Kako bi Vi uredili način cestninenja?

Začel/a Jerry, Februar 21, 2008, 11:41:35 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

garac

@lamy nimajo radia city in reporter Milana, da bo dobili navodila
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

Lamy

Citat od: garac;44853@lamy nimajo radia city in reporter Milana, da bo dobili navodila

Tega ravno ne zastopim? Podrobnejši opis, prosim
[SIGPIC][/SIGPIC]

garac

[SIGPIC][/SIGPIC]  

Lamy

Aaaaa to si mislo. Ja je že tak.

Resda delam v LJ, vsaki dan poslušam City, nalepko štajerska mam te mam (3 različne), samo ni zalimana na avtu.

Zakaj? Ljubljančani pa Štajerci (NE MISLIM VSEH, da ne bo pomote), ponavadi ne grejo skup. Mi pa je škoda avta, da bi se mu kaj zgodilo v LJ zaradi ene nalepke!!!
[SIGPIC][/SIGPIC]

garac

Jaz mam KP tablico, ampak nalepko mam.  Šalca in ostali so zakon, čeprav mi je bil prvi CD najboljši, tistega mi je še Xandrej zrihtal.

Kar se tiče vinjete sem jo zdaj prilimal na sredino ob ogledalo, ker mi je sonce skozi svetilo. Staro, pa kot si rekel sem počohal tako na pol, spomladi dokončam, ko se ogreje
[SIGPIC][/SIGPIC]  

Xandrej

Jaz še mam toto do maja letos... Še cajt.

Reporter milan pa je tak zakon. Na njihovi strani pod aktualne milane pa poslušajte:

Robot v lekarni
krokodil v mestu
prvi kostanji

Toti so zmga!

garac

@xandrej, kaj pol boš spet polletno kupil al kako?
Sicer pa svečomat je tudi dober, pa lažni krovci ta je zakon. Sem v BB Kranj vprašal za CD majster in tonček, me je gledal prodajalec, ko da sem z marsa
[SIGPIC][/SIGPIC]  

garac

Slovenske vinjete še vedno burijo evropske duhove. Da je sedanji sistem nepravičen do tranzitnih potnikov, meni tudi evropski komisar za promet Antonio Tajani. Zato je predlagal uvedbo tedenskih nalepk, ki ne bodo dražje od petih evrov, piše tržaški časnik Il Piccolo. "Turistov ne bi smeli siliti h kupovanju dolgoročnih vinjet," je pribil.

Tajani, ki prihaja iz Italije, je že večkrat kritično nastopil do slovenskega vinjetnega sistema. Že novembra je tako Ljubljani predlagal uvedbo turističnih vinjet. "Turist, ki pride samo za en dan v Slovenijo, plača za vinjeto toliko kot nekdo, ki se vsak dan vozi po slovenskih avtocestah," je takrat dejal. "Èe grem na počitnice v Slovenijo za en teden, zakaj bi moral plačati za eno leto?" je nato problem še ponazoril.

Prometno ministrstvo na to odgovarja, da bo Slovenija uvedla takšen sistem, ki bo v skladu s slovenskimi interesi in evropsko zakonodajo. In še, da je cestninjenje v pristojnosti posameznih držav članic.

Kritike ne potihnejo

Od uvedbe polletnih in letnih vinjet julija lani kritike niso potihnile, najglasnejši so avtomobilski klubi iz sosednjih držav. Poudarjajo namreč, da morajo turisti, ki se, na primer, odpravljajo na morje na Hrvaško, za največ dve uri vožnje čez Slovenijo plačati kar 35 evrov. Na Slovenijo pritiska tudi Bruselj, ki je celo zaustavil dotok denarja za gradnjo avtocest.

Pojavljajo se tudi navedbe, da naj bi Dars razmišljal o uvedbi sedem- ali desetdnevnih nalepk, ki naj bi stale 15 evrov. Vendar pa naj bi se v tem primeru močno podražile polletne in enoletne.

Vir:24ur
[SIGPIC][/SIGPIC]  

andraž

Za tranzit in turiste bi bilo že pošteno, da lahko kupijo 10 dnevno vinjeto. To, da so za 300 km prevoženih km po Sloveniji primorani kupiti pol letno vinjeto, ni ravno pošteno.

LP, Andraž

garac

ADAC: Ne nemškim vinjetam
Nekateri nemški, pa tudi slovenski mediji so na začetku oktobra povzeli besede nemškega ministra za promet Petra Ramsauerja, ki je dejal, da bi bilo dobro razmisliti, da bi tudi v Nemčiji za uporabo avtocest uvedli sistem vinjet. Mediji so v večini povzeli le njegove izjave, ne pa tudi odziva drugih, tudi nemškega avtomobilskega združenja ADAC, kjer so ogorčeni nad tem, da naj bi tujci z nakupom vinjet reševali nemško infrastrukturo.
G. P. / Berlin
18. 10. 2011, 08:12
   Nemški prometni minister išče načine, kako financirati obnovo avtocest in mostov.

Nemški Bild je pred dobrim tednom pisal o tem, da bo Nemčija za osebna vozila uvedla vinjete za uporabo avtocest. Nemški prometni minister Peter Ramsauer je med drugim za nemški visoko nakladni časopis dejal, da mu kolegi vseskozi pravijo, da potrebujejo v blagajni več denarja, da bi lahko gradili ali obnavljali mostove ter ceste. Predlagal je sprejetje avstrijskega modela vinjet, kjer letna stane 76,50 evra. Povod za njegove besede je bil namreč prav sestanek nemških pokrajinskih ministrov za promet, kjer je bilo na dnevnem redu tudi odločanje o uvedbi cestnin za osebna vozila, a o njem na koncu niso glasovali, je pojasnil brandenburški minister za promet Jörg Vogelsänger.

"Dogovorjena je bilo zgolj ustanovitev skupine, ki bo preučila različne možnosti za financiranje prometne infrastrukture, med katerimi bo tudi možnost uvedb cestnin za osebna vozila," je pojasnil Vogelsänger, ki leta 2012 pričakuje znaten vložek v izboljšanje infrastrukture. Da je uvedba vinjet na trhlih nogah, pa priča podatek, da temu nasprotuje večina v vladajoči koaliciji tako na zvezni ravni kot v nemških pokrajinah in tudi opozicija. Zvezna kanclerka Angela Merkel je že večkrat poudarila, da nasprotuje uvedbi cestnin za osebna vozila.

Najglasnejši so bili pri nemškem združenju avtomobilistov ADAC, ki v Nemčiji uživa velik vpliv in zaupanje: "To bi bilo nesocialno in prometno-politično narobe," sporoča predsednik ADAC-a Peter Meyer, ki nadaljuje, da so pokrajinski prometni ministri na sestanku zgolj mešali vroč zrak in se ne zavedajo nepravičnosti, ki bi jo prinesla uvedba vinjet.

Meyer je prepričan, da gre za prevaro in da nameravajo z uvedbo vinjet tuje voznike prisiliti, da bi reševali nemško infrastrukturo, saj država veliko denarja voznikom pobere že z visokimi davki na gorivo.
[SIGPIC][/SIGPIC]  

Xandrej

Ja saj skrajni čas je že bil, da ena država katera si je zmislila avtoban pa ima največ avtobana dobi nekaj zato... Ne pa pri nas ko imam 300 km ''avtocest'' pa plačaš prvo cestnino potem pa še letno vinjeto... Ali pa avtrici svije ko imajo vinjete pol pa vsak tunel plačaš posebej banda nezarenska! Itak pa je vseskup tak tak... Dizli kateri nimajo protiprašnega filtra bi morali imet cestnino x3 saj se vozim včasih za kom ko se mu kadi zadaj ko iz kake stare lokomotive pikola... Co2 še ni tolko problematičen kot so prašni delci katere vdihujemo.

mitja12345

se popolnoma strinjam z Andrejom!

Upam samo, da nebodo res naredili elektronskega cestninjenja, ker potem bodo spet polne lokalne ceste...

andraž

Elekronsko cestninenje je verjetno predrag projekt, da bi ga naša draga država izpeljala v kratkem času. Verjetno bodo še kar nekaj časa vinjete.

Jogador

Citat od: mitja12345;112425se popolnoma strinjam z Andrejom!

Upam samo, da nebodo res naredili elektronskega cestninjenja, ker potem bodo spet polne lokalne ceste...

No ja, po eni strani je te res za pričakovat, po drugi strani pa tisti, ki se ne vozijo vsak dan po avtocesti ne bodo delali obvoza, če bodo plačali toliko kot dejansko porabijo, v njihovem primeru malo.

Meni recimo se zdi neumno kupovati letno vinjeto za 100€, če sem na avtocesti trikrat na teden za 6 kilometrov, samo jo mam vseeno na avtu, ker ne mislim plačati trikrat tolikšne kazni...
Bi bilo pa dobro za tujce uvesti dnevno ali nekaj-dnevno vinjeto, ker tisto bi še kdo kupil, teh ki jih imamo pač ne kupi skoraj nihče, pač upajo, da pridejo skozi...

Vseeno pa so vinjete boljša rešitev kot tisti listki in cestnine, ki smo jih imeli prej.
Every big accident starts with a bloke saying:
"Watch this..."
:Hammer3:

mitja12345

Se strinjam, za tiste kateri so redko na avtocesti, se jim bo bolj splačalo elektronsko cestninjenje. V mojem primeru, ko sem skoraj vsak dan na avtocesti pa sigurno ne....nikoli ne bo prav za vse...oz. država bi se lahko zgledovala po Nemčiji in bi bilo vse brezplačno, itak vsako leto plačujemo pri registraciji še cestnino...porka madona kam gre res ves denar....cigani!