Ogrevanje Stanovanja - Nasvet

Začel/a hadei, Februar 14, 2007, 05:44:56 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

hadei

Naslov pove ve? kot dovolj. Klasična kurjava po dolgih leti se ukinja. Sedaj se moram odli?it za alternativo, pa ne vem katero. Zanimata me predvsem plinsko in električno ogrevanje.  

?e imate izku?nje mi prosim svetujte, vendar z dobrimi argumenti. Ne hvalit nekaj samo zato, ker pa? imate.

Invensticija za plin je cca. 3000 ?. Za električno ogrevanje pa cca. 1000 ?.
[SIGPIC][/SIGPIC]

Gox

kakšno kurjavo pa ste do sedaj imeli? Olje ali trda goriva?

Ogrevaš veliko kvadratov?  

(Sicer o plinu in elektriki za ogrevanje ne vem glih dosti) Ma po mojem se ti za manj?o kvadraturo bolj izplača električno ogrevanje. (seveda tisto ko je "pe?" na elektriko (klasi?ni radiatorji) , ne tiste variante s marmornatimi radiatorji)

Kakor sem sližal okoli je mestni plin cenejši, kakor da imaš svojo cisterno doma.

Lp
Goran

garac

toplotna črpalka, son?ne celice, gnoj?nica, v glavnem alternativa.
Odvisno tudi od izolacije. Vsak tak vložek je na dolgi rok prihranek.
Plin, kolegi ki ga majo jamrajo, da v končni fazi niti ni tako poceni.
Morda bi razmislil o res kvalitetni pe?i na trda goriva, vendar nikoli ne ve?, kdaj dr?ava uvede kakšen ekolo?ki davek?
?e boš hodil kaj na gorenjslo, me pokli?i bova šla k kolegu citroenarju, je sam izdelal pe?. Bova šla pogledat
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

_janez_

Kaj pa tista indukcijska zanka ki jo zakoplje? v zemljo? Si razmišljal kaj v tej smeri? Baje je to bum trenutno pa ?e dr?ava subvencionira.

Xandrej

načeloma bi jaz tak. ?e je močnost v stanovanju imetsvojo kurjavo in imaš mestni plin potem 100% pe?ka na plin drugače ti itak druga ne preostane kot elektrika ali skupinska kurjava.

Za hišo pa bi ?e vedno izbral kurilno olje in kombinirano pe? kot je trdo gorivo in olje. Kaj ve? kako bo vsesku pa vsaj eno drevo poderem pa mi je en teden toplo ?e se nebo dalo ?esarkoli dobit. Da pa bi mel plinsko bombo doma zraven hiše pa ne hvala... Plin je plin...

Picdriver

Za ogrevanje stanovanja v bloku (kjer te z vseh strani grejejo sosedje)definitivno elektrika in to ravno lokalno z marmorterm radiatorji in ne s centralno električno pe?jo in navadnimi radiatorji. Definitivno najmanjša investicija in najničji stroški ogrevanja. Kolikor se bo dražila elektrika se bo olje in plin ?e 2x oz. 3x bolj. Tudi zelo enostavna regulacija.

Za ogrevanje dokaj nove (dobra izolacija) individualne hiše pa mogoče toplotna črpalka zrak-voda, zemlja-voda (ne indukcijska zanka) z elektri?nim grelcem za dogrevanje v zelo mrzlih obdobjih. Vedi, da je tak?na investicija ogromna. Dr?ava sicer subvencionira nekje do 0,5 MIO SIT, samo ji je full te?ko spulit tisti denar. drugače pa žal olje in drva. Plin mislim, da ni dale? za ceno olja.

Za ogrevanje stare bajte pa ... drva ali kurilno olje (trenutno zelo neugodno)?!

hadei

Ljepo, ljepo. Odziv je.
Se mi je zdelo, da sem vam posredoval premalo info. Zadeva je takšna.
Sedaj ?e imamo (do septembra) klasi?no kurjavo tako, da nam eno podjetje ogreva celoten blok. Sedaj pa bodo prenehali in moramo "presedlat" na nekaj drugega.
V poštev prideta samo električno ogrevanje (elektri?na pe?) ali plinsko (mestni plin).

Gre pa za stanovanje velikosti 47 m2 z novimi okni. Tako kot sem ?e napisal.
Za?etna investicija za elektro pe? je cca. 1000 ?. Za plin pa 3000?.

Na žalost pa ne morem ugotovit kakšni bodo mese?ni stroški s elektriko, podračitvijo....itd.

Zato vas prosim, da mi svetujete po izku?njah in poznavanju.
[SIGPIC][/SIGPIC]

garac

Poiskusi z energetsko svetovalno pisarno. V kateri občini si ti? Verjetno jo imajo na upravni enoti, ?e je ni na občini.
Kolega, ki ima podjete, ki se ukvarja z energetskim svetovanjem, z izgubami, investicijami itd. Bom poiskal njegov email.

dobiš na u2u, sem ?e našel
LP
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

Xandrej

Pol bi jaz kr na elektriko ruknil... ?e mene vpraša?... V bloku ti itak grejejo odzgoraj pa odspodaj pa na strani pa ?e imaš srečo imaš 3 zunenje stene in to je to... 2000? boš mogoče dobil noter ?e boš dobu nikoli...

hadei

Tukaj sem ?e v minusu, ker imam stanovanje nad kolesarnico. Malenkost se pozna, da je hladneje, ker spodaj ni gretja.

Jaz sem pa? računal nekako približno, da ?e bi plačeval plin cca. 20-25? ceneje, bi prišel zaradi vi?je za?etne investicije na pozitivno 0 šele po 8-ih letih. To je pa? hipoteti?no, da je samo 20-25? razlike.

Jaz sem mislil, da ima mogoče kdo s foruma gretje na el. pe? ali plin in, da mi bo povedal koliko pla?uje račune.

GARA?....dobra ideja. Takoj, ko dobim naslov ga bom kontaktiral.
[SIGPIC][/SIGPIC]

Xandrej

Moja sestrična ima plin v stanovanju pa pe?ko pa jo bom vprašal kaki so stroški ampak v ponedeljek ker je na smu?anju trenutno. Bom sporočil.

CitroDS

Jaz mislim da je najbolje kamin, ne vem ravno ?e je to v bloku mogoče. Ga postavi? v dnevno odpre? vrata od sob in imaš toplo. Mi imamo dve pe?i, eno na kurilno olje in eno na drva, in zakuri? na drva in ko pade temperatura pe?i na drva na določen minimum se pri?ge na kurilno olje. Stroček tega avtomatskega ventila je bil nekaj čez 60 jurjev, in v enem letu se je ?e povrnil.
Glede plina pa nimam kaj preveč dobrega mnenja, razmere so trenutno take da je plin dobro dobavljiv, kaj bo čez 5 let? Da bo politika narekovala koliko bomo imeli toplo stanovanje. Kar poglejte kakšne so razmere s plinom med rusijo in ne vem katero dr?avo ?e.

lp
:Red-Wink://WWW.CITROENAR.EU :Red-Wink:

_janez_

MA plin zn bit drag, lih v??eraj se mi je potočila  sodelavka da so dobili 17000 sit po stari valuti plina za plačat za prej?nji mesec. Pa pazi to je koper, novozgrajeni blok in ?e leto?nje zime praktično ni. Tako da ne vem cenovno najbolj ugodna je elektrika po moje.

Gox

Tudi kolega v bloku v Izoli (AdiZx), garsonjero raje ogreva s klimo. Plin uporablja samo za ogrevanje vode.

Koliko pla?uje  pa ne vem.

LP
Goran

Picdriver

Prijatelj, plin sploh ni poceni. Elektrika je cenej?a. Na strop kolesarnice s silikonskim kitom nalepi? 5 cm plošče stiropora in si ?e nekaj prihranil.

Svetujem ti, da se osebno obrne? na g. Bojana Grobov?ka (nekje bi celo moral imeti njegov mobitel) iz energetske pisarne Ptuj (tisti ki svetuje v ve?erovih Kvadratih). Naslov lahko najdeš v Ve?eru. drugače pa kar pi?i na Kvadrate. V eni zadnjih ?tevilk kvadratov je bilo podobno vprašanje. Mislim, da je nekdo spraševal koliko ga bo stalo ogrevanje z elektriko, pa mu je g. Grobov?ek lepo izračunal iz toplotnih izgub bajte. Doda samo ?e izračun za plin in ekola!

http://www.vecer.com/kvadrati/

Pravo ?tevilko pa poi??i sam.