Citroen Xantia Break 1.8 16v LPG (Luka)

Začel/a LukaKST, Avgust 26, 2012, 06:52:44 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

psihopat100posto

Citat od: dexterboy;139696@LukaKST, čestitke za nabavo vozila, na slikah izgleda res lep. Upam, da sta boljši polovici pridni med vožnjo :)
Naj bi bil dober tudi nek monter iz Postojne, ampak ne vem na pamet, malo pobrskaj tu na forumu, zagotovo najdeš. Jaz vsaj nobene table v mestu še nisem zasledil, čeprav sem Torbar :)

evo Dexter še enkrat zate, če bo kaka sila kdaj, je pa delavnica par km izven Postojne. http://zemljevid.najdi.si/3437604000/avto-plin-mont-vzdrzevanje-sinisa-suhecki-sp/
lp

LukaKST

Hvala vsem za izrečeno dobrodošlico in uporabne informacije. :BigThumbs:

Z avtom sem za sedaj zelo zadovoljen (udobna, varčna, prostorna in zelo 'vozna').
Mi je sicer danes ob povratku z obiska pri stari mami na tolminskem pred domom Xantia obilno spustila LHM iz ene povratne cevke (za sprednjim mostom), a ji ne zamerim. ; )
Moram zadevo jutri začasno uredit, potem pa grem verjetno do Novaka, ker sem večkrat tedensko tako ali tako v Ljubljani z avtom.

LP vsem. Bom sporočil, ko bo kakšna novost.

pubi2cv

Citat od: dexterboy;139707ooooo, tole je pa zelo LEPO brati, brawo @pubi2cv. Po spominu pisoče, a tvoja je tista, ki jo sedaj hčerka fura? Kaj pa imaš za en sistem notri?
Mojo prvo čaka veliki servis na 240.000, potlej pa, upam, do 360.000. Nato? Kakšna Francoska deponija :)

Nimam hčerke :ADemoticglass:

Hehe...to bo nekdo drug. Imam sinove, ki še niso dovolj stari za avto vozit....

Sicer pa imam Autogas Italia sekvenčni sistem, vgrajen v Celju.

Edino, kar je bilo težav v štartu, je bilo nastavit prosti tek. Sicer sem v vseh teh kilometrih dvakrat dal spucat filter in to je to....

pehorunkl

Citat od: LukaKST;139859Z avtom sem za sedaj zelo zadovoljen (udobna, varčna, prostorna in zelo 'vozna').
Mi je sicer danes ob povratku z obiska pri stari mami na tolminskem pred domom Xantia obilno spustila LHM iz ene povratne cevke (za sprednjim mostom), a ji ne zamerim. ; )

Objemko gor, pa rešeno.
BX 19RD Break / zimsko spanje
3x Xantia 1.8i 16V lpg
CX 25 GTi lpg
Kawasaki Versys

miklavz

Moj Xantio fura hčerka; rdeče barve, MK 2, kozmetično malo "z...ana", ampak taki so otroci. Mehanično BP, servisira Toro, olja ne porabi nič, ima skoraj 400 KKm, plin pa zadnjih 280 KKm; servisi na plinu - kaj je to? Očistiš filter tekoče faze (tisti z magnetkom), zamenjaš po občutku filter plinske faze (ko začne cukat) in gasa miško.
Vsak dan, ko odlašate z vgradnjo plina mečete denar stran.
Kakšna menjava injektorjev, kakšne ponovne nastavitve sekvenc? Èe se ni nič menjalo tudi ni nič potrebno delati na njemu.
Je pa res plin starejše generacije (EGas), ki je sekvenčen toda nima še avtomatskega mapiranja portov. Na C5 imam novo generacijo, ki se sama kalibrira na temelju podatkov iz računalnika.
LP, Miklavž

dexterboy

Ja, parkrat sem že videl xantio II z čepom za tankanje plina, mogoče je bila tvoja in to po Ljubljani z LJ tablico. Vendar je to vedno bilo med vožnjo pa fotkiča nisem imel pri sebi, tako, da... bo treba malo osvežiti plinske teme :)
http://www.avtofil.si/
ko dobro postane še boljše...

pubi2cv

Mojo lahko vidiš pa tudi v LJ s CE tablico. Navadno na Verovškovi, ki žlahtno kapljico toči po ugodni ceni....:BigThumbs:

LukaKST

V ponedeljek sem uredil puščanje, močno je bila preperela povratna cevka za servo, tako da je obilno spustila in sem moral odsek, dolg cca.30cm nadomestiti z novim
- skupna cena 7€ za 1m cevi za gorivo s tremi objemkami + 20€ za 2L LHM (celokupna izguba je bila cca. 1L)
+ dobra volja prejšnjega lastnika, ki mi je pomagal in zrihtal prostor na dvigalu pri znancu. :BigThumbs:

Danes sem pustil Xantio pri Novaku za pregled ostalih 'napeljav' in menjavo LHM (sem opazil, da je olje že kar 'utrujeno'),
jutri jo prevzamem in bom javil, kaj so odkrili.

LP do tedaj.

Spodaj je še slika s sobotnega potepa ob ogledu Rallye Alpi Orientali v okolici Èedada.
http://shrani.si/f/20/yF/14KOsotr/xantia-018.jpg

pehorunkl

Citat od: LukaKST;140093V ponedeljek sem uredil puščanje, močno je bila preperela povratna cevka za servo, tako da je obilno spustila in sem moral odsek, dolg cca.30cm nadomestiti z novim
Danes sem pustil Xantio pri Novaku za pregled ostalih 'napeljav' in menjavo LHM (sem opazil, da je olje že kar 'utrujeno'),
jutri jo prevzamem in bom javil, kaj so odkrili.

Spodaj je še slika s sobotnega potepa ob ogledu Rallye Alpi Orientali v okolici Èedada.
http://shrani.si/f/20/yF/14KOsotr/xantia-018.jpg

No. Super, da si to zrihtal tak kak treba.
Kar se tiče LHMa, je to huda cena. Dobiš ga že za 25EUR 5l. Ampak sedaj je najbrž že na menjavi :argue1:
Predlagal bi še, da pogledaš dovodno hidravlično cev za volan. Tam za hladilnikom, levo spodaj, kjer zavije nazaj proti volanski letvi (kjer konča gumi in spet nadaljuje kovina), rada zarjavi in spusti. Pa cevi za zadnje zavore rade rjavijo na ploščici, kjer so vpete in zavijajo.
Načeloma hidravlične cevi ne rjavijo, če ni bila poškodovana njihova barva ali pa če niso v stiku z rjavečimi kovinskimi deli.
Èe boš potreboval nove hidravlične cevi premera 3.5mm, kar javi. Po ugodni ceni ti izdelam nove nerjaveče.

Sicer nisem pristaš kateregakoli od večnih rivalov, ampak tale Nikon pa dela dobre slike.

LP
3x Xantia 1.8i 16V lpg
CX 25 GTi lpg
Kawasaki Versys

LukaKST

Hvala za nasvete in ponujeno pomoč (ter komentar glede slik =). Bom tudi preveril vse omenjeno.
Kar se cene olja tiče; LHM sem kupil tokrat v najbližji trgovini (Euroton v NG), ker je bilo popravilo pač nujno, avto namreč potrebujem praktično vsak dan, za naslednjič bom že bolj pozoren na ceno.

isarajli

kremenèkovi s.p.  Prodaja in polaganje kamna  051-832-858

pehorunkl

Citat od: isarajli;140128kje se pa da dobit  olje tako ugodno ?

Jaz si ga naročim pri jocotu. Vidim, da je sedaj pet litrski kanister za 27EUR.
Vsake toliko časa naročena roba preko "posrednikov" to zastonj pride do mene

http://www.citroen.ac/shopmanager/default.asp?From=Cit
LHM in 5-Liter-Kanister
3x Xantia 1.8i 16V lpg
CX 25 GTi lpg
Kawasaki Versys

isarajli

Citat od: pehorunkl;140174Jaz si ga naročim pri jocotu. Vidim, da je sedaj pet litrski kanister za 27EUR.
Vsake toliko časa naročena roba preko "posrednikov" to zastonj pride do mene

http://www.citroen.ac/shopmanager/default.asp?From=Cit
LHM in 5-Liter-Kanister

:BigThumbs:, aja, lajtnga je zmontirana, drži tud vredu, hvala še enkrat. za olje ti pa še mogoče kdaj zatežim, pa verjetno tud za desno lajtngo.
kremenèkovi s.p.  Prodaja in polaganje kamna  051-832-858

LukaKST

Torej, od zadnjega javljana smo postorili naslednje:

1. Servis na hidravliki, opravljen pri Avto Novak v Ljubljani:
- menjava LHM
- menjava povratne cevke s pumpe na rezervoar
- obnova/polnjenje krogel
- nastavitev višine in mazanje regulatorjev višine
Kar lahko rečem je, da so bili zelo prijazni, hitri in korektni, cena za vse opravljeno delo pa se mi tudi ni zdela pretirana.
Edina pripomba je, da so mi s krogel pobrali posebne nastavke za polnjenje in mi jih ob prevzemu avta niso vrnili, tako da se moram oglasit in jih zahtevat nazaj.
Preko nastavkov lahko namreč krogle napolnim kar pri enem znancu od prejšnjega lastnika v moji bližini.
Moje popravilo na cevki za servo so pohvalili, pa tudi Xantia nasploh je bila pohvaljena kot ena 'bolj suhih' in dobro ohranjenih. Pelje se odlično! :emot68:

2. Servis na motorju, opravljen pri Bosch servisu Arčon (Renče):
- menjava olja (Shell Xelix 5W40) + filtra olja
- menjava filtra zraka
- menjava filtra kabine
- menjava termostata ter senzorja temperature vode
- ponastavitev ECU (pri delovanju na plin se namreč porušijo in potem na bencin ne teče tako lepo)
- dopolnitev hladilne tekočine
+ dodatno pregled celotnega vozila (morebitne napake, ki bi jih lahko sam spregledal)

Ponovno je bila Xantia pohvaljena kot dober primerek svoje vrste, po servisu teče lepo tako na gorivo kot na plin, ostaja samo težava slabšega delovanja na plin na 'minimum'-u,
kar zaenkrat rešujem tako, da vozim na plin relacijo, kratke start-stop fure pa opravim kar na bencin.

3. Lasten servis:
- zamenjal sem eno od žarnic na registrski tablici
- menjava filtra za plin (v plinski fazi)

- ker mi je ob močnem deževju parkrat vdrla voda v prtljažni prostor, sem malo pobrskal po forumih v tujini ter težavo lociral na plastično membrano,
ki je znotraj obloge prtljažnih vrat. Predhodno sem namreč že menjal tesnilo vrat, kar je težavo omililo, vendar je ni odpravilo.
Omenjena membrana se nahaja, kot rečeno, pod oblogo prtljažnih vrat, po robu je pričvrščena z neko lepilno-tesnilno maso, ki preperi,
membrana pa se deformira in vsa voda, ki lahko najde pot v ta vmesni prostor (iz smeri brisalca, luči ipd.), odteče navzdol proti ključavnici in namesto navzven po drenažnih kanalih, navznoter pod tepih.
Zato sem razdrl celotna prtljažna vrata, vse odstranil, očistil, premazal tesnila luči, zasilikoniral okrog brisalca, na novo nalepil membrano
(verjetno bi potreboval novo!), dodatno zasilikoniral in prelepil tudi čez ter nazadnje vse sestavil. Bomo videli ob dežju, kaj bo.
Za vsak slučaj sem v dno prtljažnega prostora, v čisto zadnjem delu, pod kljuko, zvrtal tri luknjice premera 4-5mm - po preizkusu politja z vodo le-ta priteče navzven za zadnjim odbijačem.

Ko je bilo vse razdrto, sem namazal še vse mehanizme ter 'popravil' stikalo za lučko ob odpiranju prtljažnika - zanimiv sistem tulca z dvemi kovinskimi kroglicami, ki se ob odprtju vrat zakotalita do stika. =)

Za postoriti imam še:
- servis plinskega sistema (verjetno bo počakalo do spomladi)
- popravilo par defektov na laku, da ne bo zima prinesla rje
- popravilo cevke za pranje vetrobranskega stekla - v osrednjem delu je pretisnjena
- popravilo oz. zamenjava ojačevalca antene

Dodajam še sliko iz trenutka, ko je prevozila mejo 250.000km (izlet na Slavnik, priložena je tudi ena sličica razgleda) - sedaj pa novim dogodivščinam naproti. (Saj ni prazen tank, samo plovec nekaj nagaja=).

Lep pozdrav do nadaljnega. :BigThumbs:

Tiki

Lepo skrbiš za Xantio :emot112:

Ko boš prodajal pa javi ;) hehe
Evasion 2.0i 1995
XM turbo D12 1991
XM 2.0i Break Sanitet 1992
Xantia 1.8 16v SX 1998
ZX 1.4i Break 1997
Xantia 2.0i VSX 1994
XM 2.0 TCT 1996
Berlingo 1.6 16v 2001