Dyana pozimi - zimske prigode in nezgode

Začel/a janez, November 03, 2009, 10:31:11 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

janez

Danes zjutraj smo se prebudili v ... sneg. Prvi letos in kar se tiče moje pripravljenosti na zimo absolutno prehitro.

Malo sem pobrskal po netu in ni nič pametnega. Avstrija, nemčija,...zimske gume trenutno niso na voljo. No potem pa sem poskusil srečo še doma. HANKOOK w440 135/70 r15, so malo čudna dimenzija - 70 , pa bo že. Sem jih lepo naročil in jih dobim čez sedem dni. OK, sem rekel. Do takrat pa ketne v prtljažnik. In sem jih izbrskal iz kleti. Ajoj, stare, rjaste pa še cela zmešnjava. Poskusim dat na Tigarco... ma ne gre. Se mi zdi da je že čas po dvajsetih letih ,da kupim nove.
35 eur sem dal za nove in "taman" moja dimenzija.

Bom naredil tule čez čas eno reportažo ,kako namestit ketne na dijano , pa tudi ko dobim nove zimske gume pade en test.

lp Keža

garac

No, to pa komaj čakam, jaz sem ponavadi obupal nad montažo keten, sem imel še une stare od verige z dvema gumi obročema, pravzaprav jih imam še, podedoval od očetove diane. Imam še  ene povsem nove, kupil skupaj z enim spakom, škoda, da nisi prej omenil tukaj janez
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

janez

Ah, sneg me je prehitel. Sem kupil nove od Verige Lesce. Sem poskusil na enem spačku v garaži pa gre lepo gor. Imajo pa, ko namestiš jekleno zajlo na notranji strani. Gumjasti del je samo na zunanji strani na delu verige ki jo zateguješ. Pa še eno tako račno skozi katero potegneš verigo. Zgleda vse skupaj kar dobro in kvalitetno narejeno. Sem si pa rekel, če že kaj kupujem naj bo naše, ... Škoda da Sava kramparce več ne dela, bi še njih kupil. Tak pa se bom moral zadovoljit s Hankook-om. Upam ,da bodo vredu.

janez

Takole, verige sem preiskusil. Vendar ne na moji dijani, ker se mi je zdelo , da je bolje probat na suhem. V garaži imam enga spačka s katerim bijem bitko okol motorja pa ravno lepo štrlijo gume z njega . Glih za probat.

Danes bom samo slike naložil, jutri pa bom malo opisal. Vglavnem zadeva je OK, in zelo lep izdelek. Bravo Verige-Lesce!

Na zadnji sliki se vidi, da je roka malo napoti. Sam je šlo brez problema kasneje gor.

janez

...pa še

sušo

Ja k narisan...
Sm pa zgleda letos zavohal sneg. Namreč včeraj sem prešraufal feltne. Danes se peljem v Grosuplje in lejga zlomka na drugi strani Šmarskega predora bela odeja.
Drgač pa mam zimske tud jest sam 70 visoke - takrat ni blo drugih - in kr nekak delajo. No vrtijo se lepo, v celcu tud znajo ridat, cagar za brzino sicer laže k ps teče sam kaj nej zdej. Ha ha mal v hecu.
No v glavnem pelem se zelo v redu.

Gox

Tak model verig imam tudi jaz za AX-a ... dokler še nisem imel zimskih gum sem jih 3x uporabil ... 2x na ledu in 1x v snegu ...

Sem pa vsako leto naredil "suhi" test montaže doma v garaži ... 5minutk in verige so gor :emot112:

V realnosti in pravih zimskih pogojih pa je vse drugo :-)

Na AC sem obstal na klancu (Razdrto) na odstavnem pasu. Cesta ni bila splužena. Ko sem vesel prišel do prve gume da montiram verigo, sem ugotovil da je cel blatnik zabasan s snegom, tako da veriga ni šla okoli ... sem najprej z Maglite svetilko kopal ven sneg, da sem očistil blatnike :-)

Za eno verigo sem porabil cca 20minut ... seveda sem pozabil rokavice doma na omarci, tako da so mi še prsti pomrznili :-)

Naslednji problem sem imel, ko sem hotel verigo vzet dol, se je zataknila nekje zadaj za kolesom in sem porabil več kot 5minut, da sem jo ven dobil. (v temi na AC)

Drugače so verige super kar se tiče montaže in uporabe ...

LP
Goran

garac

najbolje je imet dve feltni v rezervi z že namontiranimi ketnami s seboj, tiste 3 vijake odšraufaš, zašraufaš in problem je rešen. No ja pa še krokodila ali hidraulic jack.
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

andraž

Pa saj gredo vse te nove verige zelo lahko gor. Jaz jih na kombi nataknem na obe strani v manj kot petih minutah, potem pa jih samo po cca. 200m samo z občutkom zategnem. Pri avtu je enako, sploh pa pri Spačkih in Dianah, ki imajo veliko prostora okoli kolesa.

vinotoc

Dragi moji,
res je montaža teh verig enostavna in hitra.Na kangooju sem jih v 9 letih natikal kar nekajkrat. Največkrat že doma, če je snežilo cel popoldan in še zvečer in sem ponoči moral po mulce v Logatec. Seveda pa nastane problem, če jih natikaš komaj takrat ko obstaneš. To pomeni poln blatnik nametanega in stisnjenega snega in cca. 15-20 cm na cesti, pa še v napoto si nekomu ali jih moraš natakniti, ker te je nekdo zajebal in s slabimi gumami obstal sredi klanca, seveda na ovinku. Je pa res, da se vse reši (če ne prej pa do pomladi) :)
Sedaj pa vprašanje: se da na Picassa sploh dati verige? Občutek imam, da je premalo prostora med gumo in notranjim blatnikom. Ker je Kangoo letos šel od hiše, bo treba zimske podvige delati s Picassojem. Èe kdo vozi ta jajca ( saj je kot jajčk, a ne?) z verigami, mi prosim sporoči.
LP iz zasneženih Rovt, vaš Vinotoč.
Ups: Diana tema, jaz pa o Picassoju. Pa če tam ne vidim verig :)
Veter v laseh in pesek v zobeh
Sem Prlek in se mi ni treba delati Francoza.

pubi2cv

Pust Picassoja, Mehari je bolš za po snegu. Drug teden montiram zimske gume, pol bo pa veselica:BigThumbs:

vinotoc

Ti se kar vozi pozimi. Mene še poleti zebe, tudi če mi je pri srcu toplo.
kakšne gume pa daš za pozimi na meharija? Jaz bi verjetno rabil kramparce. Pa prokleta sol, ki pride med plastiko in ogrodje in se potem kuha celo leto.
LP vinotoč
Veter v laseh in pesek v zobeh
Sem Prlek in se mi ni treba delati Francoza.

sušo

@pubi & vinotoc Vidva meharista bi lohk mela za vzornika Jetija k se je tud pozim vozu z Meharijem in na vprašanje kok te je zeblo vedno odgovarja da valjda nč...
Mal heca, kenede

janez

Pubija ne zebe v Mehariju...ima kabino "ko spejsšatl" ... he,he,he

Lovro

Pa jeti je imel tudi zaprto kabino, ne vem pa kako je bilo z gretjem.
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)