Radotova Boginja (DS21)

Začel/a dvorjan, Maj 14, 2011, 11:39:34 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

andraž

Robi večino delov dobi iz Nizozemske, pravi da so deli boljše kvalitete, pa še cene so ugodnejše...

Francl

Na stiku rostfrej in navadnega (jeklenega-železnega) pleha se kot pri vseh različnih kovinah pojavi galvanski člen. Ta povzroči korozijo na manj plemeniti kovini, torej železu. Katero kovino bo prej "požrlo" se da videti v elektrokemijski napetostni vrsti. Tiste bolj levo oz. z večjim negativnim potencialom bo prej "zmanjkalo". Èe bi dal namesto rostfreja baker, bi bilo enako. Èe pa bi dal aluminij, bi požrlo aluminij. (take probleme so imeli nekaj časa pri štirih ničlah A8 in BMW, ker so prišli v stik aluminijasti in jekleni deli)
Janez ima tudi prav in tudi v primeru varjenja pride do toliko spremenjene lokalne strukture kovin, da se to pokaže kot povečana korozija, vendar glavni problem ni toliko pregrevanje kovine pri varjenju, kot ravno ta zajebani galvanski člen. Na stiku dveh različnih kovin bo korozija manj plemenite kovine hitrejša, kot če bi uporabil enake ali vsaj zelo podobne v teh lastnostih.
Rešitev problema je naprimer zelo dosledna običajna antikorozijska zaščita (premazi), ki zagotavlja odsotnost vode. In to seveda na obeh straneh pleha.
Druga možnost pa bi bila zaščita z žrtvovano anodo. Takšna zaščita se sicer uporablja za večje jeklene strukture, uporabna pa je tudi za avte. Na pleh od avta se "pritisne" ustrezna enosmerna napetost, ki preprečuje, da bi elektroni iz plemenitejše kovine prehajali na manj plemenito (železo) in s tem povzročali korozijo, namesto tega pa oksidira kos manj plemenite kovine (ponavadi magnezij, lahko tudi cink, aluminij) Nekaj takega se je že v Jugoslaviji že prodajalo pod znamko "Rust evader". Zdaj je takšen način zaščite precej neznan, za avte brez občutljive elektronike pa bi bil verjetno tudi dokaj primeren. Kakšno tako napravico bi bil sposoben izdelati že dober srednješolec ustrezne stroke, za ustrezne podatke pa bi moral poskrbeti še kakšen kemik. (Mogoče se bom te tematike podrobneje lotil še jaz, čeprav sem v elektroniki precejšen levak.) :-)
Verjetno se kaj takega tudi dobi na trgu (kakšen e-bay), dobra izvedba pa bi bila dokaj zahtevna.
Najboljša pa bi bila seveda kombinacija obeh opisanih metod.
:Hammer3:

deuche

Citat od: andraž;111138Robi večino delov dobi iz Nizozemske, pravi da so deli boljše kvalitete, pa še cene so ugodnejše...

Pravi lahko Robi kar hoče. Vsak kočijaž hvali svojega konja. Dejstvo je, da so ponaredki kakršni so in da tudi on dobi kose  kakršni so pač na trgu. Dobavitelji so samo dveh razredov najcenejši, ki so katastrofa in tisti z renomejom, ki pa tudi nimajo vse ponaredke kot se spodobi. Kam kateri od njih sodi se da precej najti na internetu. Kolikor sem jaz jemal od Robija mislim, da njegov ni med slabimi, čeprav ne vem od koga jemlje.
Žal pa je dejstvo, da tudi dobri imajo nekatre dele take, da niso podobni ničemur. Ravno iz tega razloga jaz ne maram jemati pri Robiju delov, ker mi je nefer, da bi nekaj naročil in potem vračal samo zato, ker ne izgleda kot sem si zamislil in mu s tem delal sranje. Raje grem v skladišče, pogledam in kupim ali pa poiščem dobro rabljeno alternativo. Ko bom pa rabil mehanske dele, pri katerih gre samo za to ali paše ali ne bom pa pri njem jemal.
Glede na to, da pa Rado v vsakem primeru robe ne bo videl pred nakupom, mu je po moje dosti boljša in cenejša varjanta Robi, ker tudi v primeru, da ne paše oz. kaj v tem stilu, je enostavneje vračat v MB kot v DUS.

janez

Se strinjam s Dušom.... Roba je taka in drugačna in edino v živo izbrat je najbolj ziher. Èe ne gre pač naročit... Naroča pa Rado robo preko priporočil mojega "kolega v šmiru" (od njega je tudi rabljene dele prevzel), kar se tiče pločevine je OK (sem montiral) kar se tiče ostalega pa je tudi preverjeno s strani tega mojga kolega ... na njegovi DS.

andraž

Rado, kaj se dogaja z DS-ko. Kaj novega s projektom?

krka964

Hja , trenutno nič, razen ogledovanja in nabiranja literature in delov. Finance so zahtevale premor, ki bo trajal tja do aprila, kot kaže. Dele za pleharijo smo popisali, zdaj pa čakam boljših časov. Seveda jo pa premaknem, vžgem, dvignem ...
Èe ima kdo voljo je seveda vabljen na ogled in na dajanje mnenj, kako naprej.
Andraž , jeseni sem pred šolo v Sostrem videl eno žabo v barvi, ki je primerljiva s tvojo. Si bil to ti, ali kdo drug?

andraž

Ja, take pavze so znana reč, ko se zaradi določenega razloga zatakne in potem projekt stoji na mestu nekaj mesecev... Enkrat spomladi, ko bo čas se res prikažem, da malo pogledam tvoj projekt.

Se ne spomnim, da bi hodil tam okoli. Moja takole zgleda; da boš vedel ali sem bil res jaz.

ModelJT

A je bila mogoče bolj modre barve? Tako ima Èetkovič in živi v bližini. Verjetno si njega videl, pa še učitelj je, tako da ne bi bilo nič čudno, če bi jo pred šolo videl.
[SIGPIC][/SIGPIC]

MSrougeZX

C4 Cactus 1.2 110 Shine 2017(2018) (98000km)
Laguna coupe 2.0dci GT 2013 (71000km)
R5 e-tech 2025
Jumper Camper 2.2HDi 2005/2018 (148000km) - PRODAN

AVTONEGA ROUGE - globinsko èišèenje in poliranje vozil

ModelJT

Haha. Ne uči me on, me tudi ni. Mam znanca, ki ga je on učil, pa mi je povedal. Ga vidim dostikrat, ko se vozi tu v okolici.
[SIGPIC][/SIGPIC]

MSrougeZX

Nisem mislil če tebe uči ampak kateri predmet uči?
C4 Cactus 1.2 110 Shine 2017(2018) (98000km)
Laguna coupe 2.0dci GT 2013 (71000km)
R5 e-tech 2025
Jumper Camper 2.2HDi 2005/2018 (148000km) - PRODAN

AVTONEGA ROUGE - globinsko èišèenje in poliranje vozil

ModelJT

Vi Prekmurci..... nihče vas ne razume hehe. Šprtno baje.
[SIGPIC][/SIGPIC]

Lovro

Si se že kaj potikal okoli svoje žabice in kaj šaril po njej?
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

krka964

Počasi se lotevamo žabice in evo problema! Tisti špageti od elektrike so komplet zmešani, enkrat ni stika, drugič ne vrti zaganjač, itd. Keža mi je sicer dal komplet servisne zadeve na CD, ampak otroci so mi založili ...
Rabim torej elektrosheme za ds 21 , če jih kdo posreduje po mailu ali da kak pameten link. Se priporočam !

žabec

Samo ena boginja je prava !