Delovanje hidravličnega sistema

Začel/a Markolin, Februar 03, 2007, 06:36:47 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Markolin

Na spodnjem linku se nahaja knjiga, v katri boste spoznali princip delovanja hidravličnega sistema.

http://www.citroenar.eu/docs/citroenguide.pdf

Verek

Zdravo,

Pred kratkim sem kupil xantio 1.8i l.94 in me zanima sledece. Nikoli se nisem vozil avto, ki ima nastavljivo visino, ne razumem te hidravlike, višine (prilagoditev glede na hitrost). Je res da se ne sme dati na najnizjo visino, ki je dolocena samo za servis, da bi jo uporabljal med voznjo?

Lp,u:funny34d:

deyo

Najprej pozdrav med hidravlji?arjimi in pa sre?no vožnjo.
Najničja višina je namenjena za "shranjevanj" avtomobila (?e stoji parkiran dalj časa). Za vožnjo je primerna samo ena višina (oznaka z debelej?o ?rtico). Ostale višine so primerne za kratko premagovanje ovir in to pri nizki hitrosti.

Za servisiranje pa moraš avto postavit v najvišji polo?aj !!! Tu bodi previden, ker ?e to ne stori?, se ti bo avto potem sesedel in  ga ni prav lahko spet postaviti v normalen polo?aj (to nisem ?e poskusil).

Verek

Hvala. avto imam komaj eno uro, ce sem natancen:), tako da se nisem naredil testenega kroga. Avto sem dobil podarjenega, super ohranjen, nikjer cisto nic rje.
Torej ce avto stoji ga das v najnizji polozaj... ampak pise da je za servis samo najnizji polozaj, rekel si da ga moras dati v najvisjega?

Za voznjo moram nujno uporabljati nastavitev na sredini (odebeljene crta) in ce se recimo vozim po ksni razsuti cesti, najvisji polozaj avta, ter ne smem uporabljati med voznjo najnizjega polozaja... jst sm pa mislil da bo to kao sport nastavitev:)))

Drgac morm pa mal olja dolit v masino, total 7000 in kaj moram se na veliko preveriti, avto ima 190k km... prejsnji lastnik je bila starejsa gospa, ki je z njim ravnala zelo lepo, skrbno, kaj naj vse preverim? Vem da je izpusni lonec proti koncu, poznate kje koga ki ima to zelo pocenič

Lp,u

Citat od: deyo;11448Najprej pozdrav med hidravlji?arjimi in pa sre?no vožnjo.
Najničja višina je namenjena za "shranjevanj" avtomobila (?e stoji parkiran dalj časa). Za vožnjo je primerna samo ena višina (oznaka z debelej?o ?rtico). Ostale višine so primerne za kratko premagovanje ovir in to pri nizki hitrosti.

Za servisiranje pa moraš avto postavit v najvišji polo?aj !!! Tu bodi previden, ker ?e to ne stori?, se ti bo avto potem sesedel in  ga ni prav lahko spet postaviti v normalen polo?aj (to nisem ?e poskusil).

gigo

Avto vedno voziš z regulatorjem višine nastavljenim na debelej?i ?rti. ?e je samo RES POTREBNO ga dvigne? za eno stopnjo vi?je. Ostale višine zo za vožnjo OFF LIMITS!!!
http://shrani.si/files/mojvbtc.jpg[/img]]
Take the risk of thinking for yourself, much more happiness, truth, beauty, and wisdom will come to you that way.   Christopher Hitchens

garac

sicer imamo nekje na forumu tudi navodila za uporabo, ?e jih nimaš. Polo?aj za vožnjo je le en, vi?je je le za premagovanje ovir ipd.
Pri višjih polo?ajih je auto neudoben, enako pri ničjem.
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

Citroenovc

Citat od: Verek;11446Zdravo,

Pred kratkim sem kupil xantio 1.8i l.94 in me zanima sledece. Nikoli se nisem vozil avto, ki ima nastavljivo visino, ne razumem te hidravlike, višine (prilagoditev glede na hitrost). Je res da se ne sme dati na najnizjo visino, ki je dolocena samo za servis, da bi jo uporabljal med voznjo?

Lp,u:funny34d:

Glej - določeni hidraktivni modeli ponujajo aktivno spreminjanje višine med vožnjo.

No ti imaš navadno hidropnevmatiko - s 4 vnaprej določenimi pozicijami:
- MIN - servisni mode - servisni zato, ker takrat pride olje iz sistema v LHM posodo - in recimo lahko zamenja? LHM, ali pa odvija?i? bunke, ipd ...
- vozni polo?aj (debela ?rta) - tu mora biti nastavljeno za večino vočenj
- višji vozni polo?aj: za recimo slabe ceste (kolovoze, ipd) - recimo tja do kakih 60-80km/h se lahko voziš v tem - avto je rahlo višji plus tr?i/bolj tog - zato ni priporo?ljivo prevelikih hitrosti - da ne boš šel s ceste v kakem ovinku ...
- MAX polo?aj: sept servisni mode - predvsem za dvig na dvigala, ipd ... ker ?e ga pusti? v npr voznem - se bo po spustu nazaja na tla - spustil na MIN ... pa lahko nasede na kak vodila dvigala, ipd ... V tej poziciji se tudi menja recimo gumo - najprej v MAX, potem dvigalka, ipd ...

Aja - da ne boš slučajno probal obračat z ročno ali kaj takega - ker jo imaš SPREDAJ!

Veliko u?itkov in sre?nih km s svojo Blondinko
OK

LP
Primož

Citroenovc

Citat od: deyo;11562Posebej je bilo opozorjeno na dviganje na dvigalu in na to, da ga je potem problem dvignit nazaj. ?e na uradnem servisu so mi rekli, da je potem problem pri dviganju. Napisal pa sem, da tega nisem ?e poskusu.

Pa tudi to so mi rekli (na uradnem servisu), da ?e bom imel avto dal časa parkiran naj ga spustim v najničji polo?aj (sem pa spregledal VEREKOV letnik v prvem postu).

Ni ga problem dvignit nazaj - samo ?e je kaka "?udna" konstrukcija dvigala - potem lahko avto nasede. Dvigne se pa precej klasi?no - zalaufa? in počaka? ;)

Po daljšem času se bo avto tako ali tako spustil sam ... ne vidim razloga, zakaj bi ga posebej rabil spuščat - je pa res, da ko so enkrat amortizerji ?e malo Našeti - se znajo zatikat - pa potem avto spredaj ostane gor, rit je pa ?e zdavnaj na tleh ...
Zato jaz dolga leta ?e prakticiram - ko se ustavim - na hitro malenkost premaknem ro?ko proti MIN, ravno toliko da pade prednji del par cm dol, pa jo takoj vrnem nazaj v vozni polo?aj ... in potem lepo z urami avto sam enakomerno zleze proti dnom in ni bojazni, da bi se "zataknil" spredaj ....
OK

LP
Primož

deyo

Pravi? da ko so amortizerji malo Našeti se znajo zatikat?

Ker kaj se mi dogaja. Avto spredaj ostane dvignjen (ne zmeraj) in ko ga ponovno v?gem nekaj "poči" in potem se spredaj spusti dol.
Dogaja pa se tudi to da ko ga ugasnem in se spus?a dol spredaj to dogajanje spremlja nek ?uden zvok (kot da bi se nekal lomilo). Pa tudi to ne zmeraj.
Ali to pomeni slab amortizer?

Je l.99, višine mi na mestu ne izgublja.

Citroenovc

Ja to je zelo verjetno to ... mislim slab amortizer ... svojo primarno vlogo takle amortizer opravlja bolj ali manj BP -  le zoprno poka pri opisanih manevrih ... in pa "zatika" se avto pri počasnem spuščanju ...
 ravno zato jaz naredim vedno, ko vem, da bo avto stal vsaj kakih 30min to, da čisto na hitro premaknem ro?ko za kak cm proti MIN - ravno toliko da spredaj malo dol pade ... in se potem počasi sam spusti normalno k tlom ...

Ja tvoja Xant2 ima ?e ventil, ki naj bi omogočal, da ostane dalj časa v "vozni višini", tudi ko je parkirana ... zato ne pada tako hitro dol ....
OK

LP
Primož

deyo

Kaj to pomeni zamenjavo ali ne?

Ker drugače avto se obNaša normalno (lahko re?em da super). Nimam nobene težave, ki bi kazala na slab amortizer.

Citroenovc

Citat od: Citroenovc;11587svojo primarno vlogo takle amortizer opravlja bolj ali manj BP -  le zoprno poka pri opisanih manevrih ... in pa "zatika" se avto pri počasnem spuščanju ...

Mislim da tole odgovori na tvoje vprašanje ... ?e je med vožnjo vse OK - se ti nikamor ne mudi ...
OK

LP
Primož

deyo

Vem sem prebral, vendar vidim da se razume? na te stvari in sem rajši ?e enkrat vprašal da bo ziher.

Citroenovec hvala.

Citroenovc

Ni panike :)

Skratka - naredi kar naredim jaz pri BX - ko ?e ugasne? motor - za kratek hip (toliko da malo dol pade avto) prestavi ro?ko proti MIN, pa jo potem vrni nazaj v vozno pozicijo ... verjetno bo ravno prav pritiska "?lo", da se bo potem avto "nezataknil" spredaj ...
OK

LP
Primož

deyo

Sem to naredil danes ko sem prišel iz slučbe. Malo se je spredaj spustila. Bom videl kaj bo jutri zjutraj ?

Sej drugače nima problema z njo, sam me moti tisto ?kripanje (pa ne zgodi se zmeraj) ko jo ugasnem. Ponavadi se pa to zgodi, ko je zraven enih 200 ljudi in potem vsi "bulijo" v avto in eni "pametnjakovi?i" (tisti ki ne vedo da obstajajo Hidravličarji) komentirajo kako mu pada avto dol, da je zjeban, itd.