Kako bi Vi uredili način cestninenja?

Začel/a Jerry, Februar 21, 2008, 11:41:35 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

gregor

Ne, tak kot je zdej je čist fajn. Dobiš nenalepljeno vinjeto veljavno še 5 mesecev na ebayu za 10 eur :-)
Evasion 2.1TD 1999
Fiat Ulysse 1.9TD 1995, Fiat Scudo 1.9TD 1999, Fiat Scudo 1.9TD 1998 Avtodom
Zelena Xantia Berline 1.9TD
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61
Naprodaj veliko rabljenih delov za Xantio

gigo

Jaz pa bi se na prisilno uveljavitev vinjet s krajšo veljavnostjo požvižgal in še vedno pustil polletne vinjete. Ampak to sem jaz. Nova vlada pa se bo usrala in bo takoj sprožila postopek.

Žalostno pa je, da še vedno manja spageti in hrvački ter ostali kljub medijskim obveščanjem še vedno skačejo po naših avtocestah brez vinjet potem pa se fizično znašajo nad našimi kontrolorji.
http://shrani.si/files/mojvbtc.jpg[/img]]
Take the risk of thinking for yourself, much more happiness, truth, beauty, and wisdom will come to you that way.   Christopher Hitchens

garac

Nove vinjete imajo podrobna navodila, kam jih je potrebno nalepiti, je poročal Pop tv.

Spremeniti bo treba tudi cene vinjet
Evropska komisija je pojasnila, da ne bi bilo dovolj, če bi Slovenija uvedla vinjete za krajši čas, cena pa bi ostala nespremenjena, saj je "ključna beseda sorazmernost". Evropska komisarka za regionalni razvoj Danuta Hübner pa je izrazila upanje, da bo nova vlada sistem dopolnila tako, da ta ne bo več kršil zakonodaje EU. Hübnerjeva upa na dialog in dobro sodelovanje z novo vlado, saj se, kot je dejala, rešitve običajno najdejo, če strani dobro sodelujejo. Upa tudi, da dogovarjanja "ne bodo trajala večno".

Kacin opozarja evropskega komisarja

Evropski poslanec Jelko Kacin (ALDE/LDS) je evropskega komisarja za promet Antonia Tajania v pismu pozval, naj vnovič prouči namero o zamrznitvi sredstev za sofinanciranje avtocestnega odseka Slivnica–Draženci zaradi vinjetnega sistema v Sloveniji. Kacin je ob tem opozoril na veliko kolateralno škodo, ki jo Bruselj s tem povzroča.

"Prevladati mora zdrava pamet"
Na vprašanje, ali je dovolj, da Slovenija uvede zgolj vinjete za krajši čas, pri čemer bi cene ostale enake, pa je tiskovni predstavnik komisarke Dennis Abbott odvrnil: "Mislim, da mora prevladati zdrava pamet. Ključna beseda je sorazmernost." Dodal je, da ni treba, da so cene povsem sorazmerne, saj obstajajo argumenti – denimo glede stroškov uvajanja novih vinjet –, vsekakor pa mora prevladati načelo sorazmernosti.

Denar bo, ko bo rešen problem z vinjetami
Hübnerjeva pa je dejala, da je treba zadevo najprej razčistiti, da ne bo težav glede drugih morebitnih prihodnjih projektov, ki se nanašajo na gradnjo avtocest. Potrditev projekta je namreč odvisna od tega, ali je ta skladen z evropsko zakonodajo. Kot je znano, je komisija prekinila proces potrjevanja projekta gradnje slovenskih avtocest – en projekt je sicer potrdila že pred meseci, drugi projekt pa je zdaj v nemilosti prav zaradi vinjet. Slovenska vlada bo morala zagotoviti, da uvaja tudi vinjete za krajše obdobje, in dokler tega ne zagotovi, bo proces potrjevanja projekta prekinjen, je pred kratkim pojasnil Abbott.
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

bramar

Sem se sicer začudil, da niso dane v uporabo vinjete tudi za krajši čas, saj jih ima kar sosedjna Avstrija. Bi pa uvedel vinjete za tuje voznike (tovornjakarje) kar za vse ceste in sorazmerno dražje od pol ali enoletnih. Sicer dobrodošla uvedba vinjet je bile le premalo domišljena.:emot26: Morali bi spodbujati tovornjakarje, da zapustjo SLO čimprej, ne da postaja Slovenija eno samo parkirišče.

garac

Dars zatrjuje, da so prodajo vinjet na prihodnji teden preložili tudi, da bi se izognili zmedi in zapletom. Temu pa ne verjamejo dobro obveščeni, saj so prepričani, da čakajo na ponedeljkovo srečanje nove vlade.

"Na dnevnem redu prve, sobotne seje vlade vinjet ne bo. Kaj bo v prihodnje, pa ni znano, se moramo še pogovoriti," je včeraj dejal prihodnji minister za promet Patrick Vlačič. Bolj jasni so bili naši viri: "Za letne vinjete je predvidena podražitev s 55 na najverjetneje 80 evrov. Poleg tega pripravljajo tudi desetdnevno različico, ki bo stala med 10 in 15 evrov (sicer bo Slovenija izgubila najmanj 200 milijonov evrov evropskih sredstev), medtem ko usoda polletne vinjete še ni znana.

Najpogosteje pa je slišati, da bi jo bilo najbolje odpraviti, saj bi Darsu tako zagotovili več prihodkov. A spet ne preveč. Èe bi od vinjet - EU jih ocenjuje kot davčni prihodek, in ne kot plačilo storitve - Dars dobil več kot polovico vseh prihodkov, bi Eurostat celotno zadolženost Darsa vključil v javni dolg države. In tako bi Slovenija poslabšala izpolnjevanje maastrichtskih kriterijev. Zato mora Dars v dobro države (ta bo v zameno prevzela odplačevanje dela njegovih posojil) te prihodke obdržati na ravni približno 100 milijonov evrov. Lanski so namreč znašali 212 milijonov.

Siročič spet na čelo Darsa

Uprava Darsa bo spet doživela kadrovske spremembe. V krogih blizu prihajajoči vladi je najpogosteje slišati, da se bo vrnil Rajko Siročič, ki je Dars že vodil od oktobra 2005 do oktobra 2007. Pogovori med prihajajočo vlado in Siročičem že potekajo, so nam zaupali poznavalci. Na vladni strani tega ne komentirajo, Siročiča pa nam včeraj ni uspelo priklicati

vir:finance
[SIGPIC][/SIGPIC]  

grozny

Po naših neuradnih informacijah naj bi bile
letne vinjete naprodaj že v petek, 28. novembra.

Novi minister za promet Patrick Vlačič se je na včerajšnji predaji poslov izognil vprašanjem o vinjetah in za sredo napovedal tiskovno konferenco, po kateri bo najverjetneje znana tudi nova cena vinjet ali pa bo ostala stara. Ta je po neuradnih virih že določena, a za zdaj ostaja skrita. Vsaj pri Vlačiču. Zvečer pa je presenetil finančni minister France Križanič rekoč, da se nam novih cen vinjet zagotovo ni treba bati, ker to do novega leta ni izvedljivo.Medtem se je neuradno pojavila tudi nova ideja o nadomestitvi polletnih vinjet z mesečnimi, če bi uvedli kratkotrajne.

Preveč letnih vinjet?
V petek bo morda že naprodaj dva milijona letnih vinjet. Letos je bilo prodanih 2,3 milijona polletnih vinjet v vrednosti 80,5 milijona evrov. Od tega je bilo 1,5 milijona vinjet prodanih tranzitnim voznikom, okoli 800 tisoč pa domačim. Na podlagi teh informacij se lahko zgodi, da bo v primeru prevelike podražitve letnih in uvedbe kratkoročnih vinjet ostalo veliko letnih vinjet neprodanih. Kljub temu naj to ne bi predstavljalo večjih težav, saj naj bi stroški tiskanja vinjet ne bi visoki. (Žurnal24.si)

Letna vinjeta za (dvosledna) motorna vozila do največje dovoljene mase
3.500 kg -> 55,00 EUR

Polletna vinjeta za (dvosledna) motorna vozila do največje dovoljene mase 3.500 kg ->35,00 EUR

Letna vinjeta za (enosledna) motorna kolesa
27,50 EUR

Polletna vinjeta za (enosledna) motorna kolesa
17,50 EUR????

(cestnina.si)
Na svetu si, da greš za soncem
                  , da gledaš sonce
                  , da si sonce
                  , da odganjaš sence

garac

No vinjeto že imam v predalu, se mi zdi še tanjša, kot je letošnja. 2 stvari pa je prejšnja vlada res naredila ok, torej ukinila nalepke za tehnični in uvedla vinjete
[SIGPIC][/SIGPIC]  

Lamy

Moje mnenje pa je tako:

Ostanejo naj letne in polletne vinjete (za tiste, ki redno uporabljamo AC, dodajo pa naj mesečno vinjeto za 20 EUR.

Veliko ljudi iz SLO in tujine gre na dopust za 10,14 dni, nekateri za 3 tedne, takim bi mesečna vinjeta prav prišla, če se seveda samo enkrat na leto peljejo po avtocest.

Za Hrvate pa bi uvedel posebne vinjete, ki bi bile dražje kot naša letna vinjeta
[SIGPIC][/SIGPIC]

grozny

Citat od: garac;43442No vinjeto že imam v predalu, se mi zdi še tanjša, kot je letošnja. 2 stvari pa je prejšnja vlada res naredila ok, torej ukinila nalepke za tehnični in uvedla vinjete

in cena? 55 eur?
Na svetu si, da greš za soncem
                  , da gledaš sonce
                  , da si sonce
                  , da odganjaš sence

garac

ja 55, kar se mi zdi skoraj zastonj, jo bom kar dobro izkoristil
[SIGPIC][/SIGPIC]  

Lamy

Èe se voziš vsaki dan po avtocesti recimo relacija MB-LJ, jo maš v enen tednu pod streho (glede na prejšni sistem oz. ABC)

Nabava pride šele enkrat konec Januarja, saj kolko sem seznanjen ta polletna velja do konca Januarja
[SIGPIC][/SIGPIC]

bramar

Pri nas smo pa imeli včeraj hecno. Zamenjali smo starega twinga za starega pugija. Zraven je odšla tudi vinjeta. Polletne nismo dobili, ampak smo morali vzeti kar celoletno. A bo vseeno veljalo do konca decembra? Hmmm ...

garac

velja od decembra 08 do konca januraja 10, kar 14 mesecev
[SIGPIC][/SIGPIC]  

Gox

Prejšnji vikend smo bili na Obali tako pridni, da smo pokupili vse letne vinjete :BigThumbs:

http://obala.net/novice/news.php?id=20725

Lamy

Sem se zmotil glede veljavnosti polletne vinjete:argue1:

Nova letna vinjeta že na vetrobranskem steklu!

Sem se pa z staro vredi j....:emot84:, da sem jo dol dobil. Sem pa opazil pri nekaterih, da so jim živci popustili pri tastari saj je bla skrampana samo na pol. Nova pa je pristal pod njo ali pa na desni strani vozila.

Ne razumem pa ljudi, ki lepijo vinjete na desno stran vozila, če gledaš v smeri vožnje. Verjetno ne znajo brat oziroma so slepi, kam je treba nalepit vinjeto:argue1:
[SIGPIC][/SIGPIC]