Amortizer v havbi

Začel/a edip, Maj 26, 2011, 07:54:07 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

edip

danes mi je amortizer porinilo v havbo.a ma kdo kakšne izkušnje s tem in kako bi se to dalo popravit oziroma zamenjat...
slike sledijo...

edip

dexterboy

@edip, najbolje, da malo pobrskaš po forumu xantie in XM, tam je kar nekaj uporabnikov, ki se jim je to pripetilo in so to potlej reševali. Točno iz glave ti pa ne znam povedati, potreboval boš kleparja in mehanika, ki ti bo lahko še nabavil nosilce. Pa ko ga boš menjaval, ter če imaš namen še imeti ta avto, zamenjaj še na drugi strani, preventivno. Drugače pa je imel folk strošek okoli 400 evrov, možno, da je danes to še manj.

BTW, a je tale Xantia bila kdaj na kakšni prodaji, ali pa sem jo videl tako nekje peš v mestu... zaradi nalepke 112 mi je nekako poznana.
http://www.avtofil.si/
ko dobro postane še boljše...

pehorunkl

Komot sam zamenjaš. Ni težko in tudi malo časa ti vzame. Odtegneš kroglo, avto spredaj podpreš s stojali. Spustiš v najnižjo lego. Odtegneš vijak na regulatorju (pol obrata). Odklopiš lajtngo na vrhu. Z vrha snameš pokrovček ter odtegneš velik vijak (26?) pri tem si pomagaš z imbusom (5?). Narahlo potolčeš po štangi amortizerja z vrha, da pade dol. Nato odtegneš še štiri vijake, ki držijo nosilec na karoserijo et voilà. Postopek montaže novega izvedeš v obrtnem vrstnem redu.
LP
BX 19RD Break / zimsko spanje
3x Xantia 1.8i 16V lpg
CX 25 GTi lpg
Kawasaki Versys

edip

Citat od: dexterboy;101664@edip, najbolje, da malo pobrskaš po forumu xantie in XM, tam je kar nekaj uporabnikov, ki se jim je to pripetilo in so to potlej reševali. Točno iz glave ti pa ne znam povedati, potreboval boš kleparja in mehanika, ki ti bo lahko še nabavil nosilce. Pa ko ga boš menjaval, ter če imaš namen še imeti ta avto, zamenjaj še na drugi strani, preventivno. Drugače pa je imel folk strošek okoli 400 evrov, možno, da je danes to še manj.

BTW, a je tale Xantia bila kdaj na kakšni prodaji, ali pa sem jo videl tako nekje peš v mestu... zaradi nalepke 112 mi je nekako poznana.

to nalepko ima večina gasilcev,tisti ki radi pomagajo drugim v nesreči...

edip

Citat od: pehorunkl;101668Komot sam zamenjaš. Ni težko in tudi malo časa ti vzame. Odtegneš kroglo, avto spredaj podpreš s stojali. Spustiš v najnižjo lego. Odtegneš vijak na regulatorju (pol obrata). Odklopiš lajtngo na vrhu. Z vrha snameš pokrovček ter odtegneš velik vijak (26?) pri tem si pomagaš z imbusom (5?). Narahlo potolčeš po štangi amortizerja z vrha, da pade dol. Nato odtegneš še štiri vijake, ki držijo nosilec na karoserijo et voilà. Postopek montaže novega izvedeš v obrtnem vrstnem redu.
LP

"avto spredaj podpreš s stojali"...kako to misliš?da dvignem karoserijo v višjo lego,da lažje amortizer ven potegnem?

edip

rabil bi pa seveda tudi drugi amortizer,če ga kdo prodaja naj me kontaktira...

firbec

Grdo!

A lahko malo več napišeš kak se je to zgodilo? X1 ali X2?

edip

Citat od: firbec;101686Grdo!

A lahko malo več napišeš kak se je to zgodilo? X1 ali X2?

v bistvu se je zgodilo ženi,ko je šla na obisk...avto sparkirala pa čez pol ure nekaj tresne...gre gledat pa vidi da je celo havbo za 30 cm dvignilo....v bistvu ne vem ali x1 ali x2,tak daleč nisem z citroeni...avto je l.96

gregor

Rabiš nosilec amortizerja. Amortizer je verjetno ok.
Klasičen problem pri xantiah. Desni je bil preventivno menjan, ko je bila ta xantia še pri meni, ker je zgledal zelo zelo bogi. Tako da bi moral bit še dober (novega sem dal v karavanko, iz karavanke pa v to ki je zdaj tvoja.)

Dvignit ga boš moral z vinto. Ne dajaj avta v zgornji položaj ker boš vtrgal lajtngo.
Potem avto podloži-na obeh straneh da te ne bo stabilizator je*al in daj v najnižji položaj.
Ostanek nosilca odšraufaš dol iz amortizerja, amortizer čisto skupaj porineš in ga malo umakneš, drugi del nosilca odšraufaš (4 vijaki) in gre ven od spodaj.
Nov komad je okoli 140 eur, pa kak teden, 14 dni boš čakal na njega. Probaj najdit dobrega rabljenga. Obvezno od hydractive-debele gumjaste lajtnge, ker ima drugačen priključek. Pa od V6 tudi ni pravi, ker ima debelejše amortizerje.

Havba se pa tudi da za prvo silo nazaj dol potlačit. Ni lepo, je pa funkcionalno.
Evasion 2.1TD 1999
Fiat Ulysse 1.9TD 1995, Fiat Scudo 1.9TD 1999, Fiat Scudo 1.9TD 1998 Avtodom
Zelena Xantia Berline 1.9TD
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61
Naprodaj veliko rabljenih delov za Xantio

edip

Citat od: gregor;101696Rabiš nosilec amortizerja. Amortizer je verjetno ok.
Klasičen problem pri xantiah. Desni je bil preventivno menjan, ko je bila ta xantia še pri meni, ker je zgledal zelo zelo bogi. Tako da bi moral bit še dober (novega sem dal v karavanko, iz karavanke pa v to ki je zdaj tvoja.)

Dvignit ga boš moral z vinto. Ne dajaj avta v zgornji položaj ker boš vtrgal lajtngo.
Potem avto podloži-na obeh straneh da te ne bo stabilizator je*al in daj v najnižji položaj.
Ostanek nosilca odšraufaš dol iz amortizerja, amortizer čisto skupaj porineš in ga malo umakneš, drugi del nosilca odšraufaš (4 vijaki) in gre ven od spodaj.
Nov komad je okoli 140 eur, pa kak teden, 14 dni boš čakal na njega. Probaj najdit dobrega rabljenga. Obvezno od hydractive-debele gumjaste lajtnge, ker ima drugačen priključek. Pa od V6 tudi ni pravi, ker ima debelejše amortizerje.

Havba se pa tudi da za prvo silo nazaj dol potlačit. Ni lepo, je pa funkcionalno.

saj havba me ne skrbi,itak je še tista leva stran taka kot je bla:)novega se mi ne splača,bom že mogel najti enga rabljenega...a ma kake veze levi ali desni?verjetno ti nimaš nobene na zalogi ali?

gregor

levi in desni sta različna.
Nimam. Imam sicer enkrat v prihodnosti namen še levega zamenjat na svoji, ampak ne vem kdaj bo to, ker imam novega za navadno hidravliko in bi moral priklop za lajtngo predelat. Ampak to siguno ne bo kmalu, ker ni časa trenutno, mudi se mi pa tud ne, ker stari tudi še dobro zgleda.
Evasion 2.1TD 1999
Fiat Ulysse 1.9TD 1995, Fiat Scudo 1.9TD 1999, Fiat Scudo 1.9TD 1998 Avtodom
Zelena Xantia Berline 1.9TD
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61
Naprodaj veliko rabljenih delov za Xantio

firbec

Kako pa pa zgleda bolj slab nosilec amortizerja? Malo me skrbi za tak izredni dogodek ne sledi tudi meni.

cikocx

Citat od: edip;101701saj havba me ne skrbi,itak je še tista leva stran taka kot je bla:)novega se mi ne splača,bom že mogel najti enga rabljenega...a ma kake veze levi ali desni?verjetno ti nimaš nobene na zalogi ali?

Bom ti dal jaz nosilc za 30€ za nekaj časa bo še zdržu.
Cx za zmeraj:BigThumbs:

edip

Citat od: cikocx;101816Bom ti dal jaz nosilc za 30€ za nekaj časa bo še zdržu.

zmenjeno...problem je samo da si ti iz Cerknice jaz pa iz MS :) drugače sem pa jaz vsak dan na relaciji
MS-MB-Slov.Bistrica-Podčetrtek-Brežice,če se slučajno da kako zmenit...mora bit pa od hidractive...