AMI 6

Začel/a janez, Maj 12, 2012, 06:01:19 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

janez

Evo, še ena nova tema od mene. Dajmo malo o AMIju 6...

Zadnje cajte sem dosti na Ebay-u in sem našel v Franciji knjigo, ki jo še nimam in mi je zanimiva. Original knjiga za popravilo AMI6 ... tekst v eni vezavi in slike v drugi. Zelo lepo ohranjeno in zanimivo branje . Ne znam Francosko dost dobro, zastopim pa približno tehnične zadeve... profesionalna deformacija, kaj češ...

Vglavnem, ta Francoz je bil kar priden in mi je hitro in poceni poslal knjigo.

Druga je... katalog rezervnih delov AMI6. Jo imam že nekaj časa doma. Ta je do letnika 65 imam pa tudi drugo nekje do letnika 69.

Tretje... zadnjič sem dobil podarjeno knjižico navodil za uporabo... original Tomos, tiskano v Franciji, jezik - naš, letnik 61.

No počasi se literatura nabira...

Ima kdo od vas mogoče kakšen prospekt - v papirju... od AMI6 Tomos ? Kupim ali menjam za kaj uporabnega :BigThumbs:

janez

Še par detajlov... iz časov ko so  AMI6 vozili po naših cestah...

psihopat100posto

rumeni ami je bil prvi citroen s kerim se peljal v življenju tam nekje leta 85, stric iz Bosne kupil novega, žal ga je tam nekje leta 93-94 zadela granata in ni kaj dosti ostalo od njega! Bom probal kako staro sliko kje izbrskat če je kje gor.

pubi2cv

Citat od: janez;132069Še par detajlov... iz časov ko so  AMI6 vozili po naših cestah...

Le kera svija ma tak usranega Amija....da ga ni sram, pa taka rariteta

janez

Sej sem ga slikal... bivšega lastnika , da si bo zapomnil ... heheh

... no , pol mi je pa vrnil...

janez

No pa dajmo...

Tale ami gre po... (kolkih letih ? ) ... 16. letih sušenja te dni, če dobim prevoz v mojo delavnico... na nadaljne sušenje .

Zgleda grozno, ampak samo... zgleda. Midva s Pubijem veva , da je čist OK. Potreben sicer velik dela in obnove... Pubi je rabil prostor, jaz pa Amija. In zmenjeno.

Res je , da sem Gerija oddal, da mi Dak stoji in ,da bi rad letos Hymerja na cesto spravil. Res je pa tudi, da se je "veteranarsko" porihtan AMI8 čisto razspadel . Plan je pa nekak tak...

Dak bo počakal na zimo, Ami 8 bo opravljal svoje poslanstvo kolikor ga pač trenutno rabimo, šestica gre v delo, da bo do jeseni narejena in bo prevzela osmici primat na domačih cestah. Dijana dobi par flik, da mi ne bojo čmrlji leteli okol glave in na pomlad Dak prevzame njeno delo. Hymer pa ... Èe ne dobim pravcajt tist frdaman kaširan skaj (ga je težje najt kot dele za šestico) gre nazaj služit za skladišče robe...

Mater nakladam...

OK, evo par slik šestice. Bolj ko razmišljam, ena je Sušotova, druga je ta, tretja pa je bila v Mariboru... pa ne vem , če je še. Res jih je mal.

Dan "nakupa" je prijetno minil ob brskanju po škatljah in preiskovanju  - iskanju manjkajočih delov. Na koncu sva našla bi rekel 99% delov tele šestice. In to po 16 letih. Ni kaj , dobro skladiščeno :BigThumbs:

Hvala Pubi...

sušo

Zadnjo havbo mam jest - viška...

gule

Super Keža vse boljše avte imaš...čestitke na šestici...pravi avto!

rok.si

Bravo, Ami 6 je res carski avto, V Mariboru sem pred kakimi 10 leti tu in tam videval oranžnega 6 break, kdo ve, če je še kje... Sicer pa je tudi oni iz Zreč šel v Maribor?

janez

Sušo, ko spakiram dele domov in vidim v kakem stanju je obstoječa hauba se slišiva. Od viška pa tud glava ne boli.
Gule, taboljše sem že imel... heheh... zdaj prihajajo ostali...
Rok.si, onega oranžnega tud jaz nisem videl enih deset let... verjetno še je... sam kje. Oni iz Zreč je bil pa čista razvalina, kaj se je potem z njim naredilo pa ne vem. Verjetno je šel v kake dele...

Projekt obnove bo velik. Sicer tale Ami ni več original, spodaj je osmica... kar me ne moti, ker ni v planu prodaja. Za samo voznost pa je bolje da je na osmici... diski, amortizerji, zavorne cevi in zavore, motor ...

Šestica bo hišni avto, Dak bo delovni voz, osmica gre po obnovi v prodajo (je dokaj originalna in bo itak šla v tujino)... dijana v dele ali pa , če jo bo kdo hotu kot celoto ... Hymer pa bo za dopuste ali kaj sličnega.

... seveda, vse to ,če dobim na loteriji ... heheheh

andraž

Lepi plani, upam da ti vse uspe! 6-ica je pa vredna truda z obnovo!

Zeko124

E to, vidiš, dejmo zvozit še tiste Amije ko mamo v tujino... Keža brez zamere, sej vem kaka je situacija na trgu...

Vso srečo s 6ico, zanimiv voz je.
"In tistega lepega popoldneva sem si prisegel, da bo Ami moj prvi avto"...Citroën :BigThumbs:!!

www.keramika-genorio.si

dyfan

Èestitke za še eno rariteto.

Upam, da boš plan realiziral brez loterije, na koncu pa še zadel na lotu :-)

Razmišljam, kakšne so razlike med ami 6 in 8, a jih ne poznam veliko.
Prosim, če lahko tiste glavne na kratko našteješ, da nas malo razsvetliš.

LP
Lep pozdrav!

janez

OK, na kratko...

Break:

Prednji del - nos, hauba in blatniki drugače oblikovani in manj zakomplicirano zmontirani kot 8
Odbijači aluminijasti spredaj in zadaj plus cevni odbijači iz inoxa - osmica ima inox odbijače brez cevi.
Jašek za zračenje je nad prednjo haubo - osmica ima pod prednjo haubo
Prednja šipa pri šestici zato manjša - nižja kot pri osmici
Streha pri 6 break aluminijasta zanetana na školjko in zato manj rjavijo robovi - okvir kot pri osmici ki ima kovinsko varjeno streho.
Šestica ima drugačne rere na strehi kot osmica
Vrata imajo vsa drsne šipe - osmica je imela samo dve leti to rešitev, kasneje dvižne šipe na prednjih vratih
Kljuke na vratih aluminijaste in drugačna notranja zapirala kot osmica (kromirane kljuke )
Notranjost - drugačna armaturka, števec, tapete, sedeži,...
Zadnja hauba manjša kot pri osmici break.
Zadnje luči na vezni steni pod haubo
Zadnji bletniki brez luči
V notranjosti poglobljen prtljažnik kot pri dijani plus pokrov

Mehanika skoraj ista kot osmica... konec koncev je osmica nastala iz šestice. V originalu ima UK2 zavorni sistem in prednje bobne, osmica ima diske in LHM

... in še ogromno malenkosti , ki se ne vidijo na prvo oko.

dyfan

O, to pa ni čisto na kratko.
Hvala!

Torej, pri 8 so večinoma karoserijske spremembe (razen zavor).
Ravno zato sem bil v dilemi, ker nikoli nisem zasledil kakih večjih sprememb na mehaniki.
Lep pozdrav!