GS pallas

Začel/a mezy, Marec 04, 2009, 07:39:24 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Citroenovc

Kar ae tiče imena GSX:
- DRŽI, da je bil to v originalu FR model - kjer je X pomeni bolj športno opremo - npr prednje meglenke, plastičen spojler, prednji sedeži z integriranim vzglavnikom, ipd ...
- v primeru YU GSXa pa je šlo za popolnoma oskubljen model, dodali pa so mu one črne črte (s tem pa nio bilo treba imeti dražjih bočnih letvic) ... so se pa hvalili takrat (imam nekje AMje iz tistega časa), da je barva domača (mislim da Helios), luči so res bile neka zaloga viška - takrat so res pisali, da so to "viška" Saturnuske od Diane ... Ampak meni se tudi zdi, da so 2 različnih velikosti ... Seveda so tudi radkape minimalsitične (oz jih sploh ni, al kako je že bilo) ...

Dandanes je takle YU GSX majka za imet ... redko in s črtami prav čedno ...
OK

LP
Primož

rok.si

Kot so že drugi povedali - luči niso iste kot Dianine, obe (za kratke in dolge luči sta različni optiki) imata H1 žarnice in so francoske,Cibie, ne pa od Saturnusa. Te luči so bile drugače pri Citroenu namenjene za "Export" verzije GSov - v razne puščavske države, npr Avstralija, afriški kontinent. Je manjša verjetnost, da ti kamen ali kenguru razbije okroglo luč kot pa veliko petkotno iz klasičnega GSa.

GSX 1.2 je že mogoče oskubljen model, je pa estetsko na nivoju ! Ko so kasneje sestavljali GS Super 1.3 in GA se res vidi, da so šparali, predvsem pri notranjosti, pri GSXu pa tega občutka cenenosti ni. Super 1.3 ali GA je precej bolj socialen od GSpeciala (francoskega najnižjega nivoja opreme).

dani77si

no, eno vprašanje bi imel..
voznikov senčnik pri moji GS-ki je zlo bogi..
notr je ena pena, ki zgleda da je "razpadla"
je pa čist zaprto vse, zlepljen material (najbrž neka plastika) skupaj. pa me zanima kako to popravit. ali pa če ma kdo kakega dobrega odveč. bež barve.
pa še to, s čim je najbolš pucat strop in ostalo notranjost?

rok.si

Izmaličeni senčniki so žal standarden problem pri pallasih (ostali so imeli očitno manj občutljivo peno), če najdeš način, kako nazaj zavariti plastično imitacijo usnja, iz katerega so narejeni...

Jaz sem strop čistil s čistilom za preproge (peno) in mehko gobico. Pazi, da ne boš pretiraval z drgnjenjem, ker lahko hrapava zunanja plast odstopi ( ne s kakimi gobicami za zažgano posodo ;) )

lp

dani77si

Citat od: rok.si;52656Izmaličeni senčniki so žal standarden problem pri pallasih (ostali so imeli očitno manj občutljivo peno), če najdeš način, kako nazaj zavariti plastično imitacijo usnja, iz katerega so narejeni...

Jaz sem strop čistil s čistilom za preproge (peno) in mehko gobico. Pazi, da ne boš pretiraval z drgnjenjem, ker lahko hrapava zunanja plast odstopi ( ne s kakimi gobicami za zažgano posodo ;) )

lp

se pravi, da bi blo senčnike blo najbolš narest usnjene ali alkantra..
pa še celo notranjost iz alkantre pa si zmagal..
okej..seštevamo :D
ali pa raje ne..še zaenkrat

Lovro

Sem šel mimo in videl sicer od daleč GS od Danija77. Izgleda prav lepo, lepega si dobil, čestitam.

Je pa za tisti konec precej značilna citro dediščina, saj je bližnji sosed pred leti imel citro servis. Posledično je kar nekaj ljudi na tistem koncu vozilo citroene oz. jih nekateri še zdaj.

Še offtopic - ali ni tudi tista svetla plastika okoli dvojnih luči tistega GSX v oglasu redkost? Klasične superce so namreč imele črno plastiko. Èe sem prav videl, ima na kolesih še tisti minimalni pokrovček, tudi že redkost. Kasneje se mi zdi (tako na pamet), da so imeli tudi GSX-i drugačne pokrove na kolesih (še vedno pa niso pokrivali cele feltne).
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

rok.si

Ja Lovro, prav imaš, to je čisto originalni GSX1.2 (piše, da je prva reg. januarja 77, torej eden izmed prvih). Siva plastika okrog luči in male radkape, ki pokrivajo samo luknjo v platišču. Kasnejši so imeli črne luči in delno plastične trokrake radkape, ki so pokrivale še kolesne matice.
Videl sem jih sicer malo, a se mi zdi, da so tudi rumeno barvo zamenjali - iz te citronsko rumene(Jaune Cedrat) so zadnji postali bolj bledorumeni. To sicer ni 100%.

LuCit

mmg a niso te plastike okrog luči kovinske, ker kolikor sem sam gledal je to iz pleha narejeno(gs break 79)

rok.si

nene, je kar (lomljiva) plastika.

dani77si

je mogoče že kdo vgradil kake zvočnike naknadno?
rezanje zadnje police mi ne diši, dobijo se sicer zvočniki v ohišju, ki pa po preteklih izkušnjah ne dajo prav lepega zvoka.
torej, kak drug način? mogoče kaka slika?

andraž

Èe bi rezal zadnjo polico, bi dobil super zvok, ker je prtljažnik z veliko litri prostornine. Moj stric je imel v sprednjih vratih zvočnike, če se prav spomnim je imel desetke. Ni bil pa to nek super zvok.

rok.si

Rezat vrata (== vratne tapete) je še 3x večji greh kot pa zadnjo polico. Zvočniki v zadnji polici res lepo igrajo ampak, če zmontiraš neke moderne zvočnike, zelo glupo izgledajo.
Jaz imam takele bunkice, pač sem zagovornik tega, da v 30 let star avto paše 30 let stara tehnologija (no,zvočniki znotraj so novi, na radio pa je priklopljen iPod in oboje se na zunaj ne vidi).
http://i4.photobucket.com/albums/y113/roksi/pioneer/pioneer6.jpg
http://i4.photobucket.com/albums/y113/roksi/pioneer/pioneer1.jpg

dyfan

Citat od: rok.si;52869...pač sem zagovornik tega, da v 30 let star avto paše 30 let stara tehnologija (no,zvočniki znotraj so novi, na radio pa je priklopljen iPod in oboje se na zunaj ne vidi).

Se popolnoma strinjam s tem.

LP
Lep pozdrav!

dani77si

Vsekakor bi bil najleši zvok če bi naredil luknje v polico, zaradi velikega volumna prtljažnika bi brez škode spravil noter tudi eno tubo. Vendar pa je rezanje police zadnje kar si želim. Èeprav veliko škode, razen tega da "ne zgleda" ne bi naredil, saj imam tako ali drugače v planu menjat notranjost.
Rezanje vratnih tapet nikakor ne pride v poštev. V mojem bivšem kombiju je bilo pod sedeži ravno prav prostora za trosistemske ovalce, tukaj pa tega ni. Bom še malo gruntal, kam bi lahko spravil kak pošten zvočnik ne da bi oskrunil GS-ovih 31 let.

P.S.
Ima kdo service manual za 1.2 mašino?

Sicer pa, a ne bi dobr zgledala predelava GS-a v stilu Chip Foose?

rok.si

Jaz imam skenirane original citroenove delavniške knjige, so pa precej veliki PDFji, preveliki za email, lahko ti spečem CD in pošljem. Haynesa pa imam v papirnati obliki (fotokopije), ampak je tik pred tem, da razpade.

Drugače pa, chip foose naj po mojem kar ostane na TV, take predelave gsu ne pašejo kaj preveč, za predelave so bolj primerni stari opli - manta, rekord, ... ki so že v osnovi bolj kričeči.

Zakaj boš pa menjal notranjost ? A ni fora dobro ohranjenega avta ravno v tem, da se ne rabiš spuščat v velika dela :)