gox

Aja, to pa se sliši da nekaj ropota.

Najboljše da se zapelješ mimo servisa, da pogledajo če je zaščita pravilno nameščena.

ModelJT

Probaj zategnit tiste tri vijake, možno da so losani pa zato malo vibrira.
[SIGPIC][/SIGPIC]

garac

O, Marija pomagaj! Ne morem reč, Èeško, ker bi s tem užalil Èehe, škoda je prau fajn avto v primerjavi s temi francoskimi polizdelki je fenomenalen, tistale zaščitna pločevina je pa že po izgledu obupna
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

jbb

Danes ponovno vse analiziral...  
Za pločevino ugotovil kje se naslanja na blok in jo ročno ukrivil tako da ta najbolj grozen vibrirajoč zvok je odpravljen.

Še kar pa slišim pri hladnem motorju tisto kar sem tudi do sedaj. Ko motor dela v prostem teku je vse ok in nobenih sumljivih zvokov, ko se peljem navzdol v kateri koli prestavi vse ok, če se peljem s konstatnim gasom vse ok, ko pa dodam gas da avto prične pospeševati pa prične ropotati. Je mogoče to kaj povezano z vžigom, drugačno mešanico ob hladnem motorju kot potem pri ogretem... ?
Mam tak občutek da so zvoki kot včasih, ko sem mel še  Yugo-ta in če niso ble prav nastavljene platine in vžig ali pa ko je bil pregret ko je klenkal al kako je že blo, dolga leta nazaj.  :)

Bo treba radio imeti vklopljen in ne bo prav nobenih  čudnih zvokov.

Gox

Ta mašina ima pač en poseben zvok :)

Ne smeš preveč poslušat .. če avto gre normalno, nobena lučka ne sveti, noben error ne piše na dispelyu, poraba je okoli 7L mešano ... pol se nimaš kaj sekirat.

Avto je še nov .. počasi se bo ulaufal, vse kar je sumljivo pa poveš pri prvem servisu pa je .. bo majster malo pogledal, pa diagnostika bo povedala če je kaka napaka ...

Do takrat pa vozi in uživaj :)

jbb

Hehe , ja preveč sem paničen, ko sem prej 16 let star avto skoz poslušu kdaj bo kje kaj začelo ropotat, pa preveč tehničen tip. :)
Ni mi pa tudi da za vsako stvar tečnarim na servisu, raje prej tukaj vprašam in če je pri vseh tako potem je to pač normalno.

jbb

Po dolgem času in prebranih malo morje drugih forumov ter servisu so ugotovitve in stanje sledeče:

Pred cca 1000 km so mi menjali napenjalec verige, kar sem tudi jaz sumili in na kaj je nakazovalo, glede na iste probleme, ki jih imajo tudi drugje z temi BMW-Mini/PSA- Prince motorji. Sicer v večini primerov z THP izvedbo ampak...Glede na Bmw-jeveo zasnovo motorjev tudi njihovi motorji, katere vgrajujeo v novejše modele niso imuni na te zadeve. Vzrokov pa je lahko več od  hidravličnih dročnikov, tega hidravličnega napenjanja verige, olja do vanos-a....
Ropot se je sedaj  pri meni zmanjšal  in je če ocenjujem od 1 do 10 za 8 na boljše kot je bilo. Pri -15 stopinjah pa tudi sedaj je motor cca 5 sekund kar precej glasen nato malo bolj  "grobo" delovanje še cca 0,5 km, nato zvok izgine. Prej je avto v tej začetni fazi malenkostno cukal, kar se je tudi sedaj izboljšalo.
Je pa res da vsak dan v tej začetni fazi ogrevanja motor še vedno zveni malce drugače. Ravno tako pa pri ogretem, pri določenem številu vrtljajev se pojavljajo razni zvoki- vibracije, za kar pa bi lahko bli po mojem vzroki drugje v motornem prostoru.

Bom videl kaj  bo prinesel čas in čez tisoč in tisoč km... pa radio že več poslušam kot sem ga :)

Tiki

Ko se vžgal mrzlega testnega 1.6Vti, sem pogledal na obesek če slučajno ne piše Hdi... Resno! =))
Evasion 2.0i 1995
XM turbo D12 1991
XM 2.0i Break Sanitet 1992
Xantia 1.8 16v SX 1998
ZX 1.4i Break 1997
Xantia 2.0i VSX 1994
XM 2.0 TCT 1996
Berlingo 1.6 16v 2001
"Wannabe Berlingo" 2.0 hdi 2004
Xsara 2.0Hdi Exclusive 2004
Citroen C4 1.6 16v SX 2006
XP 2.0HDI exclusive 2005

dvorjan

No, sicer pri nas kaksnega resnega minusa se ni bilo, letos vec kot -11C nisem videl, ampak lani je pa bilo tudi po -20C pa recimo 1.6 THP, ki je nadgradnja VTi ni imel nobenih tezav z vzigom ... Mogoce je pa s konkretnim motorjem kaj narobe?
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!