sprožitev airbaga

Začel/a danilop, Januar 29, 2012, 04:57:15 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

danilop

Pozdravljeni!

No, pa se je zgodilo. Danes med čiščenjem Xantie II, se je sprožil sopotnikov airbag. Sin (18) se je ponudil za čiščenje notranjosti in med brisanjem armaturke (brez vstavljenega ključa) je počilo. Bil sem 20m stran in me je pok kar pošteno prestrašil. Še dobro, da ni sinu nič naredilo in je počil med čiščenjem, pa ne med vožnjo. Sicer mu je še nekaj časa piskalo v ušesu, ampak se je kmalu vse umirilo. Pravi, da ni nič udaril ali kaj podobnega po njemu.

Sedaj vprašanja:

Kako je možno da se sam sproži? ....
Kake so cene novega in rabljenega airbaga? ....sem dobil enega na Bohi, ki ga ponuja za 60Eur+poštnina.

Ali kdo ve povedati, kako se ga zamenja?
Mislim, da je prvo potrebno odklopit akumulator.

Sicer se moram podvizat, ker moram na tehnični do 5. feb!!!!!
Ali mi lahko komplicirajo na pregledu, če imam neuporaben airbag? Seveda zaradi tega utripa rumena lučka airbag utripa na armaturki.

Hvala za vso pomoč in lep pozdrav,
Danilo

bingo

Mogoče imaš pa že več kot 10 let star airbag?

Sem nekje prebral, da naj bi se na 10 let pregledovali/menjali...a kdo ve, kako je s tem?!?!

gigo

Ta je malce z rokava stresena. Kakšne menjave vsakih 10 let neki. Èe je vozilo servisirano kot je predvideno se ob rednem servisu vse pregleda in posledično sanira morebitne težave.
http://shrani.si/files/mojvbtc.jpg[/img]]
Take the risk of thinking for yourself, much more happiness, truth, beauty, and wisdom will come to you that way.   Christopher Hitchens

ggorenc

10 let je zivljenjska doba airbaga, garantirana od proizvajalca. In na to se pozablja, ker popoldanci itak tega ne gledajo, ker povecini nimajo niti znanja. Ljudje, ki vozijo taksne avtomobile pa se manj.

gregor

Od X2 99 letnik imam jaz tud enega na zalogi.

Dvomim pa, da je s katero od naših kurirskih služb možno pošiljati eksploziva, vsaj ne brez ustrezne embalaže.

Menjaš ga hmm. najprej odklopiš akumulator (in kabel zatakneš nekam da se ponesreči ne more dotaknit akumulatorja) ter počakaš 5 ali 10 minut.
Odšraufaš ven predal na armaturki. Nekaj vijakov je skritih v dnu predala pod blagom.
Potem boš videl airbag od spodaj in se boš že znašel. Ne vem točno kako gre, ampak ni bilo kaj kompliciranega. mislim da sta dva vijaka.
Evasion 2.1TD 1999
Fiat Ulysse 1.9TD 1995, Fiat Scudo 1.9TD 1999, Fiat Scudo 1.9TD 1998 Avtodom
Zelena Xantia Berline 1.9TD
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61
Naprodaj veliko rabljenih delov za Xantio

alesz

Citat10 let je zivljenjska doba airbaga, garantirana od proizvajalca
..in proizvajalec garantira da bo deloval v tem času.......

garac

A to je res al kaj? Potem je najbrž najbolje, da ju kar takoj odklopim
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

superca13

Najprej bo treba pravi vzrok za sprožitev poiskat, šele nato razmišljat o menjavi.

alesz

Citat od: superca13;121776Najprej bo treba pravi vzrok za sprožitev poiskat, šele nato razmišljat o menjavi.
To ja.......10 let ti garantirajo ba bo deloval,ni pa možnosti,da se sam sproži....vedno ga nekdo zunanji aktivira.In če je bil v tem vozilu aktiviran je računalnik aktiviran in ne bo več deloval......

Citroenovc

@Gigo - daj malo preveri preden začneš vehementno trdit, da kdo je pa to si spet izmislil.
Življenska doba AB je 10 let. Po tem času je priporočena menjava. Seveda se tega ljudje sploh ne zavedajo - ker je AB relativno nova zadevščna v avtomobilih.
OK

LP
Primož

sl1

Ljudje tega ne menjajo po 10 letih, ker menjava na uradnem servisu običajno presega vrednost avta. Pa tudi običajno airbagi "delajo" dlje kot avto - se pa zgodi da se komu sprožijo. Samo tu je zopet malo vprašanje ali je znana popolnoma vsa zgodovina avta - ali se vse ve kje je kdaj kdo šaril po avtu. Vseeno je cudno da se je kar sprozil.
Podobno je recimo to, da se "stari avti kar sami vžgejo" - ja se, če das v kufr 1kW woofer brez varovalke s pretankimi kabli. Pol je pa star avto kriv.

gule

Poznam primer, ko je sovoznikov airbag ubil otroka, ki je menda stal na sovozniškem mestu...sprožil se je pred trgovino, brez razloga, malemu, pa je prerezalo vrat...

danilop

Pa še kak podatek.

Avto sem kupil nov, je letnik 99 in ima sedaj 163.000 Km

Ko je bil še v garanciji sem imel en problem, ko je začela opozorilna lučka od air baga utripat in sem ga odpeljal na servis. Serviser je povedal, po tem, ko je priključil na PC, da je problem na sopotnikovem zategovalcu var. pasa oz. na konektorju pod sopotnikovem sedežu. Oni so ta konektor razmigali in mi povedali, da če se bo še kdaj zgodi, da mi bodo konektor odstranili in žice direktno spojili. Baje da so imele Xare in Picasoti enak problem.
Leta so tekla in tole utripanje se je v 12 letih ponovilo lahko še 2-3 krat. Malo sem "zmigal" žice pod sopotnikovem sedežu in je bilo vse uredu.
Kot sem napisal, avto ni imel ključa vstavljenega in še zmeraj me bega, kako da se je sam sprožil. Sin je brisal armaturko z krpo namočeno z antistatično tekočino. Še dobro, da se mu ni nič zgodilo.

Danes sem klical servis in seveda so "padala" predvidevanja (airbag+zategovalec pasa+računalnik+delo) in cene. Končna cena je polovica vrednosti avtomobila..........

Bom kupil airbag, odklopil akumulator, počakal 30min in potem ga zamenjam. Bomo videli kaj bo potem naredila lučka v armaturki.

Še kak namig, kako se airbag demontira? Vijaki v predalu, kot mi je že bilo napisano?

Hvala za pomoč in lep pozdrav,
Danilo

ModelJT

Potem je pa verjetno konektor notri, ki ga iztakneš in airbag ven potegneš. Ali pa odklopi aidbag ročno na tisti ključavnici, ki jo imaš v sredinski kozoli pa je problem rešen najceneje. Res je, da pa potem ne bo deloval sovoznikov airbag.
[SIGPIC][/SIGPIC]

garac

@danilo, res je treba najprej ugotovit vzrok, da ne boš novega dobil v smrček
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/