Restavracija 2CV

Začel/a pubi2cv, Marec 21, 2008, 12:09:48 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

pubi2cv

OK, da ne boste mislili, da samo dremam, je tu nekaj novih slikic. Tokrat gre za montažo sornikov. Za dotično opravilo je potrebno specialno orodje. Tudi tega sem dal naredit. Ognjeni krst je prestal - torej....sorniki so not:BigThumbs:. Sicer so se pojavile nekatere pomanjkljivosti (prešvoh material za glavni pritezni vijak), pa bomo sčasoma zadevo izboljšali.
Kar se pa same vgradnje sornikov tiče: Najprej je treba vstavit nove puše. Kako to gre, se lepo vidi na prvi sliki. Na drugi slikci sta obe puši na svojem mestu in poskusno vstavljen sornik. Potem je treba zadevo še končno zmontirat na roko: Vse skupaj namestimo na svoje mesto, za točno pozicioniranje je dobro uporabiti npr. kak star sornik, ki ga porineš s spodnje strani v luknjo toliko, da se vse skupaj ustrezno scentrira. Pred vstavitvijo novega sornika je treba vstavit še podložke in namazat (tretja slikca). Zadeva je potem godna za stisnat skupaj.....sliši se lahko....ampak ni. Ta hudir gre noter zlo na tesno in je potrebno kar nekaj truda, da ga spraviš noter (jaja, sej vem kako se sliši...hehe). Ko je noter skoraj do konca, zgleda tako kot na četrti sliki. Na peti pa radna snaga u akciji. Postopek ponoviš še na drugi strani in zmaga je naša:emot44:

garac

prednost tega orodja je predvsem, da lahko bolcne menjaš kar na vozilu, ni potrebno snet rok in nosit v prešo ipd. A ni tudi keža imel to orodnje narejeno?
A sornike si kupil al si jih dal komu izdelat?
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

pubi2cv

Ja, res je, to je poglavitna prednost tega orodja. Tudi Keža ga je imel, pa ga je polomil na Mačkovem Spačku. Od njega sem tudi dobil načrt, da so mi ga lahko potem naredili. Pa seveda strokovno pomoč pri montaži, ker sem prvič to delal doma.
Sornike sem kupil pri Franzose-ju. So kao neoriginal, ampak dobre kvalitete. Vizuelno in na otip delujejo OK, kako pa se bodo obnesli v praksi pa.....malce kasneje. Pa sej vsi dobro držijo, samo mazat je treba......
No, drug teden rečemo še kako na temo mazanja in montaže elementov volanskega mehanizma.
Do takrat pa.....:emot96:

Aja...naj še omenim, da so vsi videni elementi od Amija in ne od 2CV, vključno s kolesnimi ležaji, vendar montaže le-teh žal nisem pofotkal.....pozabu, sorči...hehe

dyfan

@pubi2cv
zanimiva kratka predstavitev enega najtežjih opravil pri seriji A. Res je, da tega ni treba delati pogosto, vendar bo verjetno vedno manj tistih, ki bi to lahko naredili (ni orodja, ni časa...). Zato, če bo kdaj v prihodnosti to potrebno narediti, bo verjetno treba posnemati tebe.

Me še pa zanima, če si prav razlagam po sliki, da se puše ne vstavljajo z orodjem, ampak se enostavno nabijajo s pomočjo starega sornika in podložke.

Ni mi pa jasno, kakšno vlogo ima ploščato železo na četrti sliki.

Pa še na nekaj sem se spomnil. Nekje sem pobral informacijo, da se za lažjo montažo sornikov lahko uporabi trik: sornik se da v zamrzovalnik (da se skrči), roka se pa pred montažo segreje (da se razširi). Ali se na ta način res lahko doseže takšna razlika v dimenzijah, da gre stvar lažje skupaj, ali je to praktično lari-fari?

Še naprej nas na forumu zelo zanima restavracija tvojega spačka, zato prosim še za nadaljnje predstavitve poteka le te. Pa uspešno obnovo želim!

LP
Lep pozdrav!

pubi2cv

Za vstavljanje puš sicer obstaja eno orodje, ki pa ga nimam. Kot vidiš, pa se da čisto vredu improvizirat s starim bolcnom in podložko, hehe.
Kar se pa ploščatega železa tiče - sem kar čakal, da bo kdo vprašal. Ko sem zategoval sornike skozi roko, je bila velika obremenitev na orodje in je začelo vse skupaj zvijat. Ploščato železo je torej poskrbelo za stransko oporo in zadevo sva s Kežatom uspešno stlačila v roko. Ampak potem je blo treba spit eno pivce, sem bil zmatran ko strela.
Finta s hladilnikom vsekakor deluje: Mi se podobnih stvari poslužujemo v službi pri tesnih nasedih (industrijska oprema). Tesnih nasedov z velikim prekritjem praktično drugače ne dobiš skupaj - torej zagotovo deluje tudi pri bolcnih.
Me veseli, da vas zanima....bom poročal o napredku. Sicer gre bolj počasi, ampak se premika - kot spaček:emot77:

pubi2cv

Naj malo obudim temo....napredek je, slike pa še pridejo. Školjka je že na podvozju, o podrobnostih pa kmalu:take_picture:

2sv

kako pa kaj obnova pa ne da se je ustavila

pubi2cv

Hja....bolj statično je zadnje čase. Èas je za ličarijo, temperature in vse ostale razmere pa trenutno niso prijazne za tovrstna opravila. Nadaljujem, ko bo topleje. Jesen je bila zaradi igradnje škarpe in nadstreška ter ostalih stvari, ki jih je bilo potrebno postoriti pri hiši, bolj neproduktivna......sej bo....počas

2sv

pubi2cv

Zdaj pa res moram že kaj napisat, ane......
Zadeve tečejo dalje; podvozje je popolnoma končano, pleharija je vsa kleparsko urejena in zgrundirana, zdaj končujem s predelavami (vgradnja sprednjih lederzicov od nekega coupeja, zadnje klopi od Twing-a, 3-točkovni varnostni pasovi od renaulta za spredaj in AX-a zadaj...). Skratka, mal modernizacije v smislu odobja in varnosti. Junija gre na barvanje. Slikce sledijo drug teden:take_picture:

pubi2cv

Evo, končno mi je ratalo najt nekaj časa, da naložim par slikic. Tole je kompletiranje podvozja....

pubi2cv

Pa še malo kompletiranja....tu ni kaj dosti razlagat.

No, vmes sem se malo lotil ličarskih opravil....torej....čiščenja barve iz vse pleharije, kjer tega prej še nisem uspel postoriti. Glej slikce...lep prizor, ane...hehe...užas. Hudiča sem napadel z vsemi možnimi sredstvi: Lavakol, špahtli, dleta, žičnate krtače vseh sort. O porabi časa raje ne bi....

pubi2cv

Potrebno je poskrbeti za ustrezno zaščito delov, ki so izpostavljeni kamenju in ostalim neželenim dobrotam, ki tolčejo ob naše ljubljenčke. Ob sončnem vremenu se blatniki prav fino sušijo......

Očistit in pobarvat je treba tudi morje plehov okrok mašine in bogsigavedi kje vse po avtu pridejo....za uničenje rje so poskrbele kemikalje v pocinkovalnici, za ostalo pa moje pridne roke in abrazivna sredstva...tudi ferosan ni manjkal.
Kar je izpostavljenega visokim temperaturam, je pokrila temperaturno obstojna barva, ostalo pa epoksi, po dobri stari navadi

dyfan

Opa, to je pa zopet ena tistih obnov, ki bo res narejena tako, kot je treba.
To je lepo videt, ko se rojeva nov spaček, ki bo boljši, kot je bil takrat, ko je prišel iz tovarne.

Pubi2cv, iz kakšnega materiala je pa rdeči tesnilni trak? Videl ga še nisem, po sliki ga pa tudi ne morem pogruntat.

LP
Lep pozdrav!

garac

meni deluje ko armaflex, zanimivo je, ko ni črno tesnilo ane
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/