Akumulator

Začel/a _janez_, April 08, 2007, 10:28:05 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

mirchi

mogoče.Je pa vzrok za drasti?no podračitev cena svinca ki se je baje,podračil za 75%.HALO?
Rezervni deli XM ugodno naprodaj!

Klemzy

Jaz sem tudi Decembra menjal akumulator in sm kar debelo pogledal ko so mi ceno povedali. Cena je baje vi?ja zaradi podračitve svinca kot je ?e @mirchi povedal ter tudi zaradi tega ker premalo akumulatorjev nazaj pride da bi porabili uporabne dele.

dvorjan

Sem sel prav pogledat za cenami akumulatorjev. Res so se noro podrazili. Moj sicer se korajzno koraka 5 rojstnemu dnevu naproti, a se se dobro drzi (no, vsaj ne kaze nobenih znakov upehanja). Upam, da zdrzi se kako leto, mogoce pa bodo cene nazaj padle, ceprav v teh casih, ko surovin hudo primanjkuje ... pustimo se presenetiti ...
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

deyo

Ja moj je tudi star enih 6 let (sem ga iz prej?njega avta prestavil v tega), pa mi je ko so bile malo ničje temperature malo čudno poka?ljeval. Ampak kot kaže bo zdaj vsaj do druge zime ok. Pa tudi malo premajhne Ah ima za mojo "?ival".

dvorjan

Ves kaj me cudi, da v C5 akumulator sploh tako dolgo zdrzi - hidravlicna pumpa je namrec elektricna - dela pa prakticno vedno - tudi ko ga samo odklenes in zaklenes, ce gres kaj iskat v avto ...
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

mirchi

No zdaj mi jamra ze na XM-u.?e tega mi je treba
Rezervni deli XM ugodno naprodaj!

hadei

MICHOBXov članek iz računalniških Novic
[SIGPIC][/SIGPIC]

aygo

Citat od: hadei;29301MICHOBXov članek iz računalniških Novic

TIP     KAPACITETA
(Ah) 20h    ZAGONSKA moč
A (EN)    DIMENZIJA (mm)    CENA (EUR)    CENA z DDV (EUR)
D    ?    V
MAXXIMA 900    50    900    260    175    200    175,84    211,01
MAXXIMA 900DC    50    900    260    175    200    201,60    241,92
[SIGPIC][/SIGPIC]

aygo

Akumulatorji: Zgodovina in delovanje
Vitalni električni organ
Letos mineva natanko 150 let, odkar je francoski znanstvenik Gaston Plante izumil akumulator, ki ga je mogoče ponovno napolniti. Takrat si verjetno ni znal predstavljati, da bo čez slabo stoletje njegov izum postal samoumevni del motoriziranega transporta.

V iskanju korenin današnjih avtomobilskih akumulatorjev smo se podali še šestdeset let globlje v zgodovino, v čas italijanskega fizika Alessandra Volte, ki je natanko leta 1800 iznašel Voltov stolp. Tudi pred tem so se že pojavljale iznajdbe, ki naj bi bile zasnovane za proizvajanje električnega toka, toda namena mistične bagdadske baterije arheologom in drugim strokovnjakom doslej še ni uspelo razvozlati. Alessandro Volta lahko del zaslug za svoj izum pripiše tudi Luigiju Galvaniju, a njegov prispevek je za vedno spremenil gledanje na električno energijo. A vrnimu se šestdeset let naprej, v čas, ko je Plante s kombinacijo uporabe svinca in žveplene kisline uspel izdelati prvo celico za shranjevanje električne energije, ki jo je bilo mogoče regenerirati. To mu je uspelo tako, da je uporabil kombinacijo svinca kot kovine ter svinčevega (IV) dioksida v elektrolitu s šestmolarno žvepleno kislino. V nenapolnjenem stanju se obe elektrodi spremenita v žveplov (II) sulfat, elektrolit pa v največji meri sestavlja voda. Prvi avtomobili seveda niso bili opremljeni z akumulatorji, kot jih poznamo danes, zato so vozniki namesto s ključem, vozila vžigali z vrtenjem posebnih zaganjalnih ročic, s katerimi so pravzaprav simulirali delovanje, ki ga danes opravljajo zaganjalniki.

Današnji svinčeno-kislinski akumulatorji, namenjeni za uporabo v avtomobilih, služijo predvsem kot zaloga električnega toka za zagon motorja. To je seveda njihova primarna naloga, čeprav služijo tudi za polnjenje in poganjanje električnih porabnikov v vozilu, kadar zahteve po električnem polnjenju presežejo zmožnosti dobave električnega toka akumulatorju. Osnovni del svinčeno-kislinskega akumulatorja je celica, ki je še danes sestavljena na enak način kot v Plantejevem primeru izpred stoletja in pol. Običajni avtomobilski akumulatorji so sestavljeni iz treh ali šestih celic, število le-teh pa je v premem sorazmerju z napetostjo, ki jo lahko dosežejo akumulatorji. Šestcelični akumulator tako doseže nazivno kapaciteto 12 V.

Sestava običajnega startnega akumulatorja je bolj ali manj identična pri veliki večini proizvajalcev in ob že znanih kemijski osnovi temelji tudi na mrežici iz zlitine svinca in antimona. Le-ta služi odvajanju toka in kot nosilec mase. Ob sami celici akumulator sestavljajo tudi pozitivne in negativne plošče, ki so sestavljene iz rešetk in imajo pravzaprav vlogo katode in anode v samem galvanskem členu. Med njimi se nahaja separator, fizična bariera, sestavljena iz mikroporoznih materialov, ki služi kot električni izolator. Naslednja stvar v sestavi akumulatorja, ki je ne velja prezreti, je stavek, ki prazzaprav določa število paralelno nameščenih kombinacij anoda-katoda, med njima pa je seveda elektrolit, tekočina, ki jo sestavlja razredčena žveplena kislina, nujno potrebna za nastanek elektrokemičnih reakcij in vzdrževanja prevodnosti. Med pomembnejšimi sestavnimi deli akumulatorja velja omeniti tudi celice, ki jih sestavljajo že prej omenjeni stavki ter elektrolit, vse skupaj pa se nahaja v ohišju iz trdega polipropilena.

Težave z akumulatorji ponavadi nastopijo, ko se razredči zveplena kislina v elektrolitu, kar pomeni, da se je akumulator izpraznil. Toda prazen akumulator je še najmanjša težava v primerjavi s stvarmi, ki so se zaradi zasnove in sestave z akumulatorji že dogajale. Pri tem seveda v prvi vrsti velja opozoriti, da je večina sestavnih delov posamezne celice škodljivih za večino živih organizmov. Svinec je na eni strani strupen, na drugi strani pa je žveplena kislina zelo jedka in lahko povzroča razjede organizma. Zato je potrebno z akumulatorji rokovati zelo previdno, primerno pa je tudi, da z njimi delajo le usposobljene osebe. Delovanje akumulatorja je močno odvisno tudi od zunanje temperature, saj se z nižanjem temperature zmanjšuje tudi kapaciteta akumulatorja. Zaradi takšnega učinka je pred vsako zimo pametno preveriti, ali kapaciteta v zimskih razmerah še zadostuje za zagon motorja. Nenehno praznenje in polnjenje pomeni tudi nenehno izvajanje kemijskih reakcij, ki seveda pustijo določene posledice na sami sestavi in zasnovi notranjosti akumulatorja. Zato se del elektroliziranega materiala sčasoma prične nabirati na tleh akumulatorja in tvori neke vrste mulj, ki seveda bistveno vpliva na kapaciteto samega akumulatorja. Tudi zato imajo novi akumulatorji posebne kanalčke na dnu, kamor omenjeni mulj lahko zdrsne in ne moti procesa elektrolize, dokler seveda popolnoma ne napolni omenjenih kanalov in zopet moti delovanje celic.  Med težavami z akumulatorji morda velja omeniti še prenapolnjenje, ki lahko nastopi, kadar polnjenje poteka pri previsokem toku. To lahko v zelo ekstremnih primerih privede tudi do eksplozije akumulatorja zaradi tvorbe eksplozivne mešanice kisika in vodika.

Za konec dodajmo še nekaj uporabnih nasvetov, namenjenih ustreznemu rokovanju z akumulatorji. Kot že rečeno, je pred vsako zimo pametno preveriti nivo tekočine in po potrebi dodati destilirano vodo. Pri novejših akumulatorjih tovrstne skrbi odpadejo. Preveriti je smiselno tudi polnilno napetost, ki naj bi se gibala nekje med 13,8 in 14,4 V, v primeru polnjenja pa je akumulator smiselno tudi preveriti s pomočjo posebnih sistemov, ki jih je mogoče dobiti v trgovinah. Izrabljene akumulatorje je potrebno oddati na posebna mesta, namenjena zbiranju, v nekaterih državah pa je zanje mogoče dobiti tudi nekaj denarja.
vir:avtomanija
[SIGPIC][/SIGPIC]