Citroen Xantia Break 1.8 16v LPG (Luka)

Začel/a LukaKST, Avgust 26, 2012, 06:52:44 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

tomaz555

LukaKST

Jaz sem tudi mislil, da bodo bolj trpežni.
So pa baje zaradi zasnove diska in ležišča le-tega LandiRenzo injektorji občutljivi.
Saj zaenkrat še ni 100% potrjena diagnoza...morda se izkaže, da jih po krivem obsojam. =)

LP.  Luka

LukaKST

Danes se je Xantia malo hecala. : )
Punca se je peljala v službo in najprej neha delati radio, nato odpovejo vsi stevci na armaturni plošči, malo pred ciljem pa ji avto med vožnjo izgubi elektriko in ugasne.
Pri poizkusu zagona naj bi gorele skoraj vse opozorilne lučke in avto ni vžgal, baje ni niti zaganjač obračal - vse to sem izvedel preko telefona.

K sreči je tam blizu mehanik, ki je prišel pogledat in ocenil, da gre za slabo baterijo ter avto zagnal z boosterjem. Domov je prišla brez težav.
Ko sem se sam vrnil z dela, mi zgodba ni dala miru in sem šel pomerit: baterija ima 12.6V, polni jo pa na 14.5V, tako da ni še za odpis.
Avto tudi normalno vžge in deluje. Sumim, da je bila težava drugje.

Ima ali je imel kdo podobne izkušnje, je lahko kriv kakšen rele, varovalka (v motornem prostoru?)?
Ali pa je lahko zagonska ključavnica vzrok za takšne simptome?

Bom vesel vsakršnega mnenja. Jutri moram spet v Lj. Hvala. : )

P.S.: Na servis plina pa še čaka, mater, je drag bencin. : ) :Hammer3:

gregor

Evasion 2.1TD 1999
Fiat Ulysse 1.9TD 1995, Fiat Scudo 1.9TD 1999, Fiat Scudo 1.9TD 1998 Avtodom
Zelena Xantia Berline 1.9TD
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61
Naprodaj veliko rabljenih delov za Xantio

LukaKST

Bravo...nisem niti pomislil.
Bom preveril jutri. ; )
Hvala za namig!

LP.  Luka

LukaKST

Tako, rešene električne težave (hvala Gregorju za namig).

1. Ker sem imel novo zagonsko ključavnico že doma, je bila menjana, ključa sta se mi namreč zatikala na II. stopnji, tako da je možno, da je bil to del težav.
Ključavnica je tovarniška, tako da lahko uporabljam še vedno samo en ključ za vse.

2. Masa na menjalniku je bila v dokaj slabem stanju (zaradi izpostavljenosti elementom jo je načela korozija), tako da smo menjali komplet kabel in samo maso.
Velika verjetnost, da je zaradi tega nazadnje odpovedala poslušnost na cesti (šele drugič v več kot 100.000km =).

Nekaj časa bo so te strani verjetno mir.

3. Poizkusili smo popraviti tudi daljinsko centralno zaklepanje (naknadno vgrajena enota za daljinsko zaklepanje/alarm), vendar neuspešno, tako da ostajamo na ročnem centralnem.

Predračun za novo enoto in namestitev je bil cca. 100€, zaenkrat dajem na stran za ureditev LPG - predvidoma naslednji teden.

Prilagam dve slikici, ena je izpred Eurotona v NG, kjer je Xantia srečala svojo par let mlajšo sestro.
Sicer obe žal umazani, a kljub temu fotogenični.
Soseda iz IT je bila HDI Exclusive z lepo črno usnjeno notranjostjo.
Druga slikica je ob nedavnem polnjenju rezervoarja za gorivo (cena x2 primerjalno z LPG). =(

Se oglasim, ko uredim delovanje na plin.

LP.  Luka

LukaKST

Nisem pozabil na obljubo...samo malo pozen sem.

Delovanje na plin je skorajda popolnoma urejeno.
En injektor je povsem 'umrl', eden je bil mejno uporaben, tako da sem menjal komplet garnituro vseh štirih - 200€ + kalibracija.
Bodo zagotovo amortizirani, pri meni ali naslednjem lastniku. ; )

Občasno, predvsem ko ni še povsem ogreta (bogatejša mešanica), iz nizkih obratov malo cukne, tudi na minimunu se na plin sliši kakšen udarec 'mimo'.
To pripisujem vžigalni tuljavi, zato sem pri Binetu prejšnji teden nabavil eno rabljeno (ima tam eno lepo srebrno X2 za dele), da stestiram. Nisem si še vzel časa.

Ker me je vse bolj motil 'ropot' čez kratke neravnine, smo zamenjali še drogove stabilizatorja sperdaj (levi je imel nekaj lufta).

Prešaltali smo na letni komplet.

Nekaj slikic prilagam, vse od zadaj kot kaže - žal nimam vedno fotoaparata s seboj, ko se kam peljem z njo, telefon dela pa v redu slike predvsem na blizu.

Aja, mejo 350.000 sva tudi že prevozila. =)
Poraba je spet pod 9L, komot je kot vedno.

Kam naprej? Konec maja ima tehnični pregled. Do tedaj moram postoriti:
1. Generični katalizator in majhna razpoka na zadnjem loncu.
2. Redni servis (čez cca. 4.000km).
3. Motorček za pranje vetrobranskega stekla je ta teden zatajil.
Se nisem še poglobil, moram preveriti cevi in stestirati motorček, bom šel iskat na bližnji odpad en rezerven komplet.

Se še kaj oglasim.

P.S.: VSX platišča naprodaj. Na voljo tudi sprednji odbijač z meglenkama, notranjost v velurju, homokinetični zglob (rabljen 1 teden), črpalka goriva (nedelujoč plovec), lesena ročica menjalnika X2...bom objavil oglas s slikami.

Imejte lepe prvomajske praznike.

LP.  Luka

xpuser

Kolikokrat si že menjal plinske injektorje?Enkrat v trebnju potem reklamacija v italiji in sedaj še enkrat?

LukaKST

Takoj po nakupu v Trebnjem (imeli so 120.000km), potem v garanciji, sedaj po 85.000km. Niso ravno presežek injektorji od Landija, ne. =)

xpuser

LukaKST

Možno. Jaz sem dolgo časa tankal na Petrolu, ker mi je bila črpalka najbližje. Baje nimajo kvalitetnega plina.
Moj serviser iz Vidma pravi, da tudi v IT zelo varira količina nečistoč v plinu pri različnih ponudnikih.
Filter sem menjaval celo nekoliko pogosteje kot je predpisano. Ob menjavi injektorjev sta zdaj bila zamenjana oba, plinske in tekoče faze.

Kolega je v svojo Zafiro OPC vgradil Prinsov sistem s Keihin injektorji in jih je prav tako moral menjati v garanciji. Monter mu je baje povedal, da so imeli par primerov reklamacij, večina strank naj bi polnila na Petrolovih črpalkah.

Jaz zdaj tankam na MOLovem servisu, ker so ga nedavno odprli v moji bližini. Bomo videli.
Zenkrat spet lepo deluje, vleče zvezno preko celotnega območja delovanja. : )

LP. Luka

LukaKST

Že zdavnaj je bil čas za objavo, kako napredujemo s Xantio, a si nisem vzel časa.

Najprej tehnične zadeve:

1. Xantia je od zadnje objave prevozila še cca. 15.000km, trenutno je na števcu cca. 367.000km.

Ob nekoliko razširjenem servisu pred tehničnim, ki ga je opravila z odliko, je dobila:
- olje in filter olja
- filter zraka
- svečke (glej spodaj)
- nov katalizator (Walker)
- nov zadnji izpušni lonec
- menjava črpalke za čiščenje vetrobranskega stekla + čiščenje posode

2. Cukanje je rešila menjava svečk. Tokrat sem vzel običajne Boscheve ter nastavil razmak elektrode 0.1mm manj - dela brez problemov.

3. Zaradi puščanja LHM v bližini dozerja zavor smo menjali kar nekaj okoliških povratkov, na odpadu v bližini pa sem našel tudi malo voženo Xantio, s katere sem demontiral rezervni dozer za obnovo (v planu).
Èasovno in zaradi dopustov v IT mi pa s tistega avta še ni uspelo pobrati nosilcev amortizerjev (so kot novi in sem jih nameraval imeti za rezervo). =)

Ostalo:
V bistvu sva se vozila brez težav, nekaj službeno, nekaj na izlete/počitnice.

Žal se je nekomu zdela preveč lepo ohranjena za svoja leta, zato mi je podrsal zgornji del prtljažnih vrat ter levi bok (glej slike) - ne razumem tovrstnih osebkov.

Trenutno nama Xantia pomaga pri selitvi.

Ker pa se mi ponuja možnost nakupa nekoliko novejšega vozila, je Xantia za resnega človeka na voljo, zaenkrat samo prek foruma.
Morebiten interesent mi lahko piše ZS (dobi informacije o servisiranju, rezervnih delih, ki so poleg avta, pnevmatikah in platiščih itd.).

Lep pozdrav vsem. =)

Luka

P.S.: Prilagam nekaj slik, ki pašejo k opisu ter nekaj drugih slik preteklega obdobja. ; )

Citroenovc

Mislim, da sem te v čet (vsaj zdi se mi, da je bil čet, drugače pa sre) videl na izvozu Center v LJ - si ravno iz primorske smeri prek nadvoza prek semaforja proti Centru šel. Lepa lepa.
OK

LP
Primož

xpuser

LukaKST

Sreda je bila, ja. : ) Hvala, se trudimo, da ostaja lepa.

Izpušni lonec je pa od Novaka.

LP. Luka