Automatic gear fault

Začel/a lugr78, Avgust 28, 2009, 11:34:46 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

urca

Pozdravljeni,sem opazil da se tukaj nekateri, kar dobro spoznate na avtomatske menjalnike,namreč jaz imam tudi kar velik problem iz tem.
Imam pa AISIN tip;AM6 6-stopenjski tiptronic menjalnik,ki mi pa ob navoru ven meče iz prestav,samo iz 2 in 4 pa ne,ima pa okoli 150.000 prevoženih.Nobenmu se tudi sanja ne ,vsi pravijo samo da naj kar druzga dobim.Zdaj bi pa rad vaše mnenje o tem,kaj vi mislite a je še kašna druga varianta,namreč drugega je težko dobit pa še cenovno je zelo drag,kar je pa največji problem trenutno pri meni...bom zelo vesel vsakršne koli nasveta in pomoči.

Lp

Uroš

zxar II

Živjo, rad bi videl problem v živo.
Èe si v LJ jutri popoldan se lahko dobiva.
Pošlji mi tvoj kontakt.
LP, Blaž.

miklavz

Podobni problemi; ko sem avto kupil se mi to čudno obnašanje - aut. g. fault - ni pojavljalo sedaj pa, po 10 kkm pa moram, ko ga prvič "zalaufam" kar ene parkrat ugasniti pa spet prižgati. Avto je C5 2.0 automatik, bencinar. Na servisu menjalnikov (Marolt) so mi dejali, da je treba ventila zamenjati, cca 500€. Kaj menite o temu? Mislim na veno in diagnozo. Menda sploh ni treba preveriti na testerju, da je to standardna napaka.
Torej, izkušnje - ali se je komu že popravila ta napaka samo z menjanjem olja ali čiščenjem sita?
Sicer dela manjalnik odlično, ko se enkrat segreje.
LP, M

garac

Malce se z Lugorm pogovori.
Ker sem najbrž že slišal za tvoj C5 uvoz iz Berlina ali kako že in predelava na plin?
Na zs imaš njegovo cifro.
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

zxar II

Simptomi res delujejo kot da je težava v ventilu(1kos) za regulacijo tlaka, priklop na diagnostiko pa nikoli ne škodi.
Glede cene težko komentiram, odvisno kaj je všteto.
Načeloma če gre vse OK in se samo zamenja ta ventil je posla za cca 4 ure (skupaj z 2-3x-no menjavo olja in kalibracijo novih parametrov).
Èe pa se lotiš še čiščenja ventilov (odvisno od kontaminacije, če je hudo jaz to delam z ultrazvokom) se pa stvar seveda drastično podaljša.
Prav zato je najprej potreben pregled ali se vse skupaj sploh splača, ali mogoče raje investiraš v komplet nov blok ventilov.

miklavz

Tako je, prepeljan iz Berlina, cena dokaj OK, izredno ohranjen; potem pa putešestvije okoli naših birokratov - odmera DMVj,a avta ni bilo v sistemu etc; to urejeno, harač plačan. Predelan na plin, zelo ugodno - potem pa spet birokracija, ježešna. Kakor je postalo hladno mi je začel "štrajkati" menjalnik - sam od sebe se umiri, ko se avto segreje, je pa pred tem zelo neprijetno, ko se moraš ustavljat pa ugašat in ponovno prižigat. Pred kakšnim tednom pa še "antipollution fault"; sicer brez posledic pa vendar je nerodno gledat tisti lučki na instrument tabli.
V četrtek grem k Tonetu da ga priklopi, potem bomo pa vidli, kaj bo.
Garač, hvala za cifro.
PS: Moja Xantia pa še vedno vozi, 350 kkm, hči jo ima, na plin, nobenih problemov. Tako naj tudi ostane.
LP, M

tomaz555

Antipolution je zaradi plina, najboljše, da se navadiš. Je težko, toda najboljše. Da se ga rešiti, vendar...

miklavz

Ja, možno je, da je zaradi plina; moti me le to, da so se simptomi - lučka - pojavili šele po prevoženih 5000 km na plin. Pred tem tega ni bilo. Je pa vgrajena naprava STAG4, ki ima direktni link na avtomobilski ECU. Torej se naj ne bi dogajale razne napake.
Bom videl jutri, kaj bo diagnostika pokazala.
Trenutno me bolj muči menjalnik; nekje v glavi pa se mi poraja misel, da sta mogoče obe napaki povezani in sta električne narave, morda celo iz istega izvora.
Pri C5 sem bolj bos, niti garaže nimam, da bi lahko avto pogrel ter v miru in na toplem pregledal vse konektorje - če bi sploh vedel, kje se nahajajo.
LP, M

miklavz

Torej, antipollution trajno izzvenel - ni bilo zaradi plina ampak - vsaj po moje - zaradi vode, ki mi je pljusknila po blatniku/koloteku.
Za menjalnik pa sem danes zamenjal EMV, pa nič, menda, ni boljše. Bomo videli jutri zjutraj. Sicer pa celi sklop ventilov, drugega ne ostane.
Malo pa grenkega priokusa; bilo bi lepo, če bi tile menjalniki dejansko (tu mislim na avtomatske) delali malo dlje časa. Udobje je neverjetno, hitro se navadiš.
A potem imaš v glavi le misel - a je bolje dati za popravilo 1000 € ali parkrat ugasniti/prižgati avto in se voziti naprej.
Sam ne vem.
Je pa lepo se voziti v avtu, kjer ne gori na armaturki ničesar razen lučk za luči...

zlikovski

Filer na menjalmiku si probal ščistit, lahko je že malo zamašen, in negre zadosti pritiska skoz, ko se malo olje segreje pa lažje steče skoz, moje mnenje. tak primer je imel moj stric na oplu, in ni popravil, pa mu je šel menjalnik, če bi ščistil, bi se še dane vozil z nim.

miklavz

Jah; včeraj, ko je bil menjan ventil je bilo menjano tudi olje; z njim nič nenavadnega, nobene svinjarije, nobene prisotnosti opilkov ali česa podobnega. Naslednja faza je najverjetneje menjava ali obnova ventilskega bloka. Zxsar sumi na glavni, mehanski ventil ter preveliko toleranco v njem. Je pa vsekakor zelo podobna napaka kot pri Lugru. Bomo videli.

damc

tudi jaz imam težave z menjalnikom. automatic 2.0 HDI, 100kw, 6 brzinc.. Avto ima prevoženih 165 000km, zelo lepo ohranjen, ampak za kilometre ne bi dal roke v toplo vodo.

Pri meni edino težave se pojavljajo ko je avto segret! Takrat avto pri speljevanju in pospeševanju cukne iz 2500 nekje na 4000 obratov. kot da sam doda gas in občutek v avtu je grozen, cukne, obrate navije in grdo prestavi pač. Èe speljem zelo zmerno (počasi) cukanja ni. Cukanja tudi dosti majn na "sport" načinu vožnje, morda ga celo ni, moram še enkrat preveriti.
To počne že zadnjih 15 000km. Tokrat pa se je zgodilo da mi je napako izpisal na displayu (pač kot gear foult...) in so se vse lučke od brzin prižgale in vožnja v 2 brzini (morda 3). Avto ugasnem in prižgem, vse enako. Potem izklopim akumulator in priklopim in zopet avto gre normalno naprej. Cuka še lahko vedno, ampak vozen v vseh brzinah kot zadnjih 15 000km. In tako zopet dela že 2000 km.
Se pravi vožnja z njim je mogoča, ampak oteženo je speljevanje in pospeševanje tja do 4 brzine ko je avto topel. Enostavno ko bi moral prestaviti cukne na 4000 obratov in potem prestavi. Dokler ne prevozim nekje 30 km dela zelo lepo menjalnik!

Danes je avto na citroen servisu. Javim kaj bo. Èe ima kdo kakšne izkušnje, nasvet, je pripravljen kakorkoli pomagati, najlepše hvala.

klical marolta za hec in pravi obnova 6 stopenjskega menjalnika preko 2000 evrov. Upam da je kakašna majnša napaka.

LP! D

dvorjan

Ljudje bozji ... Jaz vas vcasih res tezko razumem. Menjalnik zacne cukati in ti cakas 15.000 km, da razmere postanejo neznosne in sele potem gres k mehaniku?!

Pa kateri del ti tu ni jasen? Mislis, da se bo zadeva kar sama od sebe popravila in izginila. Nic cudnega, da se ljudje razburjajo nad prodajo "jajc", ce pa njihovi lastniki ne znajo poskrbeti niti za osnovno vzdrzevanje. Ne bi rekel, ce bi imel 25 let staro Lado Nivo za se pripeljat par km na dan, da jo obravnavas kot zadnje kolo, ampak C5 ...

Eh, ja, skoda nadaljnjih besed.
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

damc

Dvorjan ne se razburjati. Èe lahko pomagaš kako pomagaj. Vsekakor pa ne rabiš zgubljati nadaljnih besed če ti ni.
Èe sem kriv sem kriv. Sam bom tudi prenesel breme tega. Cilj pa je sedaj rešiti stvar.

Avto je že bil na servisu enkrat in so samo olje v mejalniku pogledli in se furali in nič, računalnik pa ni javil nobene napake... Težave same po sebi so takrat bile za odtenek znosneje. Včasih je cuknil, kratke fure, so se delale, avto pa ne cuka takrat, ker ni topel i ni toliko motilo.... V teh zadnjih cca. 10 000km razmere niso nič slabše kot so bile, razen tega pripetljaja opisanega.

Kakorkoli danes je avto bil na citroen servisu. Javilo mu je začasno napako prestavnega razmerja P0780. Na novo naložili program, olje ok- kot pravi mehanik. Napak več ne javlja..
Ko avto ogrejem vse enako kot prej.....
Mislim da mi na tem servisu ne bodo znali pomagati. Morda lahko svetujete, kam na diagnostiko če je ta električne narave. Neakko bi se lotil stvari od majn dragih naprej....

Evo nekaj očitkov iz testa danes. Mislim da nepomembnih, ampak vseeno.
vklopljeno prestavno razmerje: 3
temperatura olja v menjalniku: 88 C
vhodna hitrost menjalnika: 1280 vrt/min
izhodna hitrost samodejnega menjalnika: 823 vrt/min
režim delovanja motorja: 1716 vrt/min
navor motorja: 140 Nm
položaj pedala plina: 35%
omejitev navora zukzanega s strani menjalnika: 144 Nm

LP!

D

miklavz

Torej, danes sem kar nekaj prevozil; čudežno - čeprav sem kar prepričan, da ne dokončno - so neke težave z menjalnikom izginile. OK, malo je topleje a vendar - lepše prestavlja, ni šel v zasilni režim. Vem, da me prej ali slej čaka menjava kompletnega sklopa ventilov - a zaenkrat stvar deluje.
Morda res stopiti v zvezo z ZXsar-jem; je stručko, ve, kaj počne. Na ta način ne želim delati reklame ali - ne daj bože - neke druge dajati v nič a vendar - Marolt motors so verjetno dobri a - no ja, dragi.
Res pa je tudi, da nihče ne more vnaprej zajamčiti, da bo stvar po posegu brezhibno delovala.
Mnogo sreče.
Pa čim manj stroškov.
Mene verjetno še čakajo; če ne sedaj pa v najbljižji prihodnosti.
Je pa tudi še tako: C% je limuzina višjega razreda. Èe jo kupiš za malo denarja, rabljeno, še ne pomeni, da so deli in posegi kaj cenejši. Pač grizeš v to torto.
Avtomatski menjalnik je prav tako, vsaj pri nas, luksuz višjega razreda. Vzdževanje le-tega pač stane kolikor stane, bil avto nova ali star. Za ta denar dobiš udobno vožnjo - ter kakšen liter porabe več na 100km. To mora vsakdo vedeti, preden se odloči za tak avto.
Užitek v vožnji - kot je bila reklamirana ali pa zamišljena v tovarni - je le z popolnoma brezhibnim avtom.
To je pač tisto, kar je vsak od nas kupil.
Èe avto ne vzdržujemo imamo Golfa - potem se pa pritožujemo.
Lep večer vsem še naprej,
Miklavž:funny34d: