Hidravlične cevi-popravila

Začel/a superca13, Maj 29, 2011, 07:20:13 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

superca13

Mene pa zanima, ali in kako popravljate recimo počene, poškodovane, presekane itd. hidravlične cevi(lajtunge)? Recimo take, ki jih je težko oz skoraj nemogoče v celoti zamenjat, take ki gredo od začetka do konca avta, čez oba mosta, preko X zavojev...?
Kako popravljate take cevi, ko poči oz se poškoduje nekje na sredini?
Ali pa recimo da je na koncu lajtunge odtrgan vijak...
Uporablja kdo kako specialno orodje v zvezi s tem?

Vsako mnenje in izkušnja bo dobrodošla ;)

LP
Superca13

psihopat100posto

pred ca. 3 leti utrgalo prednjo lajtungo na XM-u, teklo spredaj desno fejst, ker ni ponaredka sem naročil novo, gre pa od levega stani med mašino na desno stran, se pravi zajebano za zamenjat, je blo treba staro ven odžagat na več mestih da se jo je ven dobilo, cena je okrog 500EUR, letos spustila zadnja lajtunga za zavore, plus desna stran hidravlika zadaj vtrgalo čez kak teden še zraven, spet potrebno žaganje da so šle obe ven, cena lajtung 48 in 52 EUR + LHM + delo ca.200EUR. Ker nimam dvigala in ne orodja za to delo, je delo opravljeno pri mehaniku. Menjat z rabljenimi je skoraj nemogoče, ker stare lajtunge teško dol dobiš brez da jo poškoduješ, ponaredkov pa ni, tak da sem se odločil za original dele.
lp

Mike666

Da pa se tudi narest tako da se tam ko je vsekana odreže, se kupi ostali del nov, dobijo se take škarje ko lahko na avtu narediš tisto bunkico za vijak in taki vmesni del, kot ena dolga matica zgleda. Tam štukaš z novo in voila ni treba menjavat cele lajtunge. To sem hoto naredit na mojem ex CX-u ampak je žal prej mogo od hiše.

gregor

Videl sem tudi že varianto, da so (govorimo o železnih ceveh) prerustan del odrezali, zamenjali z bakrenim in had-lotali skupaj.
Evasion 2.1TD 1999
Fiat Ulysse 1.9TD 1995, Fiat Scudo 1.9TD 1999, Fiat Scudo 1.9TD 1998 Avtodom
Zelena Xantia Berline 1.9TD
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61
Naprodaj veliko rabljenih delov za Xantio

psihopat100posto

Gregor to sem že jaz tudi videl, nevem kak dolgo to laufa skupaj, Mike tvoja rešitev tudi je možna, samo problem je pri teh ki grejo skozi mašino ali čez most odzadaj, tam nimaš kje zraven priti, ni placa, lahko most dol rukneš ali pa mašino ven šraufaš, da zraven prideš hehe,samo to je pol še več dela. Pomoje če misliš avto imeti, staro ven odžagaš pa novo notri, sej ni tak hudi strošek, al pa za silo poštimati po domače, pa avto naprej zdilati pol pa kak je je..........!
lp

P.S.Belšak s Ptuja je pred leti probal z izdelavo teh hidr.lajtung pa ni šlo ker so pod pritiskom vse začele puščati, tak da je opustil to zamisel kmalu.

Veloce

Se pravi, da je edina varinata nove kupit? A se sploh še dobijo?
ARHITEKT......................

Citroen Space Tourer
Citroen XM 2.0 TCT

psihopat100posto

Ja seveda se dobijo, samo se čaka na dobavo nekaj časa(kak za vse ostalo pri starejših modelih), prednji del komplet ca-500EUR, zadnje lajtunge posamično ca.50EUR po komadu.
Pol pa se sprašujete zakaj je večina XM-ov končal na dinosu, malo je modelov ki so pripravljeni večjih vložkov ko gre kaj narobe, če kupiš XM-a in ga dnevno uporabljaš lahko po mojih izkušnjah računaš na ca.400-1000EUR(deli) za letno vzdrževanje, no so izjeme tudi se strinjam.
lp

Veloce

Mirchi je nekaj ponujal te cevi - home made seveda. Kaj znano?

Citroen Space Tourer
Citroen XM 2.0 TCT

superca13

Hvala za mnenja.
Take škarje , kot jih omenja Mike, bi rad nabavil, pa jih nikjer ne najdem. To štuklanje bi bilo fenomanalno ampak brez teh škarij je bolj ali manj neizvedljivo. Vijaki, vmesniki, lajtunge v roli se dobijo za normalen denar.
Obstaja za slabih 400 eur ena naprava s kupom forrihtung, kjer lahko izvrstno na mizi narediš zaključke na lajtungah. Zvijanje v prave krivine je spet poglavje zase. S to napravo pa ne moreš po avtu srat, je prevelika in nerodna, kar je spet problem...
In res, se pridožujem psihopatu...ni čudno da je 90% XM-ov (in ostalih) že na donosu.
Zagotovo mora obstajat neka preprosta rešitev za štuklanje...
Jemanje motroja ven ali pa snemanje mosta...groza, ni niti za pomislit ;) Jaz imam sedaj demontiran zariban motor na mojem V6, hkrati pripravljam za vgradnjo nadomestnega in lahko rečem samo to, da bolj zakompliciranega dela še v životu nisem imel...

Èe ima kdo kak link do nakupa teh škarij, da jih lahko uporabim če bo (upam da ne) slučajno kdaj potreba...ima gajbo v dobrem :)

Lp
superca13

gregor

Evasion 2.1TD 1999
Fiat Ulysse 1.9TD 1995, Fiat Scudo 1.9TD 1999, Fiat Scudo 1.9TD 1998 Avtodom
Zelena Xantia Berline 1.9TD
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61
Naprodaj veliko rabljenih delov za Xantio

Tiki

Tukaj so meni naredili nove kovinske zadnje "bremz lajtnge" za Puntota ki so bile dolge vsaka 55cm za cca. 10€ obe... Pa tudi za XMa so naredili lajtnge ki pridejo na glavo volana za pametno ceno... http://www.hidex.si/default.asp?f=1&l=slo (pa nimam namena delati reklamo!)
Evasion 2.0i 1995
XM turbo D12 1991
XM 2.0i Break Sanitet 1992
Xantia 1.8 16v SX 1998
ZX 1.4i Break 1997
Xantia 2.0i VSX 1994
XM 2.0 TCT 1996
Berlingo 1.6 16v 2001
"Wannabe Berlingo" 2.0 hdi 2004
Xsara 2.0Hdi Exclusive 2004
Citroen C4 1.6 16v SX 2006
XP 2.0HDI exclusive 2005

psihopat100posto

ja vsekakor koristne informacije, mogoče se bo kdaj kaj rabilo.
lp

superca13

Citat od: gregor;101925Kaj pa tole?
http://www.korrosionsschutz-depot.de/shop_xtc/index.php?cat=c424_Citroen-Bremsen---Hydraulik.html

Ja, o tej napravi sem govoril, vidim pa, da je že precej cenejša kot včasih ;)
Ta je odlična za naredit novo lajtungo zunaj na mizi.

Veloce

Citat od: Tiki;101926Tukaj so meni naredili nove kovinske zadnje "bremz lajtnge" za Puntota ki so bile dolge vsaka 55cm za cca. 10€ obe... Pa tudi za XMa so naredili lajtnge ki pridejo na glavo volana za pametno ceno... http://www.hidex.si/default.asp?f=1&l=slo (pa nimam namena delati reklamo!)

Ja, sam a je treba avto tja odpeljat? Kako boš dobil drugače vzorčne cevi, da bodo cele?

Citroen Space Tourer
Citroen XM 2.0 TCT

Tiki

Ne... Jaz sem izmeril dožino cevi, seboj sem pa prinesel samo zaključek "za mušter".
Evasion 2.0i 1995
XM turbo D12 1991
XM 2.0i Break Sanitet 1992
Xantia 1.8 16v SX 1998
ZX 1.4i Break 1997
Xantia 2.0i VSX 1994
XM 2.0 TCT 1996
Berlingo 1.6 16v 2001
"Wannabe Berlingo" 2.0 hdi 2004
Xsara 2.0Hdi Exclusive 2004
Citroen C4 1.6 16v SX 2006
XP 2.0HDI exclusive 2005