Uradni ali va?ki servis

Začel/a garac, Maj 11, 2007, 08:21:06 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Svoj avto zaupam

ooblašèenemu serviserju Citroen
34 (40.5%)
aškemu mehaniku
24 (28.6%)
ušarju
2 (2.4%)
am sebi
19 (22.6%)
rugo
5 (6%)

Skupno število članov, ki so glasovali: 65

JozeG

Diske mi pogledajo, ko menjam gume, podvozje mi pogledajo vsako leto na tehničnem pregledu, za tekočine imam senzorje, kljub temu preverim sam tu pa tam,.....

andraž

Vsak ima svoj prav in prav je tako.

sl1

Èe bi na pooblaščencu res delali tako pedantno kot znajo zaračunat, bi vozil k njim.
Tja pelješ samo če je taka specifika, da nihče drug ne more rešiti problema. Pa še takrat je bolje, če si sam pomagaš, ker oni bodo hoteli zamenjati pol avta in boš bankrotiral.
Zato pa je internet in forum. :)

JozeG

Prav imaš. Na pooblaščenem servisu  niso ugotovili, katera šoba je malo zamašena. Menjali bi vse. Vaški majster je ugotovil v 5 minutah. Menjal še nisem, ker me ne moti. Ko se motor malo ogreje, deluje OK.

sl1

Citat od: JozeG;245277Prav imaš. Na pooblaščenem servisu  niso ugotovili, katera šoba je malo zamašena. Menjali bi vse. Vaški majster je ugotovil v 5 minutah. Menjal še nisem, ker me ne moti. Ko se motor malo ogreje, deluje OK.

A se ne da šob dol vzeti in ultrasonično spucati?

JozeG

dejanslo

Citat od: sl1;245282A se ne da šob dol vzeti in ultrasonično spucati?

Ja stakneš in kntra pihneš:emot68:

Res se je škoda prerekat z vami, kot je že nekdo napisal vsak po svoje.To je neverending debata kot m+s je celoletna guma in s3 je tanajtabulša guma kar jih je.

JozeG

Jaz se ne prerekam, napišem samo moje mnenje iz izkušenj. Pa ni me treba vikat.

gero

Kot verjetno veste znam biti zelo " picajzlast" zato nekateri mojih mnenj pač ne bojo upošteval. Pa vseeno. Delal sem tako na uradnem kakor tudi na privat servisu zato nekaj zadev poznam. Kot prvo,stranka ne sme biti v delavnici zaradi varnostnih razlogov. Lahko naprimer poči ključ (ali se zgodi karkoli drugega) ,kos železa odleti stranki v glavo. Kdo je odgovoren ?  Drugo , ni dobrih in slabih servisov , so samo dobri in slabi šefi ter dobri in slabi mehaniki.Ne glede na ime servisa , ne glede na to ali je uraden ali navaden servis. V Kopru je za Citroen uradni servis  IstraAvto (mislim da je še). Nekoč so imeli nekaj odličnih mehanikov (niso še bili servis Citroen), ki pa so šli na svoje.Zdaj pa .. Tudi že v prejšnjih temah omenjena mehanična delavnica v Pradah ni več tako zanesljiva, zna biti površno..kljub znanju...O uradnem servisu Avtoplus Koper ne bi ...Pred kratkim je novo delavnico za Caprisom (prej je delal doma) v Kopru odprl Sebastjan Montanič (ex IstraAvto, ), ima znanje in izkušnje... V Izoli imata delavnico Matej Herle in Matej Kotrle ( ex IstraAvto), zelo natančna,šraufata večinoma Ople, sprejmeta tudi druge avtomobile..Dražen Fantiniæ, na Hrvaški strani, natančen, ima znanje, ukvarja se z Citroeni (tudi starimi hidravličarji),oldtimerji, traktorji, mlatilnicami.. vsem kar je staro in ropota, popravlja in obnavlja...   To bi bilo to v Istri ,pa mogoče sem kaj pozabil..aja, en dober mehanik pa je pobegnil na Kras...črnobeli vruuuum...

gero

Aja, pa servis ne pomeni samo menjava olja. Servisa se ne da naredit na tleh. Avto je treba dvignit,zamenjat olja ter ostale tekočine,zamenjati filtre, preverit izpušni sisteem,zavore, kretni mehanizem,karoserijo, vozilo podmazat od kretnega mehanizma do pantov vrat..preveriti in napolniti pnevmatike,jih zamenjati po sistemu naprej nazaj... Skratka opraviti vse kar je treba. Tega pa vaški mehaniki ne delajo. Na uradnem servisu pa to morajo narediti , če pa naredijo je pa druga stvar. Pa smo spet pri dobrih in slabih mehanikih.Zato je pa uradni servis dražji, traja dalj časa, mehaniki se redno strokovno izpopolnjujejo...in v servisno knjižico pritisnejo žig. Kar pa nepooblaščeni servisi ne smejo, pa nekateri vseeno žigosajo servisne knjižice..

tomaz555

Lepo napisano. Le z žigi pa nisem vedel, da je tako. Kako je z garancijo, saj naj bi le ta v teoriji veljala, tudi če ni servisiran na pooblaščenem?

gero

Garancija je pa takole. Včasih so imeli Citroeni garancijo 1 leto , na prerjavenje karoserije pa 12 let. Èe si vozil na pooblaščen servis, izpolnjena in potrjena servisna knjižica, žig servisa,podpis, potem velja vsa garancija, tudi na prerjavenje vseh 12 let. Èe voziš na nepooblaščen servis te garancije ni. Ti pa mora vsak serviser,naj bo s.p. , d.o.o. ali kdorkoli za opravljeno delo izdati račun za delo in material, z računom pa imaš garancijo na rezervne dele(večinoma 6 mesecev do 1 leto) ter garancijo na opravljeno delo (za koliko časa minimalno, pa je treba pogledat v zakon ali pa odvisno od servisa). V kolikor mateerial nabaviš sam ti serviser garancije na material ne more dati, saj jo dobiš ob nakupu materiala v trgovini z računom.Tudi ne more garantirati da bo avto deloval kot je treba. Kdo ve kaj si kupil.Domači fuš mehaniki pa ti ne morejo dati nikakršne garancije. Ko odideš od njega si prepuščen božji milosti.  Primer: na nepooblaščenem servisu v Izoli je stal veliki servis  za Berlingo I 1.4i ,let. 2000 ,  cca 250 eu (kvaliteten material , narejeno kot je treba , 1 leto garancije na delo in material. Druga stranka pravi da je predrago , da konkurenca naredi za 140 eu. OK, pojdi h konkurenci. Èez dva meseca pride stranka nazaj, iz avta pušča voda, konkurenca ne sprejme reklamacije. Vodne črpalke niso zamenjali (kar je obvezno pri velikem servisu) , antifriza niso zamenjali ,voda je puščala, avto je zakuhal, zvilo je glavo , nastal je lep strošek. ( Niso zamenjali niti mikro jermenov,niti napenjalcev in vodil, niti filtra goriva...in še  in še...) V razmislek. Tudi če ne greš na pooblaščenega pojdi na takšnega kjer dobiš račun in garancijo. Se splača. In mojstri se bolj potrudijo.

gero

Pa še ena reč je. Naš avto je servisiran na pooblaščenem servisu z izpolnjeno servisno knjižico. S tem je vpisan v bazo citroenovih servisov. Èe  ti kupiš naš avto in greš na vaš pooblaščen servis , pokažeš knjižico ali pa samo prometno in v bazi so vsi podatki o servisih tega avta, ter o prevoženih km. Prijatelj pa vozi k privat mehaniku že več kot 5 let , ki mu pravtako izpolni servisno knjižico, čeprav ne bi smel, pa recimo ti kupiš ta avto, pa greš na vaš servis, pokažeš servisno knjižico ali prometno , pa v bazi podatkov ni vpisanih in opravljenih servisov za zadnjih 5 let. Tudi prevoženih km ni vpisanih. Ali veš koliko km ima avto katerega si kupil ? Kaj pa če je števec previt ? Èe imaš vse račune na katerih mora biti tudi reg.št. avta in prevoženi km potem si še lahko pomagaš, drugače pa ne.

JozeG

V kateri bazi pa so? V Evropski ali v Slovenski?

gero

V večini Evropskih držav ( zahodna, severna , srednja Evropa..) izjeme so verjetno kakšne balkanske in podobne države ( Albanija, Romunija...nisem preverjal..)..