Nakup Berlinga

Začel/a lerin, Avgust 10, 2010, 04:44:18 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

garac

@pugihno, imaš starega berlinga za prodat?
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

puginho

Citat od: garac;79311@pugihno, imaš starega berlinga za prodat?

ne, peugeota 307 karavana

french

Citat od: lerin;79054Lastniki berlinga z VTI 120 - koliko imate kaj porabe?

Zdravo,

Bencinar mi kuri mix mesto-izven mesta (20:80%) točno 8,0. Odločil sem se za bencinarja, ker je bil 110 KM dizel izven budgeta, 90 KM se mi je zdel pa bolj zaspan kot 120KM benz. Ker sem imel prej Seatovega dizla sem se moral navaditi na več aktivnosti na menjalniku, drugače pa sem z njim izredno zadovoljen.

puginho

Vozil sem še hdi 90 km in se mi je zdela kr solidna vožnja. Avto tam do 90kmh kr lepo potegne potem pa se mu malo pozna manjša moč ampak kljub temu mislim da je ta mašina vseeno zadovoljiva. Èe jo primerjaš z bencinarjem v ekonomskem smislu je sigurno boljši nakup dizelaša. Razliko 700 eur dobiš dobiš not v enem letu če prevoziš okoli 20.000 km. Res je da ma krajši interval servisov ampak če gledaš da je razlika v porabi nekje 3 litre in je dizel malo cenejši pol ti je to sigurno računica.

Me je pa presentlo da je avto zelo tih in ne veš da voziš dizla. Je se pa včeraj na avtocesti kr slišal veter pa ne vem al je nasplošno bolj pihalo, ker ko sem nazadnje vozil berlinga se ni tak slišalo.

Lp!

lerin

meni se je tudi zdelo bolj vetrovno, ko sem ga vozil. Očitno aerodinamika naredi svoje. Je pač višji avto. Ma veš kaj me najbolj moti - ponudijo mi ceno, pol pa dodajam raznorazne dodatke pakete, pa se avto takoj podraži za 2 jurja.

pa še nekaj - a je komu to jasno, a ima citroen več verzij istega motorja - recimo, imajo hdi 90 in v nekaterih prospektih hdi 92. Kaj je zdaj to? A citroen vgrajuje za nemški trg drugačne motorje?- recimo, gledam spletno stran v nemčiji, imajo tam hdi 90 FAP? Pri nas ponujajo FAP le pri močnejši različici?

puginho

Ja osnovni model je poceni, ampak če gledaš je skoraj brez opreme tak da pol morš res dodat ena 2 jurja. Samo mislim da je kljub temu cena še vedno kr ugodna če odšteješ vse popuste.

HDI 90 km ima mislim da v resnici 92 km samo pač ima tako tržno oznako. Nisem pa vedel da delajo tudi 90 km FAP. Kakšne so pa kaj cene v  Nemčiji?

lerin

hdi 90 fap je dražji, a ima v opremi multispace denimo ESP, ASR, 4x airbag itd. Prilagam priponko cenika.

alesz

Vsak nacionalen uvoznik izpogaja za svoj trg najbolj ugodne različice....zato so odstopanja tako glede cene kot tudi opreme.......

lerin

evo, na nemšekm forumu sem dobil odgovor, zakaj razlika med hdi 90 in hdi 92, ali hdi 110 in hdi 112. Prva varianta motorja ustreza EURO IV standardu, druga pa EURO V. Pa še 500 evrov dražja varianta baje pride.

če je to res, mi je ljubših 500 evrov, kot pa višji standard.

Renark

Jaz bi ti svetoval bencica, saj pri bencincu glede vzdrževanja ni tako  veliko komponent pokvarljive sorte kot so pri dizlih. Popravila le teh so svinsko draga(turbo , šobe, CR Èrpalka...). Trgovci praktično delajo samo za svoj interes , i n velikokrat ne vejo druga kot pa to kar piše v prospektih. 90 ps dizel je samo za mestno uporabo in ni za priganjanje ,110 ps dizel je kar živahen.
Verjetno tiščijo ven 90 ps dizla ker je samo euro 4 , in ti še vsi kadijo na izpuh:BigThumbs:
120 vti sicer nima toliko navora , vendar im a dosti večje območje uporabnih vrtljajev to pa je od 1500- 6000 rpm, medtem ko je dizel pod 1750 rpm -mrtev, nad 3800 pa ga zmanjka.
Z bencincem narediš skoraj 60000 km da, se ti povrne vložena investicija v dizla 110 ps ( upoštevana je razlika v porabi goriva cca 1,5 l in razlika v ceni)
Dizel nam pije med 6,3( sintetična vožnja) do 7,5( malo priganajnja+klima)- povprečje nekje 6,9- 7 l
Sosed ima c4 picaso , podobno težek avto 120 vti in ima pri 7500 prevoženih km porabo 7,4l/100 , dnevna relacija cca 60km, od tega polovica na  AC. Tako da poraba normalno ne presega 8,5 l /100, kar pa je za 1,5 tone pleha ugodno!
:take_picture:

Renark

Aja pozabil sem napisati , da ugodno porabo na berlingu dosegam jaz sam, ko pa ga 90% vozi žena sama, pa poraba iz mojega povprečja 6,2 v dveh dneh pride na 6,9 l/100.

Še enkrat vam poudarim da za ugodno porabo moraš ful paziti z plinom.
sem se menil z nekaj drugimi vozniki bingov in čisto vsi imajo porabo okrog 7l/100 ali pa malo preko ob stalni uprabi klime
(klima po mojih testih poveča porabo za cca 0,3 do0,6 l /100)

:

Tudi mi smo kupili dizla ker bi mogli bencinara čakat 3 mesece, pa še malo nas je blo strah- sedaj pa nam je po tihem žal! Mogoče ga bomo celo prodali in naročli 120 vti

Pa še nekaj - dizel ni za ženske.:emot112:

puginho

Upam it stavit, da bencinar 120 vti ob vklopljeni klimi na avtocesti pri 140 km/h ne žere manj kot 9,5l. Govorim pa iz lastnih izkušenj ker imam sedaj tudi psa motor 1.6 bencinar 110 km, sicer na peugeotu 307 in ni šans da žere manj ko 8,8 ob klimi tak da Berlingo z večjo težo in slabšo aerodinamiko ne more doseči ugodne porabe. Pa razlika v porabi med bencinarjem in dizlom je sigurno večja ko 1,5l tak da tvoj izračun ne drži.

Vozil sem oba dizla za Berlingota in morm rečt da mi je bil 90 km na avtocesti kr zadovoljiv, pravtako pospeški.

Kar se tiče dražjih popravil in morebitnih okvar. Citroen ima splošno garancijo 2 leti, lahko pa dokupiš leta. Za 3 leta oz. 60k prevoženih je nekje 200 eur in imaš 5 let mir. Ne vem no če to za tebe ni računica.

Xandrej

Psa motor z 110 konji je katastrofa nikamor ne gre, je požrešen pa vse. Tile motorji so NOVI motorji ki jih je za PSA izdelal BMW... Motorji so odlični nič požrešni pa še letijo kot je treba... C4 GP z 150 THP konjskim bencincem je kolegu zadnjič pihnil 6.8 litra na svoji prvi vožnji saj je NOV iz mb do ljubljane pa nazaj in to z robotiziranim menjalnikom. Ne vprašaj kako to leti ko se bo vseskup vleglo... Ketna na motorju... Nimaš kaj delat... Kaj šele razmišljat pa kaka simfonija ko pride do tebe pa motorja sploh ne slišiš da laufa... bravo BMW in bravo PSA da so jih spustili zraven...

puginho

Ne vem, meni so sami na Citroenu rekli, da naj računam na porabo 9L, pod je težko. Poleg tega bi ga naj mantralo manj navora predvsem v vožnji v klanec. Eni hvalite bencinarja, eni dizla, se človek ne ve kaj bi?

Trenutno smo še v fazi odločanja za nakup (morajo se še poklopit določene stvari) bil sem pa prepičan v dizla 90 km ampak....

dvorjan

Jaz mislim, da je 120 bencinskih konj premalo za spodobno premikanje 1500 kg vozila, ki ima za povrhu se veliko celno povrsino. Alternativa je vztrajno priganjanje v visje vrtljaje, kar tudi pridela visoko porabo. Ce hoces aktino slediti toku prometa in se koga prehiteti na cesti, potem je 9-10l/100km kar realen podatek za bencinarja. Tisti, ki sanjajo porabo pod 7 litrov pa so nepremicnine na cesti in ovirajo promet.

Tako da sam vidim samo en primeren motor za Berlinga ta hip in to je HDI 110 konjev. Vse ostalo je slab kompromis.

Pravzaprav sploh ne razumem Citroena, zakaj mu ne namenijo zmogljivejse motorizacije ...

Tak Berlingo, kot si ga sam sestavim v spletnem konfiguratorju stane 20.210 evrov minus morebitni popusti (realno je pricakovati kaka 2 jurja manj). To pa ni neka ekstra ugodna cena, vsaj meni se ne zdi. Ko bo popust 5 jurjev, bo pa druga zgodba ...
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!