C5 mk IV

Začel/a garac, Marec 12, 2011, 11:23:51 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

zlikovski

Jaz vozim že hidravličarje nekje 20 let, in dozdaj hvala bogu razem menjave kugel nisem imel.
Vsako leto pa grem pod avto in očistim in zaščitim podvozje.

andraž

Pri moji II-ki je ob prodaji Mirchi-ju zaradi zaključka sodelovanja motorja pri 280000 km, hidravlika delovala popolnoma brezhibno. Edina stvar, ki pa ni povezana s hidravliko, pa je ta zaradi tega slabše delovala, so bili ležaji zadnje preme, ki pa so bili zamenjani.

Zeko124

Citat od: andraž;271526Pri moji II-ki je ob prodaji Mirchi-ju zaradi zaključka sodelovanja motorja pri 280000 km, hidravlika delovala popolnoma brezhibno. Edina stvar, ki pa ni povezana s hidravliko, pa je ta zaradi tega slabše delovala, so bili ležaji zadnje preme, ki pa so bili zamenjani.

Kaj ga je nasledilo?
"In tistega lepega popoldneva sem si prisegel, da bo Ami moj prvi avto"...Citroën :BigThumbs:!!

www.keramika-genorio.si

gule

A na škripanje iz zadnjega podvozja na C5 l. 2001-2008, smo pozabili?

DejanO

Citat od: andraž;271506Èe ima DS7 enake, potem je to približno H od HIDRAVLIKE.

nima, DS7 ima elektronsko nadzorovane, ki spreminjajo trdoto.
Joie de vivre. Citroën! 2CV 6 Charleston, C5 III Tourer 2.0 HDi 163 aut. exclusive, Xsara II 1.6i 16V exclusive

gepl83

Kaj a c4 spacetourer se ne dela več?

DejanO

Citat od: Citroenovc;271517No zdaj pa ti meni povej, kaj pa je bilo pri enem normalno redno vzdrževanem C5 (I&II) stroškov s hidravliko do 300k km?
Pri IIIjki so pač fino zajebal s tem, da so hoteli paralelno furat hidravliko in fedre in so na ta račun naredili nevzdržljive amortizerje.

Zame je še vedno plus hidravlike konstantna višina ne glede na naloženost in s tem občutno boljše vozne lastnosti in predvsem možnost dviga vozila. Meni sploh drugo pride redno prav.

In pa vedno ko mi ven privlečete te zgodbice o dragem vzdrževanju hidravlike - me prav zanima koliko lastnikov klasično vzmetenih avtomobilov redno menjava amortizerje in fedre - ker oboje se drastično slabša s km ... In stroške ni ravno nek zanemarljiv, če hočeš, da je vgrajena roba primerna in kvalitetna.

pri prvem,, l. 2005 sem menjal zadnje hidro amortizerje, prednjo počeno cev oduška pri kolesu, pri tem drugem,  l. 2010 bom drugi teden prednja. Malo prej je zatajil zadnji senzor s pritiklinami.
Nekomu so tudi pumpe crkovale, lajtunge so pokale,...
pri prvem torej nekje 350€ v 120.000 km
pri drugem 850€ v 40.000 km.

dvigam, spuščam ga zelo redko, največkrat ob pranju, menjavi gum, enakomerna višina pa je velika prednost ob naloženosti.
Joie de vivre. Citroën! 2CV 6 Charleston, C5 III Tourer 2.0 HDi 163 aut. exclusive, Xsara II 1.6i 16V exclusive

zlikovski

Pardon, pozabil na C5 mk1 menjal zadnje ležaje roke in povratno cen prednjega amortizerja.
Ter pri XM-u tudi menjal zadnje ležaje.
Tak da do zdaj glede hidravlike nimam kakšne pripombe.

DejanO

tega je bilo pri par modelih malo morje

zlikovski

Sem mislil, da je bil XM zadnji v seriji z temi težavami.

andraž

Citat od: Zeko124;271530Kaj ga je nasledilo?

Nič ga ni nasledilo. Morda bo kakšen AX, Saxo, Xsara do konca spomladi, ker pozimi precej malo rabim avto.

Citroenovc

Citat od: gule;271531A na škripanje iz zadnjega podvozja na C5 l. 2001-2008, smo pozabili?

O čem ti?

Imam 2 doma in sta v uporabi redno (no zdaj zaradi korona ukrepov in dela od doma precej več parkirana) in noben nič ne škripa.
233k km in 165k km ...

Se pa večkrat spomnim na te debate o škripanju, ko se mimo mene pripelje kak lep čistokrven premijec s klasičnim vzmetenjem - pa nekaj vse škripa in šklopota okrog zadnje preme ... pa gre za avtomobile, kjer je samo znesek dodatne opreme (nekajkrat) višji od nekdaj nabavne cene novega C5 2001-08.
OK

LP
Primož

Citroenovc

Citat od: DejanO;271536pri prvem,, l. 2005 sem menjal zadnje hidro amortizerje, prednjo počeno cev oduška pri kolesu, pri tem drugem,  l. 2010 bom drugi teden prednja. Malo prej je zatajil zadnji senzor s pritiklinami.
Nekomu so tudi pumpe crkovale, lajtunge so pokale,...
pri prvem torej nekje 350€ v 120.000 km
pri drugem 850€ v 40.000 km.

dvigam, spuščam ga zelo redko, največkrat ob pranju, menjavi gum, enakomerna višina pa je velika prednost ob naloženosti.

Se prvi nekaj teh izkušenj je rekla kazala ("nekomu so .."), nekaj je pa dejstvo, da si kupil rabljen avto z žnj kilometri (govorim o IIjki 1.6, ki si jo imel - tisto sem videl med servisiranjem in je bila pred tabo zelo površno servisirana).

Èe pomislim, kaj je preživelo podvozje mojega sivega C5 - lahko samo rečem, da je izjemno kvalitetno narejeno.
Aja, povratek cevka - uf, to sem pa res tudi jaz ene 3 zamenjal pri Xantii in C5 ... kolk je že bila ... nekih par Eur ...

Se še vedno spomnim mojega izleta med klasično vzmetene avtomobile - ko je bilo treba menjat zadnje amortizerje, milim da tudi fedre, če se še spomnim, potem fedre spredaj, hkrati pa še neke ležaje (oz ne vem kako bi to poimenoval) - med karoserijo in vpetjem amortizerja spredaj neka sklop, ki omogoča, da se vrti amortizer med obračanjem volana (je volan začel it ko po zobcih namesto da bi lepo tekel, ker je zaribalo) .. in je bil takrat strošek sapo jemajoč - oz verjetno še do danes še vedno višji, kot sem ga v 21 letih in 4 različnih hidravličarjih ter z njimi prevoženih prek 550k km imel z vsem vzdrževanjem hidravlike.

Se pravi pri klasiki 1 servis, ko je bilo treba pri 200k km narediti konkretno obnovo podvozja klasičnega vzmetenja - ker se je avto res peljal že za en K. Rit posedena, neblaženje zadaj, pokanje spredaj, škripanje, ... Pač tak avto sem dobil v roke kot "gešenk" in vozi ga če hočeš ...
No potem po konkretnem vložku se je pa peljal, kot se zagre.
Ko sem malo "jamral" takrat mehaniku, kako da to vse pocrkalo - ja nič ni pocrkalo - še preseglo je življensko dobo ... moral bi meti to menjano že prej ...
Se prav realno bi bilo 2x po jurčka mimogrede v kilometrini, ko pri C5II velja 200k prevoženih km in v real life res nobenih težav ...

Tako da ja, se strinjam pa da drži - za tipičnega "šparovnega" voznika je klasika super: avto že zdavnaj izven toleranc varne vožnje, ampak ker nikjer nič ne pušča - se ne dira ... Sej je itak "v redu". Hidravlika pa poskrbi za bolj varno vožnjo, ampak lej zlomka, vedno nekdo pozna nekoga, ko mu je to puščalo pa strošek je bil 3 ledvice pa ... ma daj daj daj ...

Še enkrat pa - ja to kar so ZAJEBALI s C5III je druga zgodba. Èe bi se držali starega koncepta - ne bi bilo teh butastih crkovanj amortizerjev.
OK

LP
Primož

zlikovski

Pri C5 mk1 in X7 dozdaj pri meni ne duha ne sluha o kakšnem škripanju in pokanju, pokanje pride na razpored, ko bojo ležaji adijo.

DejanO

Citat od: Citroenovc;271555Se prvi nekaj teh izkušenj je rekla kazala ("nekomu so .."), nekaj je pa dejstvo, da si kupil rabljen avto z žnj kilometri (govorim o IIjki 1.6, ki si jo imel - tisto sem videl med servisiranjem in je bila pred tabo zelo površno servisirana).

Èe pomislim, kaj je preživelo podvozje mojega sivega C5 - lahko samo rečem, da je izjemno kvalitetno narejeno.
Aja, povratek cevka - uf, to sem pa res tudi jaz ene 3 zamenjal pri Xantii in C5 ... kolk je že bila ... nekih par Eur ...

Se še vedno spomnim mojega izleta med klasično vzmetene avtomobile - ko je bilo treba menjat zadnje amortizerje, milim da tudi fedre, če se še spomnim, potem fedre spredaj, hkrati pa še neke ležaje (oz ne vem kako bi to poimenoval) - med karoserijo in vpetjem amortizerja spredaj neka sklop, ki omogoča, da se vrti amortizer med obračanjem volana (je volan začel it ko po zobcih namesto da bi lepo tekel, ker je zaribalo) .. in je bil takrat strošek sapo jemajoč - oz verjetno še do danes še vedno višji, kot sem ga v 21 letih in 4 različnih hidravličarjih ter z njimi prevoženih prek 550k km imel z vsem vzdrževanjem hidravlike.

Se pravi pri klasiki 1 servis, ko je bilo treba pri 200k km narediti konkretno obnovo podvozja klasičnega vzmetenja - ker se je avto res peljal že za en K. Rit posedena, neblaženje zadaj, pokanje spredaj, škripanje, ... Pač tak avto sem dobil v roke kot "gešenk" in vozi ga če hočeš ...
No potem po konkretnem vložku se je pa peljal, kot se zagre.
Ko sem malo "jamral" takrat mehaniku, kako da to vse pocrkalo - ja nič ni pocrkalo - še preseglo je življensko dobo ... moral bi meti to menjano že prej ...
Se prav realno bi bilo 2x po jurčka mimogrede v kilometrini, ko pri C5II velja 200k prevoženih km in v real life res nobenih težav ...

Tako da ja, se strinjam pa da drži - za tipičnega "šparovnega" voznika je klasika super: avto že zdavnaj izven toleranc varne vožnje, ampak ker nikjer nič ne pušča - se ne dira ... Sej je itak "v redu". Hidravlika pa poskrbi za bolj varno vožnjo, ampak lej zlomka, vedno nekdo pozna nekoga, ko mu je to puščalo pa strošek je bil 3 ledvice pa ... ma daj daj daj ...

Še enkrat pa - ja to kar so ZAJEBALI s C5III je druga zgodba. Èe bi se držali starega koncepta - ne bi bilo teh butastih crkovanj amortizerjev.

pri belem 1.6 nisem menjaval nič, sem ga kupil s 82.000 km in vozil do 175.000 do totalke, drugega 2.0 HDi sem kupil z realnimi 182.000 km.
Ni bilo nekih opasnih stroškov sem napisal primerjavo II&III , škripanje zadnjega podvozja, predvsem čez policaje, pa je posledica iztrošenih zadnjih ležajev, prav tako trdo zadnje vzmetenje. Ko to zamenjaš, spet plava.