Kako pripraviti 2cv za potovanje

Začel/a garac, Junij 16, 2011, 05:46:24 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

garac

Bliža se svetovc, Keža pravi, naj napišemo, o čem naj piše... nekateri gredo na pot prvič, torej napišimo tu nekaj nasvetov kako se podati s spačkom na pot, kaj prevriti itd.

Osebno sem vedno pred odhodom naredil servis, saj je spačkov interval kar precej kratek glede na današnje razmere, na potovanju pa se ponavadi naredi več tisoč km. Torej menjava olja, filtra, čiščenje zračnega filtra, kontrola svečk (po potrebi menjava), obvezno podmazovanje premnikov, kontrola delovanja svetlobnih teles, tlaka v pnevmatikah, zračnosti volana, obrabe prednjih zavornih ploščic, tesnost kabine...

Fino je, če potuješ v skupini, da vsak vzame s seboj en rezerven kos, seveda se dogovorite, kaj bo kdo peljal. Obvezno je potrebno dele preden se zložijo kam pod sedež tudi preveriti, če funkcionirajo. Fino je, če vzameš svoj rezervni komplet platine+kondenzator. Sicer pa naj bi s seboj vzeli rezervni regler, alternator, kakšna polos mogoče, včasih pride prav tudi zavorno stikalo, vžigalno tuljavo...
Štarter ni ravno potreben, saj imaš vinto ali pa gur-gur

Seveda je uporaba "kufra" skoraj obvezna, če ga nimaš pokliči Keža.

Kaj zložiti v avto oz. vzeti s seboj? Zame je skoraj obvezno bilo šotorsko krilo, ki je fajn se za kje v senčko zavalit, prav pa pride tudi za ga vreč preko strehe, če le ta ne tesni dobro, ali zadaj  pri kufru, pa za senco...

Fantje in dekleta, dodajte kaj bi po vaših izkušnjah prišlo prav, kaj preveriti itd.
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

gule

garac

Pivo se tudi po poti da dobit in to lepo ohlajeno. Nekateri si recimo v spako dodajo  12v vtičnico za navigacijo, hladilno torbo... Obstajale so košarice, ki se montirajo na nosilec ogledala in delujejo kot hladilnik med vožnjo...

Torej, brez česa ne ododete na pot? Osebno sigurno ne brez wc papirja.
[SIGPIC][/SIGPIC]  

dvorjan

Jaz ne grem na pot brez denarja. Ostalo se ze nekako zrihta. =)
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

Jagoda

Jaz osebno nimam nobene slabe izkušnje, kar se vožnje po svetu z 2CV tiče. Edino leta 97 NL mi je šel reglar. Po dobri stari navadi se VR zorganiziramo tako, da mamo v skupini (katera vozi skupaj in v koloni) vsaj eno vetrnico, cinšpulo, regler, zajla kuplunge, zajla gas, platine, kondenzator, morda polosovino?!, kabli za svečke, svečke, bencinska črpalka, pa po najnovejših kriterijih še izpraven frgazar (mišljeni so rezervni deli in ne tisti ki so že v funkciji - haha) in pa seveda vsaj osnovno orodje za popravilo le tega. Seveda so rezervni deli loto. Osebno pa mislim, če si avto vozil in ga primerno vzdrževal se nima kaj večjega zgodit !!!

Zelo priročna stvar je Apua help, kar smo v času "še" brez interneta uporabljali (beri meli v žepu da smo se boljše počutili), več na http://www.2cv.fi/apuahelp.shtml

Vtičnica 12V v kabini. Vsekakor da (če maš kej gor prklopt še tolk bolš). Sam imam sicer slabo izkušnjo in to zaradi moje malomarnosti. Kabel katerega sem peljal skozi prednjo planko nisem dovolj izoliral oz. dal v uvodnico (dodatna zaščita) in vezal brez varovalke. Zato sem imel v Avstriji krasno izkušnjo na bencinski z ognjem, (pre)hitrim gasštacjon majstrom in njegovim 50kg gasilnim aparatom (hvala bogu ni sprožil !!!) in opečenimi prsti.

Denar, veljavni dokumenti, spalka, če ne spiš v avtu še šotor, kamp mizica, stol(i), osnovni pribor kuho in prehranjevanje, osnovno za osebno higieno, WC papir, pa čim manj komplicirat in improvizirat... Po navadi se potuje v dvoje in to vse skladno s tem.

Pa seveda še gajbo pa še eno za v roko in enako še za sopotnika/o...
Dober je za kogar je ...

janez

Bom kasneje malo napisal iz mojih izkušenj.

V osnovi pa je potrebno preizkusit svoj avto pred daljšo potjo. To pomeni, dokler si še v domačih logih greš nekam na kakšne ekstremne ceste in malo probaš kako se avto obnaša.

Pregrevanje motorja - poletje , vročina, teža...
Pregrevanje zavor - spet... poletje , vročina in teža
Udobje med potovanjem - Sej večina vlači s seboj šotor. Med potjo pa se dostikrat zgodi, da ne najdemo kampa ali sobe za prespat. Spačka si je treba preuredit in stestirat za spanje ob poti. Inprovizirano spanje v mojih letih na sedežih... a , ne hvala. Se pravi zadnji del spačka preuredit v vsaj zasilno posteljo.
Prtljaga - kaj gre v avto, kam , kje,... teža, kaj gre na avto...
Orodje
Rezervni deli
Oprema

Ja,bom par stvari napisal na to temo, pol pa se sami odločite glede na stanje svojega avta. OK?

garac

@jagoda, po tvojem načelu, ako doma dela, bo delal celo pot, sem se ravnal samo enkrat. Napaka! In to pred svetovcem v grčiji. Potem sem se valjal v in pred avtom, 3x crknil kondenzator in 1x zavorno stikalo, ki pa ponavadi crkne kot posledica pregretih zavor.
[SIGPIC][/SIGPIC]  

janez

@garač  ... Zato sem napisal, da je potrebno probat avto v bolj ekstremnih situacijah . Doma se fantje vozijo po malem bolj tak turistično , ob nedeljah. Nima kaj crknt ,če ni težka jajca. Ko ga mal steraš pa se pokažejo vse skrite napake. Jaz sem ponavadi tako delal z mojimi avti... OK, vse poservisiral potem pa na avtocesto pa gas do dile. Od Tepanja do Maribora... Èe se ni nič zgodilo sem potem šel v hribe. Èe so tam zdržale zavore in mašina je bil avto OK. Potem pa dalje ... oprema, udobje...

Jagoda

Citat od: garac;103542@jagoda, po tvojem načelu, ako doma dela, bo delal celo pot, sem se ravnal samo enkrat. Napaka! In to pred svetovcem v grčiji. Potem sem se valjal v in pred avtom, 3x crknil kondenzator in 1x zavorno stikalo, ki pa ponavadi crkne kot posledica pregretih zavor.

Èe avto voziž vsaj tedensko potem veš kdaj in zakaj se začne avto čudno oz. drugače obnašat. Zraven šteje tudi redno in ustrezno vzdrževanje (mišljeno nova ogledala ti pri tem ne pomagajo nič). S TEM ZMANJŠAŠ MOŽNOST, DA GRE KAJ NAROBE. Torej odpraviš prej kar/če se da. Npr. "lom" polosovine načeloma ni trenuten pojav. Zadeva se sliši mnogo prej. Enako ležaji itd. Drugačna zgodba je seveda pri kondenzatorju, platinah, cinšpuli... torej električnih delih ipd.

Poleg delov, ki so največkrat vzrok za servis oz. da konjiček "crkne" je najboljša rešitev za odpravo težav poleg delov v prtljažniku prijatu v drugem avtu! (torej nekdo je še mobilen, da lažje najdeš servis, črpalko, informacijo...)

Torej ko se ti je to zgodil kar praviš si mel pač smolo, saj vem da si svoje avte vzgledno vzdrževal... Zgodilo se je nekaj kar nisi mogel predvidit...
Dober je za kogar je ...

Jagoda

Citat od: janez;103546@garač  ... Zato sem napisal, da je potrebno probat avto v bolj ekstremnih situacijah . Doma se fantje vozijo po malem bolj tak turistično , ob nedeljah. Nima kaj crknt ,če ni težka jajca. Ko ga mal steraš pa se pokažejo vse skrite napake. Jaz sem ponavadi tako delal z mojimi avti... OK, vse poservisiral potem pa na avtocesto pa gas do dile. Od Tepanja do Maribora... Èe se ni nič zgodilo sem potem šel v hribe. Èe so tam zdržale zavore in mašina je bil avto OK. Potem pa dalje ... oprema, udobje...

Približno tako sem mislil. Èe znaš in šravfaš sam je to hitreje lažje, drugače...
Dober je za kogar je ...

janez

Sej večina zna sama šraufat... kdor ne zna se bo pa še naučil. Problem je ... čas, žena, otroci ... heheh

No sej načeloma je tak, da so potovanja nekje v sredini sezone in do takrat so že vsaj dva meseca skoraj vsi "veterani " na cesti . Starejši (po km) spačkarji tako poznajo svoj avto in kaj si lahko privoščijo in kaj ne. Malo večji problem je z novimi lastniki, ki jim vcepimo v glavo ,da se s spačkom fajn potuje . Prva njihova pot je pospremljena predvsem z ugibanjem in strahom ali bo spaček res zdržal.

V vseh nas pa mora biti zasidrana vseeno ena misel... Avto je v povprečju star 30 - 35 let in četudi je vse porihtano , servisirano ... vseeno je 80 % sestavnih delov starih , originalnih in tu lahko pride do težav, loma, okvare. Sam na to ne moremo veliko vplivat, razen da nekaj stvari preverimo, namažemo in kaj predvidimo . Tu potem pride v poštev skupinsko potovanje kjer lahko vsak nekaj od rezervnih delov zraven pelje. Da se teža razporedi. Jaz sicer nisem za skupinske vožnje in vse svoje vozim s seboj po lastni presoji.

Èe govorimo o A seriji se najlažje - najudobneje  potuje s Spačkom Furgonom ter z Akadijano ali DAKom. Predvsem je v teh avtih veliko prostora kar doprinese k temu, da je postelja hitro in brez premetavanja prtljage postavljena. V deževnih dneh se da normalno kuhat, jest, spat... imet prtljago, čevlje, na suhem... Mnaj prijetna je vročina v teh avtih vendar to vsak zase rešuje z raznimi linami na strehi ali ventilatorji.

Spaček... Èe odstraniš rezervno kolo iz prtljažnika in gor daš kufer je en tak mini furgon. Manj prijetno je ker v večino spačkov teče, strehe spuščajo... In če se spi v njem si je treba zamislit in zmontirat celotno zaveso okoli vseh šip.

Dijana... Za moje pojme veliko bolj praktična za potovanja, kolo pod haubo serijsko, v notranjosti malenkost daljša kot spaček in zdnja vrata se dvignejo cela kar se lahko predela z malo domišljije v predprostor. Za potovanja priporočam montažo plastične trde strehe (zimska varijanta) , ki je debelo izolirana in je zato v dijani manj vroče poleti pa še teče ne not.

AMI ... ami je pa kar se tiče potovalnega udobja primeren kvečemu za enega ali pa če sta dva je obvezen šotor. Ker je v notranjosti nizek mora biti postelja v višini prtljažnika ,da se lahko človk normalno vsede . Prtljago nimaš kam dat razen na posteljo... limuzina ima še tolk manj prostora kot karavan. Za enega pa je relativno OK. Zadnje sedeže in sovozniškega se pusti doma in se naredi postelja za enega na desni strani, prtljaga na levi za voznikom.

Mehari??? Hja tam pa tak naložiš vse povprek kot Pakistanski kamijon. Ni strehe, ni sten, ni vrat... nebo je meja ... hehehe

janez

Ker tolko omenjate pivo... Alkohol pa ne priporočam med vožnjo nasploh. V poletni vročini , v spačku pa sploh ne. To bi lahko kak dotor več povedal o tem sam načeloma kolk je men znano zarad alkohola lahko kaj hitro dehidriraš in imaš potem cel kažin... pa cela kolona s tabo. Ajde, ko se ustaviš, stacioniraš v goši al pa kampu te pa žur . Veliko vode spit, čist navadne brez raznih dodatkov. Pa kadit ne v avtu ,če imaš sopotnike nekadilce... lahko vsem skupaj priskutiš pot. Pa itak se je treba ustavit pa pretegnt noge vsaj enkrat na uro... pa mal zluftirat avto. Tudi odprto streho ne priporočam ... zaradi raznih prehladov pa še poraba goriva se ti kar orng poveča.

janez

Bom potem ko neham z delom proti večeru en mal orodje skup spravil pa poslikal in napisal kaj se rabi in zakaj. Seveda bo to orodje, ki ga jaz vozi s seboj. Verjetno pa boste imeli tudi svoje rešitve, ki jih lahko napišete.

dvorjan

Mene sama vzdrzljivost niti ne skrbi prevec, se vedno peljem precej hitro, na RAIDu se je izkazal tudi v tezjih pogojih. Tecno bo edino, ce nas ujame kak dez, ker potem je spredaj brezplacno umivanje.

Bolj me skrbi udobje pri voznji, saj mi ze sedaj tak skrcen polozaj ni prevec povseci. Ampak, ajd, tistih cca. 500 km na dan (7-8h voznje) bom ze potrpel.

Glede spanja v spacku pa tudi ne vem, kaj naj si mislim. Ajd, streha je sedaj nova, ne pusca, naj vrzem sedeze ven in eno leseno polico noter ... Sotor je pa tudi v 10-15 minut postavljen, ce s pirom v roki delas. =) Je pa res, da ni fanj zlagati moker sotor ...
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!