Uplinjač in armaturka (DS)

Začel/a deuche, Januar 27, 2011, 09:19:53 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

deuche

Citat od: Lovro;90666Ker je avto stal že od sredine novembra, me je zanimalo tudi, kako bo po daljšem mirovanju vžgal. Potegnil sem čok, malo napumpal pedal za plin in zaverglal. V prvem poskusu motor ni vžgal. Že sem hotel ponovno pritisniti na zaganjač, ko sem se spomnil, da lahko vse skupaj posnamem in malo popestrim tole forumsko temo, pa pred časom me je eden od forumašev spraševal, kakšen je zvok starega "tractionovega" motorja.

Ðabe si ti v prvo pumpal gas, če si imel prazen karburator. Prvo zaverglaj, da potegne gorivo in potem delaj tvojo vajo. Zato ti je tudi kresnu v drugo od šusa.:Hammer3:

Lovro

Verjetno imaš prav. V bistvu je logično, saj pedal za gas res ni vezan na kako elektro pumpo, ki bi potegnila bencin v vplinjač.
Ma se učimo. Samo, zakaj bi potem sploh bilo potrebno še pumpati pedal za gas?

Je pa zanimivo, da si moral tisto zeleno Robijevo žabo (mrzlo) obvezno malo napumpati (gas), drugače ni vžgala.
V čem je fora?
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

dyfan

Citat od: Lovro;90751Je pa zanimivo, da si moral tisto zeleno Robijevo žabo (mrzlo) obvezno malo napumpati (gas), drugače ni vžgala.
V čem je fora?
Potem ima verjetno membransko pumpico (akcelerator) v uplinjaču, tako kot pri A seriji.

Membrana je povezana z glavno loputo in vsakič, ko dodajaš plin, se premika tudi membrana in dodatno brizgne bencin v difuzor, kar pripomore k hitrejšemu povečevanju obratov motorja - tako med zaganjanjem motorja kakor tudi med vožnjo. Največji učinek dosežeš, če pumpaš gas med verglanjem (ne pred verglanjem).

Seveda pa, če po daljšem mirovanju bencin iz uplinjača izhlapi, ni kaj pumpati, dokler se uplinjač zopet ne napolni.

LP
Lep pozdrav!

janez

Zato so pa imeli stari štirstotaki (2cv 425 ccm) ročko na pumpi za bencin. Si pred vžiganjem napumpal bencin v vplinjač da je mašina takoj vžgala in nisi matral 6 voltne napeljave in spraznil akumulator.

Dobra ideja ,ki je izginila iz proizvodnje...

deuche

Citat od: Lovro;90751Ma se učimo. Samo, zakaj bi potem sploh bilo potrebno še pumpati pedal za gas?

En k se učiš. Obljubil si kako boš za pečjo celo zimo bral, sedaj ti je pa očitno zima mimo pa še nisi začel brat.

Tako na hitro in po domače. Bencin zrak sta v idealnem razmerju 1:14,7/8 (masa).Èe zmes bogatiš tako, da vzameš do 15% zraka prideš do največje moči, v drugo stran če približno toliko dodaš in osiromašiš pa dobiš najčistejši izpuh in kao izkoristek za katerega te pa itak ne briga. Te vrednosti so približne (razen idealnega razmerja) in malo varirajo vendar je namen, da razumeš.

Hladno gorivo se slabše meša z zrakom (pa še mrzlega je "več") in od karburatorja naprej  kondenziara na hladne stene kolektorja, glave, cilindra in imaš s tem v sami izgorevalni komori že zelo siromašno zmes. Zato imaš čok, ki fizično prepreči dotok zraka v motor in vleče toliko več goriva oz. karburator dela bolj bogato zmes. Načeloma bi to moralo zadostovat. Èe pomagaš s pumpanjem gasa je isti učinek, ker s pumpico za pospeševanje dovajaš dodatno gorivo, ki bogati zmes, ki je nato na koncu v cilindru vztrezna, da stvar kresne. S tem pumpanjem lahko tudi "zaliješ" motor in sploh ne boš vžgal nekaj časa ali pa sveče ven.

Ta pumpica ti v osnovi ni namenjena hladnim šteartom, temveč pospeševanju, ko naj bi motor razvijal max moč in zato bogatiš zmes, zraven še preprečiš "zamujanje" dovoda goriva pri naglo odprti loputi in še efekt nepremičnega sloja goriva, ki se nalaga na koncu vsisnega kanala ob nekih pogojih (tlak).

Èe je tista zelena rabila pumpanje obvezno pomeni, da nekaj ni v redu ali pa malo za poštelat. Mogoče samo loputo od čoka ne zapre.

andraž

Tole je bilo zelo poučno. Se mi tudi sanjalo ni o teh zadevah. Težava je samo pravilno nastaviti karburator, če ima nekaj deset let in kilometrov za sabo. Trenutno je moj obnovljen še pri Robiju, ta ki ga zdaj nadomešča pa je skoraj nenastavljiv, saj kljub preprostosti (enojni, vijak mešanice, vijak prostega teka) motor ne teče kot bi moral.
Robi mi je razlagal, da zelo pomaga neka priprava, ki jo naviješ namesto svečke in potem ti pokaže kako ustrezno mešanico imaš v motorju. Naj bi se ob najbolj ustrezni pokazala zelena barva na indikatorju. Zelena je najmanj bistvena, pomembno je, da na tak način lahko tudi pri klasičnih motorjih dosežeš optimalno nastavitev karburatorja. Se bom malo pozanimal, na kakšnem principu zadeva deluje.

Lovro

Citat od: deuche;90792En k se učiš. Obljubil si kako boš za pečjo celo zimo bral, sedaj ti je pa očitno zima mimo pa še nisi začel brat.

Mea culpa. To je pač hobi in tu sem vedno malce ležeren.

Tista zelena žaba je definitivno bila za nastavit. Ampak zanimivo je bilo to, da si moral napumpati gas pred prvim verglanjem, drugače je nisi niti pod razno vžgal.

Koliko časa pa traja, preden bencin izgine iz vplinjača? Predvidevam, da je v tisti žabi očitno tudi po kakih treh tednih moralo v vplinjaču ostati nekaj bencina, da nisem pumpal v prazno.

Aja, odgovora na srbskem forumu še nisem dobil, po mojem je dedec kje na dopustu, ker tudi na forumu nisem zasledil njegovih postov.
Lp. Lovro

Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

deuche

Citat od: andraž;90817Robi mi je razlagal, da zelo pomaga neka priprava, ki jo naviješ namesto svečke in potem ti pokaže kako ustrezno mešanico imaš v motorju. Naj bi se ob najbolj ustrezni pokazala zelena barva na indikatorju. Zelena je najmanj bistvena, pomembno je, da na tak način lahko tudi pri klasičnih motorjih dosežeš optimalno nastavitev karburatorja. Se bom malo pozanimal, na kakšnem principu zadeva deluje.

Jebe se mi za vse naprave in merilce izpušnih plinov pri teh starih jajcih. Zeleno mora biti samo v ušesu in je to zadosti. Verjetnost, da karburator dovaja nekem trenutku idealno zmes je skoraj enaka nuli. Za to pa so danes kompjuterji in 200 senzorjev in katalizatorji in ne vem kaj še vse, za kar me pa toliko zanima, da o tem ne vem nič.

V glavnem nikoli ne štelaš samo karburator, vedno naštelaš prej še vžig (tebi ni treba) in ventile in nato navališ na karburator. Pri večini avto karburatorjev, ki so bili namenjeni za vsak dan imaš itak za nastavljat samo minimum z zmesjo in loputo. Od tu naprej pa nimaš direktnega vpliva koliko bo odstopal od željenih vrednosti. Meni so večinoma bile zmesi nastavljene 1,5 do 2,5 obrata ven, lopute pa od 1do manj kot 2 obrata od prvega kontakta vijaka z mehanizmom od lopute. Èe tle notri motor ne teče kot singerica je karburator slab ali pa ne paše na motor, ki ga štelaš.

@Lovro, Tvojih izkušenj z zeleno žabo ne bi komentiral, ker je morda problem tudi v zelenem Lovrotu na samo v zeleni žabi. :Red-Wink:

Kdaj zmanjka goriva v karburatorju je pa zadnja stvar katero bi ti znal povedat. Ko nekaj časa stoji pač malo poverglaš in, če je prazen bo potegnil, če pa ni ima pa plovec, ki bo zaprl dovod.

Zeko124

@ Lovro, svaka ti čast, za posnetke... !!

Kakšen srečen nasmeh, prav name me spominjaš hehehe :)!

Hja, veselo vozi dalje ane! ;)
"In tistega lepega popoldneva sem si prisegel, da bo Ami moj prvi avto"...Citroën :BigThumbs:!!

www.keramika-genorio.si

andraž

Citat od: deuche;90854Jebe se mi za vse naprave in merilce izpušnih plinov pri teh starih jajcih. Zeleno mora biti samo v ušesu in je to zadosti. Verjetnost, da karburator dovaja nekem trenutku idealno zmes je skoraj enaka nuli. Za to pa so danes kompjuterji in 200 senzorjev in katalizatorji in ne vem kaj še vse, za kar me pa toliko zanima, da o tem ne vem nič.

Ne bodi jezen...če to dela mojster, potem zelenih zadev ni treba imeti zraven. Posluh in občutek sta dovolj... Sam se ne štejem med mojstre, sem pa sam nastavljal zmes in mi je solidno uspelo. Solidno. Dobro ogret motor je malo potresal med prostim tekom pri cca.800 obratih (na obratomeru), vžig je nastavljen v "nulo", ventili tudi, saj so skoraj neslišni. Torej nastavitev karburatorja... Zbral sem pogum in počasi zapiral kloičino bencina v zmesi. To se doseže z odvijanjem vijaka (nekako nelogično da odvijaš, bencina je pa manj), motor je pričel precej enakomernejše teči, obrati pa so začeli rasti. Nastavil sem še obrate na vijaku, tako da je motor tekel malo pod 1000 obratov. Po dveh porabljenih tankih bencina (tank drži 60l), je bilo kar opazno, da motor lepše potegne brez oklevanja, pa tudi poraba je šla iz 13,5 na 11,8 po mestu. Potem pa je šla membrana na pospeševalni pumpici... :bombs: Ko ponovno zmontiram obnovljen karburator, se postopek ponavlja.

deuche

Citat od: andraž;90910Ne bodi jezen...če to dela mojster, potem zelenih zadev ni treba imeti zraven. Posluh in občutek sta dovolj... Sam se ne štejem med mojstre, sem pa sam nastavljal zmes in mi je solidno uspelo.

Saj nisem jezen, samo malo grdo sem se izrazil. Sorry. Hotel sem samo reči, da je karburator ena naprava, ki ima svoje delovanje v naprej predvideno in se ni sproti sposobna prilagajat razmeram v danem trenutku skozi kakršne koli povratne informacije. Zato se mi zdi brez veze iskat neke teoretične ideale, ki že čez par ur pri drugih pogojih ne bodo več taki in je uho čisto zadosti.

Neki majstor ni treba biti samo štelat se lotiš od začetka in ne popravljat obstoječo nastavitev, ker s prehodom na presiromašno mešanico v končni fazi tudi svojim ventilom in vsemu kar gre zraven škodiš. Ali  motor lepo teče ali ne pa mislim, da ni treba biti noben mojster, za to opazit.

Ali ni malo pod 1000rpm malo preveč?

garac

Fantje, po moje bo treba Robija (Mona-mi) vprašat kako je s temi uplinjači, mešanicami itd
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

andraž

Malo pod 1000 lepše teče. To je Robijevo priporočilo.

janez

Mislim da je Deuche kar zadel bistvo. Jaz bi samo še dodal... ko se sešteje obrabljenost vsek motornih sklopov dobimo eno čudno ropotanje in teorija odpade... pomaga samo praksa.

Tiste svečke po katerih se štela vžig, predvžig, vplinjač... to so nemci prodajali že sredi osemdesetih v raznih oldtimer časopisih in je bolj za vikend mehanike...

Lovro

@Deuche

Glede tiste reliefne barve na armaturki žabe - Alan iz srbskega citro foruma se mi je javil, poslal mi je tudi sliko, vendar se nič pametnega ne vidi.
Na njegovi žabi je vzorec oz. relief ostal ohranjen, le barvo je moral osvežiti z zelo finim nanosom.

Koda barve, ki jo je uporabil, je AC 141.

Obstaja pa neka varianta za reliefno barvo, vendar po mojem le približek: njegovi kompanjoni so uporabljali "strukur lake" - po mojem bi po naše rekel strukturni laki.

Dobil sem tudi povezavo:
http://www.lederoptik.de/index.php?id=34&L=1

Gre za spreje, ki naredijo relief - v zgornjem primeru imitacija usnja. Zadevo lahko nato še naknadno prebarvaš z ustrezno barvo.

Èe ne boš našel nič pametnega počakaj, da bo spet primerno vreme za vožnjo z žabo, pa bom kar svojo zapeljal do ličarjev -  na armaturki je namreč delno še ohranjena originalna barva in vzorec - mogoče bodo vedeli, kako to obnoviti. Sicer bi jim nesel pepelnik, vendar je žal že brez barve in vzorca (reliefa) ter pobarvan z neko X sivo barvo.

Mogoče še ena ideja: prosi Robija, naj tiste svoje nizozemce prosi, če vedo za kako originalno žabo, pa potem poskušajo ugotoviti, kakšna barva je prava.
Lp. Lovro

Citroenovi starodobniki: