Pranje avtomobila

Začel/a Gox, Marec 26, 2007, 08:00:19 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

CitroX

V glavnem perem z "wapom" v ročni avtopralnici, vendar to ni najboljša varjanta. Avto je treba vsake toliko zdrgnit. Tudi stekla se ne očistijo dobro, tako da jih pred pranjem Našpricam s stelexom in je zadeva neprimerno boljša.

Za kolesa uporabljam Andrejevo iter?par varjanto Wheel bright, ki je ugodna in res u?inkovita -  s tem ne čistim vsaki?.

Tudi za mučice se najde tam nek odstranjevalec, ki je u?inkovit, samo ga ne sme? predolgo pustiti na barvi, ker zna malo barvo Našenjat.

Tesnila vsake toliko Našpricam s silikonskim sprejem, sem tudi plastike in res dobro zgleda, samo se tudi hitro izgubi. ?e Našprica? silikonski sprej po steklu, potem kapljice odlično drsijo po šipi... Za plastike sem uporabil kremo za ?evlje nazadnje in se je dobro odnesla. Enako za gume, ?e umazanija se manj prime.
- Ni težko biti svetovni prvak, èe živiš v svojem svetu. -

Gox

To pa je moj avto na sve?e očiščen pred velikim srečanjem ...

Opran s Sonaxovim ?amponom, šipe obrisane z Aiax Windows, gume namazane z glicerinom (ta čistim iz lekarne), na hitro spoliran z Sonaxovo polirno pasto Extreme Polish-Wax. (pasta se zelo lepo in hitro odstrani z najmanjčim naporom)

LP
Goran

hadei

Mene pa zanima, ?e slju?ajno kdo ve kako se odstranjujejo pti?ji kakeci?
namreč, včasih se zgodi, da je avto ?rtev nuje pti?a...
[SIGPIC][/SIGPIC]

Xandrej

čimprej dol z laka drekece od ptiščev. Imajo zelo močno kislino v iztrebkih. Najbolj lastovke.

Interceptor

Citat od: hadei;9152Mene pa zanima, ?e slju?ajno kdo ve kako se odstranjujejo pti?ji kakeci?

A za srajco pa ne boš upraču?

CitroX

Citat od: hadei;9152Mene pa zanima, ?e slju?ajno kdo ve kako se odstranjujejo pti?ji kakeci?

Preden odidež vstran od avta vse kar miga po zraku :bombs:

Ob nesre?i pa čimprej odstraniti to sranje. ?e se zasu?i, obvezno odmočit - zmoči papirnati robec in ga pritisni na zmazek ter pusti par minut. Nato gre brez težav izprati. Ne zadeve na silo drgnit, ker se preveč prilepi, ampak nujno odmočit.
- Ni težko biti svetovni prvak, èe živiš v svojem svetu. -

Citroenovc

No pa ?e moja metoda:
- šlauf in temeljito pre?pricanje avta
- potem pa 3 različne gobe - ena za stekla, ena za pleharijo do bošnih letvic in zadnja za spodnji del avta - no z njimi lepo počasi od vrha proti dnu avta zbri?em umazanijo (obenem ves čas s šlaufom spiram in močim)
- spet dolgotrajno spiranje s žalufom
- brisanje z 2 razli?nima jelenovima ko?ama (ena za stekla in zg del avta, druga za spodnji del)
- seveda pa obvezno ?e - ne?en curek vode in stara goba - nakar lepo operem ?e pri odprtih vratih vse dosegljive točke pleha ...

?ampon uporabljam zgolj obačasno - predvsem takrat, kadar imam namen polirati avto ....

Bom pa zdaj primoran nabavit nek sprey/čistilo za lita platišča, ker so obstoje?a platišča na mojem avtu zajebana za čiščenje da popenič ...
OK

LP
Primož

garac

@citroenovc, a si nabavil lita platišča?
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

Citroenovc

Nope - dobil sem jih v paketu z avtom ;)

Začasno je BiXi garažiran in čaka da se popedena par zadev - ravno danes sem ga imel na "tedenskem laufanju" - ko ga pripeljem na plano in se vozim malo gor pa dol po VG pa premigam hidravliko, ipd ... počakam da se vsaj nekajkrat ventilator motorja za?ene - potem pa nazaj na varno .... pa upam da bo tekom poletja dovolj volje (predvsem pa časa), da:
- se sanira na plehariji, kar je treba (dokler se ?e da v kali zatret; da ne bom čez kako leto do dve flikal),
- da se naredi malo večji servis motorja - 210k km in potrebno je menjat jermenje, vodno pumpo, teflone, pripadajoče semeringe, termostat, sve?o hladilno, ipd ... in pa ?e kaka malenkost se najde ...
- ne bi imel nič proti menjavi kovinskih lajtung za bencin (one ko gredo od tanka proti ma?ini) - na u? mi delujejo zelo "boge"
- zagotovo ?e kaj, kar se bo pokazalo - ker je to navsezadnje le Citroen - ki zna presene?at ;)

Predvsem je pa zadnje čase največja znanost najt mojstra, ki zna in je pripravljen tudi narest malo večji poseg na BX (mislim kar se mehanike tiče) ... vsi se nekaj izmikajo v Našem koncu .... v stilu - kaj boš ta stara jajaca rihtal :S
bo treba ze?t malo bolj globalno po Sloveniji povpračevat ...
OK

LP
Primož

garac

citroenovc, une lajtnge sem nadomestil z bakrenimi, ker so bile ?e zelo krhke.
Kar se mojstrov tiče se tudi strinjam, sicer mi toro naredi vse in to zelo dobro, ampak mojstru, ki je rihtal motor se serem u posao. Na koncu se mu zdi slab?e delovanje, kot pred posegom nekaj normalnega in kaj ?e?, kot si rekel, avto je ?e star je ?e izjavil.

kolkor te rezumem imaš zdaj ob BX ?e en avto?
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

Citroenovc

Ja pri meni zgledajo na u? tako boge, da raje ne probam "trdnosti" s kakim kovinskim predmetom ... saj lahko da je samo površinska rja - samo takole na u? nisem preveč prepričan ....
bakrene pravi? ... to so ala za centralno? oz se jih kupi na metre, jelda ...
Ja Toro vidim, da je res vse bolj "the one (and only)" maher, ki obvlada tele starej?e Hidravličarje ....
mogoče se bom pa jaz tudi probal kaj v tej smeri dogovorit ....
Kaj si pa delal na dizela?u?

Jeste - trenutno imam drugo prevozno sredstvo ... - jaz sem itak zašel razmi?ljat o Xant2 - tam '99-'00, ki bi postala moj main avto, BX pa lepo počasi v nadzorovano staranje ... no potem je pa prišla menjava na vi?jem Domačem nivoju - ko je oče nabavil 110KM HDi Pabla - pa mi je prepustil (free of charge - zato sem potem se tudi odločil za ponudbo) v uporabo svoj dosedanji avto .... ker pa ni Citroen - pa ne bom reklamiral dalje ... Je pa vsaj (zelo) velik francoz ;) :)

?e sem po?ten - komaj čakam, da zrihtam BiXija - ker preveč pogrežam hidravliko .... saj da ne bo pomote - BiXi je popolnoma vozen - samo mislim da je zdaj skrajni čas za malo bolj temeljit servisno-pleharski poseg, ?e šelim izrealizirati svojo željo, da ga staram in obdržim čimdlje ....
OK

LP
Primož

Xandrej

No zdaj ?e re?i, da se s safranom slab?e Pelješ ko s tvojim bx-om...???

Citroenovc

čakaj - slab?e ... vse je relativno ....

Z vidika po?utja za volanom - ja se - ker mi sedež manj odgovarja (manj podpore stegen oz kolen, ker je sprednji del sedeža ničji oz krajši). kaj bi dal, da bi se mu višina tako nastavljala kot BXu - ko se spreminja naklon sedalnega dela ... sicer se s km navadi? - samo potem se pa v BX vsedem (pa makar samo za 5min) - pa je takoj vse Domače :) - in potem se pri Safu spet navajam kak dan, dva ...

Z vidika plavanja na cesti - enako - sploh ker moram zamenjat zadnje amortizerje + neke gumice na vrhu (ki imajo zlatarsko ceno) - kar me po najbolj solidarnostni tarifi osu?i za 350Eur (naj ?e kdo re?e, da je hidravlika draga za vzdrževanje) ... medtem ko ima BX hidravliko u praktično perfektnem stanju ....

Z vidika npr progresivnega volana ali pa same lege na cesti pri večjih hitrostih - itak da je Saf le 500+ kg težji ... in da masa naredi svoje ...
Ali pa delovanja klime in vzdrževanja mikroklime v avtu - Safova klima je pojem (čeprav se ?e vedno skregam tu in tam z njenimi "auto" nastavitvami) -- zdaj jo ?e oče pogreža - siva Xsara Pablo je prava savna v primerjavi s ?rnim Safom. Saf je v 1min ohlajen - Pablo se ohlaja vsaj 5min, pa ?e potem je zelo odvisno a se Pelješ proti soncu, je sonce na boku, ali sveti od zadaj ....

Skratka - vse je relativno .... ?e vedno pa bolje voziti poznan avto kot se spustiti v nakup popolne rabljene neznanke ....
OK

LP
Primož

Xandrej

Kolko pa ima kilometrov va?? Naš ima trenutno 185 000 jurjev pa smo zamenjali le zadnji lonec (22 000 SIT) pa ventilator kabine (45 000) pa čisto nič drugega. Za veliki servis smo plačali na original renaultu 57 000 SIT ostalo pa va?ki mehanik od kar ga imamo le olje pa filter. Meni je edio ?voh ko vozim teh 136 konji?ov za mojega fadra pa je čisto dovolj.

Citroenovc

Moj ma sedaj 217k km - sem pa 14dni nazaj lepo počasi prebrskal vse račune od fotra ... da sem si ustvaril malo vtis ...

Skratka - poleg rednih servisev je imel v tem času menjano ?e:
- 2 x komplet jermenje (logi?no) - po 2. menjavi je naknadno cca 10k km nazaj zaribal ?ponar jermena od klime - k sre?i v prostem teku in ne med vožnjo - ne vem zakaj ni bil zamenjan pri menjavi jermenov ... 1 ?ponar stane 150Eur - dobi se le original ...
- noter je ?e 3. katalizator
- izpu?ni sistem - gor je ?e 3. set loncev - s tem da sem v ?etrtek dal zamenjat cev med katalizatorjem in prvim loncem ....
- original prednji diski so bili fertig pri 180k km
- original zadnje sem zamenjal jaz 1k km nazaj
- ventilator kabine - se je zlomil/stopil nek kontakt - ampak se je to porihtalo na obstoje?em ventilatorju
- cca 7 let nazaj je imel avto zamenjan kondenzator od klime spredaj - original je bil po?rt od soli ali kaj jaz vem
- vsake kvarte za?ne ?tekat motorček lopute za kročenje zraka v kabini - načeloma je treba razstavit komplet armaturo - mi smo malo poimprovizirali pa se da zdaj eno cev za zračenje odstranit in ga lahko dose?e? ...
- menjane ima spredaj neke stabilizatorje ipd ...
- menjan je ?e bil kolesni ležaj zadaj

Skratka - vse to so zNašilni dodatni posegi na redne servise pri Saf ser1.

Obenem me čaka ?e menjava zadnjih amortizerjev + nekih gumic na vrhu - to je rak rana vseh večjih Renaultov. Amortizerji so olje ?e spustili ... gumica je pa  razpadla pa zdaj "tol?e" pri vožnji po slabih cestah ...  

In pa vsi poznavalci Safa me opozarjajo, da je ?udež, da bi imel 13,5 let star Saf lahko ?e brezhibno pe?ko gretja ... da naj bom malo pozoren - da zagotovo v resnici ?e po malem pušča ... morda sicer ne vidno - ampak pušča ....
Za menjavo - juhuhu - 9h je normirano delo - treba je komplet armaturko razdret in iz avta vzet grelno/hladilni modul - odklopit klimo, ipd ... prava "veselica" :(
OK

LP
Primož