Obnova GS by Superca13

Začel/a superca13, Januar 21, 2010, 11:00:19 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

superca13

Pozdravljeni!

Da še jaz malo opišem, kaj počnem s svojim GS-om to zimo :)

Torej, moj GS je karoserijsko v zelo dobri formi, so se pa pojavile standardne hibe kot so obupno puščanje olja na več mestih in še hujše: grozno tuljenje ležajev/sinhronov v menjalniku. To mi je že celo poletje žrlo živce in čas je bil, da se tega končno lotim :)

In ker si nekako nisem upal razdirat menjalnika, sem raje našel nadomestnega, ga očistil in pripravil za vgradnjo. Priskrbel sem si tesnila, izboljšana glede temperaturne obstojnosti ter še nakaj drugih delov in nato pričel z delom.

Kaj se je delalo oz. se še dela:

Komplet demontaža motorja in menjalnika
Zamenjava menjalnika z drugim
Kompeltna razstavitev motorja in zamenjava vseh tesnil
Zamenjal sem vseh 5 H.krogel z novimi
Zamenjal komlpet sklopko s potisno ploščo in ležejem (stari plošči so popokale čisto vse vzmeti???)
Zamnejal nekaj sumljivo korodiranih  h. cevi
Novi jermeni, napenjalci, filtri svečke, cevi goriva...
Zamenal 4 gume z originalnimi novimi michelinkami
Nova je tudi nalivna cev goriva, da ne bo smredo med vožnjo :)
Vse sem lepo čistil, sedaj sestavljam nazaj, nastaviljam na stotinke natančno, tako kot se spodobi.
Zamenjal sem tudi volanski obroč z drugim, skoraj novim :).
Zamenjal ali popravil sem tudi en kup mehanskih nepravilnosti, na katere sem naletel med delom in za katere prej sploh nisem vedel, da so slabe(izpušne cevi, kolektorji, zav. ploščice in tesnila zav. cilindrov itd itd.)
Uporabljal sem izključno originalne rez. dele, morda kakšna objemka je iz Merkurja ;)

Dela je ogromno, ni še čisto končano, bo pa v roku nekje 2 tednov :)
Sem bolj počasen, ampak natančen :BigThumbs:
Slikice mojega podviga sledijo.
Enih par za pokušino, preden je šel "pod gedore" :) :)

LP
Superca13

mezy

zelo lepo skrbiš za GS-a! Zanima me če si ugotovil kje vse ti pušča olje? Mi lahko poveš kritične točke da bom lažje odkril tudi svoje? lp :)

amipick

Puščanje olja na GS motorju-POVSOD!Najbolj kritični so semeringi gredi-vseh.Nato tesnila pokrovov ventilov in o-ringi cevi odvoda olja iz glav motorja.Èe se že lotiš pretesnitve gs motorja,je boljše ga kpl razstavit in zamenjat VSA tesnila z novimi.lp
CITROEN-CX
CIMOS-Dak

superca13

Točno tako: pušča skoraj povsod. Najbolj na O-ringih cevi odvoda olja iz glav, nato semering pri fertajlerju, semeringi na glavni gredi, na pokrovih ventilov, Oring na H. pumpi, Oring na oljni pumpi....ma povsod je masno in teče. In ko vtrgaš narazen zamenjaš VSE, ker drugače tvegaš puščanje in smrad v bližnji prihodnosti. Pogosto napoka tudi manšeta na H.pumpi.
Pač, zračno hlajen motor, ki se lahko precej segreje in tesnila iz gume ne zdržijo ravno dolgo. Splača se nabavit tesnila iz vitona, so bolj trpežna. Predvsem govorim o O-ringih.

LP
Superca13

superca13

Evo par utrinkov šraufarije:take_picture:

superca13

gule

gs pa je zelo ohranjen...lepo...

Mike666

Kaj to boš samo motor obnavljal ali kompletno GS-ko?
Ker GS-ka je videti v odličnem stanju.

superca13

Samo mehansko ga je treba zrihtat. Karoserija je OK.

LP
Superca13

zlikovski

Zgleda super ohranjeno, mašina suha, menjalnik pa kot če bi okrog njega pomfri cvrli ;)
Lepo zrihtaj.

superca13

Mašina in menjalnik sta sedaj suha kot poper, prej pa je kar kapljalo vstran. Problem je, ker potem smrad od te svinjarije potuje preko gretja v kabino...kar ni ravno osvežujoče ;)
Sedaj bi moralo biti bolje :)

LP
Superca13

mirchi

Zaj ko si v elementu,rabim enga da malo potera mojo rit,da se svojga lotim.Tudi malo teče od njega.saj si ga videl,v Vojniku pred picerijo.
Rezervni deli XM ugodno naprodaj!

superca13

Kaj rabiš moralno podporo za šraufanje? :) Kar loti se ga, potem tak ne moreš več nehat :). V Vojniku sem bil z GS-om letos vsaj enih 30X, pa se trenutno ne spomnim, da bi kakega GS-a videl. Ali pa sem že pozabil? Kaj ti si mene videl mimo picerije peljat?

LP
Superca13

dani77si

razen kake kapljice lhm-a nič ne teče pri moji..mogoče treba mal pogledat če ma sploh kaj olja not..

superca13

Bodi srečen, da ne teče.
Eni motorji res dolgo ostanejo suhi, drugi pač malo manj...čisto odvisno.

LP
Superca13