Prehitevanje tako in drugače

Začel/a Gox, Marec 10, 2007, 12:29:30 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Prehitevate preko dvojne polne èrte?

ikoli
59 (56.2%)
bèasno
4 (3.8%)
rehitim, èe me nobeden ne opazi
2 (1.9%)
rehitim samo èe naletim na oviro (v<30km/h)
31 (29.5%)
rehitevam, èe je varno in naletim na poèasneta
9 (8.6%)

Skupno število članov, ki so glasovali: 68

gigo

Èe imaš tak stil vožnje tudi ti da se limaš pol se kar prekrižaj. Ker jaz vozim po omejitvah in če se mi znajdeš da se mi limaš...
http://shrani.si/files/mojvbtc.jpg[/img]]
Take the risk of thinking for yourself, much more happiness, truth, beauty, and wisdom will come to you that way.   Christopher Hitchens

Xandrej

Citat od: gigo;130982Èe imaš tak stil vožnje tudi ti da se limaš pol se kar prekrižaj. Ker jaz vozim po omejitvah in če se mi znajdeš da se mi limaš...

Ja se nikomur ne limam jaz prehitim pa se peljam dalje... Tudi meni se nikoli ni nihče limal ali pa le za kratek čas...

:BigThumbs:

jaz sem ti le hotel povedat, da se ne splača življenja, avtomobila pa še česa reskirat zarati takih norcev...

Tiki

Èe mene kdo želi prehitevati ga lepo spustim naprej, tako kot jaz če naletim na počasneta ob prvi priliki levi žmigovc pa brzina nižje... Edino enkrat sem zategnil po bremzi ker je pesjan vozil 5km za mano z dolgimi lučmi in me ni hotel prehiteti...
Evasion 2.0i 1995
XM turbo D12 1991
XM 2.0i Break Sanitet 1992
Xantia 1.8 16v SX 1998
ZX 1.4i Break 1997
Xantia 2.0i VSX 1994
XM 2.0 TCT 1996
Berlingo 1.6 16v 2001
"Wannabe Berlingo" 2.0 hdi 2004
Xsara 2.0Hdi Exclusive 2004
Citroen C4 1.6 16v SX 2006
XP 2.0HDI exclusive 2005

vinotoc

Citat od: vinotoc;105872Dragi kolegi
Vljudno prosim za informacijo. Ne mnenje, temveč odgovor na vprašanje, ker sem v dilemi.
Po avtocesti Logatec - Ljubljana vozim vsak dan in veste, da je kolona po prehitevalnem pasu. Sem eden od "norcev", ki se po prehitevanju vrne na vozni pas. Sedaj pa je pred mano par deset metrov (tudi sto) luknja do pred mano vozečega avtomobila. Do sedaj sem vedno vozil s hitrostjo, kot vozi kolona po prehitevalnem in nisem pospešil, ker je zame to prehitevanje po desni, kar pa ni dovoljeno. Se najdejo ki me podijo - bog jim odpusti.
Sem pa sedaj zasledil nekaj teorij (neuradnih) po forumih, da pa v takem primeru lahko potegneš do 130 km/h  in da to ni prehitevanje po desni.
Ponavljam, da zame je prehitevanje po desni, ne bi pa rad bil cokla če se motim. Prosim poznavalce in eksperte novega zakona ZCrCP da mi razčistijo ta dvom.
LP vinotoc.

Sedaj sem postavil vprašanje Agenciji za varnost v prometu:
Spoštovani,
ker do vaše agencije in njenih akcij gojim zaupanje, se obračam na vas:
v tem članku http://www.zurnal24.si/prehitevajo-kilometre-clanek-173056 me je zmotil zadnji odstavek:

"V konicah se promet velikokrat zgosti na obeh pasovih. V tem primeru zakon dopušča, da kolona (najmanj tri vozila) na desni strani lahko vozi tudi hitreje od kolone na levi strani avtoceste, saj to ni več prehitevanje."

Vljudno prosim za informacijo, če je to res. Èe je, potem bi prosil še v katerem členu ZPrCP ali dopolnilih ZPrCP-A je taka vožnja dovoljena. Vem da je dovoljeno na ploščadi pred cestninskimi postajami.  Sem pregledal omenjena zakona, pa tega nikakor ne nejdem.
Vsak dan vozim po AC in ne upam voziti hitreje od kolone na prehitevalnem pasu, pa čeprav imam nekaj sto m prosto in če tudi sem prvi v koloni.

Se vam najlepše zahvaljujem!

In dobil odgovor: :emot112:

Spoštovani,

v zvezi z vašim vprašanjem o pravilnosti trditve, "...da se v konicah promet velikokrat zgosti na obeh pasovih in, da v tem primeru zakon dopušča, da kolona (najmanj tri vozila) na desni strani lahko vozi tudi hitreje od kolone na levi strani avtoceste, saj to ni več prehitevanje vam odgovarjamo sledeče:

Obravnavano situacijo ureja 33. točka 1. odstavka 3. člena Zakona o pravilih cestnega prometa (Ur. list RS, 109/2010 in 57/2012), ko določa, da je  prehitevanje vožnja mimo drugega udeleženca cestnega prometa, ki se premika v isti smeri po prometnem pasu ali delu smernega vozišča, ki je namenjen prometu ter, da  hitrejša vožnja ene kolone vozil od druge na cesti, ki ima najmanj dva prometna pasova za vožnjo v isto smer, ni prehitevanje.

Lepo pozdravljeni.

Mirjan Jociæ
Svtovalec za pravne in kadrovske zadeve
Veter v laseh in pesek v zobeh
Sem Prlek in se mi ni treba delati Francoza.

sušo

Kulsko, samo (vedno je še en samo al pa ampak) a se oba vozna pasova tretirata za enaka? A ni en vozni in drugi prehitevalni? OK to da sta vozna pasova prometna in da vodita v isto smer mi je jasno, sam a sta enakovredna?

Dgrač pa ja. Velikokrat me mede vožnja po AC, ker mam skoz filing da sem na GB otoku in si na znam razložit kako sem tja prišel...   Noro

Jogador

Ja sušo, to tudi mene zanima, ker kolikor vem, to vseeno nista enakovredna pasova, čeravno jih večina tretira, kot da sta.Ali se pa jaz iz avtošole narobe spomnim...
Pa natančno piše, da je to v primeru, ko sta na obeh pasovih koloni, prehitevanje enega bedaka po desni je pomoje izvzeto...
Every big accident starts with a bloke saying:
"Watch this..."
:Hammer3:

dyfan

Poanta je v tem, da to velja samo v primeru, ko so na vseh (dveh ali več) pasovih kolone.
Takrat ni važno, na katerem pasu si (to ne velja za odstavni pas).
Voziš pač s hitrostjo tvoje kolone, ne glede na hitrost leve ali desne paralelne kolone.
Lep pozdrav!

sušo

dyfan me je prehitu... v postu... po levi kakopak...

To itak. Vela sam k je kolona (tri ali več) in levo in desno.

Razlika je na primer na dvopasovnicah v mestu. Tista pasova sta enakovredna - po moje. Na banu je pa drugače. Ali pač?
Mah BZ. Se itak vozim tko, da me drugi prehitevajo in ne obratno. Posebi v jutranjih in popoldanskih konicah-špicah.

Èe pa ni gužve pa itak levi pas samo gas... (slon in sadež) ha ha

Lovro

Hehe, bo ščasoma desni pas postal prehitrevalni. Èeprav meni res ni jasno, al je folk res same ovce, ko se (ravno na zgoraj navedeni avtocesti) butasto peljejo v koloni 90 al pa 100 po levem prehitevalnem pasu, desni je pa prazen.

Jaz priznam, da jih včasih, sicer bolj previdno in že na pol po odstavnem pasu prehitim, ampak vedno imam beden filing pri tem, da ne bo kdo nenadoma zavil desno.

Pa kaj naj človek res naredi v taki situaciji? Vsem omenjenim monam na levem pasu časti psihiatre? Sej ni čudn, da mamo slabo vlado (bedast folk, slaba vlada - lih skupej paše).

Sori za malo bolj zaostren jezik, ampak jaz se tudi tam vozim in mam tega že res dosti. Se je pa ta scena pojavila z uvedbo vinjet.
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

sušo

Sej na dalenjski AC je isto.
Si prou osamljen v gužvi (hladno pivo) k kamion prehitiš in greš nazaj na desno...

Jogador

Citat od: Lovro;146310Jaz priznam, da jih včasih, sicer bolj previdno in že na pol po odstavnem pasu prehitim, ampak vedno imam beden filing pri tem, da ne bo kdo nenadoma zavil desno.

Jaz naredim isto, pač počasi peljem mimo po desnem, sploh AC od Domžal proti Lj, tam okrog Šentjakoba zjutraj, hjoj peče glava.
Se mi pa je tudi že med tem zgodilo, da me je en opazil, da se bom peljal mimo po desni, in se postavil na sredino ločilne črte, da nisem mogel mimo, pred mano pa 200m prazno...:argue1:
Every big accident starts with a bloke saying:
"Watch this..."
:Hammer3:

Xandrej

Èe bi jaz bil policaj bi vsem takim ki prehitevajo na prehitevalnem pasu tovornjan (npr.) z 100 vzel izpit za 5 let! (govorim za avtocesto)!

Gas ven prehiti pa idi nazaj na vozni pas pa srečno!!!! Nebom razumel drkanja po prehitevalnem pasu s 100 pa da se obesim zdaj tu...

http://www.tecajcpp.com/cpp/prehitevanje.php

janez

Citat od: Xandrej;146320Èe bi jaz bil policaj bi vsem takim ki prehitevajo na prehitevalnem pasu tovornjan (npr.) z 100 vzel izpit za 5 let! (govorim za avtocesto)!

Gas ven prehiti pa idi nazaj na vozni pas pa srečno!!!! Nebom razumel drkanja po prehitevalnem pasu s 100 pa da se obesim zdaj tu...

http://www.tecajcpp.com/cpp/prehitevanje.php

Kolk razumem govoriš zdaj o eni drugi stvari... Lej, če se jaz pelem 110 po ac in pred mano kamijon 100 ali mal manj, ga bom šel prehitevat pa če se vsi na zobe postavijo za mano. Ne bom se zdaj zarad par prepotentnežev pelo za kamijonom skoz do Kopra. Meni leti DAK 130 in lahko komot pelem po AC... ma, nimamo vsi pospeškov ko spejsšatl . Pač mal počakaš pa je. Kakor hitro bom prišel mimo kamijona bom zapelo nazaj na svoj pas.

Nehmen Sie sich Zeit - nicht leben :BigThumbs:

Je pa Vinotoč dobro odpru vprašanje... KAj naredit ko se dejansko kdo pelje počas po levem pasu. To je mene tudi zmetraj zanimalo. Dostikrat se mi zgodi , da celo peljejo po desnem v hrib, jaz pa ker vem, da me bo hrib zjebau zapeljem na počasni pas in ... no, pol sem pa hitrejši kot onbi na sredini in sem v dilemi, naj dol šaltam pa grem za njim ali vštric ali pa kar lepo s svojo brzino... ???

Xandrej

Ampak to narediš, če 3 kilometre ni nikogar v retrovizorju ne pa da skačeš ven potem pa vsi čakajo pa bremzajo, da se kadi....

janez

Ja to je tud res. Sam jaz ne morem vedet al se ti peleš 200 na uro al 130 ... a ne ? Pol je pa čist odvisno od dotičnega al bo pizdu al ne bo.