CX je ...

Začel/a amipick, December 01, 2010, 09:28:47 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

amipick

Jure res je.
Ta je pravi mehanični izziv.
Zdej odpravljam vrsto porodnih krčev,pa še elektriko sem poštimal,tako,da zdej deluje vse.
Razen klime,katere še nima.
CITROEN-CX
CIMOS-Dak

Lovro

Je klimo že imel in je bila fuč, ali jo boš naknadno vgradil?

Èe se boš veliko vozil z njim, je klima vsekakor res dobrodošla.
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

amipick

Klimo je že imel,morda jo bo spet imel...Še kompresor rabi.
Jaz sem bolj pristaš naravne klime,reguliranje z odprtjem/zaprtjem šip.
Sicer pa ima break preveč steklenih površin in zelo veliko notranjost za pravilno delovanje klime,moram prej šipe temnit ali polepit.
Vse ob svojem času.
CITROEN-CX
CIMOS-Dak

Citroenovc

Po moje se bo kar dobro poznalo, če boš strop polepil znotraj s kakim neoprenom. Fotr je na ta način izoliral eno prikolo in en kombi/AD - in je debelina minimalna, efekt pa zelo občuten.
OK

LP
Primož

gule

Kaj z plinom? Je bil stari plin, je treba predelati na novi?

cikocx

To tudi mene zanima, jaz sedaj obnavljam cx-a breaka in sploh ne vem kateri plin gre notri in kaj moram  predelati,  avto je itak pri licarju sedaj
Cx za zmeraj:BigThumbs:

amipick

Glede klime se bom sekiral ko in če bo čas za njo...
Glede predelave na novi plin,pa je treba vse gumice/tesnila menjat in kompresor pretesnit,kar glede na leta ni slabo naredit vseeno ne glede na menjavo plina.
CITROEN-CX
CIMOS-Dak

alesz

Vprašanje v kakem stanju je filter in expanzijski ventil,po tem casu,nekaj se še dobi,kar se pa tesnenja tiče..........Dušik za štirinajst dni,če je po tem času še noter,pa lahko začneš razmišljat o polnenju....................

žabec

Citat od: Citroenovc;267029Po moje se bo kar dobro poznalo, če boš strop polepil znotraj s kakim neoprenom. Fotr je na ta način izoliral eno prikolo in en kombi/AD - in je debelina minimalna, efekt pa zelo občuten.

V trgovinah za material za centralno ogrevanje se dobijo samolepilne plošče različnih debelin iz zelo dobre izolacijske pene.
Samo ena boginja je prava !

Citroenovc

Citat od: žabec;267043V trgovinah za material za centralno ogrevanje se dobijo samolepilne plošče različnih debelin iz zelo dobre izolacijske pene.

Po moje govoriva o praktično istem. On si je svoj material naročil pri hišnih klimarjih. Èrna pena - dejansko neopren.
OK

LP
Primož

Citroenovc

Citat od: alesz;267038Vprašanje v kakem stanju je filter in expanzijski ventil,po tem casu,nekaj se še dobi,kar se pa tesnenja tiče..........Dušik za štirinajst dni,če je po tem času še noter,pa lahko začneš razmišljat o polnenju....................

Aleš - to boš ti po moje najbolj vedel - kako je s količino plina pri predelavah.

Jaz sem 20 let nazaj se lotil predelave na BX iz R12 na R134a (zamenjal in naredil vse našteto kar omenjata in Vojko in ti + še nove vse gibljive cevi (dolga zgodba, ne bom zdaj pisal zakaj)) - vem, da je potem novega plina bila drugačna količina (se ne spomnim več katerega, ampak kolikor spomin še dela - mislim, da enega je bilo nekih 825g in drugega potem okrog 680g, če si hotel da klima dela prav). Klima je z r134a morala delat absolutno bolj pogosto - pri r12 se je kompresor zagnal na kratko in potem daljša pavza, ko ni rabil delat; pri r134a ravno obratno) ipd ...

Ampak zdaj je že r134a na odstrelu in težko dobavljiv. Se pravi v primeru predelave moraš it na "ta aktualni" plin. Kako pa pri njem s količino glede na predhodnike - verjetno so CX bili še vsi na r12 (navsezadnje se je pisalo 91, ko so zadnjega porinili iz tovarne).
OK

LP
Primož

alesz

Ne želi si YF1234......https://drive.google.com/file/d/1VR7hf__j-VaXT5FZ4tDRaE0JHyT88HYr/view?usp=sharing

Sicer pa kitajec misli na vse........................

Citroenovc

Ta novega si sploh ne želim.

Sem itak debelo zazijal lani, da je r134a "obsolete" ... :S

U super - hvala za dokumentacijo!
OK

LP
Primož

Citroenovc

He, očitno sem zajebal pa je šel z 1kg na 825g ... Me prav zanima od kje imam v spominu 825->680g.

Zanimivo - ne spomnim se, da bi prevezali presostat - je pa res, da je bil zamenjan z "univerzalnim" - mogoče je pa takrat kaj prevezal. Predaleč je od takrat.

No, cevi sem pa moral menjat zato, ker čeprav naj bi bili priključki različni, so mi uspeli klimarji nafilat v sistem za R12 direktno R134.
Starega olja nič ven ipd ...
Po nekaj časa (ne spomnim več a s o bili to dnevi ali tedni) je dobesedno cevi prežrlo/napihnilo/naredilo mehke in so se vscale barvila na več mestih ...
Potem pa kompresor dol pa razdret pa spucat pa predihtat; nov filter/sušilec; nove cevi; nove vse oringe; mislim, da je bil zamenjan tudi ekspanzisjki ventil. Izmenjevalec toplote v kabini in pa hladilnik spredaj noter spihana z dušikom ... Nov presostat.
In potem je delala še nekaj let BP - ampak nikoli več tako malo kot prej z r12 - kot rečeno - interval se je ravno obrnil - kompresor je dalj časa delal in manj časa bil izklopljen;

Ampak zdaj pa že ornk smetim temo o CX obujajoč spomine na BX.
OK

LP
Primož

alesz

CitatZanimivo - ne spomnim se, da bi prevezali presostat - je pa res, da je bil zamenjan z "univerzalnim"
....jaz se tudi ne spominjam tako daleæ nazaj......mislim pa da so bili različni motoventilatorji,z "švohnejšimi" je ventilator  prej vklučeval ,nekaj v tem stilu.......