Danes vozil

Začel/a Xandrej, Maj 12, 2010, 11:17:38 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

deuche

Edina negativna stvar, ki me spravlja v slabo voljo in na katero me je med debato opozoril, oz. sem s tem dobil drugo mnenje je uporaba silikonskega olja namesto LHS2 v rdečih žabah, ki ga imamo jaz in Lovro v avtih in ga nekateri, med drugim tudi Robi zagovarjajo.

Dirk pravi, da naj v največ dveh letih uporabe pričakijem odpoved črpalke in kasneje, če ne bom ukrepal tudi drugih hidravličnih koponent. Vse skupaj je potrdil z dejstvom, da tudi delavnice od katerih jemlje hidravlične komponente ne priznavajo garancije, če zaznajo v komponentah silikonsko olje, tolerirajo pa uporabo Rolls Roycevega olja RR363, ki naj bi bil zelo podoben LHS2.

Originalnega in najproblematičnejšega LHS že zelo dolgo ni več za dobiti, LHS2 pa izgleda tudi postaja problem, ker ga imajo na zalogi le še eno 5 litersko kanto in naslednja minimalna količina za naročilo je 5000l (total samo za njih), za kar se pa ne bodo odločili. Pravijo, da so sicer še nekateri neznani proizvajalci LHS2 s katerimi pa nimajo izkušenj.

Tako sem sedaj v precepu kaj je prav in bo potrebno še kako mnenje lastnikov, ki imajo s tem izkušnje.

Lovro

Citat od: deuche;90234Dirk pravi, da naj v največ dveh letih uporabe pričakijem odpoved črpalke in kasneje, če ne bom ukrepal tudi drugih hidravličnih koponent.

Nemoj, da plašiš ljude. Dve leti? Ali ni to olje v tvoji žabi že več kot dve leti?  Èe je, potem mogoče le ni tako hudo.

Kaj pa naj bi se zgodilo? Zaribala črpalka, spustila tesnila hidravličnega sistema?
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

andraž

Tole je bil pa poučen in zanimiv obisk. Mene bi morali vlečt domov, ker me takšne zadeve totalno prevzamejo in ne morem nehat gledat in brskat... Kaj pa si zvedel glede barve armature, za katero si pisal, da jo boš poslal k Sassnu na barvanje?

deuche

Citat od: Lovro;90259Nemoj, da plašiš ljude. Dve leti? Ali ni to olje v tvoji žabi že več kot dve leti?  Èe je, potem mogoče le ni tako hudo.

Kaj pa naj bi se zgodilo? Zaribala črpalka, spustila tesnila hidravličnega sistema?

Not je več kot dve leti, samo vozila je bolj malo. Napisal sem, da naj bi šla najprej pumpa.

Na internetu so mnenja deljena. Nekateri pravijo, da stvar funkcjonira, drugi pišejo o problemih. Tudi o mazalnih lastnostih so mnenja deljena. Eni pravijo, da je to res samo za osnovno funkcijo zavornega olja, da prenaša silo na batke v zavornem cilindru, drugi spet, da tudi odlično maže.

Kljub temu, da je na internetu sorazmerno malo podatkov, ki niso rekla kazala, temveč številke, ki nekaj povedo, sem prišel, do zaključka, da bi lahko tudi, če olje res maže povzročalo probleme to, da se baje to olje izredno rado peni, kar pa pomeni, da lahko pumpa zaradi tega kavitira, kar pa ponavadi res vodi v probleme. HD, ki v svojih motorjih originalno uporablja DOT 5, posebaj opozarja na penjenje in, da je potrebno pred nalivanjem embalažo pustiti pri miru vsaj eno uro.

Druga neprijetnost, ki pa sem bil v bistvu prepričan, da je prednost, je, da je olje hidrofobno, vendar s tem nastane težava, da se voda, ki jo ne veže nase v kaplicah nabira na najnižjih točkah in ker je specifična teža silikonskega olja 9,58kg/dm3 tudi lepo plava na vodi in vode, ki je ujeta na primer v zavorni čeljusti tudi z odzračevanjem ne moreš spravit ven, ker je špurga pač vedno zgoraj (en je predlagal demontažo in drniranje). To pa vodi v poškodbe površine zaradi korozije. Po tej površini pa potem teče t.i. gumica na batku. Kaj sledi ugibaj.

Vendar pa nihče ne priporoča, da se stvar vrne nazaj na LHS2, ker silikon v stiku z glikoli želira in naj bi se iz enega na drugi sistem prehajalo tako, oz. takrat, ko je komplet sistem prenovljen in ni v njem sledi nasprotne tekočine.

To sem uspel do sedaj naštudirat. Seveda nočem nobenega plašit, se mi pa zdi, da bi bilo čudno, da pač en, ki dela pri Sassenu v svojega Breaka noče dati silikona zaradi slabih izkušenj, garacija ti gre, če ga uporabljaš jaz bi pa mrtvo hladno to preslišal in čakal kaj bo. Tako sem pač navajen, da vsak problem najprej pozitivno indetificiram, potem se pa odločam ali ga ignoriram ali odpravim. Èe ga ignoriram, me potem tudi ne preseneti, če gre kaj narobe.
Zato pa bom to razpucal ali je lažen alarm ali ne. Najdel sem tudi nizozemce, ki obnavlajo hidravlične komponente in jih bom kontaktiral.:bombs:

deuche

Citat od: andraž;90265Tole je bil pa poučen in zanimiv obisk. Mene bi morali vlečt domov, ker me takšne zadeve totalno prevzamejo in ne morem nehat gledat in brskat... Kaj pa si zvedel glede barve armature, za katero si pisal, da jo boš poslal k Sassnu na barvanje?

To je pač tako. Tudi tebi sem še vedno pivo dolžen iz istega razloga, ker pač nisem mogel iz garaže proti domu dovolj hitro, da bi ga spili.

Z armaturami je celo sranje. Mislil sem, da ta Sassen dela več stvari sam, vendar on samo sestavlja iz kosov, ki jih nabavlja verjetno pri istih kot Robi. Ker ima napisano pri armaturi, da je potrebno staro vrniti sem mislil, da jih barva, vendar jih samo pošilja naprej. Robi me je opozoril, da za 450€ ne bom dobil armature, ki bi bila podobna originalu, sedaj sem pa videl kaj je mislil. Te obnovljene so take, kot, da bi jih premazal z lepilom in potem posul z mivko. V glavnem nikakve. Sassen sicer prakticira, da barva armature v barvo avtomobila, kar je pa po mojem še bolj mimo.

Mojo so tudi že enkrat slabo pobarvali in ni več groba. Robi mi bo posodil en pepelnik za vzorec, potem bom pa pač okoli ličarjev malo hodil, če mi bo znal kdo naredit oz. vsaj povedat za kako tehnologijo gre, da se bom potem na pravi naslov obrnil.

Lovro

Oho, si se pa angažiral. Glede kavitacije pumpe ali zaribanja batkov - verjetno gre zadeva po gobe šele po več 10.000 km voženj. Mogoče glede na to, da z žabami ne naredimo veliko km, ne bi smelo biti težav. Sem prav firbčen, kaj bodo rekli tisti nizozemski hidravličarji.

Glede barvanja armaturke - vem za enega hrvata iz srbskega citro foruma, ki je tudi obnavljal svojo žabo (l.1965) in se je ukvarjal z barvo armaturke. Mu bom danes napisal ZS, če je kaj rešil glede tega.
Lp. Lovro

Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

deuche

Lovro, to glede kavitacije je samo moja hipoteza, ki pa temeli na premalo podatkih. Saj pravim, da nočem strašiti in je morda čisto v redu tako kot je. Bom pa vse eno probal ugodoviti kaj je na stvari.

Ali je tvoja armatura groba ali gladka? Jaz nisem čisto prepričan, kaka bi morala moja biti, ker so jo že nekaj barvali in je gladka, sedaj pa ne vem, ali so bile vse tega tipa v originalu grobe ali se je tudi to menjalo s kakim modelnim letom. Vse kakor bo tvoja informacija zelo dobrodošla.

Lovro

Armaturka oz. tisti srednji pas, kjer je ključ za zagon motorja, ima grobo barvo. Žal je okoli pepelnika barva povsem odrsana in bom moral dati na novo pobarvati.
Vmes sem prejel odgovor hrvata, ime mu je Alan in živi v okolici Zagreba, ki je obljubil, da bo vprašal svojega ličarja za recept. Glede na to, da je OK dečko verjamem, da bo res.
Za tvoj letnik ne vem kako je z barvo armaturke, midva z Alanom imava namreč žabi istega letnika (1965). Èe pa sem prav razumel Robija, naj bi  imele vse žabe grobo barvo na taki armaturki.
Lp. Lovro

Citroenovi starodobniki:

andraž

Bom še jaz pogledal v Reynoldsovo knjigo, če kaj piše na to temo.

deuche

Lovro probaj dobiti še kako sliko od Alana, da vidimo kako je izpadlo.

Lovro

Sicer mi še ni odgovoril, mu bom pa vseeno poslal še to prošnjo.
Lp. Lovro

Citroenovi starodobniki:

andraž

Podatkov o šetvilki in kvaliteti barve ni, je pa po vseh slikah sigurno, da barva ni gladka - deluje grobo in je mat.

deuche

Ker sem zadji mesec imel posel v domovini sem uspel namesto spanja preživeti tudi skoraj vsak dan kako uro v garaži. Dobesedno po uro do dve na dan sem uspel porihtat par stvari. Zamenjal sem vse štiri klinaste jermene, kar mi je vzelo točno toliko časa kot zobati jermen in dva mikro na očetovem Dicoveryu. Konstruktor je verjetno že pokojen, če ne bi ga fental jaz.
Lotil sem se še lepotnih zadev, kot so notranje kljuke vrat, ki so bile pomešane po letnikih in modelih, malo kromane, malo plastične, tako, da nisem imel kaj kromirat, čeprav se jih načeloma z malo volje da raztavit, kljub temu, da večinoma trdijo, da ne.

deuche

Lotil sem se tudi panelov na vratih, ki so večinoma na žabah zviti. To se dogaja, ker so vrata narejena tako, da voda priteče v njih in naj bi skozi drenažne luknje na spodnjih robovih odtekla. Ker so te luknje velikokrat zapacane vrata rada rjavijo in če odprtine na notranji strani vrat niso več dobro zaprte zaradi starega polivinila se tudi plošče, na katerih je zgrajen panel zvijejo. Ker imam na voljo 9 enakih panelov bom poizkusil dobiti ven 4 čim boljše, seveda na novih deskah. Dva sta končana, zadnja dva sem si pa prinesel v dojčo in ju bom naredil v hotelu namesto na internetu viset.
Vsekakor bi se odločil za nabavo novih, ki pa za staro žabo niso dobavljivi. Oblikovno sicer pašejo novejši vizuelno pa nikakor ne. Zato sem se odločil jih porihtat v originalu, čeprav je delo zamudno in jebeno dolgočasno.

deuche

Pa še končani izdelki in zvitost starih plošč. Ravno zaradi zvitosti teh plošč so bile rdeče tkanine na dvojih vratih na dolgo strgane, ker je kurbla za odpiranje šipe močno zapenjala v panel.