Citroen Xantia Break 1.8 16v LPG (Luka)

Začel/a LukaKST, Avgust 26, 2012, 06:52:44 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

skrt3

So enaki sedezi za II. serijo? Ce pase, kupim... In ce so solidni, seveda :)

LukaKST

@skrt3: Ti napišem več na ZS. ; )

AD moja včerajšnja točka št. 1:
Opazil sem, da ima večje težave po mrzlem zagonu. A ima lambda kakšno predgretje? Ker po toplem zagonu se obnaša bolj normalno in tudi lučke motorja ne vžiga. =)

Glede regulatorja višine pa željno čakam kakšen komentar/mnenje/nasvet... ; )

LP.  Luka

Romzi

Citat od: LukaKST;194827@skrt3: Ti napišem več na ZS. ; )

Opazil sem, da ima večje težave po mrzlem zagonu. A ima lambda kakšno predgretje? Ker po toplem zagonu se obnaša bolj normalno in tudi lučke motorja ne vžiga. =)

LP.  Luka
Lambda ni upoštevana, dokler se pošteno ne segreje vse skupaj.

LukaKST

Hvala za odgovor.

Hja, zanimivo...lučka se vžge po cca. 3min delovanja, ko je temperatura vode nad cca. 50 st. C, malo preden sicer preklopi na LPG.
Ponavadi se zgodi, ko nalašč pustim na bencin, na plin pa se praviloma ne vžiga.
Danes je spet bilo tako.
Po toplem zagonu in hitrem preklopu na LPG je pa bolj mirno tekla.
Včasih je, kot da bi bila 'živa' in je odvisno, kakšne volje je. =D
V torek bom (če bo vse po sreči) 'prebral' kode, ki jih javlja, in potem vedel več. =)

LP.  Luka

gregor

Zdajle sem se ravno spomnil na tvoje probleme z neustreznim hk zgloom.
Tisti, ki je bil premali, je bil za starejše X1. Te so imele tudi abs senzor mal drugačen.
Evasion 2.1TD 1999
Fiat Ulysse 1.9TD 1995, Fiat Scudo 1.9TD 1999, Fiat Scudo 1.9TD 1998 Avtodom
Zelena Xantia Berline 1.9TD
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61
Naprodaj veliko rabljenih delov za Xantio

xantos

Citat od: LukaKST;194827@skrt3: Ti napišem več na ZS. ; )

LP.  Luka

Poskusi najprej namazati teleskope z LHM-om. Dvigneš v zgornji položaj in odstraniš manšete na teleskopu pa namažeš pa je. Èiščenje višinskih regulatorjev tudi ne škodi, se kar nabere svinjarije.

Men se skoz gunca :D
Xantia 1.9 TD Break (\'99) (pr***** zaribana!)
Xantia 2.0 TCT Activa (\'98) + LPG (pr***** vscana!) RIP
Xantia 2.0 TCT Activa (\'98) (pr***** zgorena!)
Xantia 3.0 V6 Activa (\'98) (zaenkrat še ni pr*****!)

xpuser

Si mogoče računal koliiko te pridejo izredni servisi na mesec,koliko km narediš v enem mesecu.
Sprašujem ker me zanima kdaj daš več zapopravila kot pa za mesečni obrok za novi avto.

hladilnik

Saj zapravis vec kot za nov avto, prvic tako star avto imas, ce znas sraufati sam, drugic, ce ti pomeni nekaksno nostalgijo in imas denarja prevec, tretjic, ce hoces imeti avto kot se spodobi in v taksnem stanju skoraj kot nov. Potem pac zapravljas. Xantija tudi ne spada v razred Clia zato malce drazje vse skupaj.

Ce imas rad mir, in v zivljenju predvsem kaksne druge prioritete, se splaca preracunati kredit, leasing, odkartati 20% za nov avto in potem mesecno tistih fiksnih 150eur obroka pa imas mir pet let oz. do konca garancije, ga das v racun in potem jovo na novo.

Ne pa tako kot delajo predvsem na bmw forumu, se zakaditi v 3l sestvaljnik, ki ima za seboj 20in vec let, z mlado druzino in oba starsa na minimalcu. Avto je strosek. Hud strosek. In 90% ljudi se ne zaveda, da te en nikakav avto pride mesecno skoraj vec kot hrana za 4 clansko druzino.

LukaKST

Citat od: xpuser;194878Si mogoče računal koliiko te pridejo izredni servisi na mesec,koliko km narediš v enem mesecu.
Sprašujem ker me zanima kdaj daš več zapopravila kot pa za mesečni obrok za novi avto.

Od maja letos nisem imel nobenega izrednega servisa ali posega. =)
Èe pogledam povrpečje od nakupa, sem bil do zdaj pod 100€/mesec lastništva za vzdrževanje (vključno z velikom servisom).

In Xantia je, kar se rezervnih delov (konkurenca) tiče, zelo ugodna! Pa še ta sreča je, da so na forumu ljudje pripravljeni pomagati in da se na italijanskih odpadih redno kaj najde.

Kar se mene tiče, se mi računica za nov avto zaenkrat ne izide, poleg tega imam zaradi predelave na LPG nizke stroške goriva na prevoženi kilometer. ; )
Naredil sem pa 95.000km v cca. 26-ih mesecih.

LP.  Luka

LukaKST

Citat od: xantos;194874Poskusi najprej namazati teleskope z LHM-om...Èiščenje višinskih regulatorjev tudi ne škodi, se kar nabere svinjarije.

Ja, bom oboje očistil. Sicer samo dviganje/spuščanje poteka brez zatikanja, tako da bolj sumim sam regulator. ; )

LukaKST

Citat od: gregor;194842HK zglob: Tisti, ki je bil premali, je bil za starejše X1. Te so imele tudi abs senzor mal drugačen.

Tako je, bom objavil oglas in specifikacije, če bo komu prav prišlo.
Èeprav je starih X1 vedno manj voznih. =)

LukaKST

Pozdravljeni!

S Xantio sva uspešno zapeljala v novo leto. =)

Najprej smo rešili težavo z mešanico goriva/vžiganjem opozorilne lučke motorja.
Po priklopu na tester se je izkazalo, da daje senzor temperature hladilne tekočine narobe signal, zato je bila tudi mešanica nepravilno nastavljena, kar je, seveda, zaznala lambda. =)
Po menjavi senzorja (zeleni na ohišju termostata) so se zadeve lepo uredile.

Vseeno pa je vztrajala dokaj nizka delovna temperatura motorja (vsaj po kazalniku na armaturni plošči). Temperature nisem fizično meril. Zato sem dal v plan še menjavo termostata.

13.01.2015 smo pri cca. 339.500km opravili redni servis:
- menjava olja in filtra olja
- menjava filtra za zrak in čiščenje ohišja
- menjava termostata, dolitje hladilne tekočine in odzračenje sistema
Pri menjavi termostata smo opazili, da stari termostat ni imel večjih vidnih defektov (ker sem tako ali tako kupil novega, ga nismo testirali), je pa imel oznako temperature 89st.C, medtem ko je pravilna temperatura 83st.C.
Kakorkoli, zdaj ima Xantia tudi pravilni termostat.
Med servisom (kontrola podvozja) je postalo jasno še, da se zadnji desni ležaj bliža koncu, zato sem skočil po novega (slučajno so imeli v odprodaji na Eurotonu) in smo obenem zamenjali še to.

Po servisu lepo teče, ker pa temperatura na kazalniku armaturke še vedno vztraja pri cca. 70stC, bom menjal še modri senzor na ohišju termostata, ker je to edini preostali razlog za takšno meritev. =)

Žal pa je pričela ponovno 'nagajati' na LPG. Kot bi 'laufala' samo na 3 valje.
Ker je najbližji LandiRenzo serviser v Vidmu, čakam, da mi sporoči termin, da jo peljem na tester.
N na bencin nima težav, zato upam, da ni ponovno vžigalna tuljava (menjana pred 60.000km).
Lahko je eden od LPG injektorjev (tudi nimajo več kot 70.000km), ker ima baje Petrol zadnje čase veliko umazanije v LPG-ju. Èeprav sem tankal kar pogosto na MOL-u.

Bomo videli. =P

Popravil sem še cvileči ventilatorček senzorja temperature kabine, ker me je ob hladnem vremenu spravljal ob živce.

Zaradi slikanju nenaklonjenega vremena nimam pametnih svežih posnetkov, prilagam enega pri 340.000km in eno starejšo sliko po sneženju na Krasu v decembru (Štanjel).

Kaj ostaja za postoriti:
- ureditev LPG, zdaj so cene tako nizke, da je to prioriteta!
- čiščenje stikala za luči v kabini pri odprtju voznikovih vrat (se zatika in ne odpre luči v kabini)
- kodiranje daljinskega odklepanja (ne deluje)
- spomladi sanacija rje, ki se je ponovno pojavila na tipičnem mestu (zaenkrat še ni kritično, a je verjetno več, kot se vidi navzven)
- sprednji regulator višine ima še vedno svoje 'dneve', vendar načeloma deluje dobro (teleskopi so namazani), ob priliki peljem k nekomu, ki ga zna očistiti/nastaviti

Se oglasim, ko bo kaj novega.

Možno je, da bo poleti naprodaj. Èe se za prodajo odločim, bo oglas najprej na forumu. ; )

Lep pozdrav.

Luka

LukaKST

Danes sem pri 'sosedu' priklopil še na tester, da smo izpisali, katere napake se pojavljajo pri delovanju na LPG.

V bistvu gre za to, da lambda zgolj sporoča, da so izmerjene vrednosti izgorevanja mešanice izven območja možnosti korekcije, natančneje meritev govori v prid z gorivom revni mešanici.
Sama lambda deluje v normalnih okvirih.
Na bencin (95 oktanov) ne beleži nobenih odstopanj.

Iz tega sklepam, da je sama lambda še uporabna in da je okvara na strani vžiga (vžigalna tuljava) manj verjetna, ker na bencin ni napak
(ostaja sicer majhna možnost, da tuljava pri bencinu dosega zadostno napetost za iskro, pri LPG pa ne).

Pri fizičnem zaprtju dotoka LPG na cilindrih 2 in 3 (pritisk na dovodno cev za posamezni injektor) je v prostem teku zgolj minimalna sprememba v delovanju, pri cilindrih 1 in 4 pa se delovanje znantno spremeni.
To govori v prid nezadostnemu dotoku LPG/nepravilnemu delovanju injektorjev 2 in 3, žal pa bo potrebno počakati na termin pri LandiRenzo serviserju, ker 'na pamet' ne bom kupoval garniture injektorjev. =)

Bom sporočil, ko bo zadeva bolj jasna oz. rešena.

LP.

Luka

xantos

Pri meni se približno podobno dogaja pri delovanju na LPG na bencin je pa ok. Po mnenju majstra za sisteme STAG bi naj bili krivi injektorji. Pravi da je življenska doba LPG injektorjev nekje 70-80kkm... So pa dokaj poceni. Mislim, da je rekel 70eur za komplet.
Xantia 1.9 TD Break (\'99) (pr***** zaribana!)
Xantia 2.0 TCT Activa (\'98) + LPG (pr***** vscana!) RIP
Xantia 2.0 TCT Activa (\'98) (pr***** zgorena!)
Xantia 3.0 V6 Activa (\'98) (zaenkrat še ni pr*****!)

LukaKST

Ja, tudi jaz sumim, da bodo nazadnje injektorji. Ostalo sem praktično izločil.
Zdaj imajo cca. 70.000km, prejšnji so zdržali preko 100.000km. =P
So pa od LR žal nekoliko dražji, cca. 200€ za vse 4 (eBay).

LP. Luka