Nakup Berlinga

Začel/a lerin, Avgust 10, 2010, 04:44:18 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

lerin

Živ,

sem nov tule in nameravam kupiti berlinga. Èez čaz nas bo pet v familiji in smo na nek način prisiljeni kupiti avto, v katerega je mogoče spraviti tri otroške sedeže v drugo vrsto - lupinica, sedež 9-18kg in sedež 18-36kg.

Prvo vprašanje - se da vse to namontirati v drugo vrsto?

Do berlinga sem se nakopal na podlagi študije ponudbe rabljenih avtov, ponudbe novih in stroškov za vzdrževanje. Študija fordov, renaultov in citroenov mi ven vrže berlinga. Zdi se best by za to kar rabimo in kolikor sem pripravljen zmetati denarja v avto. Èeprav bi mi morda bolj sedel kak s-max, se tega projekta ne bom lotil, ker je mogoče za isti denar, ki ga dam za berlinga, dobiti s-maxa 4 leta starega s kar nekaj kilometri. Mal se bojim teh rabljenih avtov. Misel na renoje sem odgnal: nebi kangooja, senic grand ima v drugi vrsti malo premalo prostora za tri sedeže, nakup rabljenega espaca pa se mi zdi prevelika loterija.
Razmišljal sem tudi o japoncih (kar sedaj vozim in sem super zadovoljen), a je mazda 5 v druga vrsta neuporabna, prav tako verso, ostalih nisem gledal, so pa jako dragi. Torej odpadejo.

Seveda gledam na francoze s predsodki, imam slabo izkušnjo s peugeoti.

Po drugi strani pa, ko prebiram tale forum, se je v meni naselil črv dvoma. Sem se prebil čez alanovih 27. strani, pa se mi nekak ne da iti po njegovi poti.

Ko bom šel na testno vožnjo z berlingom, na kaj naj bom pozoren. Podvozje?
Sem zasledil, da so tudi drugim trgovci že svetovali naj raje vzamejo dizla. Mene je prepričalo, da je razlika med 1.6 bencin in 1.6 hdi (90km) le nekaj sto evrov. V čem je fora, da "svetujejo" dizle.

Kak je kaj ta motor 1.6 hdi (90km)? Zanesljivost?

Se vam zdi, da so porodne težave berlinga že odpravljene (blago na sedežih, pokanje v podvozju itd.)?

Mal sem v dilemi? BOm na tem forumu dobil nek koristen napotek, itak pa se na koncu vsak odloči.

dvorjan

Prvo peljat, pa potem tuhtat naprej.

Odvisno kaksne voznje imas, ampak jaz mislim, da se tezkemu Berlingu dizel bolj prileze od bencinarja za vecino rezimov voznje ... Glede prostora je pa itak eno samo razkosje glede na ostalo plocevino ...
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

lerin

jah, z avtom se bo delalo okoli 20.000 km na leto, ko bodo otroci večji, verjetno še kaj več. Nisem še imel dizla (u lajfu, pa sem že bližje 40, kot pa 30 (jeba) sem enkrat, al pa dvakrat vozil dizla), pa me prav mika sprobat tale mlinček od HDi-ja. Kolikor sem prebral, je motor odličen (hdi 90 KM). Je res?
NIsem kak dirkač, ob treh otrocih bom absolutno vzoren voznik, zato kake hude makine ne rabim, ampak je vse podrejeno funkcionalnosti in ekonomičnosti. Doma imamo, naprimer, za drugi avto agilo, kar dokazuje, da nam oblika ne igra vloge, ampak funkcionalnost. Glede agile, grda, ampak presenetljivo uporabna za po mestu razvažati otroke in robo.

Pri berlingu sem prišel nekak do naslednjega sklepa:

plusi:
- prostornost
- cenovno dosegljiv (nov-dobim dmv nazaj)
- drsna vrata
- nizki stroški vzdrževanja (v primerjai z drugimi?
- trije avtosedeži v drugi klopi (to grem še stestirati)
- enoprostorski filing

minusi:
-prav noben mi ne pade v glavo v tem trenutku (sem si v salonu že ogledal avto), razen tega kar berem na forumu - ta francoska šlamparija in neresni servisi. Zato me iz prve roke zanimajo mnenja lastnikov berlinga, kakšne so njihove izkušnje s tem avtomobilom. Je nakup berlinga bolj loterija kot pri, recimo, espacu?

puginho

Pozdravljeni!

Tudi jaz sem nov na tem forumu in tudi jaz se zanimam za nakup Berlinga. Trenutno vozim Peugeota 307 karavana in pri dveh malih otrokih je prostora bolj malo zato smo začeli pogledovati proti enoprostorcem. Sprva sem računal da bi vzel nekje do 2-3 let starega grand scenica, c4 picassota, zafiro... ampak na trgu ni nič pametnega po sprejemljivi ceni. Moja mi je predlagala da se ji dopade Berlingo. Sprva sem bil skeptičen do potniških variant dostavnih vozil ampak bolj sem ga gledal bolj se mi je dopadel in še zelo ugodna cena z vsemi temi Citroen popusti. Po prebiranju tega foruma sem spet postal skeptičen zaradi vseh teh problemov predvsem s podvozjem in slabo kvaliteto materiala.

No in danes se odločim da gremo malo do avtohiše da malo povprašam za ponudbo in se dogovorim za testno vožnjo. Pred odhodom sem bil prepričan da bi najraje imel bencinarja vti 120 km, predvsem zaradi ugodne cene in veliko konjev, saj ima avto le 1,3 tone. Imel sem srečo, da se jim je ravno danes vrnil testni avto hdi 110 km in smo si ga izposodili za eno uro.

Moram reči, da me je avto pozitivno presenetil: udobna limuzinska vožnja, skoraj izjemno pospeševanje, preglednost, dobri sedeži, kvaliteta izdelave... Posebej sem bil pozoren na podvozje in sem vozil po luknjastem makadamu, ampak je vse skupaj delovalo presentljivo tiho brez pokanja.

No da nebom predolg, prodajalec me prepričuje naj raje vzamem hdi 90 km (110km mi je predrag), ker bi naj bil veliko boljši in da so podatki o konjih za dizelaše relativni napram bencinarjem. Zdaj pa ne vem kaj bi? Lahko kdo iz foruma napiše kaj o izkušnjah s tem motorjem, predvsem pospeševanje in kako je kaj na avtocesti pri 130-140? Študiram da še malo pokličem če ima kdo 90km testnega.

Sori da sem si malo izposodil temo ampak se mi zdi da sma nekje na istem.

Lp!

dvorjan

Jah, ce si veliko na AC, potem vseeno raje investiraj v 110KM dizla kot pa 90KM. 90-konjski je sicer pri nizjih hitrostih se kar poskocen, ker ima nekaj krajsi menjalnik, ce me spomin ne vara, ko pa dosezes visje potovalne hitrosti, pa se tudi motor vrti z ne tako nizkimi obrati (3000+ rpm).
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

grozny

Citat od: lerin;79008minusi:
- ta francoska šlamparija in neresni servisi.

šlamasti so itak vsi po malem od Toyote dalje....
kar se pa servisov tiče maš Novaka na Drenovem griču in (ufa se ne morem spomnit kako mu je že ime) enega v Grosupljem

oba sta (mislim da lahko tako rečem) med ta boljšimi 4 Citro serviserji v SLO

glede na to da si iz LJ ni daleč

s Citroeni je pa na splošno tako (kot mi je enkrat sestra rekla):
"Moški naj se ne trudi ženske razumet. Naj jo ima rad pa je!" :BigThumbs:
Na svetu si, da greš za soncem
                  , da gledaš sonce
                  , da si sonce
                  , da odganjaš sence

garac

NA drenovem griču bo MErlak in ne NOvak, novak je nepooblaščen, v grosuplju pa Jerovšek
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

lerin

@grozny - hvala za namig.
@puginho - jaz bom šel testirati hdi 90, pa ti poročam, kako je s tem motorjem. Lahko malo več napišeš o vožnji z VTI 120 - ker v tem salonu, ki mi je najbližji, nimajo takega testnega vozila, samo dizla. Nisem še imel dizla, sem bencinar, pa me zanima, ali je tale VTI dovolj zmogljiv za kar težko vozilo. Kako se je obnašal na AC.

Lastniki berlinga z VTI 120 - koliko imate kaj porabe?

garac

[SIGPIC][/SIGPIC]  

lerin

mi je pa zanimivo, ko pregledujem *********, da skoraj ni naprodaj rabljenih berlingov tretje generacije. Kdaj so prišli ven, leta 2008? Kaj to pove - da so lastniki z avti zadovoljni, ali pa jih je tako malo na cestah (čeprav jih sam vidim kar dosti, še posebno zdaj, ko sem postal pozoren na ta avto).

puginho

lerin

Vozil sem dizelaša hdi 110 km in ne bencinarja. Za to mašino lahko rečem samo odlično. Odlični pospeški, na avtocesti z lahkoto do 130-140, poleg tega zelo udobna vožnja, skratka lahko samo hvalim. Je pa res, da je za to ob dodatni opremi treba že malo seči v žep. Mene bi s tem motorjem prišlo okoli 16-17 k EUR kar pa je že cenovni rang, kjer se odpirajo tudi druge opcije. V glavnem mi je to predrago. Ostane mi torej opcija bencinar ali šibkejši dizel. Za dizla so rekli, da je veliko boljša izbira, več navora, poraba okoli 6l napram 9l in baje tudi dobro potegne.

Zdaj je treba pač še to varianto sprobat tako, da če boš imel to opcijo za testirat te prosim da poročaš kako in kaj.

Lp!

puginho

Aja nekaj sem gledal prodajo Berlingov v letošnjem letu v Sloveniji in moram reči da se izjemno dobro prodaja, okoli 120 Berlingov na mesec. Zgleda so zadeli s tem avtomobilom.

garac

ako malce zastopiš nemško, si poglej forum //www.berlingo.net
[SIGPIC][/SIGPIC]  

lerin

Citat od: puginho;79091lerin

Vozil sem dizelaša hdi 110 km in ne bencinarja. Za to mašino lahko rečem samo odlično. Odlični pospeški, na avtocesti z lahkoto do 130-140, poleg tega zelo udobna vožnja, skratka lahko samo hvalim. Je pa res, da je za to ob dodatni opremi treba že malo seči v žep. Mene bi s tem motorjem prišlo okoli 16-17 k EUR kar pa je že cenovni rang, kjer se odpirajo tudi druge opcije. V glavnem mi je to predrago. Ostane mi torej opcija bencinar ali šibkejši dizel. Za dizla so rekli, da je veliko boljša izbira, več navora, poraba okoli 6l napram 9l in baje tudi dobro potegne.

Zdaj je treba pač še to varianto sprobat tako, da če boš imel to opcijo za testirat te prosim da poročaš kako in kaj.

Lp!

aha, dizel torej

ja, glih sem s testne vožnje 1,6 (90KM) - moram reči, da sem prijetno presenečen. Doslej sem vozil le bencinarje, 1x, 2x dizla, pa pomoje ne več kot 100km. Glasnost je znosna, tudi če pritisnem na plin. V nizkih obratih, seveda, dobro in hitro potegne. Prva je namenjena le temu, da premakne avto, druga pa že fajn vleče, tretja tudi, četrta je le logično nadaljevanje tretje. Po mestu gre torej avto odlično - se mi zdi, da bo žena lažje vozila tega dizla, kot pa trenutnega bencinarja, ki na začetku rabi več priganjanja.
Seveda sem šel prizkustiti tudi vožnjo po AC, glede na konje in nekatera mnenja tu gori, sem mislil, da bo motor kmalu postal zaspan, pa mi je kar lepo vlekel tja do 3000 obratov, kar pa je hitrost okoli 130-140 km/h, do 150 pa tudi ni bil problem - kar pa je že moja hitrost na AC. Več ne grem.
Avto pri teh višjih hitrostih lepo teče, prav udoben se mi je zdel, stabilen, nobenga matranja, motor lepo prede, skratka, zdi se mi, da se da s tem avtom iti tudi na daljše relacije. KO sem vozil po lokalnih cestah, bi si upal tudi prehitevati, ker sem imel občutek, da ima motor v sebi (ko si tam nekje pri 70-80 km/h) še dovolj moči za nek normalen pospešek.
Še pozitivna opažanja - ko sem probaval senike in podobna vozila, se mi je zdela slaba preglednost v zadnjem delu in na cesto. Pri berlingu tega ni, velika zunanja vzratna ogledala so naravnost odlična, tudi iz notranjosti se lepo vidi ven. Zelo všeč mi je tudi visoko sedenje, dober se mi je zdel voznikov sedež (boljšii kot v corolli). Všeč mi je visoko ležeči menjalnik, sam menjalnik pa se je tudi lepo pretikal.

Podvozje - sem bil pozoren na ta segment, pa nisem opazil nič nenavadnega. Lega avta na cesti se mi je zdela dobra, v ostrejšem ovinku pri višji hitrosti dobi človek občutek rahle negotovosti, ampak nič kritično, je avto le višji od mojih dosedanjih. Tudi glasnost podvozja se mi ni zdela nič kaj posebnega, nobenega odstopanja, sem mi pa zdi, da zaradi volumna potniškega postora morda kaka luknja malo bolj odmeva. Prav tako se mi zdi, da je pri višjih hitrostih slišati več vetra, bi bilo treba pogledati tesnenje vrat.

Kaj me je motilo - naslon voznikovega sedeža je res malo češki, slabo pritrjen, imel sem občutek, da če ga malo bolj primem, da bi ga kar ven utrgal, pa premika se vzdolžno, ne le gor in dol. Skratka, to zna bi moteče, a ne spet tako - je pač neka malenkost. Drugo pa je drgnjenje desnega kolena ob konzolo, kjer je prestavna ročica. Po nekaj desetih minutah vožnje, sem na koži občutil rahlo bolečino, ker ti pač noga prislonjena počiva na goli plastiki, pa še rob je tam nekje (sem nekaj višji, zato morda pride ta težava še bolj do odraza). Ne vem, to zna biti kar moteče, še zlasti na daljših vožnjah. Se mi zdi, da bi se to dalo nekako rešiti. Berlingo je spredaj tudi bolj plastik fantastik - ni pa nobene katastrofe. Za ta denar sprejemljivo.

Seveda sem v zadnjo vrsto skušal zložiti tri otroške sedeže in je šlo brez problema. Ker je zadnja klop tudi nekoliko višja, se bodo otroci vozili res kraljevsko - imajo dober pogled ven.

Končna ocena - meni se zdi dober nakup za tak denar, vidim veliko več pozitivnih kot negativnih stvari. Zdi se mi idealen avto za družino - optimalna izbira.

Èe bi še dali splošno garancijo brezplačno na vsaj tri leta, bi bilo idealno.

puginho

Hvala za izčrpno poročilo. Kar se tiče tvojih opažanj sem popolnoma istega mnenja glede avta. Naslon sedeža je tudi meni češki in malo nefunkcionalen, ker je premajhen in se ti roka ne nasloni vredu. Poleg tega je dolgoročna vzdržljivost tudi vprašljiva.

Praviš da je za AC mašina čisto dovolj s solidnimi pospeški. Sem vesel in sem tudi iz druge roke izvedel same pohvalne besede. Kot rešitev za koleno za dolge vožnje bi ti predlagal tempomat, potem ti lahko noga počiva malo drugače in se nebi s kolenom naslanjal na menjalnik.

Take kot imam informacije je torej očitno da je dizel boljša izbira kot bencinar.

Trenutno še premišljujemo ali bomo šli v nabavo, potrebno pa se bo rešit tudi starega avta. Na Citroenu so mi sicer dali odkupno vrednost samo nisem zadovoljen ker se mi zdi prenizka. Je pa res da eno so cene na avtonetu, za koliko pa se potem res proda pa je tudi vprašanje.