Radotova Boginja (DS21)

Začel/a dvorjan, Maj 14, 2011, 11:39:34 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

krka964

No, končno se oglašam še jaz, kot novi lastnik. Do sedaj sem jo le delno pregledal in navezal par stikov. Torej, gre za DS 21, letnik 1970, "rojena" je pa v Kopru.Kot otrok se spomnim na kamione naloženih žab brez zadnjih blatnikov, verjetno je to razlog za Tomosovo tablico. Na sliki je žaba uborna,ampak v resnici pa je njeno zdravje bistveno boljše. nekdo (to bom še ugotovil) se je pošteno ukvarjal z njo in povaaril praktično vse kar je na tleh do stebričkov. Siroto so seveda tudi peskali po vratih, blatnikih in zadnji havbi. Niti ni preveč škodilo.Začuda je vse ostalo O.K., z izjemo prednje pločevine pod nosom, ki je sicer speskana in zaščitena, ampak tudi dobro pretepena. Vsa opreme je v rinfuzi, kot sem zaenkrat ugotovil, manjka zadnji odbijač z lučmi in zadnji smerokazi. Notranjost je v modrem žametu , naokrog se valja precej kroma. Pločevina med zanjimi vrati in stranskimi zanjimi stekli ima napis DS. Zavora ima čep, namesto pedala,armatura je bogata, za nepoznavalca, kot sem je to celo čudo. Sicer na tablici piše, da ima motor 115 PS, koliko prestav ima , mi tudi ni jasno.V celoti avto ni zarjavel, moram pa reči, da fotografije kažejo bistveno bolj katastrofalno stanje.Vžgal ga še nisem, motor pa se vrti s pomočjo ročnega zaganjača.Spredja šipa je razbita, zadnja je cela in ima gretje.Avto nameravam nekaj časa pustiti pri miru in le preveriti delovanje motoja, menjalnika in hidravlike, vmes pa poiskati literaturo, da se o avtu kaj naučim, pridobiti kakšna poznanstva za pomoč in nasvete in seveda nabrati kakšna sredstva. Za obnovo bodo verjetno potrebna tri ali štii leta, ali pa še kakšno več. Bistveno pri nakupu mi je bilo dejstvo, da ima avto koprske korenine in, da je od dosedaj ogledanih podrtij izgledal daleč najboljše za najmanj denarja.
In še zanimivost, v predalčku je bila prilepljena fotografija tega avta v "mladih letih". Žaba je bila res kot boginja, kovinsko modre barve in očitno dobro opremljena, saj je imela letvice ob bokih in tiste polne kromirane kolesne pokrove. Mladost pač! Bomo delali na tem, da se približam temu, forumaše pa prosim za pomoč pri realizaciji te petletke.

Lep pozdrav

žabec

Kar veselo na delo, sploh ne zgleda katastrofalno, sem v Franciji videl prave katastrofe, ki so bile na prodaj. Glede literature imaš na Internetu vse kar rabiš, če boš rabil kakšne dele sporoči, bom pogledal, ker je tista DS-ka, ki sem jo razstavil letnik '69, torej so deli verjetno enaki.
Samo ena boginja je prava !

Lovro

Po mojem (sicer nisem stručko): če je šasija ok, torej že obnovljena in bo švasarija minimalna in če ima avto zraven v škatlah vse ali večino še dobrih ostalih delov, pa če bo Rado delal večji del sam za gušt, ne bo tako hudo.

Problem je v tem, da razni detajli kar drago koštajo (razne letvice, trobente za žmigavce, polosovine, črpalke, itd.). Bolj kot je žaba kompletna, manj bo koštalo.
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

janez

LAhk je drago lahk pa pocen... Èe se vse kupuje seveda ni poceni. Neumnosti stanejo malo morje denarja. Èe se pa kaj lotiš sam izdelat je pa lahko veliko bolje narejeno in zelo poceni. Jaz absolutno podpiram ,da ljudje gredo obnavljat tudi takšne avte. Kako in za kakšne denarje je pa odvisno od volje in spretnosti lastnika.

Ja seveda stane... stane tudi naoko lepa žaba z vsemi skritimi problemi, stane obnova pony bicikla, stane obnova mopeda, fičeka, katre, mercedesa,... stane vse dandanes. Ampak neke stvari pa se da tudi naredit iz veselja do obnove. Pomojem je nakup "obnovljenega" avta ven vržen denar (bolje kupit nov avto) . Pri starih avtih in ostali tehniki je ravno proces obnove tist kar daje veselje lastniku.

Citroenovc

Rado, vsa čast. Moralno podpiram tvoj projekt. Ker sem videl AMIja - verjamem, da bo tudi Boginja lepa po koncu obnove.
Priznam tudi, da bi se sam ustrašil takega projekta, ker na fotografijah določene stvari res ne delujejo najbolj obetavno. Ampak fotografija je le fotografija, stanja v živo pa ne poznam(o), ane.

Brezpredmetne se mi zdijo debate, kaj bi prišlo ceneje, bolje, ipd. Rado je sam napisal, da je bil prvi pogoj, da je "Tomoska". Mislim, da take na avto.net ni. Raje mu "žaboznalci" dajte kak koristen tehničen nasvet. Mislim, da jih bo vseeno kar nekaj rabil.

Po moje pa vem kaka je bila original barva tele Boginje. Se spomnim reklam v Avto Magazinih iz začetka 70ih - ko je bila metalik modra Pallaska z vsem kromom. Leeeepaaaa. Noro lepa. Zame ena najlepših. Bom zelo vesel, ko bo tale zasijala nazaj.

Mimogrede - ko smo že pri Boginji - a kdo ve, a ima Matthias iz Rožne še svoje DSke? Al so propadle?
OK

LP
Primož

deuche

Citat od: janez;100678Ja seveda stane... stane tudi naoko lepa žaba z vsemi skritimi problemi, stane obnova pony bicikla, stane obnova mopeda, fičeka, katre, mercedesa,... stane vse dandanes. Ampak neke stvari pa se da tudi naredit iz veselja do obnove. Pomojem je nakup "obnovljenega" avta ven vržen denar (bolje kupit nov avto) . Pri starih avtih in ostali tehniki je ravno proces obnove tist kar daje veselje lastniku.

Sem mnenja, da to ne spada sem, vendar ne morem poslušati Keže v nedogled, ker mi, pa brez zamere, daje občutek, da bi morali vsi obnavljat iz preprostega razloga, ker se s tem poveča možnost, da bo lahko kot profi pristavil svoj lonček močno poveča in je zato vse ostalo metanje denarja itd.

Ko sem iskal avto, sem mislil kupit takega, da bi bil brez nadaljnih posegov. Vendar sem se v tisti garaži zagledal v to, ki jo imam in spustil zahteve in normalno tudi plačal manj, kot je bilo v planu. Ker Keža tako dobro govori brez enega samega argumenta, pa čeprav ima daleč največ izkušenj od vseh, sem sedaj potegnil na kup števileke, ki naj bi bile dovolj merodajne za podajanje ocene. Sicer ne bom pisal v € temveč v delovnih urah, ki jih prodajam in ravno tako dobro prikažejo razmerja vložkov..

Da sem avto kupil, sem moral oddelati 520h v kar je vključeno, še barvanje strehe in par malenkosti pred prevzemom avta.
Potem sem na avtu delal sledeče:
-Paneli vrat, 10h stari paneli + 24h menjava desk in montaža. Koliko ur sem porabil, da sem jih našel ne vem in niso vštete.
-Notranje kljuke, plačal 14h + 4h za montažo.
-Obroba stropa, 4h + 1h za menjavo, iskal sem jo 10mesecev, koliko ur ne vem.
-Izpuh, 32h + 4h menjava.
-Cevi vode 4h materijal + 4h menjava.
-Menjava jermenv, 1h materijal in 4h menjava.

To je torej 75h materijala in 53h dela, suma je 128h, ki so bile vložene v avto od nakupa. Primerjaj jih z nabavno ceno avta in povej kaj se spalča. Èe bi že v osnovi dal zraven še 250-300h bi se vsega kar sem naredil in še imam v planu rešil. Sedaj pa ti kot profi povej, ki imaš največ občutka za podajat ocene, če je možno s 1000h lastnega dela obnovit avto v stanju kot je na slikah. Vsekakor laho za ceno 1000h dobiš že izdelek iz Sassenove delavnice, ne pallas, kak malo nižji model pa brez problema. In to avto z novim materijalom in delom.

Pa ne narobe razumet podpiram Radota in Žabeca, da se imata voljo in veselje tega postopat.

janez

Lej , lončkov ne mislim pristavljat zraven teh velikih avtov... še malih se mi ne da več delat... niti nimam placa...

Se opravičujem, mogoče res mal pretiravam s temi obnovami pa tem... Mogoče, sam to ,kar sem imel vedno v mislih... Èe avto greš obnavljat in ga razstaviš (pa vse faze vmes) in ga sestaviš točno veš ,kaj imaš. Nekaj popraviš, nekaj menjaš, nekaj kupiš novo , na koncu veš vse dobre in slabe točke svojega avta . No , če pa kupiš nekaj kar izgleda OK pa imaš vedno dvome. Oziroma zadeve crkujejo dokler ne porihtaš.

Moje mnenje je ,da je bolje avto obnovit kot pa kupit.

Zdajle ravno popravljam blatnike od DS... Nekaj delov sem sam naredil, nekaj delov pa je lastnik prinesel iz sejma v NL. Lahko bi rekel ,da je drago popravljat, lahko pa bi rekel da so dragi novi blatniki... Kaj in kako pa se itak lastnik odloči. Lahko bi tudi druge blatnike kupi, rabljene... sam kdo garantira ,da niso celi povarjeni in pokitani...
 Je pa ponavadi tak ,da svoje delo ne računaš, računaš samo materijal... Ne računaš pa ,ker ne delaš med delovnim časom, temveč v prostem času... in tak dalje... No in pol je obnova na koncu bolj poceni kot pa nakup.
Ma, to je vse skup eno samo filozofiranje... heheh ... of topic - sardelice...

rok.si

Uf, Deuche, si se lotil računanja kot kak Èojko... Kdor ima čas, veselje in potrpljenje, se loti obnove, kdor nima enega ali drugega, ima pa denar, pač kupi končni izdelek. Kdo je na koncu večji frajer, pa se ve. Za plehpičke itak tisti z novim BMWjem ;-)

Konec koncev, če preračunavaš žabo(hobi) iz tvojih poklicnih urnih postavk v evre to pomeni, da si eden tistih srečnih ljudi, ki jih njihov poklic popolnoma izpolnjuje in se jim ni treba ukvarjati še š čim drugim, da so zadovoljni. Vsi pa nis(m)o taki.

lp,Rok

garac

se podpišem pod roksijev post. Pa še eno, ravno sem pospravil poste, ki so vas motili, pa že kakamo na na novo.
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

deuche

Oprosti šef, jaz sem mislil, da boš vse to počistil in pustil samo tisto kar ima direktno vezo z dotično makino. Pa, ker nisi sem pa tu napisal dalje, ker ne morem držat jezik za zobi.

Roksi, moje delo je na čase najboljše in nezamenljivo, drugič, pa preklinjam in se sprašujem kje je bila pamet, da se nisem izučil kaj drugega. Mislim, da imamo vsi ta isti problem. Za primerjavo sem dal pa zato, ker je to vir €, s katerim je potrebno nekako razpolagat in brez njih ni ničesar, niti žab.

krka964

Ja, vsesorte debat se je odprlo, prosim pa občinstvo, če mi pomaga determinirati žabo. Torej, kakšen tip bi bila, kaj za en motor ima, glede na to, da na tablici piše, da ima 115 PS, tega pa nikjer ne zasledim.
Mimogrede , nekdo je omenil Mathiasa. Zgodba gre tako, prejšnji petek, dan po nakupu žabe, sem imel neka predavanja na Viču, pa sem med odmorom malo stopil ob progi proti Tivoliju in jasno na dvorišču neke hiše zagledam utrujeno črno žabo. Mi ni dalo miru, pa sem toloko časa stal zunaj, da se je prikazala neka deklica, pa sem izvrtal številko in človeka poklical. No, ni imel časa ravno tisti hip, kasneje ga pa nisem več dobil,tako, da bo ta pogovor enkrat drugič. Vesel bom, če mi poveste vaše izkušnje s procesom obnove, to je nekaj čisto drugega, kot ami, ki ga poznam še iz otroštva. Sicer pa kot opažam, eni uživamo v nakupu solidnega avta, ki ga potem dodatno crkljamo, sam imam pa obnovo tudi za izgovor, da si nabiram znanstva, zgodbe, potovanja po domovini, brskanja za kakšnimi deli, učenja francoščine, pa še kaj. Stvar okusa ....
Èe mi bo Zekotova tehnična pomoč naklonila čas, bom skušal tisto sliko žabe izpred cca. 35 let spraviti na forum.
Pa še vprašanje: od kdaj do kdaj je teklo sestavljanje DS v Kopru in kakšna je bila proizvodnja po tipih? Moja ima zaporedno številko nekje okrog 750, če se ne motim..

Citroenovc

115PS gre meni skupaj z motorjem "23" in vplinjači.
OK

LP
Primož

andraž

Da ne bo kdo spet obolel, ker odgovarjam na temo...
Žaba je skoraj sigurno DS 21, ima 2175 ccm in 115 KM, tip motorja je DX2, z dvojnim Weber 28/36 DDLEA1 uplinjačem. Ta motor je bil v "akciji" od Septembra 1968 do Avgusta 1972. Motor 2175 ccm se prvič pojavi leta 1965 (Oktober) in ima 109 KM. Po mojih podatkih naj bi v Tomosu-Cimosu "izdelali cca. 750 DS-ov, je pa bilo leta 1970 narejenih največ DS-ov v vseh letih produkcije - 103633 avtov. Prepiši podatke s tablic, ker lahko te povedo še več. Knjiga v kateri so te podatki ima tudi napisane serijske številke po letnikih.

žabec

Število konjev motorja je odvisno od načina definicije. Mislim, da po SAE se meri moč na osi motorja brez dodatkov, alternator, klima,... Po DIN se pa meri moč na kolesih. Lahko, da je definicija ravno obratna, nimam knjige pri roki. Motor DS 23 ima tako okoli 126 KM dejansko pa 115 KM. Mislim, da je podobna zgodba z močjo tvoje žabe.
Samo ena boginja je prava !

deuche

Na tablici lepo piše 21M, kar gre skupaj z andraževo razlago. Poglej tip karburatorja in, če imaš električni ventilator med hladilnikom in motorjem. Èe ga ni potem ni 23.