Citroen C5 HDI ali Xsara HDI (oba 2002)?

Začel/a tejula, April 15, 2009, 05:11:24 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

tejula

Zdravo vsem!
Moj prvi post. Upam, da ne podvajam kake teme.

Kot pove naslov - za kateri avto naj se odločim?
Xsara mi je zelo všeč, a se mi zdi, da je malce premala zame. Sem namreč visok cca 193cm.
Vzel bi rabljenega, letnik ~2002, z nekje do 130000km. Motor HDI, 110KM.

Predlogi?
Kako ste zadovoljni z svojimi C5-kami, oziroma Xsarami? Pomagajte se mi odločiti.

garac

@tejula, najprej dobrodošel na forumu

...odvisno, kaj si želiš. Xsara je zanesljiv avto s poceni vzdrževanjem, ki pa je pač "samo" zelo soliden avto. C5 je hidravličar, se pravi udoben, prostoren (kar je pri tvoji velikosti +) težko pa ga boš dobil z le 130tkm, vzdrževanje je dražje, tudi zahteva nekaj več strokovnosti, xsaro pa recimo lahko skoraj vsak kovač popravi.
Osebno bi seveda raje vzel C5.
 Verjamem, da so s svojimi avti zadovoljni tako vozniki C5, kot vozniki Xsar, seveda pa se najdejo ljudje, ki bodo jadikovali nad svojim avtom.

Si že kdaj imel francosko vozilo?
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

delija9

Pozdravljen tejula! sam sem bil v isti dilemi kot ti in sem si "privoščil" testno vožnjo obeh modelov. Ampak ko sem enkrat sedel v hidravličarja, sem takoj vedel da je to zame :) C5 2.0 hdi; 110KM se ne sliši veliko, vendar je dovolj za udobno križarjenje :)

veliko sreče pri iskanju!

Lp

Lamy

Pozdravljen,

Imel sem Xsaro, sicer bencinca 1.6, sedaj imam C5. Sem pa par centimetrov manjši od tebe.

Kaj se tiče tvoje višine ne boš imel problemov pri nobenem avtu, vsaj jas jih nisem imel. Èe si želiš večji avto, več prostora vzameš C5, če rabiš samo za prevoz iz točke A do B ti je Xsara čisto dovolj.

Je pa tak, da pri rabljenem avtu nikoli ne veš kaj kupuješ, razen če poznaš lastnika. Ko sem kupil Xsaro lastnika nisem poznal, avto je še šol pol leta, pol pa so se začele z njim same težave in stroški, ki niso bili tako mali, pa ne bom vseh našteval. Kar se tiče udobja v Xsari moram povedat, da je vredu, sedeži so mehki, kot pri večini Citroenov z samo vožnjo in lego vozila na cesti sem bil zadovoljen. A ker smo imeli pri hiši tudi hidravliko XM, ni bilo primerjave v vožnji.

Zato sem se tudi odločil za nakup C5, hidravlika, udobje v vožnji in vse ostalo kar spada zraven. Je pa res, da sem C5 poznal od prvega dne, ko jo je kupil prejšni lastnik.

Za enkrat z njim nisem imel ne vem kakih stroškov, žarnica, pa ena cin špula, me pa čaka v kratkem servis.

Sicer je pa odločitev tvoja, kaj želiš imet :BigThumbs:
[SIGPIC][/SIGPIC]

Citroenovc

Xsaro poznam tako, občasno - tu in tam se s kako peljem ali pa kako peljem.

S C5 sem naklofal 18k km v še ne 11 mesecih.

Med avtoma ni primerjave. Xsara je po velikosti na ravni BXa, kar pa pomeni, da je zaradi več varnostnih konstrukcijskih elementov v bistvu noter bolj utesnjena. Sploh zadnji letniki z bolj "športnimi" sedeži (mislim da so bili to pri Exclusivkah) so mi vedno delovali malo "ozko" za mojo rit. Saj sedi se OK, samo na trenutke imaš občutek, da te nekaj žuli ...

Pri C5 tega seveda ni. Avto je konkretno večji v vseh dimenzijah. Posebej izstopa višina. So pa seveda obratovalni stroški višji - avto je težji, več "pije", servis tudi vzame nekaj več.

2002 in realnih 130k km bo pa kar težka - no, če ga dobiš od SLO lastnika, ki naredi tam 20k km na leto - se izide.  Sicer pa zakaj ravno 130k km? Potem to pomeni, da te pri 160k km čaka veliki servis z jermeni. Ali bi to itak preventivno zamenjal?
OK

LP
Primož

Lamy

Na avto netu maš par komadov C5 po tvoji želji

linkov ti ne morem poslat, ker ne delajo iz foruma, malo poglej ena je letnik 2002 100 000, samo cena je malo visoka
[SIGPIC][/SIGPIC]

tejula

Zdravo!

Hvala za konstruktivne odgovore.

Ne, francoza še nisem vozil. Do sedaj sem imel Fiat Bravota 1.6 16V. Solidna mašina, mogoče malo visoka poraba (cca 8L, pa nisem agresiven voznik). Zelo udobna vožnja.
Je pa tako, da se mi zdi, da ima Bravo več prostora za voznika. Zadnjič sem šel testirat eno Xsaro, pa sem se počutil malce utesnjeno. Volan sem imel kar precej pri nogah, četudi sem dal sedež do konca. No, to se da še malce nastaviti, ampak vseeno. Rad imam občutek varnosti, ter da udobno sedim.

Xsara, katero sem šel gledat:
l.02, 138000km, 1 lastnik ga je oddal staro za novo, potrjena knjižica, exclusive oprema, 90KM.
Skratka super avtek je zgledal, pa tudi verjamem, da so realni kilometri. Vozil ga je pa en 57 letni gospod, ki je sedaj vzel novi C5. Cena je okoli 3600E. Je to ugodna cena? Avto ima par praskic na vratih (kamenčki), ter na zadnjem odbijaču je odrsano od parkiranja. Je pa bila ta Xsara tudi butnjena z leve strani (vdrta vrata), vendar nič hujšega. Èe bi se odločil za ta avto, bi ga seveda prej peljal na tehnični, pa optiko bi naredil..
Kaj pravite, je ponudba ugodna?

Imam pa še možnost vzeti C5 2002 letnik 122000km, od drugega lastnika. Avto je tudi dobro ohranjen in ima knjižico. Je precej večji od Xsare, pa tudi bolj udoben. Je pa 5000€.

Aja še to vprašanje - Xsara, ki jo gledam, je 90KM izvedba. Ali je res to, da ima 110KM (intercooler) izvedba opremo od VTS? Keramične bremze?
Èimveč informacij prosim!

Pa še to - C5 ima hidravlično vzmetenje, ne? To je kar strošek, če se pokvari?
Kako je sploh s hidravliko?

Zadnje vprašanje :)
Ali je motor HDi 2.0 110KM isti za Xsaro in C5 (2002)?

Citroenovc

Kar se tiče hidravlike.

V zadnjih 10 letih sem sam vozil BXa 8 let (po števcu od 77 do 206k km) in zdaj C5 1 leto. Moja je 2 leti nazaj kupila Xantio2 in je dosedaj prevozila cca 48k km (od cca 93k do 141k).

Izkušnje s hidravliko pri teh treh modelih:
- BX: v 8 letih 1x menjal LHM (se pravi 4 x par Eur/l) in 2x dofilal bunke (se pravi okrog bivših 10kSIT vsakič). No, takoj na začetku sem na račun ene kompenzacije dobil še en amortizer spredaj nov (čeprav bi bilo bolje menjati oba; se strinjam). Kasneje se je itak pokazalo, da zelo verjetno tudi tega ne bi rabil menjat.
Pri klasičnem vzmetenju bi med 77 in 206k km moral po pravilu v resnici zamenjati amortizerje vsaj 1x (raje 2x) - kar bi naneslo mnogo več denarja!

- Xantia2: zaenkrat še ni bilo stroškov na račun vzmetenja. Avto je star 9 let!

- C5 - ker je bil avto kupljen nov - se bom prepustil Citroënovi garanciji, da je prvih 200k km vzmetenje BP :-)

- kontra izkušnja: Renault Safrane - pri hiši je bil 10 let - zadnji amortizerji so bili hin. Novi so bili okrog 100Eur/kos, če se še prav spomnim; NUJNO je bilo obenem zamenjat še neke gumi elemente (spet okrog 70-80Eur/kom). Spredaj so razpadli neki ležaji ki držijo vpete amortizerje (strošek spet okrog 50-60/par). K sreči vsaj nisem rabil menjat fedrov.
Teh gumi elementov in ležajev hidravličarji sploh nimajo (vsaj ne v taki obliki :-) )! Èesar ni, se ne kvari ;-)
OK, Safrane je primerljiv z XM - ampak za XM vzdrževanje ni dosti dražje kot sem ga navedel pri BX.

Težko komentiram ponudbo za Xsaro - ker ne spremljam cen. Ampak zdi se mi "poštena". Sploh če je res avto res OK (sicer pa lahko on-lin preveriš lastništva, ipd) ...

Keramične zavore? Kdo ti je pa to prodajal?
110KM ima boljši motor, oprema pa je bolj odvisna od paketa Exclusive vs SX. Pri kasnejših letnikih Xsar so bile Exclusivke res precej podobne VTSkam (to so oni "športni" sedeži, ki jih omenjam, ipd ...
OK

LP
Primož

tejula

Kar se tiče zavor - nihče mi ni prodajal te zgodbe :) Nisem tako naiven. Samo nekje sem prebral, pa sem rekel, da preverim, če je res. Zavore so mi pač pomembne.
Ima Xsara/C5 dobre zavore?

Torej, kakšen je pa okviren strošek menjave vzmetenja pri C5?
Ker bojim se, da bi moral popravljati in zmetati ful keša (kdo se pa ne?).

Sem preveril na Citroen servisu in pravijo, da so stroški vzdrževanja precej podobni za Xsaro in C5. Torej še en plus za C5.

Ne vem, sem v precepu.

Dejte mi naštet še kakšne dobre/slabe lastnosti za ta dva avtomobila?

Sta motorja Hdi 110KM enaka v Xsari in C5?
Kolikšna je povprečna poraba tega motorja? Pri C5 je verjetno malce več, ker ima več kilogramov ne?

Help! :)

Aja, še to - kako preverim ali je vzemetenje uredu ali je že načeto? (danes grem namreč gledat en C5).

Citroenovc

Iz glave za Xsaro sucer res ne vem toliko kot o kakem hidravličarju - tako da predpostavljam - razlika bil lahko recimo bila med 90KM in 110KM Xsarco v diski+bobni vs 4xdiski (recimo pri XP 1.6 HDi je že tako).
Keramika pa res ne ...

Citroëni imajo v testih vedno zelo pohvaljene zavore ... JA, zavore SO dobre. Sploh pri hidravličarjih.

Kaj smatraš za menjavo vzmetenja pri C5?
Amortizerji grejo redko. ZELO REDKO. Kot rečeno - pri klasičnih amortizerjih je realna življenska doba kakih 80-100k km. Pri hidravličarjih se pa po potrebi refila/menja bunke. No, pri C5 se jih menja, ker niso "refilabilne". Èe sem pošten - ne vem na pamet cene - ampak mislim, da sem zasledil, da je na nivoju klasičnih, "zelenih" - se pravi okrog 35Eur/kos. Ampak če ima avto realnih 130k km (al koliko si že rekel) - se tudi še ni za bat. Dejansko je to doterano.
Kakor sem prebiral forume lani - je pri starejših C5 finančno še največji problem neka cevka spredaj, ki pri starejših letnikih rada "prepari" in je dokaj draga. In vsaj lani je bila še kar j..ba s kakimi improvizacijami ...

Mislim da sta 110KM motorja res precej podobna. Ne bom pa trdil. Kar se tega tiče - so tu kaki drugi forumaši bolj podkovani. Poraba? Bbb, meni novejši 16V 100kW pije (realno naračunano in v 18k km) 6,8l mešane vožnje. Po BC pa cca pol litra manj.

Kako preveriš vzmetenje? Vžgeš avto, malo guncaš in gledaš a se kaj zatika al se mehko gunca; spustiš na tla pa dvigneš na MAX višino in poslušaš če kaj "poklja" oz bolj pomembno - če se kaj "zatika" ali se dviga/spušča lepo ...
OK

LP
Primož

tejula

Hvala za info.
Zdejle se odpravim enga C5 pogledat, upam, da bo kul. Se nadejam.
Bom pozoren na vzmetenje. Pa zapeljal se bom kak krog z njim, da vidim, če vse štima.
Kje se najbolj opazi obraba avtomobila (zaradi veliko prevoženih km)? Pedale in volanski obroč se da zamenjati. Kaj bi lahko izdalo, da kilometri niso realni? Lahko na servisu preverijo, če je bil kakšen poseg v računalnik? Ker nočem se zaje***ti in kupiti dizla z 250000 km namesto z 130000 :)
Saj ne, da dizli ne zdržijo po 300000 ali še več km, ampak če ga človek pazi in lepo ravna z njim. Vemo pa, da nekateri ljudje nimajo posluha za motor. Dizli so pa še bolj občutljivi.

Citroenovc

Hjam ... veš kaj - tu je pa zdaj kriza malo - recimo tile novodobni Citroëni so prav že znani po nekvaliteti usnja na volanu ... Fotru se na Xsari pri cca 50k km (al nekaj takega) že prav nemarno svaljka. Meni se pri šele 18k km tudi že na levi strani nemarno zlizal ...

Tak da kaj pa vem. NAjvečji garant je (žal), da avto poznaš od preje. JE pa tak - sem se zdaj spomnil - C5 naj bi se kupovalo šele od 2003 dalje - ker so 2001 in 2002 imeli še neke "otroške" bolezni. Saj večina jih ima to do danes odpravljeno. Samo nikoli ne veš.

Kaj je sodilo med te "hibe"? Neko pokanje zadaj pri premi. PA so potem nekaj vpoklicali avte in porihtali. Pa ko je C5 na sveže ven prišel se spomnim, da so bili neki problemi z 110KM HDi (tesmilo glave al nekaj takega). No take stvari boš lažje našel na tem forumu, če boš malo pobrskal stare teme. PA prvi so nekaj "poplesovali" gor/dol med tem, ko so bili parkirani, če si pustil zavita prednja kolesa .. al tako nekako ...

Aja, pri Xsari sem pa večkrat opazil nekaj, kar mene zelo moti - namreč - večkrat vidim "glisirajoče" Xsare. Običajno je takrat v njej ali 4 odrasli ali pa vidno nafilan prtljažnik. Tega pri C5 pač ne boš opazil :-)
OK

LP
Primož

CitroX

Vozim xsaro 1,8 16V 112KM. Prevoženih ima 177 tisoč in prve amortizerje in prva diske. Verjetno jih bom zamenjal pred 200 tisoč - verjetno, ni pa sigurno.

Najprej razmisli, koliko prostora potrebuješ, pa ne samo ti, ampak morebiti še kdo v avtu.
Kje se pa boš vozil? predvsem po mestu? Bolj relacija?

Xsara in C5 nista v istem razredu, zato se ih ne da ravno primerjati, tako pač je. Xsara je sicer kul, samo če si visok, ne vem kdo, razen kakega pekinezerja, bi še imel kaj prostora za sedenje za tvojim hrbtom.
- Ni težko biti svetovni prvak, èe živiš v svojem svetu. -

tejula

Oj!

Včeraj sem šel pogledat potem tistega C5.
Hidravlika je sicer delovala, ampak se mi zdi da ne ravno lepo. Je normalno, da ima avto samo 3 stopnje? Min, srednje, max?
Drugo - volan je bil zelo obrabljen, stikala za šipe ful obrabljena, eno stikalce je celo manjkalo. Ko sem odprl pokrov je bila mašina oprana pa mi je prodajalec rekel, da vse avte operejo. Ja right! Polovica klime ni delala.
Èe je ta avto imel 122.000km potem je moral imeti resno nemarnega lastnika, da je tako delal z avtomobilom. Ali pa je ta avto imel 222.000 km :-)
Aja pa še to - a je normalno, da ko se ta avto zalaufa in ugasna, da mašina mal tko kovinsko zacvili? Ko da bi eni ventilčki mal zapiskali..

Uglavnem, me je hitro odbilo, tako da sem nazaj pri Xsari. Je pa res, da je presneto udoben ta C5, pa tudi prostoren. Zame majka!

No, ampak se bom najveretneje odločil za Xsaro. Drugi teden bom šel še z enim kolegom pogledat ta avto, pa da se zapeljem par kilometrov na testno vožnjo in da vidimo. Je pa od 1. lastnika, kar je kul. Bom tudi servise preveril.

Se bo pa ta avto uporabljal  bolj za relacijske vožnje, denimo LJ - Nova Gorica in podobno. Malce pa tudi za po mestu. Relacijska vožnja - 75%, mestna vožnja 25%.

Še to - kolk je razlika v porabi in performasah med 90km in 110km HDI motorjem? Se lahko primerja z TDI 90km iz golfa4 recimo? Ker tega ma fotr in je konkretna mašina? (seveda je tu tudi razlika v teži, ki igra vlogo ne?)
Koliko kg ima Xsara?

p.s. vem da imam veliko vprašanj, ampak me morte razumet :)

Citroenovc

Več kot očitno si naletel na C5 z mnogo mnogo km.

3 stopnje? No potem je nekaj razštelano. Stopnje so 4:
- MIN (servisna)
- normalna za vožnjo
- vmesna (do 40km/h, nato se avto sam spusti)
- MAX (do 10km/h)

Ugotovil si, da ti je C5 po prostornosti majka, ampak si pa kar že po prvem obupal in vrgel puško v koruzo? PA saj teh avtomobiloj je ko listja in trave. In se najdejo tudi pravi SLO od prvega lastnika. Malo prečekiraj ponudbo preverjenih servisev (Jerovšek, Merlak, za ostale poglej malo po forumu), ko jim redne stranke dajo staro za novo svoje avtomobile.

Xsara2 ni ravno lahka, po moje se kar lahko primerja z Golf4. Xsaro2 so v primerjavi z mkI konkretno konstrukcijsko ojačali ...
Razlika med 90 in 110KM - itak da je. Ampak za normalno vožnjo boš imel tudi 90KM dovolj - ipak je to 2.0 HDi (in ne kak trivaljni mlinček 1.4 ;-) ). Golfov TDi je pa pravi traktor proti njemu, tak da ti bo po moje kar všeč :-))
OK

LP
Primož