Berlingo III Multispace (pre)glasno podvozje

Začel/a yamatuma, December 05, 2008, 04:02:17 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

yamatuma

Pozdravljeni !
Sredi avgusta sem po mučnem čakanju postal lastnik novega berlingota. Takoj ko sem ga odpeljal iz salona sem ugotovil, da je novo podvozje dosti glasnejše od starega. Pred tem sem namreč imel Berlingo I, nad katerim sem bil preprosto povedano navdušen. Po prevoženih 5000 km z novim sem pa spoznal, da je bil moj prvi vtis kar upravičen. Na manjših neravninah avto zadaj kar odskakuje, ropot v kabini je pa prav smešen, takšnega se ne spomnim niti iz 20 let stare stoenke. Spredaj pa na desni strani močno poka, s čemer se v pooblaščeni delavnici v Mariboru ukvarjajo že skoraj cel mesec, pa ne ugotovijo kaj je. Sam sem skoraj 5 let poklicno opravljal delo avtomehanika na francoskih avtomobilih druge znamke, pa kaj takega ni bilo v niti enem samem primeru. Najhuje je, da sem tudi sam podrobno pregledal podvozje, pa nisem nikjer opazil nobene zračnosti. Šel sem celo tako daleč, da sem odstranil spone stabilizatorja (stabilizator končnik), pri katerih načeloma zračnosti kar tako ne moreš ugotoviti, saj je vedno pod pritiskom vzmeti, pa spet nič. Kolega, ki se ukvarja s tunningom ima v delavnici tudi amortizer tester (tresenje amortizerja, pri katerem naprava ugotavlja pravilno delovanje le-tega), pa spet vse ok. V glavnem edina stvar, ki je še ostala je volan, pa še to ne končniki, ampak sama letev in ohišje...
V ponedeljek imam dogovorjen celodnevni termin na servisu, zaradi mene naj razstavijo cel avto, samo da bomo že enkrat dognali kaj to je. Mimo grede, dobili so že navodilo od Citroena, naj na zadnje amortizerje vgrajujejo nekakšne uteži, ki baje umilijo glasno delovanje podvozja zadaj. Bomo videli !
To je moj šesti citroen, imam tudi 40 let starega spačka, upam pa, da ne bo zadnji. Vzmetenje, ki je bilo nekoč zaščitni znak Citroena, je v tem primeru bolj podobno Ladi nivi. Da pa ne bom samo grajal, naj povem, da je pa vse ostalo, pa res mislim vse ostalo, špica. Od elektronike, do same vodljivosti avta, konec koncev tudi porabe goriva v segmentu dostavnikov modificiranih za osebni prevoz, več kot zadovoljivo. Ampak kaj ko pa si slabe stvari bolj ženemo k srcu.
Na forum, se oglašam predvsem zato, ker želim izvedeti morebitne vaše izkušnje ali mnenja na to temo. Več glav več ve.
:funny34d: Ni važno kje, kako, kdaj, zakaj, samo, da je .......
 !

garac

koleu je na C4 pic, ki naj bi imel enako podvozje, kot tvoj B3 povsem požrlo eno on gumic na stabilizatorju, prečnem drogu spredaj al kako? V glavnem vsakič, ko je zapeljal v luknjo, ali čez ležečega policaja je v avtu nastal zvok razpadajočega se avta, saj se je drgnila kovina ob kovino
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

rs23

Yamatuma, prosim te, da nas obveščač kako je bilo na servisu, ker mam tudi jaz za dobiti novega BIII in da bom pozoren na take stvari.

ggorenc

pravis, da si skoraj 5 let opravljal delo avtomehanika druge francoske znamke, sam pa lahko recem, da si izberi drugo solo oz. upam, da opravljas kaj drugega. ker drugega novodobni mehankarji, kot menjavanje delov, niste sposobni. niti testerjev ne znate uporabljati kaj sele diagnosticirati cisto konkretne napake na vozilu.
to pisem zato, ker so se z mojim japoncem 4 mesece raznovrstni mojstri ukvarjali po teden dni dokler ni en stari macek po 5min testni voznji odkril napake in to iz glave. zato mi grejo taksni ljudje malce na zivce. naj gre za slascicarja kot damjan murko, mu bo pol oprosceno

yamatuma

:bombs:ggorenc. Malo provokativno je to tvoje razmišljanje, v enem delu celo neumno. Kaj naj, po tvoje "novodobni" mehanik, počne z elektronskimi napravami in testerji pri ugotavljanju napake na podvozju....? Se pa delno strinjam v trditvi, da so zdaj mehaniki res še samo monterji. Na srečo sam ne delam več v tej branži, predvsem zato, ker danes plača avtomehanika komaj zadostuje za osnovno preživetje, tako, da se tu in tam še sam sprašujem od kod jim sploh volja....

Včeraj sem torej avto spet odpeljal na servis, razstavili so baje (nisem bil zraven zaradi službenih obveznosti), cel sprednji del, razstavili celo amortizerje, pa niso spet našli nič. Avto do nadaljnega ostaja na servisu ! Sem se pa pogovarjal o tem z enim od najboljših lokalnih mehanikov, "starim mačkom", ima s.p., žal pa ni pooblaščen. Opozoril me je, da je sam imel dokaj podoben primer, na koncu pa se je izkazalo, da je bila kriva polosovina. Polosovina se namreč, pri hodu amortizerja gor in dol, daljša ali krajša, to pa omogočajo "rilni" (oprostite mi, ker se ne spomnim slovenskega izraza), to je namreč vzdolžno ozobljenje na osi in v menjalniku ali v homokinetičnemu zglobu. Ker so bili v njegovem primeru "rilni" pretesni, je prihajalo do skoraj podobnega hrupa kot pri izrabljeni "kugli", saj je polosovina najprej "udarila" ali ob menjalnik ali ob pesto, šele nato se je skrajšala ali podaljšala. Kot mi je sam povedal, se je možakar s samim odkrivanjem te napake ukvarjal tri "polne šihte", uspelo pa mu vseeno je. Vsekakor je zadeva vredna razmisleka...

Pa še nekaj. Kaj se je zgodilo z Citroenovo mrežo originalnih rezervnih delov ? Tistih uteži za zadnje amortizerje še zdaj niso dobili, pa je mimo že tri tedne... Res več ne vem, kaj naj si mislim !

...Med tem pa se počasi približuje zakonsko določen rok, v katerem se v času trajanja splošne garancije, zadeva mora popraviti ali zamenjati...

Bom vsekakor obveščal dalje, zadeva je postala prezanimiva !
 !

DejanO

Kaj naj rečem, če si iz Štajerske po zadnjih podatkih je samo še KOS Polzela dokaj zanesljiv. Na LJ koncu pa Merlak in Jerovšek. S slednjim imamo največ in najboljše izkušnje. Probaj tam - ampak je kar gužva.
Joie de vivre. Citroën! 2CV 6 Charleston, C5 III Tourer 2.0 HDi 163 aut. exclusive, Xsara II 1.6i 16V exclusive

yamatuma

Že večkrat sem na tem ali onem forumu prebral, da naj zamenjamo serviserja, naj poizkusimo še drugje... V mojem primeru pa je vozilo novo, ima dveletno garancijo, kupil sem ga v Mariboru, tukaj mi ga tudi morajo popraviti. Servis je pooblaščen, torej morajo mehaniki obiskovati razne tečaje, predavanja...Na tem avtu so že samo za odkrivanje napake "nabili" 16 ali več ur (ne štejem več), če Citroen Slovenija nima nič proti takšnim računom, ki jih seveda morajo oni plačati, zakaj bi si jaz delal stroške in avto vozil nekam daleč. Èe to podpirajo pač naj tako bo. Še malo bom počakal potem pa bom predlagal, da mi dajo za čas popravila nadomestno vozilo, če pa tega ne bo, pa bom lepo izstavil račune, ker se bom začel voziti z TAXI-jem. Za to imam popolno zakonsko pravico. Še enkrat naj omenim, da zaradi vseh že omenjenih zadev, začenjam dvomiti v to blagovno znamko, predvsem pa v njihovo servisno mrežo. Leta 2008 moraš čakati več kot 21 dni, da dobijo rezervni del, kateri pa tako ali tako ni pokvarjen... To ni normalno ! Prej dobiš neorginalen del v kakšni "zabačeni" trgovini...

Zgolj za informacijo vpogled kaj pravi zakon o splošnih garancijah v Sloveniji !

20. člen

(1)  Proizvajalec mora zagotoviti, da pooblaščeni servisi razpolagajo z vsemi potrebnimi nadomestnimi deli za odpravo okvar in pomanjkljivosti, da takoj sprejmejo blago v popravilo in da napake odpravijo najkasneje v skupnem roku 45 dni od dneva, ko je dajalec garancije oziroma pooblaščeni servis prejel zahtevo za brezplačno odpravo okvare in pomanjkljivosti izdelka. Èe proizvajalec tega v tem roku ne stori, mora potrošniku brezplačno nadomestiti tak izdelek z enakim novim in brezhibnim izdelkom.  
(2)  Proizvajalec oziroma pooblaščeni servis lahko potrošniku za čas popravila blaga, za katerega le ta uveljavlja garancijo, zagotovi brezplačno uporabo podobnega izdelka.  
(3)  V primeru, da proizvajalec oziroma pooblaščeni servis tega potrošniku ne zagotovi, ima potrošnik pravico do povračila škode, ki jo je pretrpel zaradi tega, ker stvari ni mogel uporabljati, in sicer od trenutka, ko je zahteval popravilo ali zamenjavo, do njune izvršitve.
 !

yamatuma

No, danes sem za odtenek boljše volje, čeprav z priokusom negotovosti. Včeraj so mi na servisu zagotovili, da so našli napako (naj bi bilo nekaj na volanu, kar sem tudi sam že omenjal v prvem postu) in, da baje imajo del v Kopru na zalogi. Po njihovih besedah naj bi bil del že danes tukaj, če ga seveda v skladišču ne pozabijo poslati (tudi to so njihove besede), tako, da bi avto eventuelno lahko v brezhibnem stanju prevzel že popoldan. Èe bo to res tako, bi za to odpravljanje napake potrebovali točno 24 dni (od mojega prvega obiska servisa do danes).

Vam sporočim, kako se bo zadeva iztekla !
 !

yamatuma

Kakopak, bi lahko dejali v slengu iz Linhartovih časov... Pa smo spet na začetku ! Na servisu niso naročili  rezervnega dela na volanu, ampak notranji končnik. Seveda se je izkazalo, da to ni to. Zadevo si je prišel ogledati neki delegat iz Citroena. Zdaj so torej "uradno" ugotovili in potrdili, da je tovarniška napaka v samem volanu, zračnost ima baje v pušah, katere držijo zobato letev na mestu. ...Pa saj sem jim govoril.... Zdaj bodo zamenjali cel volan, ki pa mimogrede ni ravno poceni. Zadeva pa zdaj spet postaja zanimiva. Èe volana ni na zalogi v Kopru, bo potrebno počakati najmanj 10 dni, da pridel del. Sam sem skoraj 90%, da volana na zalogi nimajo. V tem primeru bom srečen, če bo vse skupaj rešeno pred božičem. Sem pa opazil napredek v komunikaciji. Začeli smo se res sproščeno pogovarjati, celo smejali smo se, v končni fazi pa, kaj pa naj naredimo, če je sam sistem takšen.

Res upam, da bo ta moja izkušnja komu pomagala pri podobni stvari, mogoče celo kakšnemu servisu, ker, tega pa res ne želim nikomur. Bom obveščal dalje !

...in sem se z ropotarnico odpeljal domov...
 !

yamatuma

Pozdravljeni !

Na moji ropotarnici so zamenjali cel volanski mehanizem. Serviser me je z veseljem poklical in sporočil, da je avto popravljen, da je zdaj vse OK.
Ufff, kakšno olajšanje... Spustil sem vse iz "rok" in se odpravil po avto. Zaradi vseh prej omenjenih zadev sem ga hotel pred "uradnim" prevzemom preizkusiti. Zapeljal sem se malo naokoli... Za prvim ovinkom pa ŠOK !!!  Tega občutka se z besedami skoraj ne da opisati...., razočaranje, bes, razjarjenost, ogoljufanost..., vse mi je takrat rojilo po glavi.
Ko sem se pripeljal nazaj in je zadevo preizkusil še "mojster", je bilo torej potrjeno. Ropota naprej. Vozilo seveda nepopravljeno nisem prevzel, 8.1.2009 bo točno 45 dni od vložitve zahtevka za popravilo v garancijskem roku. To sem omenil tudi serviserju, njegov odgovor pa je bil še naslednji hladni tuš. Po njegovih besedah to v mojem primeru ne velja ker je vozilo vozno, pa tudi baje čakanje na rezervni del se ne šteje v ta rok. Zanimivo. Ker pa načeloma ne verjamem več kar tako, sem poklical zastopnika, torej CITROEN SLOVENIJA, v Koper. Oglasila se mi je prijetna ženska, oddelek za stike s strankami, povedala, da bo zadevo preverila in, da me bo poklicala nazaj. Èakal sem in čakal, klica pa seveda ni bilo. Spet hladen tuš...Naslednji korak je bil samoumeven. Za pomoč sem zaprosil na Uradu RS za varstvo potrošnikov, nanje naslovil pismo, vsebina pa je najbrž že vsem znana.
Glej ga no... Naslednji dan sem dobil pisni odgovor na dveh straneh, podpisan pa je bil pravnik višji inšpektor. Naj samo povzamem. V zakonu izjem ni. Vsaka stvar, pa naj bo to škripanje armaturne plošče ali pa "eksplozija" motorja se mora popraviti v 45 dneh. Èakanje na rezervni del je tudi všteto v ta rok.
No, sem si mislil, ker bi v nasprotnem lahko praktično popravilo vlekli v nedogled. Ponujeno mi je bilo tudi njihovo posredovanje, vendar se zaenkrat za to nisem odločil.
V glavnem. Èe do osmega januarja zadeva ne bo popravljena, bom na garanta naslovil zahtevek za zamenjavo vozila ali pa za povrnitev kupnine, če bi se zgodilo slednje pa CITROENA po vsem tem najbrž še pogledal ne bi več....
Na koncu pa še vedno upam, da bomo zadevo rešili tako kot se spodobi (vsi vemo kako je, ko se enkrat začne zadeva na sodišču).
Nov avto, ki ni bil poceni sem nabavil zato, da bom nekaj časa imel mir, zdaj pa se že pol leta vse vrti okoli tega, od naročila, čakanja do popravila. Žalostno !
 !

dvorjan

Saj bi ti clovek rad napisal kako spodbudno besedo, a zaradi ocitne nesposobnosti mehanikov na tvojem servisu, ne more.

Nasvet: kar zacni pisati zahtevek za zamenjavo vozila ozr vracilo kupnine, da jim ga bos 8.1. le predlozil ...
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

rs23

Počasi, počasi me že mineva volja, da bi ga konec januarja prevzel.

lp
Robert

yamatuma

Kot kaže bo zadeva očitno morala pred tretjo osebo. Rok za popravilo je mimo, avto pa nepopravljen stoji ! Na servisu se sprenevedajo, iščejo "pikice in vejice" skratka vse, da bi se rešili eventuelne globe tržnega inšpektorata. Pravijo, da rok ni mimo, ker je bil izstavljen drugi delovni nalog... No tukaj so se pa ušteli, ker je na delovnih nalogih zapisano isto, to je "ropot podvozja". Zakon pa se ne osredotoča na delovne naloge, temveč pravi, da mora biti napaka odpravljena v 45 dneh od prejema zahtevka za popravilo, v nasprotnem sledijo različni ukrepi. Ker pa se zaradi nekaterih preteklih izkušenj rad v vsako zadevo dobro prepričam, sem obiskal tržni inšpektorat, predstavil dokumente, skupaj smo pa ugotovili, da v tem primeru obstaja resen sum kršenja zakona o varstvu potrošnikov. V glavnem; na servisu mi zatrjujejo, da so stoodstotno prepričani, da so zdaj odkrili napako, da samo še čakajo na ustrezen rezervni del, da ga bodo takoj, ko ga dobijo, tudi vgradili. Odločil sem se, da počakam še en teden, potem pa brez obotavljanja vložim prijavo ! Mogoče uspem, mogoče ne, v vsakem primeru bom zadovoljen, ker vem, da pač nisem stal križem rok.
Nadaljnega poteka na forumu ne bom več objavljal, predvsem zato, ker se zadeva vrti v krogu, bom pa objavil, kako se bo vse skupaj  izteklo !
Ko pa se bo zadeva razpletla, tako ali drugače, pa se verjetno "vidimo" pod rubriko "mali oglasi". Vozilo proizvajalca, ki se, sicer prek svojih pooblaščenih organizacij, ne drži zakonov, kaj šele, da bi pomislili ali je tako dolgo čakanje na popravilo sploh človeško, nima kaj iskati v mojem hangarju....Sramota za CITROEN !
 !

yamatuma

No, pa sem po mučnem dvomesečnem čakanju dočakal popravljen avto. Zamenjali so volansko letev,amortizer, vgradili dodatne uteži... Ropota več ni !
Podvozje Berlinga III se še vedno ne more kosati z prejšnim modelom, je namreč dosti bolj glasno, je pa res, da sem, kot kaže, imel okvaro že od prvega dne, kajti sedaj je vse skupaj tišje. Tudi tistega nenavadnega odskakovanja avtomobila ni več, za katero je najbrž bil kriv amortizer...

Kakorkoli, zadeva je zdaj za mano, avta pa očitno ne bom prodajal (kot sem napisal v prejšnjem postu), ker je, odkrito povedano, nekaj čisto drugega kot je bil pred tem...

Vsem pa... srečno vožnjo, pa veliko prevoženih kilometrov brez težav !:emot112:
 !

deyo

Vso srečo tudi naprej z tem avtomobilom in čimveč "tiho" prevoženih kilometrov z njim. Lepo da si menjal tudi mnenje o avtomobilu.