Na kaj paziti pri nakupu???

Začel/a vinko, Maj 06, 2010, 09:54:08 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

vinko

... še eno moje začetniško vprašanje...

za vikend si grem ogledat enega spačka, pa me zanima na kaj naj bom pozoren.
kje se rja najraje skriva? kaj pazit pri motorju? in podobno...

hvala

Lovro

Verjetno ti bo npr. Janez bolje razložil, vsekakor pa glede pleha rado rjavi povsod na mestih, kjer so pritrjeni zadnji blatniki na karoserijo, ter pri pedalih za plin, bremze in sklopko. Prav tako morajo biti sprednja havba, sprednji blatniki in tista montirana "trikotna" plehca ob straneh v liniji (torej enakomerni razmiki med njimi in karoserijo), v nasprotnem primeru pomeni, da je šasija precej prerjavena in se poseda (ali pa je bila zaletena). Preveri tudi loputo za zračenje pod vetrobranskim steklom in zgornji rob nad vetrobranskim steklom, kamor nalega streha, ko se zapre. Rado rjavi tudi ob zadnjih lučeh.
Seveda pa preveri še pode in pragove, robove prtljažnika v kabini ter šasijo od spodaj.

Te stvari so zelo pomembne. Sicer se da popraviti vse, vendar več, kot bo švasarije in menjave delov, več bo stroškov.
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

garac

rjavi povsod, kjer je "dvojna pločevina" torej robovi. Poglej si slike obnove žigovega 2cv(saxovts), ki je tipičen primer rjavenja na novejših spačkih
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

janez

Zdravo, lahko mogoče poveš kje si spačka našu? Imaš kakšno sliko?... Èe je na Avto netu ga mogoče poznamo...

Kar se tiče motorja... nabijat ne sme, čim manj da je masten, menjalnik se ne sme oglašat v prestavah in pri prestavljanju mora bit mehak ko puter. Sklopko probaj. Tak neopazno potegni do konca ročno (s tem boš videl tudi ,če ročna deluje) ,prestavi v prestavo in spusti ob gasu sklopko. Motor mora ugasnit , če hoče kar naprej laufat je sklopka malo boga-fuč.

Poglej vse številke. Èe je letnik do 1976  mora imeti številke natolčene neenakomerno na desnem prednjem kraku nazaj proti roki gledano. Številk je 9 , začnejo pa se z peterokrako zvezdo in prav tako je zvezda na koncu...  *000 000 000* . Na požarni steni pod haubo zgoraj desno ali če stojiš pred spačkom levo, mora biti tomos ali cimos indetifikacijska tablica.

Èe je novejši spaček ima strojno sekane številke in se začnejo z citroenovim znakom v ovalu. Ponavadi gre nekak tak AZKA..............pa en kup črk in številk. Tablica na požarni steni je bolj na sredini in je aluminijasta brez barve in ima vtisnjene številke in podatke.

Kar se pleha tiče so ti že povedli. Glej da je čim  manj flik in da nni karoserija privarjena na šasijo pod tepihom. Podvozje preglej bočno da ni kje vidnih pregibov na pločevini... tak kot da bi pleh prepognil in nazaj zravnal. Razpoke, rja. Poglej da je čim manj flik na spodnji strani ali pa bohnedaj kosi železa navarjeno.

Električna napeljava... čim manj čudnih kablov .

Je še en kup stvari ... sam te bom preveč prestrašu. Ne sej ne. Sam glej ,da če boš kakšne večje napake našu ... raje počakaj ali pa če res spusti ceno dovolj nisko.

Računaj rabljena vrata, haube, blatniki ... vse se giblje po 70 - 100 eur po komadu. Šasije rabljene so po 300 eur dobre, nova tudi do 900 eur. Gume po 50-60-120 eur, streha cerada 110, kot original platnena 210 eur. Motorji delujoči po 120 eur, boljši do 300 eur, menjalniki po 70 - 120 eur . Govorim o rabljenih zadevah...

lp

vinko

še enkrat hvala za nasvete!!!

drugače sem pa gledal na avto, in sicer:
http://www.*********/_AVTO/ad.asp?ID=3727236&show=1

a vam je že znan???

lahko mi tudi vi predlagate kakšnega v tem cenovnem razredu (kakšen € gor/dol ni problema)

hvala!!!

vinko

aaa...
zgleda da ne sprejme povezave?!

...če namesto ******* ustavite avto pika net, bo prava povezava.

garac

tega si mislil ane?

Letnik: 2003 1976
1.registracija:    3 / 19762003  
Starost vozila:  oldtimer
Prevoženih km:  1026020260
Tehnični pregled:  10/2010
Motor:  602 ccm (bencinski motor)
Moč motorja:  21 kW  / 29 KM  
Menjalnik:  ročni menjalnik(4 pr.)
Oblika:  limuzina (3 vr.)  
Barva vozila:  bordo rdeča
Notranjost:   /  
Ohranjenost:  dobro ohranjeno
[SIGPIC][/SIGPIC]  

vinko

ja ja... točno ta...

kakšen komentar???

janez

To je tale ?  ga sicer ne poznam, ampak kolkr sem opazil... Traktorske luči spredaj in kar me najbolj moti, dol zavarjena odprtina kjer bi morala biti loputa. Drugače je videt lep, vendar ga v živo poglej. Èe so loputo dol zavarili se verjetno tudi z samo obnovo ostale pločevine niso kaj velik potrudli.

Kolkr sem gledal je trenutno edini vozen za tak denar. Poglej ga, če je vizuelno dober in kolkr tolk kompleten ter vozen brez večjih popravil... Za prvi vstop v spačkarijo bi bil.

mogoče še malo ceno da ti spusti...

garac

na brzino, nima kvadratastih luči, so neke traktroske, ni lopute, vrata nekam čudno štrlijo, nima pokrovov koles, izpuh zadnja cev je od mehari ali furgon se mi zdi, ogledalo tudi ne izgleda original...
ima pa nekaj detajlov cimos spačka v osnovi najbrž tudi je.
Spredaj linija kar se da videt iz teh slik zgleda kar ok
[SIGPIC][/SIGPIC]  

garac

haha sva s kežo oba hkrati pisala in oba podobno
[SIGPIC][/SIGPIC]  

janez

Ja sem opazil...kar en čez drugega. Bova Vinkota čist zmedla.

Vizuelno me to vse kar sva naštela niti ne moti tolk. Tudi brez lopute sem se dolga leta s furgonom vozil pa je šlo.
Avto je registriran in se mi osebno zdi da bi bil za na cesto. No drugo pa je v živo ga videti in slišati. 2000 eur ali če spusti na recimo 1800 eur.... še vedno pa Vinko lahko pričakuješ da boš nekaj moral vložit v njega, ga malo pošraufat.

No prej še poglej šasijo in spodaj kako zgleda. To je najdražje.

pubi2cv

Madona...nimam več kaj napisat, tak ste hitri:BigThumbs:

vinko

še enkrat uau!!!!
tako kot me pa na tem forumu pozitivno presenečate, pa si nisem pričakoval...!
če ste spačkarji takšni, si tudi jst želim bit eden od vas...!!!! :emot112:

no kar se spačka tiče...
zanima me katere serije so imele kvadratne, in katere okrogle luči?

ja, avto je registriran do oktobra, ima certifikat, in po besedah lastnice malo vožen, saj ga je dobila za darilo.

glede šraufanje in kleparije, se zavedam da bo prej ali slej na vrsti obnova.

...

sivipas

na avtonetu maš tudi charleston, ki se prodaja za 1820 evrov pri anisotu.
je bil moj pred leti, sem ga prodal cca. 3 leta nazaj, mogoče si lahko tudi to ogledaš. pleh je delal keža 10 let nazaj, je pa od takrad zelo malo vožen in to izključno na morju - prvo pri meni v Opatiji, pol pa v Splitu kjer sem ga prodal. ni pa nikoli barvan na novo, zato na slikah zgleda slabše kot je v resnici. ko sem ga prodal, je imel na novo zrihtan motor in menjalnik s zelo malo kilometrov, ter nove amortizerje in bremze. šasija tudi ni charlestonova ampak od spačka l. 1970.
če je mehanika gor tista, s katero sem jaz avto prodal, se mi zdi vreden nakupa (če te ne moti, da je tretja šipa zvarjena).