Klima - ventilator

Začel/a zmagovalec, Julij 05, 2010, 08:49:35 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

pettr

Pozdrav!

Danes sem se lotil ventilatorja, a ga nisem uspel dobiti ven iz avta. Ni šlo. Tako  je težko priti do njega, roko moraš popolnoma skriviti da se ga komaj dotakneš, tako da tudi obeh kablov nisem mogel sneti, do šraufanja volanskega droga pa nisem prišel ker ni bilo treba.
Kako vam je uspelo?
Upošteval sem vsa navodila, odstranil vse tapete in plastike, pa vendar...
Še kak nasvet prosim!

Imam pa z ventilacijo dve težavi. Poleg nonstop na polno delujočega ventilatorja se mi je tudi klima nekako zataknila, verjetno je šel motorček za lopute, ali kaj? Poleti mi je namreč pihal mešan zrak, po levi strani malo bolj hladen, po desni pa kar bolj topel. Klima na novo nafilana.
Kakšna ideja? Èesa takega na forumu še nisem našel...

alesz

Odmakneš vse kar je v tistem pdf dokumentu omenjeno,drog volana odviješ,porineš na zglobu skupaj in odmakneš za pedal zavore.Ta peč nima regulacije levo/desno,torej je za tisto hlajenje ozirome gretje narobe nekaj drugega......"peš"je težko najti napako,razen če odviješ motorčka in na roke premikaš kopute da vidiš če v vseh položajuh delijejo in ni nobena sneta......se tudi lahko zgodi ni pa to običaj....

pettr

alesz:
Se bom še enkrat ko bo topleje lotil odmontaže ventilatorja, a je vse tako nedostopno...z roko sem komaj prišel do ventilatorja, sploh pa težko do obeh konektorjev in ventilatorja mi ni uspelo zavrteti v smeri ure...
ne vem tudi, kako se snameta oba konektorja - jih potegneš, moraš kaj pritisnit...?
V napoto mi je sedež, volan...pa sem drugače kar spreten pri takih rečeh.

hlajenje/gretje: kje pa so motorčki ki usmerjajo lopute, oz. kje so te lopute? Pod armaturo? Ima kdo navodila ali idejo kako pridem do njih?

hvala.

pettr

Ventilator je zunaj! Zunaj je toplo in je vse malce lažje :)
Težava: ventilatorja ne znam razstaviti!!!
Kako vetrnico potegnem iz ohišja?

En vijak je zadaj na ohišju ki sem ga odvil, a nič ne pomaga. Dva vijaka sta pod vetrnico ki držita aluminijasti hladilnik s špičkami kjer so zadaj tranzistorji, a do njiju ne moreš, saj sta pod vetrnico.
Prosim pomoč!

alesz

Motor izvlečeš kompletno z vetrnico..........

pettr

Hvala, a to slikico sem že videl. A kako ga izvlečem? Ne morem ga izvlečt, ga nekaj drži. Sem že poskušal ven vlečt, pa ne gre...

pettr

P.s: Vetrnico sem končno dobil ven. Šlo je zelo težko, sem se bal da bom utrgal vetrnico, a je šlo. Zdaj pa na delo... :)
Hvala vsem.

pettr

Zmaga!!!
Vent dela, vse nazaj prišraufano kot je treba. Žena že študira kam bo dala 250evrov ki sem jih prišparal...:)

Še nekaj namigov za vse ki se lotijo tega:
-drog od volana se porine dol v luknjo da se sname iz kardana (ali obratno)
-z alkoholnim flomastrom sem si označil oba dela volanskega droga kjer se stikata, tako nisem rabil fiksirat volana in nazaj naštimat ga je bilo preprosto
-ta drugi težko dostopni kabel iz venta boste sneli šele ko bo zunaj- kabel je dovolj dolg
-najtežje je bilo v smeri ure zavrtet vent da se sname iz ohišja. Sam ga nisem mogel, še dobro da je prijatelj zgrabil kot se zagre in zavrtel
-vetrnico z motorjev je treba potegnit ven iz plastičnega ohišja, gre pa bolj  
  težko, sem mislil da bom potrgal vetrnico...
-tiskanega vezja ni treba celega vzet ven; z majhnim izvijačem sem spraskal smolo okoli tranz., porezal nogice tranzistorja, nanj prispajkal nova dva BUZ 11 (2,11€v lTH v LJ. na Roški c.), spodaj dal hladilno pasto, skozi tranz. v alu ohišje izvrtal luknjo in s kratkim kniping vijakom pritrdil tranzistorja. Slika priložena.

Èe bi se še enkrat lotil zdaj ko znam, bi porabil cca. 15min za demontažo plastike, 10 minut za ven dobit vent, 15 minut praskanja smole, elektro 15minut, vse zmontirat nazaj cca. 20 minut.

Na tretji fotki je videti kaj vse je bilo treba razmontirat.:Hammer3:
Pa lep dan!
:BigThumbs:

milanz

Pozdravljeni,

imam podobne tezave z ventilatorjem, se vceraj je delal prav tako klima, med voznjo se je pa ugasnil in ga ne zbudim vec, sem sel po navodilih od alesz-ja in sem prvo preveril ce dobim + na rdeci zici ki prihaja iz kljucavnice, napetosti NI, zanimivo pa je da dobim +na beli zici ki je prav tako na sliki oznacena za preverbo. Zdaj a mi kljucavnica nagaja ali je BSI ce kdo vidi ta post bi prosil cimhitrejsi odgovor ker imam notranjost raztresceno kmalu bo tema avto pa jutri rabim siht pa to :)

Vnaprej hvala za odgovore

Lp

alesz

Bela žica je stalni" plus",ki ga priključiš na napajanje releja..................

milanz

alesz kako pa ti resujes tezavo oz. priklop iz modrega konektorja pin1 iz BSI-ja na rele, a cviknez zico pa das se eno vmes (pocinis ali das skrcko) oz. imas kaksno bolj elegantno resitev

Lp

alesz

Kater letnik,v bistvu bi moral biti pin 1 prazen......originalni kabelski končnik 6542.WY, odgovarja tudi ,če se ukvarjaš recimo z modelarstvom,kabelski končnik Futaba/graupner za servo,samo jeziček se ne zaskoči v konektor,ga moraš posebej zatakniti.................

milanz

letnik 2002 2.0Hdi, ce je ta pin prazen ti v tem trenutku nebi znal odgovoriti, bom pogledal popoldan. Alesz, a bi lahko ti to malo teoreticno razlozil kako naj bi to delovalo (o tem ce ta zadeva deluje ne dvomim), zanima me pa kako, se posebej ker je pin 1 prazen. Glede na to da ta pin pride na spulo releja, ga mora krmilit BSI......???

Lp

alesz

Ta pin je "signal delovanja motorja"Po zagonu motorja ti da ven plus napajanje,ki vklopi rele.Tako ,da ti ventilator začne delovat šele ko je vse stabilno in ne tako kot v primeru priklopa na ključavnico ko ti ga najprej vključi nato pri zagonu izključi in na koncu spet vključi............to sicer ni moja kaprica tako je priporočilo.....................

milanz

tako obrazlozitev sem tudi pricakoval, najlepsa hvala alesz

lp