Moj beli V6

Začel/a superca13, Junij 10, 2011, 08:16:45 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

cikocx

Lep avto imaš, ni kaj
Cx za zmeraj:BigThumbs:

superca13

XM je dobil še nove končnike, puše vilic, zglobe vilic, silent bloke in opravljeno optiko.
Nova teorija: Fancy optika+diravi+novodobni optičari = en kup problemov + smrtno nevarno.
Drugi optičar me je le poslušal in imel konstantno prižgan motor, ko je nastavljal. Rezultat: špura kot se šika :)

LP
S

deuche

Saj to je itak največji problem, da nihče noče nič poslušat. Brezplačno mu tolmačiš, pa ne izkoristi prilike, da bi kaj zvedel. Ma... Važno, da si enga našel in, da sedaj teče kot mora.

vsx

Citat od: superca13;105922XM je dobil še nove končnike, puše vilic, zglobe vilic, silent bloke in opravljeno optiko.
Nova teorija: Fancy optika+diravi+novodobni optičari = en kup problemov + smrtno nevarno.
Drugi optičar me je le poslušal in imel konstantno prižgan motor, ko je nastavljal. Rezultat: špura kot se šika :)

LP
S

Meni je na obeh Xantijah vedno delal optiko pri vžganem motorju in v kabino je vedno nametal gvihte.
Res pa je, da sem bil vedno (16 let) na istem servisu/optiki. Gum mi ni nikoli neenakomerno pobiralo.

LP

zlikovski

zraven tega pa ti še da not štango da ti blokira volan, ko pa njemi poveš da to tak negre, pa so pametni,... nakoncu pa so itak potem tiho.

superca13

Na XM-u se dodelal še par navzven skritih detajlov, zunaj in znotraj.
V nedeljo sem imel čas in prevozil lep kos Slovenije: MB- LJ- KR-Kranjska gora-Vršič- Bovec- Nova Gorica -Koper -Maribor. Vmes srečal enega samega starega Citroena: v Kanalu ob Soči...CX-mrtvak :)
XM deluje brez napak, troši znosnih 10,8 L v kombiniranem ciklusu, z relativno težko nogo :)
Motor je blazno miren in uglajen, vleče zvezno in suvereno, suh kot poper...tako kot se spodobi :)
Zgleda, da si lahko sedaj res privoščim oddih od šraufarije XM-a in začnem uživat v vožnji :)

Lovro

Pa srečno vožnjo, dobro ga izkoristi... Destinacijo si pa tudi odlično izbral.
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

Lamy

Fajn bi blo, da se kaj vidima. Da se še kdaj popeljem s šestakom!
[SIGPIC][/SIGPIC]

superca13

Citat od: Lamy;109908Fajn bi blo, da se kaj vidima. Da se še kdaj popeljem s šestakom!

Ni problema. Imaš cifro:BigThumbs:
Konec tedna bo zagotovo kaj časa, da boš lahko v gostilno peljal :)

lp

andraž

Citat od: superca13;105922XM je dobil še nove končnike, puše vilic, zglobe vilic, silent bloke in opravljeno optiko.

LP
S

A ima potem med nastavljanjem bolokiran volan postavljen na sredino? Èe nima, kako pa potem lovi sredino, da je volan popolnoma poravnan, ko gre avto naravnost?

superca13

Citat od: andraž;110006A ima potem med nastavljanjem bolokiran volan postavljen na sredino? Èe nima, kako pa potem lovi sredino, da je volan popolnoma poravnan, ko gre avto naravnost?

Motor mora laufat, da se volan sam postavi v sredino in da ni "frajšpila" - oz.freeplay-a.  Ponavadi bizgeci postavijo volan na sredino, ugasnejo motor in nato še veselo mrdajo spodaj s kolesi levo desno,  skačejo ven in not, posledično spraznijo /zmanjšajo pritisk v volanu. Nato blokirajo volan: volan je sicer fizično blokiran v sredini ampak ponavadi se na podlagi mrdanja koles prestavi "frajšpil" iz centra v glavi diravija levo/desno in ko avto po nastavitvi spet poženejo, ga pritisk obrne v levo/desno.
Sicer minimalno ampak zmeraj preveč, da bi šel ravno.
Motor mora tečt ko nastavljajo da je v centru in brez freeplaya, če je potem smiselno še blokirat volan??...meni ga sicer je ampak ne vem, če je tista blokada kaj pametnega prispevala.
Minimalni popravki so potem še mogoči z nastavljanjem pletenice diravija. Minimalni. Èe dobro nastavijo, to ni niti ni potrebno.

andraž

Kar komplicirano. Zanima me, ker sem pred časom vozil CX-a z diravijem, pa je šel 100% naravnost, volan pa ob tem ni bil popolnoma na sredini. Sicer nič groznega, meni pa gre to na živce. To se verjetno da nastaviti? DS in 2cv tega problema nimata, ker je volan na dvajset do osmih...

zlikovski

Superca točno tak, ko se rihta optika mora motor laufat, volana pa se naj nebi blokiralo. Kot si napisal se sam postavi v nevtralo, ampak to dopovedat ''strokovnjakom''.

superca13

Citat od: andraž;110024Kar komplicirano. Zanima me, ker sem pred časom vozil CX-a z diravijem, pa je šel 100% naravnost, volan pa ob tem ni bil popolnoma na sredini. Sicer nič groznega, meni pa gre to na živce. To se verjetno da nastaviti? DS in 2cv tega problema nimata, ker je volan na dvajset do osmih...

Dvajset do osem ima tudi GS ;)

Da se nastavit točno v center. Èe je volan v svojem "centru" in če avto gre 100 ravno, volanski obroč pri tem zija levo ali desno, se da morda to rešit kar z premikom volanskega obroča za 1 zob. Pri Xm-u gre tudi tako, pri Cx pa verjetno tudi. Pomemben je tudi pravi pritisk na "herzscheibo" diravija v nevrtalni pozicji oz v centru. Pritisk na bat, ki drži to šajbo v svoj strogi center, posledično seveda tudi volan,  je v nevtralni poziciji enak pritisku iz centrifugalnega regulatorja, ventil ki regulira dotok pa je minimalno odprt. Z leti pa se vzmeti tega ventila posedejo, šajba se obrabi itd. in se ta pritisk na bat zmanjša ali pa ima zamik. Posledično je volan v svojem centru preveč "prost-lahek", volan se ustavlja par milimetrov pred sredino ali pa zadnjih nekaj milimetrov leze počasneje. Takrat se ponovno kalibrira hod odpiranja ventila, ki spušča lhm v cilinder oz na bat, ki pritiska na herzscheibo.
Treba je vse te finte preverit, preden greš na optiko.

Včeraj je bil usran in deževen dan in sem uredil še eno "zajebano zadevo" na XM-u, ki sem se ji dooolgo izogibal ;) Gumice stabilizatorja.
Kljub vsem novim delom podvozja je čez kake ležeče policaje ali večje grbine še vedno tu in tam škripnilo ali poknilo po podvozju. Minimalno ampak dovolj, da mi je šlo na živce :)
Treba je bilo odvit in spustit cel most za dobrih 10 cm, lajtunge previdno odmaknit, volan odklopit, roke ven, gumice stavilizatorja z veliko težavo ven, vse očistit in namontirat nove, most nazaj gor, roke nazaj, volan nazaj priklopit, lajtunge nazaj postavit,  nastavit višino...
Vmes sem ugotovil, da je počen desni alu nosilec silent bloka in stabilizatorjeve gumice...so mi Alu-švajsmojstri zavarili....
Dela v iber, prostora za manevriranje kot ponavadi bore malo ;) Se je pa izplačalo :)

LP
Superca13

mirchi

Mas voljo. Si skor bolj (nor) vstrajen kot jaz. Pohvalno.
Rezervni deli XM ugodno naprodaj!