Klima - ventilator

Začel/a zmagovalec, Julij 05, 2010, 08:49:35 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

zmagovalec

Pozdravljeni;
Citroen Xsara Picasso 2.0 HDi, letnik 2000
Avomatska klima naprava.

Opis težave:
Na začetku bom poudaril da klima HLADI (torej ni težava v plinu).
Teževa se pojavlja pri hlajenju in gretju (prezračevanju).
Pojavlja se mi, da venilator ne doseže maksimalne hitrosti, in sicer če ročno želim nastavit hitrost vrtenja ventilatorja sinoptika na A/C komandni plošči kaže dvigovanje hitrost vrtenja  ventilator pa se dejansko ne vrti hiteje.
Èe imam klima napravo nastavljeno na avtomatsko mi sinoptika tudi kaže da se ventilator vrti z maximalno hitostja, a ta se ne vrti. Zanimivo pri vsem tem pa je da če se usedem v vroč avto, ga vžgem, klimatska naprava začne z hlajenjem, ventilator se vrti cca. 1 minuto z maksimalno hitrostjo potem pa se zmanjša hitrost, katere pa ni več možno povečat, niti ročno. To tudi kaže da ventilator deluje z maxsimalno hitrostjo.
Mogoæe je težava v klimatroniku da ta v sebi prikazuje povečanje hitrosti izhod iz klimatronioka pa to ventilatorju ne da. Izhod je verjetno tudi OK glede na to da se včasih zavrti z max hitrostjo.

Prav bi mi prišla vsaka informacija, izkušnja, nasvet,...
Kaj se pa tiče servisa ti mi verjetno ne bodo znali drugače pomagat, kot da po njihovi navadi, začnejo z menjavo komponet, po navadi pa menjajo prav nazadnje tisto ki povzroča težavo, ob tem pa mene olajšajo za zajetki kup EUR -ov. Sam se faha iz elektonike ampak industrijske.

PROSIM ZA POMOÈ, MOGOÈE BO TUDI KDAJ VAM KORISTLA!!!
LP
:BigThumbs:

garac

Kaj pa če temperaturo znižaš na minimum, se potem obrati povečajo?
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

zmagovalec

Hlala za odziv
Èe znižam temp. na min. se hitrost zniža na min. potem pa jo lahko dvigam spušačam samo do 3/5 hitrosti, sinoptika pa kaže več.
Da dodam še občutek imam da dosegam samo 3/5 hitrosti, preostale pa ne (včasih).

LP

sop

samo razmisljam...
po opisanem sodec je krmilna elektronika verjetno ok (razen ce se ji ni cist sfuzlalo).
jaz bi odprl armaturo pri elektromotorju in na vhodu na elektromotor izmeri, ce je kaj razlike napetosti/toka medtem ko mu povecujes hitrost obratov od 3/5 naprej.
ce je to ok, bi preveril elektromotor ventilatorja (kontakti pri krtackah ali elektronika na elektromotorju.) sumim pa, da so krtacke zapacane ali pa se elektronika pri elektromotorju kaj pregreva.

o podobnem so na forumu ze pisali in se fotke so gor. malo preglej.

zmagovalec

Pozdravljeni
Rabim nasvet oziroma krajša navodila kako demontirati ventilator, je zelo nedostopen, in nebi rad razdiral stvari ki jih ni potrebno za demontažo ventilatorja.

PS
JE PA ZELO NEDOSTOPEN!!:BigThumbs:

garac

na levi strani sredinske konzole ob gas pedalu moraš odpret oblogo in imet spretne prste, da v celoti snameš zadevo.
Alesz bo znal natančneje povedati
[SIGPIC][/SIGPIC]  

zmagovalec

To sem videl, ampak je za odvit (kolko vijakov), ali je narejeno na zatič.
Pa prosim če mi lahko katrei pove kakšen tip tranzistojev se nahajajo na ploščici da jih kar nabavim in zamenjam. Da nebom dvakrta radiral.

Nekateri pišete o NJ11015 altrenativa 2N6287 katre karektristike se nekoliko razlikujejo. BM0450 dathaschit se ne dobi.

Prosim za INFO.

alesz

a nimaš picassota..........to je drugače kot xsara ali xsantia.........

vsx

Tranzistorja sta 2N0609, BUZ102 ali BUZ11.

Poišči karkoli v ohišju TO220AB,  U>24V, I>30A.

To vezje problematično zato, ker se pri pregrevanju masa, s katero je zalito, odmakne od ploščice in povleče s seboj SMD elemente. Pri tem se potrgajo nekatere vezi največkrat pri integriranem vezju.

Èe ventilator dela samo v največji hitrosti je samo prebit eden od tranzistorjev.

Èe se mu občasno 'utrga', pa so krivi prekinjeni pini. Večinoma je dovolj popraviti vezi in menjati tranzistoja.

Še datasheeti ...

In načrt ...

LP

garac

kolkor vem se pri xp ne da samo tranzistorjev zamenjat, ampak je treba vse v kompletu novo cca 200€, ampak ne me za j*jca
[SIGPIC][/SIGPIC]  

vsx

@garac

Ne bom te za j*jca , ampak se da.

LP

zmagovalec

Hvala za informacije;
Bom nabavil omenjene tranzistorje in menjal (v začetku naslednjega tedna), in polotal celotno tiskano vezje.

Ko rešim poročam.

Aja pa kak avto imam; tema je odprta pod rubriko Xsara picasso 2.0 HDi, tako da je že po tem razviden tip avta.

LP

zmagovalec

Pozdravljeni;

evo ponovno mene danes sem uspel demontirat ventilator( glede tega raje nebi zgubljal bese, enostavno končal sem v flajštru).

Zanima me kako odstranit tega črnega hudiča z elektronske ploščice, delno mi je uspelo (mojim se da sem poškodoval kak element), noja mogoče pa tudi ne. Èe mi bo uspelo jutri nabavit tranzistoje jih bom zaspajkal in probal.

Prosim za informacijo kako odstranit to zadevo (izolacijski matrejal).

Pa še to z cim naj potem zalijem nazaj!

LP
:argue1:

alesz

Èe hočeš normalno podreti ventilator in imeti kolikor toliko cele roke moraš podreti vse kar je opisano v pdf-ju
Citathttp://www.citroenar.eu/attachment.php?attachmentid=35870&d=1290883622
.
Tranzistorje se splače menjati samo v pirmeru,če sploh ne dela in ima vse potrebne zadeve na priključkih,oziroma če deluje s polno močjo in ga ni mogoče znanjševat.Plastiko ne moreš odstraniti enostavno,je tudi ni potrebno.Odkoplji samo tranzistor,nato ga dvigni in "cvikni "nogice.Novemu zakriviš nogice in ga zaspajkaš.Navzgor je precej prostora,skrajšaš nogice za par milimetrov.Tranzistor pritrdiš z originalno varovalko,nisem zalival z maso.......

zadnja slika......pri priključkih tranzistorja ne koplješ do tiskovine...!nisem bil popzoren na datum,hotel sem odgovarjat nekomu,očitno v drugi temi.....:Hammer3:

Clownfish

No pri meni je ventilator deloval "naključno"
Torej včasih je deloval par minut in lahko si ga celo nastavljal, nato pa je umrl in nič ga ni pripravilo do delovanja.
Ker sem iz par tem sklepal, da je simptom napake na regulatorju vrtljajev to, da ventilator ne dela ali da dela stalno na maximumu ali pa "žvižga" sem sklepal da je težava drugje.
Recimo v računalniku klime, ki krmili ta regulator oziroma kontaktu ključavnice.
Ko so mi lani dogradili ta dodaten rele za ključavnico je bilo stanje malce boljše a še vedno ni delovalo kot bi moralo.

No pred par tedni pa se je začelo še "žvižganje".

Po skopih navodilih sem se lotil dela in stvar po 5-tih urah opravil.

Glede navodil za demontažo bi rad pripomnil da je treba odmontirati precej več, saj drugače nimamo pregleda kaj sploh delamo. Tako sem odstranil zaščitno oblogo nad stopalkami pa še plastiki pod volanom.
Ko sem tako videl ventilator (kakšna dodatna luč je zelo dobrodošla) sem z njega odstranil oba priključna kabla, ga zavrtel in snel iz ležišča.
Potem sem se kar nekaj časa trudil, da bi ga nekako v enem kosu odstranil iz avta pa nikakor ni šlo.
Odstranil sem tudi kontakto stikalo za zavorno luč in nato sam ventilator v avtomobilu rasztavil na motor z vetrnico in zadnji del kjer je nosilna plastika in regulator.
Po tem razstavljanju sem končno dobil iz avta oba dela.
Sam motor sem spihah in namazal, regulator sem dovijačil iz nosilca in ga začel raztavljati.
Plastično maso v katero je zalita elektronika sem počasi odstranjeval z ostrim izvijačem in ko sem očistil mesta okrog obeh tranzistorjev  sem očistil tudi maso okrog in okrog ploščice.
Počasi sem jo iz treh mest privzdigoval d aje na koncu odstopila.
po pregledu le te sme ugotovil da je odstopiol tudi smd vezje na spodnji strani ploščice. Na srečo se ni potrgal noben pin in po odstranitvi preostale mase sem to vezje prispajkal nazaj.
Hkrati sem preveril še priključne sponke konektorja in oba močnostna tranzistorja zamenjal z BUZ11.
Nato sem vse skupaj pričvrstil nazaj v aluminijasto hladilno telo (pod tranzistorjan sem dodal novo prevodno pasto)
Vse skupaj po pobrnjenem vrtnem redu vgradil nazaj v avto in..

DELA !!!

skratka vetilator sedaj deluje normalno tako v avtomatskem kot v ročnem načinu delovanja